Thursday, October 24, 2013

PLEASE HELP SYRIA...

Lama sudah tidak berblog... tapi hari ni Allah rajinkan diri ini untuk berblog...poster ini jugak yang menggerakkan hati saya untuk berblog sambil beramal hari ni..


Allahuakhbar,
Agak mengecewakan bila melihat jumlah dana terkumpul melalui kempen Facebook untuk Misi Bantuan Kecemasan Syria baru berjumlah RM510.00. SMS juga telah dihantar ratusan namun berbalas hanya 4 sahaja. 

Saya harus kuat dan berusaha lagi sebelum terbang salur bantuan ke bumi Syam. Mungkinkah sahabat-sahabat hanya sedih dan simpati bila saya paparkan gambar kanak-kanak yang sadis disana nanti? Janganlah tawaran yg kita diletakkan begitu utk mula terpanggil dan membantu.

Insyallah, saya akan mengetuai Misi Bantuan Kecemasan Syria yang bakal berangkat pada 27hb(Ahad) October ini. Misi akan cuba masuk ke kawasan bergolak di Aleppo dan Idlib untuk sampaikan bantuan kecemasan berupa makanan, ubat-ubatan serta keperluan lain. Keadaan Syria kini tersangat meruncing dan bantuan kita tersangat diperlukan.

Hari-hari terakhir sebelum terbang ke Syria, saya cuba round Penang-Ipoh-Alor Star untuk usaha dapatkan sebanyak mungkin sumbangan dan bantuan. Bakal berjumpa dan gerakkan team ArabyGroup juga utk bagi bantuan serta zakat berbaki.Definasi keperluan Terdesak dan Kecemasan ini seperti tidak sangat dikisahkan.

Kalau saya gagal mengumpul, maafkan saya Saudaraku di Syria, cukuplah kami masuk meredah bahaya sampaikan salam dan doa rakyat Malaysia sahaja.

Jumlah terkini sudah RM4,070.00. Jazakallah kepada yang peduli dan ambil usaha salur sumbangan peribadi hatta yang buat kutipan di Universiti (UM), sekolah dan sebagainya. Ini Misi Bantuan Kecemasan, sekiranya tidak terdesak sudah pasti saya akan susun strategi yang lebih berprotokol.

Masih jauh dan rendah namun usaha masih boleh dilaksanakan bersama sahabat sekalian. Biar kita menjadi perlaksana misi bantuan ini bersama. Jauh dekat kita sedang bergerak bekerja bersama.

Saya mohon sahabat doakan agar misi bantuan ini dipermudahkan. Kepada yang bersimpati dengan saudara kita di Syria, marilah bersama membantu salurkan INFAQ/Sumbang/ZAKAT melalui mewakilkan saya atau menerusi laman web berikut:

www.tabungsyria.com

Atau terus salurkan ke account
15400-1880630425 (Al-Rajhi Bank)
Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM)

dari kita untuk Ummah
Sani Araby Al-Kahery
Pengarah Strategik MAPIM

-----------------------------------------------------------------------

Insan yang sedang memegang dslr itu adalah majikan saya... beliau adalah salah seorang yang Allah pilih untuk membantu menjalankan misi ini...

Awak-awak sekalian,
kita mampu berhabis beratus-ratus ringgit serta beribu-ribu ringgit untuk membeli barang-barang kesukaan kita... sanggup berhabis beribu-ribu untuk jelajah negara-negara luar...sanggup berhabis beratus-ratus untuk makan makanan yang sedap...

Saya tahu ada yang tak pernah lupa untuk memberi... tak pernah lupa untuk bersedekah serta tak pernah lupa untuk membayar zakat tapi saya juga pasti masih ramai yang lupa serta alpa dengan semua ini... terutama mereka-mereka baru bekerja yang seusia saya....

Andai tak banyak yang anda mampu tolong, mungkin RM10 sudah sangat membantu... atau mungkin dengan hnya menyebarkannya kepada orang ramai supaya memberi dana... tak kira bagaimana janji anda cuba untuk bantu...

Kongsikan pada teman-teman, saudara mara serta sesiapa saja.. Hanya Allah yang mampu membalas segala jasa baik anda... 

SILA LIKE :-)

Thursday, October 3, 2013

RESIPI TIRAMISU

Wallah... ini adalah kegemaran... Tahap ketensioanan mendadak ke tahap maksimum bila tengok gambar tiramisu ni time mood DIET tengah on... hahaha siap huruf besar lagi...

Aida first time makan Tiramisu ni kat Starbuck... Mak oi, memang kuat coffee yang dia pakai... Siap ada bijik-bijik coffee laaa.... Aida dengan sepupu2 time tu, kitaorang ambik satu je tapi penangannya dasyat... berjaya tengok midnight tanpa mnguap.. haha... itu hebat!

Actually dah lama teringin nak buat tiramisu ni, tapi masa tu minat memasak kurang... dah tu tengok bahan-bahan dia pun, mak aih.... menyusahkan... masa tu cream cheese pun x kenal... mcm mana nak buat tiramisu... sampai la terfollow blog akak ni... Slalu dia mention cepat dan pantas dia buat tiramisu... Bahan-bahan yang dia pakai pun tak lah pelik-pelik sangat...

So mood masak turns on....

Jom la buat tiramisu... ini resipi yang dijanjikan untuk kalian... =)

Bahan-Bahan:-
Biskut ladyfinger/savoiardi [boleh jugak guna kek span.. tapi aida prefer biskut... kalau kek lunyai sgt]
250ml Whipping cream [Aida guna brand Emborg]
Cream Cheese [Aida guna brand Philadhephia... Brand Fatura murah skit.. tpi suka Philadhephia jgak]
Serbuk Koko [guna brand Van Houten je]
Serbuk Nescafe
Esen Vanilla
Air putih
1/2 cwn gula pasir

Cara-cara:-
1. Masukkan cream cheese, whipping cream, esen vanilla, dan gula ke dalam mixer.
[Aida dah selalu buat, so aida masukkan semua sekaligus.. Bagi yang first time and beginner dinasihatkan jangan tiru aksi ni.. Bahaya... kalau yang tak biasa boleh melambung semuanya.. korang putar dulu cream cheese, gula n esen vanilaa.. dah sebati baru korang masukkan whipping cream.
2. Putar sampai semuanya sebati... Mula-mula putar slow je dlu... agak dah sebati sikit baru lajukan.. kalau terus laju memang terpelanting semuanya..]
3. Bancuh serbuk nescafe dgn air.. kalau nak biasa2 guna sesudu kecik nescafe je.. kalau yang coffee lover n suka pahit boleh doublekan..air ini kita guna untuk melembapkan biskut
4. Tuangkan air nescafe tu dalam piring.. tuang sikit-sikit ja, celup biskut ladyfinger dpan n blakang.. lepas tu susun dan bekas/cawan kaca
5. Lpas tu letak la cream cheese yang kita putar tadi... ikut korang la nak letak bnyak mana,, aku masa mula-mula letak ciput ja, sbb bukan jenis suka cheese... cheese cake mmg x makan... skali bila makan sedap la pulak... terus buat lebih]
6. dengan menggunakan penapis korang ayak serbuk koko.. kena guna penapis. kalau tak, tak sekata,.. ada tebah, ada nipis serbuk koko tu nanti...

macam nih...


7. then korang ulang step 5 dan 6 smpai korang puas hati dgn ketinggian tiramisu korang...

Buat la sampai jadi macam nih.....


ini dia hasilnya... nak nampak sedap cucuk sikit daun pudina kat atas tu... wallah sangat... yang ni untuk makan sendiri...


yang ni pulak untuk diagihkan kepada jiran tetangga... baru sempat nak berbalas bekas yang jiran hantar minggu-minggu yang lalu..

So selamat mencuba... dah buat nanti jangan lupa tagged tau... kalau nak hantar sikit kat rumah adalah lebih baik.. =)


SILA LIKE :-)

Wednesday, September 25, 2013

RESIPI PUDING CARAMEL..

Dalam banyak-banyak resipi aida paling suka resipi yang nih... Selain tak menggunakan banyak telur, resipi ni jugak tak menggunakan serbuk agar-agar/jelly.... So, as for me ia adalah super duper sedap...

And for the beginner dan mereka-mereka yang baru menjinak-jinakkan diri dengan dunia masakan... 
Anda boleh cuba buat this puding... confirm jadilah... kalau kek, muffin dll susah... mendaplah, x naik lah, padatlah macam-macam..

Ok done membebel,
ini resipi yang dijanjikan pada kalian...

RESIPI PUDING CARAMEL

Bahan untuk caramel:
5 sudu besar gula
Sedikit air

Cara-cara:
- Letakkan gula bersama satu sudu besar air ke dalam loyang pembakar.
- Cairkan gula dengan menggunakan api yang perlahan.
- Bila kesemua gula dah larut, tambahkan lagi sesudu besar air
- kacau hingga sebati dah gula berubah menjadi keperangan..(hati-hati jangan sampai terlalu perang, nnti caremel akan jadi hangus dan pahit)
- tutup api , dan ketepikan.

Bahan untuk puding:
5 sudu besar gula pasir
2 biji kuning telur
3 biji telur
500ml susu segar
esen vanilla

Cara-cara:
- pukul kesemua telur besama gula. (pukul slow-slow ja..xpayah pukul macam pukul telur dadar tu tau... pukul ala-ala manja untuk larutkan gula ja).
- Agak-agak gula dah larut, ketepikan.
- panaskan susu segar bersama esen vanila. Juga menggunakan api yang perlahan. Susu x perlu sampai mendidih. Nak suam-suam kuku ja)
- Kemudian, tuangkan campuran susu tadi ke dalam adunan telur tadi... masuk sedikit demi sekit sambil kacau.
-kemudian, tapiskan adunan tadi (tapis sebab nak buang ketulan-ketulan putih telur. Kalau tak, nanti puding tak cantik)
- tuangkan adunan ke dalam loyang pembakar yang ada caremel tadi.

Pastikan periuk kukusan di panaskan terlebih dahulu, biasanya aida panaskan periuk kukusan dulu baru start mengadun. Kukus selama 30 minit dengan menggunakan api sederhana.. Sekiranya selepas 30 minit puding masih lembik, sila tambah lagi masa kukusan... Kukus sampai puding betul-betul masak...

Kalau yang xda periuk kukus, boleh jugak guna kaedah bakar.. Tapi kena guna kaedah 'steam bake' lah..

'Steam bake'= letak loyang adunan ke dalam loyang lain yang berisi air panas


Bakar dengan suhu 150 darjah celcius selama 40-45 minit.

Siap! Hiaslah mengikut kreativiti anda... Aida buat x rncg... so xda stawberry segala.. kosong jela...

 first time

 2nd time...

n ini yang buat semalam...

Semalam buat first time guna kaedah steam bake... output dia lagi cntik... kalau pakai kukus, dia kurang cantik dan senget (periuk kukus mama senget) =)

Selamat Mencuba kawan-kawan...
[nanti dah buat tagged tau kat facebook... =)]

SILA LIKE :-)

Tuesday, September 3, 2013

Happy birthday shabat!!!

Buat sahabat,
Terima kasih mnjadi sahabat sbenar2 sahabat... Terima kasih slalu ada di kala jatuh dan bangunnya diri ini... Terima kasih slalu pinjamkan telinga utk mendngar sgala rntihan serta keluh kesah... Terima kasih sahabat... Terima kasih...

Sedar tak sedar hampir 3 tahun usia perkenalan kita... Segala jatuh dan bgn kita harungi bersama... Mnyulam kejayaan juga bersama... Alhamdullillah semoga persahabatan ini kekal buat selamanya... 

Sahabat, 
Selamat ulang tahun...
Hanya doa yang menyiringi kamu tahun ini... 
Hanya ini yg mampu aku hadiahkan kepada kamu lantaran beratus kilometer jarak antara kita... 

"Ya Allah, kau ampunkan segala salah dah silap sahabat ku ini, murahkan rezekinya Ya Allah... Pelihara dirinya dari segala kemungkaran serta kejahatan... Kau kuatkanlah iman dan taqwanya Ya Allah... Kau hadirkan padanya pasangan yang mampu membahagiakannya Ya Allah serta mampu menerima hbungan persahabatan antara kami.... Kau anugerahkan padanya rezeki yang halal.. Pekerjaan yang baik... Serta kejayaan serta rezeki yg melimpah ruah... 

Hanya padamu aku memohon dan meminta segala sesuatu... Amin ya rabbal alamin"

Ini kami....

Lpas presentation... Jarang pakai formal mcm ni, sesekali kena pakai wajib posing smpai muntah...

Kenangan jalan2 siapkan assignment sekitar Melaka... 

Inilah sahabat kesayangan saya... Mohd Shafiq Suparman... Aku rindu kau gilaaaa!!! Errr kenapalah nun jauh di Johor kau lahir... Kalau penang jugak kan best!! Wajib aku hadap muka kau hari2....

Rndu... Rnduuu... Rnduu sahabat...

Semoga ukhwah antara kita kekal selamanya... Maaf lambat wish... Aku update smalam lagi... Tapi tersimpan cntik dalam draft ja... Hohoho....

Owhh nah kek...

Gambar adalah ehsan drpd pakcik google... =P

SILA LIKE :-)

Thursday, August 22, 2013

Mama dan Abah

Ibu dan ayah adalah harta yang tidak ternilai bagi seorang anak.... Semasa mereka masih ada, berbaktilah... Selagi mereka masih bernyawa hormati dan taatilah mereka... insyaallah balasan baik menanti kita....

Sejak dua menjak ni mama dengan abah asyik sakit-sakit... Dan sebagai anak, aku tak mampu nak tipu diri sendiri... berpura-pura seperti tiada apa-apa.... Aku risau... Aku takot... Aku tak sedia!  T____T

Mungkin ada yang fikir aku tak sepatutnya fikir sejauh ni.. tapi inilah aku... sentiasa pandang jauh kehadapan... aku belum sedia untuk kehilangan salah satu daripada mereka, apatah lagi kedua2nya...

"Ya Allah, kau panjangkanlah usia kedua ibu bapaku, kurniakanlah kepada mereka nikma kesihatan yang baik...Sihat tubuh badan... Ameen...

T__________T




SILA LIKE :-)

Thursday, July 18, 2013

KETENTUAN...

Hai Hai Hai..
Lamanya tak hapdet.. rindu blogging... rindu.. rindu... rindu...

Semua sihat? Aida alhamdullillah... Sihat... Makin boleh terima semuanya... Ada yang tanya macam mana boleh terima semuanya semudah ni...

Emm actually, what ever happen adalah bagus kalau kita kembali kepada-Nya.... Bila hati dekat kepadanya, insyaallah... semuanya akan ok... semuanya akan jadi baik-baik sahaja... sungguh....

Rasa sedih beransur pergi..
Rasa rindu berkurang di hati...
Rasa kehilangan beredar pergi...
Rasa kecewa berterbangan pergi...

Bila rasa- rasa itu menjengah di hati, bersujudlah kepadanya... rasanya masyaallah.... tenang sangat-sangat... tak mampu nak diluah di sini....

Rasa-rasa yang menjengah itu tadi bertukar dan menjadi satu perasaan, satu tangkapan yang lain.. antaranya..

"Ya, dia terbaik... Tapi mungkin ada lagi yang lebih baik....Janji Allah itu pasti, andai dia tetapkan itu jodoh aku, maka cepat atau lambat ya dia jodoh aku"

"Allah bagi aku segalanya... Aku hargai, tapi mungkin aku tak pernah bersyukur serta berterima kasih kepada-Nya..."

"Aku hilang dia, aku makin dekat kepada-Nya... itu satu bonus... itu lebih baik..."

Itu antaranya lah... kalau nak kata langsung tak sedih tu tipulah... saat jari jemari ini sedang rancak menaip, air mata bercurah keluar.... tapi hati perlu kuat... hidup perlu diteruskan..

5 tahun bukanlah sekejap... lama... sangat lama... 

Orang kata kita perlu sedetik untuk cintakan orang, dan bertahun untuk melupakan... kalau 5 tahun? mungkin berabad... mungkin seumur hidup...

Wallahuaklam...

Kita hanya rancang, dan perancangan allah yang pasti......

SILA LIKE :-)

Sunday, June 23, 2013

AYAM GORENG CILI KAK PILLA

Jumaat lepas aku  puasa.

Sampai rumah dalam 6.45 macam tu.. cepat-cepat pi dapur. Mama tengah masak. Tanya mama dia nak masak apa? Dia kata nak masak ikan sweet sour. Aku mcam lemah dengar. Ala kenapa ikan? Fobia dah aku nak makan ikan. So aku pun jenguk peti ais ikan mama. Ada apa lagi yang boleh aku masak secepat mungkin. Ada ayam! Terus aku ingat ayam goring cili kak Pilla.

Aku keluarkan ayam n rendam dngan air. Pastu aku bergegas gi solat asar. Lepas solat aku bersilat mandikan ayam yang dah keras tu.. potong2 bagi kecik aku goreng  dgn cili…

Aku siap masak around 7.35 dah. Sah-sah maghrib dah masuk. Punya leka masak sampai aku xsedar dh azan. Mau nya tak leka sebelah tungku masak ayam, sebelah lagi aku goreng sayur. Menang sepantas kilat la aku masak.

Sedap weh ayam kak pilla tu… sebab ayam dia still rangup… Aku slalu kalau goreng cili aku blander, ini tumbuk. Macam penat sikit la, tapi aku lagi suka yang ni.. aku makan dengan kicap n sayur yang aku goreng ja. Mabeles weh, makan bertambah lah aku. Mama yang anti ayam pun ambik banyak kira sedap la tuu…

Nak resipi? Meh aku share resipi kat korang.

Bahan-bahan
Ayam (setengah ekor)
Bawang merah  - 5 labu (ditumbuk)
Bawang Putih – 5 ulas (ditumbuk)
Cili Padi – 15 tangkai (ditumbuk)
Garam
GulaSerbuk Kunyit
Tepung Jagung
Minyak untuk menumis

Cara-cara
1. Potong ayam kecik-kecik. Aku x suka ayam goreng besar. Kang x garing.
2. Gaul bersama garam dan kunyit. Masukkan jugak  satu setengah sudu besar tepung jagung. Gaulkan. Mama kalau goreng apa2 pun dia letak tepung jagung sikit… baru rangup.. garam tu bagi lebih sikit. Nanti x payakh letak dah.
3. Goreng ayam n ketepikan.
4. Masukkan sedikit minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan cili yang ditunbuk tadi. Tumis hingga naik bau… masukkan sedikit air dan masak sampai kering sikit…
5. masukkan ayam. Kacau sebntar. Balik-balikan. Siap

Mudahkan? gambar xda.....aku lepas siap terus makan sbb dh masuk baru berbuka. X sempat aku nak capai handphone segala...

Selamat mencuba!

SILA LIKE :-)

GENAP SEMINGGU BEKERJA...

Lupa bagitau. Aku dah keja. Still graphic designer. Aku suka keja aku sekarang. Gaji + Cra keja + boss semua aku suka. Aku xpernah keja dengan Cina. Ni first time. Dan sepanjang aku keja sini seminggu, kesimpulan yang boleh aku buat adalah orang cina cekap berniaga. Aku solute anak-anak taukeh aku ni. Taukeh dengan bini taukeh pun hari-hari datang tapi just duduk dalam bilik khas. Lepak +tgk tv + pantau ja keja diaorang. Yang lain-kain semua bagi anak dia urus. Anak dia pun bukannya ramai. Dua ja. Dua bagus bagi aku. Muda ja diaorang tapi cekap.

Cara komunikasi antara boss dengan pekerja adalah sangat bagus. Macam aku, aku share blik dengan anak boss. Ala-ala boss dengan secretary tu duduk sebilik. Tapi aku designer la. Kerja aku plak sikit2 ja, buat logo + packaging baru untuk product diaorangn buat catalog ja.. haha syok oo…

Dah seminggu aku keja. Tapi internet belum sambung. So boss cakap aku relaks ja dulu. Wat la apa-apa. Jenguk la katalog2 lama. Haha aku free sampai tetiba aku rasa aku duduk kat alam lain. Mimpi rupanya.. boleh macam tu? & >___<

Majikan aku Cina. Dalam kurungan haruslah surau tak disediakan. Tapi tu bukanlah alasan. Lunch hour ja aku keluar gi solat kat masjid sebelah opis. Kalau aku malas, aku solat ja kat blik aku. Kalau boss ada aku segan sikit. So aku solat kat bilik stor.

Gaji? Haaa rahsia la. Tapi berbaloi la dngan jauhnya tu kan… dekat 40 minit jugak la Kulim ke rumah aku tu. Ok je kot bagi aku. Lagipun bukannya lama pun. Kalau ada rezeki aku sambung study awal, Bulan 9 ni masuklah. Kalau xda aku keja sampai bulan 12… masuk intake bulan 1..

Apa2 pun aturan Allah yang aku nantikan. Smoga masa depan aku cemerlang, gemilang dan terbilang.

Ameen 

SILA LIKE :-)

KAWIN!!!

Kawin.

Saat umur menjangkau 23 tahun, ramai kenalan-kenalan yang dah kawin. Asal hujung minggu ja, pasti ada jemputan. Ada antara kenalan yang anak dah nak masuk dua.. omaigod, asallah korang express sangat? Ke aku yang lambat kejar?Time acara kenduri kendara nil ah ramai yang mula ajukan soalan2 yang sangat x best nak di jawab…

“Ko bila lagi Aida?”
“Lepas ni mesti Aida!”
“Aida bila ko nak jmput kami makan nasi minyak hang?”
“Kita tunggu time Aida nanti mesti grand!”

Haii la korang, aku ni nak kawin dengan sapa pun xtau lagi. Korang dah pikir sampai ke grand segala. Apa la. Sungguh aku skrang solo. Agak-agak sesapa ada kenalan tu, meh la tlg kenalkan. Owh ya pasti ramai yang tanda tanya bermain-main kat kepala korang kan? Mana en boifren aku. Em aku x brani nak komen banyak-banyak kat sini.Aku serahkan semuanya pada-Nya yang kat atas sana.. Aku x salahkan dia, aku mahupun pihak yang terbabit. Hati sakit mmg sakit. Tapi tahlah, aku dah serik kot. Malas nak bercinta-cinta dah lepas ni.

Ada plak yang kata karang, tu la sapa suruh bercinta lama-lama. Last-last x jadi. Weh, sapa korang nak cakap macam tu? Aku kalau nak kawin, aku kena pikir banyak benda. Haa nnti mesti korang cakap aku suka pikir lebih2 kan? Aku kan, kalau hati aku kata tak janganlah sapa nak paksa aku.. Adalah sebab knapa hati ni asyik rasa taknak kahwin je dulu… memang bahagia.. aku nafikan.. bahagia sangat.. sampai sekarang pun, aku xmampu dan aku pasti aku takkan mampu lupa dia sampai bila-bila. Tapi yelah kan, tiap orang pasti ada jugak kekurangan/kelemahan masing… Aku dan dia sama ja..

Sekarang aku berserah ja. Kalau dah namanya jodoh,berpisah macam mana pun pasti bersatu juga.. macam cikgu sekolah mama aku. Diaorang bercinta zaman sekolah dulu, bila masuk u semua pakat-pakat terpisah. Masing jumpa orang lain, dan kawin. Dua tiga tahun lepas tu, sorang pasangan meninggal sbb kemalangan.. sorang lagi bercerai.. so diaorang bertemu jodoh balik.. Allahuakbar… Aturan Allah yang maha hebat…
Ada sorang kenalan aku plak, blogger jugak.. Dia lagi lah. Dia umur nak masuk 26 dah. Kawan-kawan pakat kawin, pakat ada anak segala. Dia still solo. Dia bengang kawan-kawan duk Tanya, dia tanamkan azam, kalau umo dia genap 26 n dia still x kawin, dia nak sambung phD kat Aussie. Agak2 dekat dengan birthday dia tu, dia buat kesimpulan. Mmg belum jodoh dia. So dia pun buat la apply ka nk continue kat Aussie. Masa nak gi hantar paperwork kat supervisor, dia jumpa sorang mamat ni… diaorang kenal sebulan terus tuning. Then after 4 months diaorang kawin.. haaaa… x jadilah nak pi Aussie segala tu.. trus kawin jaga laki… Nampak x point yang cuba aku nak smpaikan kat sini.

Andai Allah kata ada pasti ada!

Lagipun kan, aku rasa kawin awal ni kalau mentally x sedia rimas plak tengoknya. Mungkin pada kita kita dah sedia tapi bukan pada mata orang lain yang menilai. Cara urus diri, suami, anak, wang, hal rumah kadang-kadang akan buat kita tampak kurang bersedia sebenarnya. Nampak sangat sebenarnya. Kekadang rimas tengok, tapi sapa kita nak bersuara? Kawin pun belom ada hati nak tegur-tegur orang.

Aku dgn Dia x delah putus terus. Kamu still berhubung, cuma Suam sikit la… mcm smalam dia call, rasanya dalam setengah jam cakap, kami lagi banyak diamkan diri dari bercakap. Hai la. Ni semua gara-gara pihak terbabit. Smoga mereka serik dan sedar akan kesalahan mereka. Bertaubatlah.

So kawan-kawan,
Doakan yang baik-baik untuk kami. Ya Allah, kau berkatilah hubungan kami, restuilah kami dan rahmatilah hidup kami. Satukan hati kami dan akhirilah hubungan kami dengan perkahwinan hingga ke akhir usia kami. Jauhkanlah kami dari benda xelok yang mahu berdamping dan mengganggu kami. Hanya padamu kami pinta dan pohon segala sesuatu. Ameen…  T___T

SILA LIKE :-)

AZAB TERCEKIK TULANG IKAN

Saya tercekik tulang ikan.

Bunyi mcam nak gelak2 je kan.. macam nak ketawan sambil guling-guling atas lantai… tapi azabnya…. Masyaallah… tuhan sahaja yang tahu.. sakit… terlalu sakit… Hari kejadian adalah hari Sabtu yang lalu… yaaa kawan.. masuk hari ni dah 7  hari saya hidup dengan tulang ikan mencucuk di tenguk saya… bukan x cuba buang.. dah cuba tapi gagal..

Klinik pun dah pi… bukan satu klinik tau… dah banyak klinik pi… yang last pi kat Sungai Petani… even dekat dia pun tulang still x keluar tapi puas hati sebab dia lah yang paling bersungguh-sungguh tolong aku.. makaseh yaa doc… jasamu kukenang…  Dia bagi 5 jenis ubat bersama satu injection sebab mulut, tossil, tekak n segalanya dalam mulut aku dah bengkak… Now sakit da kurang, cuma bila tulang tercucuk tu rasalah sakitnya… kurang lah sikit dari sebelum-sebelum ni…  bila aku gi clinic n doc try korek nak kluarkan tulang tu, tekak aku makin luka…. Sebab lokasi tulang tu adalah dibawah n blakang lidah… so kalau aku bukak bulut luas2 je dah sakit… ini tambah pulak dengan doc korek2… errr azab gila rasanya…

Seksa rupanya tercekik tulang ni… Selalu kalau tercekik jolok2 sikit dah boleh kluar.. ini dah makan masa seminggu lebih dah tapi  masih belum keluar… bayangkan lah kan dekat 10 klinik aida pi… mcam orang bodoh rasanya bila sampai je depan kaunter klinik tu kena Tanya sama ada diaorang boleh buang tulang atau x… ada yang cakap boleh, ada yang ckp kena jmpa doc dlu… dan ada jugak yang tanpa rasa simpati trus lajuja jawab tak boleh… adehlaaa… sakitnya hati ini…. Dah la tekak baru terlepas rasa tercucuk… terasa macam nak jolok ja tulang ikan dalam mulut diaorang.. eeeee ko tu nurse ja pun… eh silap pembantu klinik je pun.,… apa salahnya kalau kau Tanya kat doc dlu then baru bgtau aku…. Eeeeeee… Agak hangin di sini…

Tu bab pi klinik… Ada jugak petua orang tua-tua yang aku cuba follow…. Bnyak ooo…  ini antaranya yang diaorang bgtau n yang aku cuba…

1. Telan kepalan nasi kosong… erm yang ni aku punya kepal sampai tak sedar dah habis nasi dua pinggan tapi tulang still kat situ…

2. Minum air dari senduk sambil selawat … hahaha ayaq habis sejaq besar… tetap jugak ada tulangnya… huhuhu

3. Letak minyak gamat kat lubang bontot… yang ni masa dengar mula-mula aku gelak guling-guling weh… apa kena mengenanya bontot dengan tekak pun aku x tau…ker aku yang memang x tau pape? Hahaha.. adeh… mcm

4. Libas ekor kucing kat leher yang sakit… aku xla takot kucing setakut aku takot katak… tapi aku rasa sepanjang hidup aku 23 tahun xpenah la aku nak pi belai2 kucing.. cium-cium2 lagi lah tak.. haha… seriau sikit aku dengan kucing tu…dia kan suka bagi tindas balas yang cepat.. pegang sikit mengiau dia tunjuk taring… haa mmg tak la aku nak dekat… tapi disebabkan aku dah sadis sangat sakitnya aku pun cuba la… kat opis ada sekor kucing… suka lepak kat depan opis… dia tgah baring… aku pun duduk kat lantai depan opis… tunduk macam nak sujud tu pastu aku pun tarik la ekor dia pelan-pelan… menggigil aku time tu… sakit punya pasal aku gagahkan jugak…. Kena lah ekor kucing tu kat leher.. tpi kjap sangat… 3 saat pun x sampai aku rasa…. Kucing tu mngiau skit punya kuat… huh!

5. Baca doa yang maktok aku kasi 3X, Slawat 3X n tiup kat air tu…. Ni pun aku buat… tapi tulah… hampa jugak resultnya…


Banyak dah cara cuba… Penat dah rasanya… redha jela kalau da memang dia nak tumpang duduk kat sini… tapi please la tulang…. Jangan lukakan tekak aku… azab ooo…

SILA LIKE :-)

BLOG YANG BEST!!

Salam.. Hai semua…

Aihh laa.. bersawang jugak kan blog ni? Konon2 I’m back la sangat. Asyik tenggelam timbul tenggelam timbul since duduk rumah ni.. Orang makin duduk rumah makin la lapang, ini duduk rumah makin sibuk… biasa la.. saya kan superwomen… haha.. [sila muntah]

Sejak terjebak dengan blog ni kan, ada la dua tiga blogger yang sangat mendapat tempat kat hati ni.. Antara blog yang aku addict n ketagih nak menjenguk blog diaorang hari-hari adalah blog Kak Pilla, blog Cheeramon, Blog Kak Moon, Blog Kak Ana Suzanna, Blog ladynoe, Blog Peej burhan, n blog masak kak Ita…

Kenapa aku suka blog diaorang? Meh aku story..

Blogkak Pilla – Aku suka blog kak Pilla sebab aku suka cara dia dengan anak-anak dia.. aku suka tengok gambar-gambar lauk yang wan[mak kak pilla] masak… semua Nampak sedap ja… Kak Pilla masak pun aku suka… simple n cepat siap punya… aku suka Amani bam2.. aku suka kaseh… n now bila KAk Pilla dah bertudung, lagi lah suka nak menjenguk… berseri-seri muka dia skrang.. seri bertudung ke seri makan ephyra? Hahaha jawab kak pilla.. jawab!! =P

BlogCheeramon – Ni geng Kak pilla jugak ni.. blogger2 otai… Kak Chera pun sama jugak  suka tengok cara dia treat anak dia… Dia pun suka makan… suka buat  review pasal makan kat sana sini…  So aku kalau dah xda idea nak makan kat mana kat blog dialah tempat aku nak rujuk…

BlogKak Moon – Geng Kak pilla jugak… Aku start baca blog Kak Moon since dia tulis pasal Norma… Aku jatuh hati dengan gaya penulisan dia yang sangat dating dari hati aku rasa… Bila aku baca blog dia, aku boleh rasa kasih saying Talib untuk Norma.. Aku boleh rasa kasih saying Kak Moon untuk Norma, Talib n Rafiq… owhh korang mesti tertanya-tanya sapa karektor yang aku sebut-sebut tadi tu.. Talib ni adik ipar kak Moon… then wife talib, Norma mengidap barah otak.. dapat tau masa tengah mengandungkan Rafiq n masa tau tu dah di stage 4… Talib yang jaga Norma… ya Talib… Sikit pun dia tak tinggalkan Norma… Sampai Norma tenat dan meninggal pun Talib ada bersama… Kalau korang follow dari awal korang akan faham… Korang bayangkan, Norma dah banyak kali tenat – baik kejap – tenat .. then sampai la yang terakhir tu, Talib niat dalam hati.. Kalai ditakdirkan Norma pergi dia redha… then x lama lepas tu, Norma dah xda… Kiranya sebelum ni Talib pasang harapan yang tinggi untuk Norma sembuh… Nampak x kasihnya suami di situ??  Sebelum Norma meninggal, diaorang ada masuk dalam Wanita HAri Ini… menangis aku dengar Talib cakap.. Norma pun masa tu kurus sangat… lain sangat dengan gambar masa dia sihat.. owh ya, Norma tu cikgu…  serang dah dekat setahun dah Norma xda.. Rafiq pun dah besar dah.. Talib?? Talib masih sendiri.. belom ada tanda-tanda nak cari pengganti…
Maap kak moon, nak review pasal blog Kak Moon tapi crita pasal orang lain je bnyak.. haaa pasal Kak Moon.. Kak Moon ni photography sekali dengan laki dia, En sultan. Gambar2 yang dia ambik selalunya gambar portrait la.. n salah sorang customer tetap dia Aida Gadis melayu.. Gambar diaorang majoriti memang kak Moon yang ambik… Lawa..  Lawa sangat!!.. Haa kalau korang nak beli langsir murah pun korang boleh baca blog Kak Moon… Lawa2 weh langsir kat jalan TAR tu…

BlogLadynoe –  Aku baca blog Ladynoe ni since dia nak kawin… Sekarang ni anak dia dah dua… haha berabad dah… Minat aku pada grafik dating dari dia la… Aku suka baca blog dia sebab dia suka bersederhana.. ko mampu ko beli.. ko x mampu ko diam.. eh x, untuk ladynoe ni dia lain sikit… kalau orang lain x mampu diam kan? Dia plak dia akan piker cara nak dapatkan apa yang dia nak dengan harga yang murah… cth, dia nakkan frame canvas yang orang slalu letak kat picture wall rumah tuu… dia gi SSF, satu harga RM60.. xkan nak beli satu.. kan ke mahai… at leat kena beli 6 baru cantin susun kat wall tu…. Then dia carilah idea… dia google gambar dari internet sendiri then dia pi print canvas… haa lebih dari separuh dia save waa cakap luu… bagus dia ni… aku suka tengok mcam mana dia excited nak wat birthday celebration untuk Sabrina[anak sulung dia]… semua benda dia wat sendiri… xdanya nak upah candy buffet segala…

BlogPeej – Aku suka kak Peej sebab keslumberan dia… betul eh aku eja slumber tu.. tetiba kompius plak… Kak peej ni pun suka makan…. Geng kak pilla jugak dia ni.. pengaruh besar kak pilla tu…semua orang kawan ngan dia…  Dalam slumber2 Kak Peej ni dia pandai masak waa cakap lu.. tambah2 part sambal bilis dengan tempe tu… menggoda doh aku tengok.. Nampak sedap gila.. Nampak ranggup gila ikan bilis tu… Dia pun suka review bab makanan area KL… n now dia tengah menggoda aku makan lava chocolate kek kat pavi.. haihh laaa….

BlogKak Ana Suzanna – Haaaa yang ini idola no.1 aku… aku paling respect kak Ana ni… aku pernah tanamkan niat…. Kalaulah aku dpat laki yang boleh buatkan aku xpayah bekerja[berkemampuan lebih sikit maksud aku], aku nak jadi macam kak Ana…. Dia rajin n pandai masak weh… selalu ja aku telan ayaq liuq gulp2 tengok blog dia.. Laa ni dia tengah pregnant anak ke-4, so aktiviti memasak dikurangkan.. kalau tak tu sampai ke pagi dia masak weh.. bukannya nak smbut tetamu ke, wat kenduri kea pa.. untuk anak dengan laki dia ja makan…. Dia pandai wat deserrt weh… Banyak dah dessert dia yang menggoda aku smpai aku gigih buat… antaranya yang aku penah buat Devil Chocolate Cake, trifle, Bread Puding, Chocolate cheese cake, cream puff, dadih, Lamb grill with spinash, Salmon masak apa tah n dll laa… bnyak kot aku nak senarai…

Kak ana kalau kau tengok dia kecik ja.. tapi dia memang superwomen la aku cakap kau… dia boleh handle rumah tu sorang2.. kira laki dia gi keja cari duit ja,.. anak2 dia pun dia yang ambik n hantar.. anak dia dah la sekolah jauh.. kiranya kalau dah gi hantar tu tak balik dah.. tunggu sampai anak dia habis sekolah baru balik… rumah semua dia urus sendiri… rumah dia besar weh.. sorang bibik pun dia tak pakai.. ini baru la boleh dikatakan rajin dan pembersih… kalau setakat ko tak boleh tengok rumah semak tapi kau pemalas baik x yah crita kat orang weh.. wat malu ja…
Aku memang jadikan ka kana ni role model aku la bila aku kawin dan ada keluarga sndri.. Sronok rasanya kalau dapat urus anak2 sendiri..ehhh lupa plak kawin pun blum.. mananya nak datang anak??? Ayooo…

BlogMasak Kak Nita – Kak Nita ni plak super bab memasak… super plus sangat creative.. dia kan kalau masak kan aku mmg boleh tengok jela… nak buat memang aku tak terdaya… boleh buat tapi aku tau aku takkan dapat secantik dia… dia kalau membaking kan weh, siap ada rough sketches segala.. haaa hebat kan? Aku yang graphic designer ni pun xpenah nya nak bersketch kalau time memasak ni…. Dia dasyat ooo
Ada la skali tu kan, aku Nampak dia buat creampuff,,, dapnyaa la kan.. aku pun rajinkan la diri nak wat… skali aku buat masin n haruslah tak secantik kak ita buat… orang kan selalu buat cream puff kan bentuk macam tahi lembu tu kan.. dia x weh…. Dia buat bentuk angsa… siap bersayap, bermata bagai.. adeh x paham aku… aku kalau buat macam tu aku mmg x kasi orang makan.. tetamu datang tengok n ambik bau ja… sapa makan aku cepuk sedas… Yelaa.. ingat senang nak buat???

Haaa ni je dulu blog2 kesukaan aku yang aku tak rajin nak review… nanti aku ada mood aku review lagi eh…. Mood malas menguasai diri skrang ni.. errr malas.. malas.. malas…  >____<

SILA LIKE :-)

Friday, May 24, 2013

AWAS SI MULUT CELUPAQ!

Mood: Marah + Geram + Rasa nak lempang tapi tak bleh

Insiden semalam...

Seorang Nenek: Lamanya tak nampak hang. Buat apa la ni? Qeja [kerja dalam loghat utara] dah ka?
Aku: -tengah susun ayat nak jawab-

Tiba-tiba ada yang menyampuk...

Si Mulut Celupaq: Dia tak buat apa aih. Makan tidoq makan tidoq ja la ni. 
Aku: !@#$%^&*()ER*()_@#$%^&*() [memaki di dalam hati]

Betul aku tak nafikan.. tak pernah nafikan kata pepatah 'mulut orang manakan bisa ditutup'... tapi bila jadi kat aku.. aku memang sungguh2 rasa nak pi tampar muka dia sedas.. pastu kat mulut tu aku nak letak gam gajah... eehh takk gam gajah x kuat sangat ... nanti aku mintak pendapat kat makcik n pakcik google, gam apa yang paling kuat... aku nak gamkan mulut celupaq hang tuuu...

eeeeee.... geramnyaaaaa!!!

Ikutkan hati mati pompuan tu aku kerjakan... nak lempang2.. nak sepak2... nak tumbuk2 sampai hati aku puas... tapi nak wat mcm mana kan, rasa hormat yang terlalu tinggi mama dan abah dah terapkan dalam diri ni.. so aku sabar laaa... walhal dalam hatiii... bukan sebakul, dah selaut aku maki....

Buat Si Mulut Celupaq...
Aku memang duk rumah mengangkang ja,,, makan tido makan tido ja aku kat rumah ni haa... tengah aku tido tu, adik aku pagi2 boleh sampai sekolah... boleh sampai tempat tuisyen... SAPA YANG HANTAR?? mama balik mengajar, abah balik sawah makanan untuk tengah hari dah siap terhidang... SAPA YANG MASAK?? baju dah siap dibasuh... SAPA YANG BASUH?? bila petang, rumput basah disiram.. SAPA YANG SIRAM??? pokok pun dah siap bersiram... ikan dah siap di bagi makan... SAPA YANG WAT WEH SEMUA TU? HANTU? TOYOL? POCONG? 

Petang-petang sambil tengok tv, baju2 siap berlipat... SAPA YANG LIPAT??? sebesar2 rumah aku parents aku [8 bilik + 7 bilik air + 3 dapur + 3 living], kami x pakai khidmat bibik... takda tenaga luar yang menyumbang.. dari dalam rumah smpai ke pokok2 semua sendiri... n bila semua orang keluar ke sekolah dan bekerja, aku lah insan yang bertanggung jawab mengemas dan mencuci rumah...  hang xtau papa baik hang diam!

Aku tak keja?
Weh, mana ko tau aku kat rumah aku tak keje apa2... Aku ada ja wat freelance dri rumah.. nnti tnya plak freelance tu apa! Freelance tu mengangkang depan tv sambil makan kacang.. hahaha.. Tu lah, dasar tak tau apa2 tapi menyibuk nak ambil tau hal orang..

eee aku geram wehh.. aku geram gila ngan hang nih...
Rasa mcam diri tu bagus sangat.. rasa mcam dah habis rajin... Rajin sangat je hang tu? Aku tengok rumah bersepah mcam tongkang pecah... kain tu kalau bubuh dalm bilik, pintu bilik pun x bleh bukak... Apahal x lipat? Kata ko bagus sangattttttttttt? Tulah manusia, tau nak menyibuk hal orang.. hal sendiri.. hal keluarga sendiri sampai x sempat nak sibuk eh?

Aku x keja tapi aku rasa aku xpenah menyusahkan sapa2.... Aku rasa aku cukup membantu skrg ni.. Sambil2 tu skill buat krja rumah boleh lah aku asah... Abah skrg gi keja x payah kelam kabut nak hantar adik aku.. gi Tuisyen pun pi balik aku yang hantar...  Aku xpenah mintak duit abah untuk kegunaan peribadi... bahkan aku guna duit aku kadang2 nak beli papa utk dimasak & untuk rumah... ko apa tau?? 

Hidup aku biar la aku yang tentukan... korang2 please la.. xpayah la susah nak sibukkan diri.. Sikit pun aku x hadap!.. Haa lagi satu, aku tengah tunggu panggilan nak smbung master... tulah aku x nak kerja lagi... Berlambak dah offer kerja aku dpat.. aku je yang x nak... 

Dah la.. makin taip makin aku nmpak muka ko kat screen laptop ni... kang x pasal2 terbang tinggi laptop ni...

Sebelum aku jadi macam ni baik aku stop!

hahahahaha

Bye!

p/s: Pembaca kesayangan saya, tolong tinggal jejak anda di komen @ shoutbox boleh? hari2 ada readers dan silent readers tapi sya xtau sape... tegur2 lah saya.. =)

SILA LIKE :-)

Monday, May 20, 2013

SELAMAT ULANG TAHUN BLOG TERSAYANG...

4 tahun? Ya 4 tahun. dah 4 tahun rupanya saya meluahkan isi hati, jatuh bangun, suka duka saya selama ini... ya dalam blog ini.... Ada orang kata, kisah kita x perlu di canang pada orang, xperlu diceritakan pada orang.. ye ke?

Tah. Saya kurang bersetuju dengan statement tu... 

Kenapa x tulis diari je???
Saya penah tulis diari... siap ada kunci n mangga bagai... haha.. bila pkir balik kelakar... kunci bagai nak rak [bersungguh-sungguh dalam logat utara], kunci siap simpan dalam dalam bantal la, celah lipat baju la, selit tengah buku la.. macam2 laaa... padahal senang2 je orang boleh baca.. x safety pun..

Aida jenis yang suka baca balik apa yang aida tulis sebelum ni.. beberapa bulan skali wajib baca... ada yang baca sambil gelak, ada yang sambil senyum dan ada yang sambil menangis... then bila kita baca balik apa yang kita tulis dalam diari, jadi mcm kurang semangat... tulisan dan jdi mcm kembang smcam... x cntik n kusam...

berbeza kalau kita karang blog... semuanya kekal sama walaupun selepas dua tiga tahun... potensi nak hilang atau rosak pun rendah... kelemahan bila update blog ni password dgn username tu kena slalu hafal.. takot lupa..

Blog ni macam diari la jgak.... x jauh beza pun.. apa2 pun aida lagi prefer blogging... terpulang pada diri masing2... aida jemput semua jengah ke blog ni... sapa rasa muak, rasa bosan, rasa x best, rasa menyampah sila angkat kaki... anda tak diperlukan di sini =P

owhh apa pulak membebel panjang2 ni... nak ucap slamat ulang tahun je benarnya... 

Selamat Ulang Tahun Ke-4 blog Aida suka membebel... saya sayang kamu... Tolong setia jadi peneman susah senang saya...  >____<

nah kek sebijik.. 


Jemput makan ramai2 readers sekalian... 

p/s: Pembaca kesayangan saya, tinggal jejak anda di komen @ shoutbox boleh? hari2 ada readers dan silent readers tapi sya xtau sape... tegur2 lah saya.. =)

SILA LIKE :-)

Tuesday, May 14, 2013

HARI JUBAH SAYA!!!

Hahahaha...
Maap la ye... entry basi.. entry lapuk n entry berkarat dah... masuk hari ni dah genap sebulan dah konvo tapi baru hari berkesempatan nak hapdet... bznya seorang aku...

Alhamdulillah, ini ada adalah konvo aida yang ke-2... insyaallah, akan ada yang ke-3 dan ke-4 tak lama lagi... untuk mama dan abah, ini untuk kalian... Saya penah gagal untuk bagi result yang bagus semasa SPM, jadi sya bayar dengan result ni...

Ya kawan2 sya penah gagal suatu ketika dahulu... gagal sekali bukan bererti gagal selamanya... bangkitlah dan jangan terus kecewa....

Memandangkan sahabat baik merangkap sahabat susah senang saya takda, makanya saya pun kurang bersemangat untuk bergambr... ini sahaja yang sempat saya snap.... itu pun wat syarat je...huhuhuhu

meh la layan gambar...

Kat depan bilik pulangkan jubah... Ya saya orang ke-2 dari seribu lebih graduan yang
pulangkan jubah awal...

Untuk saya...

my one n only bro...

sister...

menunggu dan terus menunggu...

kesayangan!


booosannnn.....

My everything... >___<


menanti ketibaan saya....

with lovely family...

love.love.love

Kalianlah idola kami, kesayangan kami dan semangat kami...

we are sibling.... 
 ..

..

..

..

..

..

DAN

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

Alongg.. saya pun nak konvo jugakkk.. Dani.. rindu kamuuu!!!


p/s: Pembaca kesayangan saya, tinggal jejak anda di komen @ shoutbox boleh? hari2 ada readers dan silent readers tapi sya xtau sape... tegur2 lah saya.. =)


SILA LIKE :-)

Monday, May 13, 2013

I LOVE COOKING!!

Aida suka masak? haha sila jangan muntah wahai pembaca tersayang.. Tahun baru, minat juga baru.. Andai ada yang penah kenal diri ini nescaya anda tahu betapa diri ini terlalu tidak tahu memasak.. betul.. tak tipu tau...Saya sangat daif dalam bab memasak suatu ketika dahulu...

Mcam mna boleh minat? meh nak story...

Masa sekolah menengah, Aida duduk hostel... Sesapa yang penah duduk hostel tau la.. tiap kali balik dari kampung ja pasti akan ada satu beg untuk isi makanan, satu beg isi baju dan satu beg isi buku...Wajib... Kalau tak ada rasa mcm loss gila.. rasa tak lengkap, rasa teruk sangat...over kn?hahah tapi tu lah hakikatnya... kalau dah xda apa sangat nak bawak dari rumah, wajib singgah memana, tapau apa yang patut... sebab nanti saat semua orang duduk ramai2 dalam dorm dan buka tupperware masing2, dri sendiri x ada lah segan sangat nak tunggu kawan2 ja bukak tupperware... at least ko ada sesuatu untuk di kongsi jugak...

Dan korang tau x, saat tu  jugak kawan2 yang lain majoritinya masak sendiri bekal2 yang dibawa... semua nak kawan2 rasa skill memasak diorang.. sambal udang la, laksa la, ayam masak merah la.. mcam-macam ada.. semua hebat2... semua boleh masak... KECUALI... yaa kecuali saya seorang...

Saban minggu, saya xpenah miss bawal bekalan dari rumah.. tapi semuanya mama yang masa... bukn saya... teruk kan? tapi masa tu bz SPM, so xda lagi rasa keinsafan nak blajar masak... lepas SPM la bermula segalanya...

Time ni minat memasak mula ada dalam diri.. walaupun masak cuma sebulan sekali... at least ada yang dimasak... waktu ni menu pun sangat limited... apa yang boleh dimasak? korang jangan gelak tau...

Nasi goreng kejap jadi kejap x [hri ni buat sedap, minggu depan wat hancur], telur goreng, segala sambal2, tomyam,spagetty, n cucur2... tu je yg saya boleh kot...haaa maggi... maggi saya pandai... >__<

haha teruk kan? sadis sangat...

then bila sambung diploma, minat tu makin bertambah... dah mula start sikit2 buat dessert, dan skill pun dah makin ok.. dah tak kaku.. bila lecturer anjurkan camping, suka ja dengan relahati nak memasak.. sanggup tu aida angkut semua periuk dgn pinggan mangkuk mama gigih pi camping... mmg x nampak mcm org nak gi camping langsung... sehari sebelum camping tu siap pi tido rumah kawan sbb nak kukus n perap ayam untuk barbecue... nampak x? dh mula semngat kan?

Sebenarnya, benda2 macam ni kita kena paksa diri... kalau nak tunggu minat bilanya nak pandai... minat tu insyaallah akan datang dengan sendirinya... Mcam bab masak ni, mungkin sesetengah orang pikir x pandai masak pun xpa... makan luar dah la... nanti dah kawin makan je kat luar... x pun kalau yang kaya sikit boleh suruh bibik masak... tapi sampai bila??

sampai satu saat, kita sendiri akan muak... kita akan bosan...

macam aida, dah la xtau masak.. pantang pula dngan bawang...dari aida baby lagi mama kta kalau org yg lepas pegang bawang pegang aida, aida akan muntah... aida start pegang bawang masa lepas SPM.. itu pun paksa diri... lepas kupas 2/3 labu terus rasa nak muntah... bau dia tu yang xtahan... sahari juga akan pening selagi bau kat tangan still ada...teruk memang teruk.. sampai la mama marah2 bising suh aida paksa diri jugak blajar pegang bawang...

Sekarang dah ok.. even still akan rasa meloya lepas kupas bawang, aida cuba ignorekan... cuba bertahan...

Bila dah smbung degree, kena duduk jauh dri family... So bila dah rindu msakan mama.. mula la call minta resipi.. hujung minggu ja gigih turun mydin beli barang2 nak masak... n thnks jugak untuk roomate aida, eina yang selalu bergabung tenaga memasak... best oo... xda pengkritik.. rasa x jadi kami buang... pastu takde rasa bersalah terus turun makan kat mamak.. hahaha...

satu lagi medium yang naikkan minat aida nak memasak adalah blog!. thanks kepada blog kakak2 yang selalu hapdet makanan yang mabeles sangat tu...sebab kan x tahan tgk gambar2 kat blog diaorg, aida pun apalagi.. google resipi  dan try la buat... alhamdullillah... majoritinya menjadi... alhamdullillah...

Since dah minat memasak, rancangan2 kat tv pun dah berunsurkan masakan... 5 rencah 5 rasa, sarapan, jjcm, masterchef n hari2 mmg mengadap AFC [Asian Food Channel]... hari -hari mengadap tapi langsung tak muak... 

ok dah penat dah ni membebel panjang...meh tengok hasil-hasil tangan aida dan org sekeliling.. ada yang dimasak secara individu.... ada yang dimasak secara beramai2..

 Nasi lemak with sambal ikan bilis, ikan blis, telur mata dan timun... Aida masak last week rasanya...
Second time buat nasi lemak, tapi first time buat untuk mama abah dan adik2 makan...alhamdulillah.. licin..
Kalau mama n abah makan diam xde complaint apa2, luluslah tuu.. heeee =)

 Nasi ayam!! First time jugak serve kat mama abah dan adik2...

Caremel chocolate moist cake.... kalau tebal sedap lagi kot.. 

My sambal udang with petai... udang dinasour!! 

 My favourite drinks ever... air limau asam boi... ambik asam boi rendam dalam air panas yang mendidih.. tutup n biarkan semalaman... letak air, gula sikit n perahkan limau kasturi... letak ais n minum... perghhh...
air yg sangat sesuai untuk hilangkan dahaga...

 Buat Melaka...

Curry Mee!! 

 garlic bread with mushroom soup!

Kuih keria

 Cucur Badak... masa upload kat fb ramai yang tanya... kenapa nama cucur badak tapi ada udang kat atas... 
jawapan dia, bada besar sgt so x sesuai nak letak... n cucur udang utara mmg ada udang kat atas...

 nasi tomato n ayam masak merah... jadi tapi beras biasa so nasi kurang cntik... 
presentation failed... rumah bujang kan?

My first mee hoon goreng...

Asam pedas tumis ikan pari.. 

 Ayam masak negro kicap... ke negro lagi sesuai?

 Masak lemak nanas

 Daging goreng kunyit..

 Ayam masak merah...

 Kacang buncis goreng...

 Lala masak cili...

 Bread pudding... 

 Blueberry cheese tart kami yg gabak dan hangit.. hahaha

 Ikan goreng.. Menggoreng ikan untuk majlis keramaian juga adalah satu kemajuan!

 Dadih for Dhia's birthday..

My Durian Crepe.. masa ni fanomena durian crepe baru mula.. blom ramai yang buat... so resipi pun x banyak... nak buat lagi la nnti..

 Cream puff yang sangat mengecewakan... dah la nak wat punya tak semenggah...
sekali tengok mcm cream puff... dua kali tengok mcm kulit katak... errr... oo yahh...aida silap beli butter...supposely guna unsalted butter... n apa jadi?? yaaa MASINNNN!!!
X tau nama ape.... beli roti panjang... potong serong2.. letak butter, letak salad n tomato... adik2 x makan so baik x yah letak... nnti masuk tong smpah jaa... letak inti sardin, letak cheese n bakar smpai garing.... 

Rosemarry beef steak with spinach in the making... 

Home made Potato mashed!! yummy!!

   Rosemarry beef steak with spinach siap... 

 Blackpepper lamb chop serve with coleslow and potato mashed...

 Grilled Chicken with rosemarry...

Vege...

 Pancake with ice cream and maple syrup!

 Vietnam style...

 Bread pudding in the making..

 Laksam in the making...

 Fried Mee...

 Caremel Pudding... love!

Sardin Puff...

 In the making.. jumpa kamu dalam oven.. =)

  Sambal udang...

 Mushroom and beef Carbonara...

Caremel pudding lagi...  
 Ayam masak kicap...

 Terung berlado...

 Fried Seafood Spagetty...

Bread pudding... 

itu saja yang sempat di snap... itu saja yang sempat di hias cantik2.. ok x? Apa2 pun, mulakan dengan paksaan... insyaallah ikhlas dan minat akan datang kemudian...

p/s: Pembaca kesayangan saya, tinggal jejak anda di komen @ shoutbox boleh? hari2 ada readers dan silent readers tapi sya xtau sape... tegur2 lah saya.. =)

SILA LIKE :-)