Tuesday, June 28, 2011

ALHAMDULILLAH... JODOH KAMI MASIH PANJANG!!!

Ajal... maut... jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah swt... Kita sebagai hambanya hanya mampu merancang...but the result... semuanya di tangan dia....

Alhamdulillah... jodoh kami masih panjang...  :-)

Dah kenal sepuluh tahun pun bukan jaminan untuk kekal selamanya...apa yang bakal terjadi bukanlah perancangan kita... sebalik nya kita sebagai hambanya yang lemah perlulah terima setiap hakikat yang telah ditentukan untuk kita....

ok.. dah dah...

Jodoh yang diperkatakan bukanlah jodoh aida dengan En boifren.... hihihihi tapi jodoh aida dengan my E72....hp kesayangan aida... uwaaa aida tertinggal hp bawah meja kelas tdi... dah masuk kelas lain baru tetiba trasa mcam hp xda.. check2 memang xda.... uwaaa.... tgk jam jap... dah dekat sejam tinggalkan blik tu.... trus bangun keluar n gi kelas yang sblumnya... nasib ada.... huhuhuhuhu....

Buat my Mr E72: sya masih syang anda... sila jangan berhenti berkhidmat dengan saya... muahhhhh

SILA LIKE :-)

Monday, June 27, 2011

ADAT DUDUK DI KAMPUNG!!!!

MOOD: SAKIT HATI. SAKIT JIWA. SAKIT RAGA.

Duduk kampung memang best kan?? rasa tenang... mendamaikan...xda traffic jam... x payah bersesak naik LRT... naik rapid penang pun xsama mcm naik rapid KL...sangat jauh berbeza... 

Andai diberi pilihan duduk di kampung atau KL.. i lebih suka duduk kampung...biar orang cakap duduk kampung x up to date... duduk kampung xda fun, duduk kampung xda apa2... tu orang cakap... bagi aku kampung ada segalanya...jiwa aku jiwa kampung...

Bila kian membesar..tuntutan sebagai pelajar buatkan aku jauh terdampar dari kampung halaman..rindu???? jangan cakap laa... nak sangat stay aja kat kampung...duduk KL nie rasa kpala berat ja... otak semak... jiwa langsung x tenteram...tapi x blh.. i MUST stay here...nak atau tak... kena jugak...

Rela dalam terpaksa... :-)

Ada satu yang wat aku rasa rimas duduk kampung....tau apa??? aku x brapa berkenan dengan sikap orang2 kampung yang terlebih nak ambik tau n kisahkan hal orang lain...jiran kau nak buat hape pun ko tolong la jangan menyibuk....ko buat hal ko sudah la...

Knapa aku marah sangat? knapa aku emosional sangat???

Alkisahnya mcam nie, last week aku balik kampung sebab nak ambik barang untuk assignment aku... this week plak aku balik sebab mama n abah nak gi KElantan... jadinya aku balik sbb kena jadi driver hantar adik aku tuisyen...then ada sorang hamba Allah nie mengata kat aku.... lebih kurang mcm nie la ayat dia.......

"Along tu keja balik ja tiap2 minggu...xda kerja lain ka? Rajin sangat aih balik sini"

Berdesing ja telinga dengar!!

Ehhh helllooooooooo orang di sana... aku nak berulang balik dari KL hari-hari pun ko apa kisah??? sesen pun aku tak usik duit ringgit kau! Arghhhhh!!! nak cakap, cakap depan2.. pa hal bila aku depan ko, ko blagak baik?? Mama abah aku sendri x kisah aku balik ko pehal nak nyibuk? jaga diri ko, jaga laki ko, jaga anak2 ko sudah la... xpayah nak tunjuk prihatin lelebih kat kami... i dont like owkeh... reallly dont like....x suka cakap x suka... ni kat depan muka manis nak mampus,....baik x payah cakap la,.,..dasar talam dua muka!

Aku rasa lagi baik aku balik... at least mak ayah aku tau aku x wat keja2 mrepek hujung2 minggu kat KL nie...duit pun x habis...aku balik aku boleh berbakti kat mak ayah aku....kat adik2 aku....dan kat anak kau jugak.... ANAK kau!!! pepagi buta aku dah bangun hantar anak kau... aku xpenah nak harap ucapam trima kasih dri kau... tapi at least jaga la hati aku.....

Aku x suka cakap kasar2... x suka nak berkurang ajar.. tapi bila ada yg cri pasal... mmg aku xda nak ckap baik pnya laa... jangan mimpi...

Kekadang pelik tengok manusia yang species nie... korang xda kerja ker nak buat selain dripada nak mnjaga tepi kain orang?orang pakai Hp apa? naik keta apa? bila tukar keta? tukar kereta apa? keluar malam2 pi mana? hri masak apa? semua diaorang nak tau... eeerr tolong la... sangat menjengkelkan la...rimas!

Pernah sekali tu, xtau la dah x de modal nak cakap ke apa ka... ptang tu mama ngan aku buat sessi membelai pokok bunga di petang hari... then lama lpas tu dtang la hampa Allah nie... masa tu mama tangah semai pokok kucai... aku plak tengah gaji batang pokok jangus yang dah menjulang ke langit... tetiba keluar dialog nie kat mulut dia....

"duk tanam pokok2 nie buat apa? buat semak rumah ja"

Then, dengan direct tanpa bengkang-bengkoknya terus aku jawab....

"tanam buat apa gi.. bagi hampa makan la... satu rumah tanam.. yang melantak tu keliling rumah....dah malas nak tanam tu duk diam-diam dah la...ni mulut potpet komplen tapi esok2 nak buat cucur udang ambik kucai ni jugak... nak buat laksa ambik pucuk ni jugak.." hahhahaha  hambik ko... cakap siang pandang2 la woi.. dengan mak aku bleh la diam ja.,.. ngan aku sorry... sorry mama.. bukan nak kurang ajar... tapi nak mengajar...

Errrrrrrr

sakit hati. sakit jiwa. sakit raga..

Cepatla rumah baru aku siap... nak cepat2 pindah...x nak hidup dikelilingi manusia hipokrit macam kau!!

SILA LIKE :-)

Thursday, June 16, 2011

HAPPY... HAPPY... HAPPYYY!!!!!!!!!

Assalamualaikum... 
tuan-tuan, puan-puan, dato-dato, datin-datin, Cik, Encik, Puan, Tuan sekalian alam....uwaaaaaa...aida suka membebel tersangatla senang hati... tersangatla suka hati... kenapa, mengapa, dan apakah yang menyebabkan Cik aida sangatla tersuka hati???? 

owh korang semua... janganla korang tak tau.....hari selasa baru0baru nie, Cik aida timbang n ukur satu badan... the result was....................AWARESOME!!!!....so wajib la i happy go lucky kan?hahahahha....tetiba terbayang... adakah i dah bleh pakai baju idaman hti raya nie???uwaaaa.... YES3X... 

Mood.. nak senyum sampai punggung :-)

SILA LIKE :-)

Monday, June 13, 2011

ESOK PENENTU SEGALANYA!!!!!!!!!

salam semua... 
Aida suka membebel kembali setelah hampir seminggu mendiamkan...bukan mau berhenti atau mau angkat kaki dri berbl0g nie....tapi apa bleh buat, tahap kelajuan internet tersangat la rendah...x mampu nak log in bl0g... huhuhu sedih sungguh....

Esok... tanggal 14 Jun 2011....
penentu segalanya...Sama ada nak teruskan atau x..
Erggghhhh takotnya!!!!!!

Seriously.... 
takut sgt nih!!!

SILA LIKE :-)

Saturday, June 4, 2011

PENANGAN NORA ELENA!!!!!!

Kalau dulu gara-gara drama ADAMAYA, semua kaum-kaum hawa kat luar sana termasuk aida admired kat 'Adam' Si Sein tuu....semua pakat berangan nak bf n hubby mcm Sein.....bapak yang caring, loving, suami yang penyabar... mcam-macam lagi la... tapi tu dulu....time drama ADAMAYA tngah rancak dijulang...

Tapi tu dulu, sekarang dah lain... semua wall laman-laman sosial like facebook, twitter, n blog full dengan post2 yang menunjukkan mereka-mereka semua [termasuk aida] tersangatla jatuh cinta dengan insan yang bernama Seth Tan itu....Sapa Seth???? business man? doktor sakit jiwa? anak raja? atau angkasawan negara? Aida rasa Sheik Muzaffar pun kalah kalau dibandingkan dengan Si Seth nie...Memasing angau habis! Antara post yang sangat familiar sekarang nie mcam.....

"saya dah tengok episod 16 dah dekat 20x kot..gila suka... jatuh hati kat Seth"

"ada lagi ke lelaki mcam Seth tu kat dunia nie???"

"Seth!!!! i fall in love with him"

"owh sangat best dapat hubby mcam Seth.. jatuh cinta hari-hari"

"Seth awak buat semua orang cair!"

"kalau dapat hubby mcm Seth..kompen x tido malam"

Tu perempuan.... xkurang plak dengan yang lelaki...lelaki pun latan crita nie ok.... korang jangan pikir  lelaki layan bola ja tau!!!! antara wall post kaum-kaun adam plak....

"Nora!!!... putihnya"

"owh mu god!.. terklik like kat fanpage NORA ELENA la plak... :-P"

ni la wajah-wajah yg buat ramai pemonton tercangak depan tv stiap isnin smpai khamis...
gigi ELENA cantikkk... i likeee!!!
Dasyatkan penangan drama nie.....yang mana x brapa layan drama-drama melayu pun dah jatuh chenta...muahhaha...sikit punya hebat la penangan crita nie....mcam aku nie sangat la susah nak follow drama-drama kat tv.....bila kawan-kawan dah tengok, then decide best baru la mula nak jengok sipi-sipi bila diaorang menonton... mcam crita nie jugak....seriously, x tau langsung pasal crita nie sampai la prasan wall post wall post kawan2 facebok yang mama semuanya komen cakap crita nie best... hari-hari diaorang post pasal crita nie... jadikan i kan still dalam mood cuti, mula2 mengoogle then terus cri en youtube.... dari episod 1 dah mula jatuh hati tengok Si Nora tu... kawa siott... kalau kami yang pompuan-pompuan ni pun cakap lawa.. yang laki tu x payah cakap la.....mesti telan air liur punya...

Crita ni bertambah best dengan adanya Aaron Aziz sebagai hero... watak dia bawak sangat sweet ok... menjadi idaman setiap wanita.... yang mana ada pasangan mula la pasang angan2 nak dapat atau nak pasangan memasing jadi mcm si Seth tuu... badan sasa, bahu tegap, muka hensem, loving, r0mantik, pandai ambik hati org tua, sweettt je..... huhuhuhu... jgn cakap org lain.... aku sndri pun gila dah angau nie... hahahaha...tido x lena, makan x kenyang, mandi pun x basah dah nie... 

huh.... cerita nie tersangat sweet!!!!!!!! x tau dah nak story mcm mana....xdapat dah nak diluahkan dengan kata-kata....

Haaa...korang semua kalau tengok crita tu mesti senyum-senyum je kan... then ckap terang2an atau dalam hati "uhhh sweett nya... nak jugak mcm nie" kan?tapi aida tak ok... sepanjang tengok drama nie keja nak menangis ja.... sampaikan my younger sis cakap y i nak nangis??? bukan babak sedih pun... 

ANTARA SCENE-SCENE YANG BUAT AIDA MELELEH
1. Seth: syg ada pelangi!
Elena: tipulah
Seth: btl la abg ckap
Elena: xpercaya xpe, abg ambik gmbar
[time ni sweet je kan? tapi i menangis]

2. part Seth belikan Elena baju masa diaorang honeymoon
[i menangis jugak]

3. Seth bukak bonet.... penuh fresh flower
[menangis lagik]

4. Elena: rupanya tuhan itu turunkan hujan sebab nak hadiahkan kita pelangi
Seth: Smoga perkahwinan kita kekal n indah mcm warna2 pelangi
Elena: insyaallah bang
[menangis lagi!]

5. Elena: katil ku kan besar
Seth: maksud nora tido sekatil?
[ni pun menangis jugak!]

6. Apalagi yang penting utk sorang suami kalau bukan kasih sayang kepada isterinya
[makin teruk menangis]

7. Elena lapar... makan chocolate x kenyang... ttiba bunyi bell...Seth order makanan... errr mcm tau2 ja kan?sangat sweet time tuuu...then seth suap elena... " nak nasi ke nak telur"... swettt lagiii...
[tapi menangis jugak]

Muahahaha entah apa2 kan..... sesikit nak menangis...sja nak buat megasale... buweekkk...jom tengok dua tiga pic yang buat i meleleh nie:

klakar... tapi meleleh jgak... sengalll
klakar jgak.. meleleh jugak...

owhh yg nie sangat sweett.. tapi meleleh jugak jugakk,...
oppsss lupa nak announce, i love Malik too... dia pun sweetttt!!!!!!

p/s: malam ni nak tido mimpikan Ahmad Seth Tan.. hahahha

SILA LIKE :-)

Thursday, June 2, 2011

KALAU SAYA DAPAT RM300!!!

Yehaaaaaa......aida suka membebel semakin rajin mau join c0ntest... tengok hadiah dri Puan penganjur lagi la semangat nak join... hadiah dia terbaik kot.....


ok... ni banner contest yang aida nak join tuuu:

KLIK banner dan ia akn membawa and terus ke empunya BLOG

Ni plak hadiah-hadiah yang Puan penganjur sediakan...Sangt menarik tertarik dia mmg the bom....


Seorang pemenang hadiah utama

akan menerima wang tunai sebanyak RM300
(kenapa.. x percaya ke? hehehe betul ni wang tunai ringgit malaysia tiga ratus sahaja)

dan 3 hadiah saguhati sebanyak RM100 setiap seorang



Syarat-syarat penyertaan :
  1. Harus follow blog ini dan like fanpage INTBM
  2. Anda hanya perlu masukkan dan buat satu entri di blog anda bertajuk "Kalau Saya dapat RM300" post dalam bahasa melayu atau english je ye.. kang kalau bahasa lain xpandai baca la pulak.. hehehe
  3. korang perlu masukkan sekali banner contest dan link kan terus ke blog ni
  4. tag 1-3 orang kawan korang dan encourage dorang utk join sama. Sharing is Caring =)
  5.  lepas dah publish entri boleh submit  link di ruangan komen ye
  6. tarikh tutup penyertaan pada 15 Julai 2011 dan korang perlulah submit penyertaan korang sebelum pukul 11.59pm ye

...

...

...

...
KALAU SAYA DAPAT RM300?????
Setiap orang ada impian dan angan-angan masing-masing kan? Banyak impian dan angan-angan aida dah tercapai melainkan yang satu nie.... aida nak kurus.... tipu la kalau cakap aida xnak kan? walaupun kekadang orang sekeliling nampak aida mcm pasrah ja dengan keadaan badan sekarang,tak ok... saya tersangatla tidak meninginkan nya...

Sapa yang x nak pakai baju lawa-lawa...ni nak beli baju pun payah... bukan semua jenama bleh main pakai ja....kekadang tu bila gi shopping dgn kawan, kena berpecah... sebabnya brand yang dia nak beli sah2 aida x muat... uwaaaaa... nak kurus...

So berbalik pada pangkal crita, andainya aida dapat RM300 tu, aida nak beli something yang bleh buat aida jadi kurus... something yang boleh mentranformasikan diri aida...

mcam nie:

dah lama dah duk berangan nak beli benda Allah nie... tapi mahal... nak beli pakai duit sendri... x nak minta kat parents...sangat mahal...dekat2 Rm500... 

So, andainya RM300 tu menjadi milik aida, kompem aida dapat beli n jadi kurus...
sm0ga impian dan cita-cita menjadi realiti!!!

SILA LIKE :-)

Wednesday, June 1, 2011

CONTEST MUKA TERPERANJAT BERUK!!!

Dah lama rasanya x join contest...so semperna hari pertama bulan June nie jom kita ramai2 join contest muka terperanjat beruk nieh.... terperanjat beruk ok... bukan muka mcm beruk... Tuan punya contest nie adalah Jieha Roslan...Seriously, x kenal dia sangat pun... tetiba muncul kat FB..

To jieha, slamat berkenalan... :-)

Ni banner contest nie....
So sesapa yang berminat, bleh klik SINI dan ia akan mambawa anda terus ke bl0g Cik Jieha nie....

Gambar yang Aida Suka Bebel nak pertandingkan adalah..........

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

Sila jangan muntah okk....
Gambar tu diambil time aida konvo baru2 nie...serius terkejut time nie... tetiba ja ada flash...slaam pun x kasi......

Aida tagged: 

SILA LIKE :-)

PEKNGA NYIOK / LEMPENG KELAPA / COCONUT PANCAKE

Sangat super duper syiok bila dapat makan! Lama kot duk ngidam nak makan... kat mydin xda jual nyiok...ada santan ja....xdapat la nak buat...bila balik kampung, pokok kelapa keliling rumah...kait, kopek, mesin n dah bleh buat....

Actually lempeng kelapa nie ada banyak nama...orang utara panggil peknga nyioq....mat salleh palk panggil coconut pancake...india ngan cina x tau dia orang panggil apa...

Rupa peknga nie memang x segak..nmapk pun macam x sedap... tapi bila makan..perghh..sedap sihhh... makan plak dengan kari ikan yang dua tiga hari lpas..lagi la sedap....

Aku yakin yakni percaya xsemua orang tau buat peknga nie.... silap2 yang x penah makan pun ada.....jadinya aku tetiba rasa nak share resipi kat sini.....[wah3...ttiba nak tukar jadi mcam blog aunt nani rostam]...muahahhaha...

Layanzzz...........

RESIPI PEKNGA NYIOQ / LEMPENG KELAPA / COCONUT PANCAKE

Bahan-bahan yang diperlukan:
sebiji kelapa[dapat yg muda sikit lagi sodap] 
tepung gandum
air
sedikit garam

Cara-cara membuatnya:

1. masukkan kepala, tepung gandum, air, garam [kuantiti agak2 ja....adunan bgi cair sikit]
smpai jadi mcm yang diatas...

2. sapu minyak pda kuali.

3. masukkan satu senduk adunan ke dalam kuali..

4. leperkan adunan tadi smpai jadi mcm roti canai... bleh leperkan pakai senduk..
my mom amatur...dia pakai tangan ja...

5. bila dah masak, jdi mcm nie....

So korang bleh makan dengan kari dua tiga hari lepas....terbaik beb!!!

SILA LIKE :-)