Tuesday, May 22, 2012

LATEST UPDATE: KERJA PINDAH

Pindah.
Since aku kecik smpai la dah besar lebar panjang ni, aku x penah rasa hidup berpindah randah. Dri aku still baby kita org mmg stay kat rumah sendri. x menyewa. Alhamdulillah rezeki dari Allah... biar x besar janji kami selesa. Thanks mama n abah sbb sediakan tmpat tinggal yang selesa buat kami.

n sekali lagi aku panjatkan syukur kepada-Nya kerana limpahkan rezeki yang melimpah ruah buat kami sekeluarga. Insyaallah, end of this month kitaorg akan berpindah ke rumah baru. Dengar mcm seronok. Tapi azab dia kami je yang tau..

kerja pindah randah ni bukan kerja yang senang. Penat. Penat yang amat sangat owkeh... kalau ko beli rumah siap dan pindah aku rasa ko takkan jadi sepenat ni... tapi kami x. Bila ko wat rumah sendiri, penatnya jadi berganda2 owkeh... nak beli paip kena pikir, nak beli kepala pili, nak beli pintu, tingkap, ward rope, ID, lampu kipas, cat... Arghhh semua la... semuanya tu perlukan daya pemilihan yang amat tnggi... beli langsir lagilah... aku smpai dah naik pitam dah beli langsir dengan mama hri tuu... kain dia... beratus meter waa cakap lu... sampai rasa xnak masuk kedai kain 3 tahun. hahha

pastu dah habis pening pilih barang, ko akan pening nak bersihkan rumah plak. yang tu lagi la pening... nak mengikis segala... pakai tinner, pakai asid semua ada... dah tu kan, bukan tu ja.. disebabkan nak save badget, kitaorg siap buat pagar sendri.... haaa ko nampak x penambahan penat kat situ... tu belom kita aksi berdebat lagi tu... yang sorang kata yang ni... yang sorang kata yang tu.... hahhaha... macam2 ok...

progress terkini adalah siapkan kolam ikan dengan gazebo.... aku pun dah seminggu lebih x balik n x tau apa dah jadi sekarang.... ni ja yang sempat aku snap last weeks before balik KL....

seperator between living and dining... rasanya sekrang sink dh siap pasang...
rak kasut pun dah siap..

project pagar in the making... adik aku Si Angah yang take part bab pagar ni...
n now dah siap cat and pasang kayu dah...


Ni yang part yang paling aku suka... lampu tu aku yang pilih... nun dri Nilai nuh.... jenuh gak brtekak dengan mama bab lampu ni... mama prefer yang candelier yang meleret2 nun... aku x bekenan... kata rumah moden mana masyuk kan.... pastu abg salesman tu geng ngan aku..last2 mama kalah... wakaka... harga pun brpatutan compare dengan lampu yang mama nak...  Blind curtain tu pun aku suka... masyuk... no ropol2...

ward rope before siap...

dah siap...

ni dri tepi... now rasanya curtain dah pasang kot... ontahh

ruang lepak atas....

dining...

dry kitchen....

dry kitchen...

wet kitchen...

owhh mama pencinta coklat yang tegar... haruslah semua warna coklat...next week kenduri...ohhh pengsan.... adik2 dah warning... aku bnyak miss kerja2 berat... so bab kenduri memang aku kena take over... mampus..

daaa... nak study... wish me luck... one paper  je lagi....

SILA LIKE :-)

SELAMAT PENGANTIN BARU dari aku untuk dia.....

Mood tengah merewang-rewang di kala ini..... semua rasa bergaul menjadi satu.... 

Tadi tangan gemuk ni gatal nak menggodek-godek wall post akak senior time sekolah rendah dulu..... tak penah-penah menjenguk wall die even dah lama add dan selalu jugak nama die appear kat recent post tuu... tapi napa tah malam ni nak sangat belek satu-satu wallpost dia... siap tengok video kawin dia segala.... dari satu status ke status aku jenguk... smpai la tetiba mata ternampak Si Polan-Polan is going to Majlis Perkahwinan Si Tut & Si Tet... haaa?? Si tet? x kan die? otak dah mula merunning... ishh x kan kot... suratan ke kebetulan nih? otak kata tak, tapi hati kata YES, ITU DIA... sebabnya hanya satu... jarang orang nama n spelling sama macam dia... 

Syaitan bersorak riang bila tangan ni terus klik kat event yang bakal berlansung secara gilang gemilang pada 27 May ini.... laman sosial mukabuku terus menjengah ke wall event tuu... yeahh bleh klik kat nama Si Tet... sekali lagi syaitan bersorak riang bila egen pencarian terus membawa aku ke profile page Si Tet...... yaaa dia... memang sah2 dia.....akhirnya setelah hampir 4 tahun dia muncul balik dalam hidup aku.... walaupun hanya dalam fb tpi kemunculan dia buatkan aku rasa terganggu....

Dia adalah senior tiga empat tahun aku masa kat teknik.... satu aliran, satu kos, dan kami duduk di kelas yang sama..... cuma tahun lain..... cikgu aku, cikgu dia... so, memandangkan aku anak sulung dan perlukan telinga untuk bercerita maka semuanya aku story pd dia... dia bnyak jadi penasihat tak berbayar aku masa aku di pengakhiran form 4.... memandangkan aku dan dia bersekolah di sekolah yang sama, aku rasa sangat selesa nak ceritakan semua pada dia... sangat selesa... tapi kitaorang kawan jela... x kuasa2 nak berabang2 angkat segala.....

Masa tu jugak aku tengah bunga-bunga chenta dengan En boifren..... lepas SPM aku smbung dip.... n time tu aku kena ragut 2x... so slamat tinggal hndphone tersayang.... aku kan dasar pemalas so tak de kerja nak gi center duplicate simcard segala.... aku beli no. baru ja... n start hari tuu aku dengan dia terus terputus hubungan.... aku ingat dia, bukan x ingat tapi no phone dia mmg aku x ingat... so aku x tau nak contact dia macam mana.... hilang dia.... aku terus rasa hilang sebelah telinga yang rajin mendengar segala kesuh kesah aku...

Hadirnya En boifren yang turut buat aku rasa cukup selesa berkongsi segla crita buatkan aku makin lama makin lupakan senior aku tuu.... dan memang aku terus lupa dia... smpai la smalam.....

Pape pun.... aku doakan yang terbaik untuk dia.... semoga bahagia milik dia.. :)

SILA LIKE :-)

Sunday, May 20, 2012

HAPPY 3rd BIRTHDAY blog AIDA SUKA MEMBEBEL

Happy birthday to you...
happy birthday to you...
happy birthday... happy birthday...
happy birthday to you...

x sangka dah 3 tahun aida membebel kat sini...
smoga blog ni kekal dan semoga tuan blog ni selalu rajin menghapdet...
x mo malas...


With love,
A.Najwa A.Ghani

SILA LIKE :-)

Alhamdulillah, terbaik!!

Alhamdulillah...
Aida tadahkan tangan memanjatkan syukur kepada Allah yang maha esa atas kurniaan-nya kepada aida... Syukur ya Allah..... Alhamdulillah... Semua final artwork and final presentation telah selamat aida submit dan present. Syukur semuanya berjalan lancar dan alhamdulillah juga sebab semua-Nya success....  :)

Presentation for Technical Writing aida dah post before nih.... presentation for Multimedia Design Principle yang berlansung pada hari isnin lepas pun ok..... kitaorg kena buat website interface.... layout diterima and yang paling penting all the layout done by me.... puas hati sangat bila lecturer just komen few things yang x btul n majority adalah spelling sahaja..... bila semuanya ok....penat lelah pun trasa hilang... :)

hari Jumaat plak kitaorang present untuk subject Research Methodology pulak.... subject yang di gembar-gemburkan oleh para senior sebagai subject killer untuk degree..... sangat tak xpatutkan? as for me, sepatutnya diaorg support junior2..... bagi advise on what we should do n dont during taking this subject....  bukan buat kami down...aida before nak register this subject, i asked my mom first... restu dan pendapat ibu sangat diperlukan dalam hal2 yang mcm ni.... insyaallah bila mendpat restu darinya, semuanya akan menjadi baik2 belaka.... trust me... then jawapan mama senang je.... u want or u dont want you must taking this subject.... soon or later you must.... dan kemudiannya saya pun say YES untuk subject ni...

Dan alhamdulillah... its great... bukan lah susah sebenarnya.... but sifat hardworking sangat diperlukan untuk siapkan project subject nie..... kalau ko kaya dengan penyakit M...sila duduk jauh2.....kerja2 last minute jugak sangat lah tidak digalakkan...untuk this subject, we need to find a topic and do the research on that topic... n topik aida adalah "The Cause of Premarital Sex".... we need to prepare a set of questionnaire and distribute to 40 respondents... respondents aida adalah di kalangan remaja kolej.....then based on the 40 sets of questionnaire we need to do the data collection and analyse each part of the questionnaire. Akhir sekali haruslah kena siapkan report. Alhamdulillah aida dpat siapkan sebaik mungkin... thanks to my lecturer Dr. Nor Azlina sebab bnyak membantu, berikan tunjuk ajar dan betukan salah silap sya slama nih... jugak jutaan terima kasih kerana selalu meluangkan waktu lapang beliau untuk melayan segala pertanyaan dan kebluran sya slama ni...thanks doc... jasamu dikenang... thanks jugak kepada my En boifren sebab dia sngat banyak membantu..... dari awal sampai complete my full report die la penyumbang komen terbanyak.... thanks b...  :)

Bila dah lama work hard untuk siapkan benda ni, kitaorang jadi tersangatlah excited nak present... Present pkol 6, tapi pukul 3 kitaorang dah terpacak kat kolej... nampak x betapa semnagtnya kami...dan marilah sama-sama melayan muka selenga kami yang super duper teruja dengan ketebalan report masing2....

haaa tebal!!!! melesap RM!@# den nak print benda alah nih....

Perghhhhhh

benda nila buat sya tak tentu arah berbulan2....

masing2 teruja dengan kemampuan diri sendiri menyiapkan
report setebal tuuu

asal muka sya mcm nak minta penampo???

teruja lagiii....

kala n jeva


teruja dan terus teruja...

peace... kejap lagi kami bebas!!!

Khai during his presentation... serious owkehh!!!

Ini lecturer sya... Dr Nor Azlina...
i want to be like her... one day hopefully...
Dr. Aida Najwa :D

Azri during his presentation...good job sahabat!
Semuanya berlaku dengan jayanya.... semua dapat markah yang baik... alhamdullillah...rasanya semua dapat 55/60 dan ke atas... tahniah korang.... n guess what??? yeahhh sya dapat full marks... 60/60... hadiah untuk mama semperna hari ibu yang juga jatuh pada hari tersebut... sekali lagi thanks to En boifren sebab banyak membantu.... extra marks for me untuk report yang kemas dan disusun cantik.....aida tahu sebab two days before the presentation aida ada jumpa Dr Azlina minta die tengok either ok or not... n alhamdulillah die kata kemas... cuma x sangka dia nak bagi markah penuh... happy + bersyukur + seronok... rasanya semuanya berbaloi...

Owhhh ini adalah acara makan kecil2lan  semperna
menyambut kejayaan masing2.... 
The next wednesday plak kmi present project untuk subject 3D modelling..... group Aida buat model laptop samsung... n untuk final project we need to come out with a commercial video for our product... alhamdulillah segala kekangan2 dpat dihadapi dan project kami siap..... memanglah tidak secanggih mana tapi aida cukup berbangsa sebab itu memang hasil kerja kami yang semuanya perempuan..... kami bangga sangat.... dan rasanya kami lagi2lah patut berbangga bila kumpulan kami dipilh untuk menjadi 3 kumpulan terbaik... sronok dan rasa mengantuk 2 hari x tido automatik terus lesap....bagus kan? tapi lesap kejap je... sape yang follow status aida kat Fb tau la akan hal ni... lepas present aida balik...smpai rumah dlam pkol 3... lpas mandi n bersihkan diri aida baring2 n tertidur.... bangun je terus bukak pintu n tengok2 kat balkoni langit dah gelap... dah 10.30 malam rupanya[nampak x tahap kepenatannya di situ]...

dan sukanya nak announce yang dah xda subject berat untuk aida lepas nih.... next sem dah bleh ambik FINAL PROJECT for degree... erghhh sukanyaaaaa....... x sngka dah nak habis dgree dah... kejapnya...[tetiba rasa sedih nak tinggalkan KL] :D

p/s: X attend kelas x semestinya saya malas... x attend kelas x semestinya kerja saya tak siap..bukan x tau ada mulut2 longkang yang mengata sana sini... tapi lantak lah... tak dtang bersebab... n ada hitam puth... korang apa tau! Lagi baik x datang kelas, tapi follow-up dgn lecturer n kerja pun siap dari datang kelas hari-hari tapi assignment orang lain yang tolong buatkan... xda guna beb waa cakap luu...

SILA LIKE :-)

Tuesday, May 15, 2012

Sibuk

aku still sibuk sampai skarang..
insyaallah start 25 May smpai 4 Jun ni aku cuti...
cant wait to see u frenz...
owhh aku paling rindu boifren anak angkat aku....
fahim tungguuuu...
mau peluk n cium kamu! :D

Cepat la presentation... cepatlah exam...
x sabar mau balik jumpa insan2 kesayangan saya... :D

p/s: entrymacamtakbalikbebulanbulan...hahahahhaha

SILA LIKE :-)

Friday, May 4, 2012

Betul SAIFUL NANG... SETUJU!!!


Kreadit to Saiful Nang:-

Isteri terpelajar masuk dapur? Kolotkah itu?
by Saiful Nang on Thursday, 26 April 2012 at 02:51 ·

Artikel ini saya tulis dengan penuh emosi kerana ia melibatkan orang yang rapat dan saya kenali. Ayah dan arwah ibu saya mungkin bukan orang terpelajar. Emak sekolah curi-curi intai dari tepi tingkap sampai darjah tiga dan tidaklah sampai ke peringkat pandai membaca, hanya sekadar kenal huruf jawi juga huruf rumi tapi tidak pandai membaca sampai hari terakhir arwah emak di dunia. Ayah pula belajar sampai darjah 6 tapi bukanlah seorang pelajar yang baik kerana telahpun bekerja di ladang kopi dari umur 7 tahun lagi. 

SOAL PILIH JODOH / MENANTU 

Kalau nak ketawa, silakanlah tapi ayah dan arwah emak saya mengamalkan cara tradisional dalam memilih menantu. Ada 2 kriteria utama yang akan dilihat secara keutamaan pada nombor 1 kemudian yang ke-2. Ibu bapa mana yang tak mahu anaknya bahagia. Kriteria pertama kami 4 beradik lelaki akan memperkenalkan pasangan pilihan kami pada ibu bapa kami dahulu. Kes isteri saya, selepas sudah bertunang barulah dapat diizinkan ibu mertua saya untuk bawa isteri saya ke Pahang untuk diperkenalkan pada ibu bapa saya. Alhamdulillah, kriteria pertama dan kedua menepati dan ibu saya sangat sayang dan selesa sekali dengan calon isteri pilihan saya. 

Kriteria pertama ialah BERTUDUNG. Walaupun isteri saya bertudung litup, saya pernah juga argue pada ibu bapa saya, terima sahajalah calon yang saya bawa walaupun tidak bertudung, boleh jadi hidayah akan sampai selepas berkahwin nanti. Rupanya, kini saya sedar dan saya silap. Rasionalnya ialah, jika seseorang yang bertudung itu adalah satu gambaran luaran sebelum mengenali hati budi bahawa bertudung itu adalah ciri-ciri seorang wanita yang menjaga kehormatannya dan pastinya selepas berkahwin akan terus menjaga kehormatannya juga maruah suaminya. Secara rasional, pastinya ibu bapa saya tidak mengenali calon isteri yang saya pilih kecuali dinilai dari pandangan pertama. Di sini isteri saya Alhamdulillah melepasi kriteria yang diberi. Bukan sekadar bertudung, pakaiannya juga tidaklah ketat sehingga menampakkan susuk tubuh dan tudungnya pula tidaklah seperti tudung Siti mahupun "Kak Rosmah" kita.

Walaubagaimanapun, sebelum itu, calon isteri yang abang saya bawa tidak menepati kriteria ini. Ibu dan ayah saya tetap positif untuk mempertimbangkan kriteria kedua iaitu...PANDAI MEMASAK.Kakak ipar saya yang gagal menepati kriteria pertama masuk ke peringkat ke-2 dan Alhamdulillah, kakak ipar saya memang seorang wanita yang pandai memasak.

Saya juga pernah argue perkara ini. "Alaa emak dan ayah ni, orang sekarang semua dah ada kerjaya, makan dan minum semua kat kedai jer yang penting hidup cukup makan sudah lah".Ayah saya menjawap "Nanti engkau tahu lah..." dan tidak mengulas panjang. Rupanya kini saya faham, jika calon isteri yang dipilih itu pandai memasak, pastinya telah didik untuk memasak dan memenangi hati Si Suami. Jika untuk survival, saya tak fikir ada wanita yang akan memasak sendiri kecuali berada di luar negara, itupun kerana tiada pilihan. Maka dengan itu, kriteria kedua ini hanyalah satu petanda bahawa seorang calon isteri itu telah dididik untuk mengurus rumahtangga. Selebihnya seperti kerja mengemas rumah, mengasuh anak itu pastinya akan dinilai dari cara memasak, penyusunan, kebersihan dan juga susunan rasa yang dicipta dalam makanan itu sendiri.

Kakak Ipar saya berjaya dapat A untuk ini. Sementara isteri saya pula tidak diuji di peringkat ke-2 ini kerana telah lulus cemerlang di peringkat pertama. Cuma sekadar emak dan ayah mengusik mesra mengatakan "Saiful ni suka makan kat rumah, dia tak suka makan kat luar...Intan kenalah memasak nanti"

Intan : Gulppp.... (Senyum sahaja)
Saya : (Senyum jer dalam hati berkata...perlu ke nak memasak?) 

Isteri saya orang terpelajar. Sekolah tinggi sampai ke peringkat Ph.D di universiti terbaik dunia di Cambridge University, United Kingdom. Dalam hati saya, saya kurang percaya dan bukanlah satu keperluan untuk saya katakan isteri saya perlu memasak untuk saya nanti selepas berkahwin. Selepas kami berkahwin, selama setahun dapur kami hanya berasap ketika ibu dan ayah saya datang melawat. Arwah emak yang masakkan. Isteri saya tak memasakpun dan emak cuma sekadar mengusik sahaja..."Abang Saiful ni kurus jer dia, Intan kena masak ni bagi dia gemuk sikit" (Padahal ketika itu saya dah masuk dalam kategori awal overweight dah). Saya kurang teliti maksud sebenar kata-kata itu hanya sekadar menganggap itu satu gurauan sahaja.

Selepas ibu saya menghembuskan nafas terakhir, barulah saya sedar antara satu perkara yang paling besar saya hilang ialah masakan airtangan seorang ibu. Sehingga kini saya masih merasakan masakan ibu sayalah yang terbaik dan saya terfikir, apabila isteri saya nanti "pergi" apakah masakan itu tidak langsung menjadi satu ingatan anak-anak saya nanti jika kami meneruskan makan di luar sahaja. Chef ternama dunia yang masakannya pernah saya rasai kehebatannya masih belum dapat menawarkan rasa segar lidah saya memakan masakan arwah ibu yang telah lama pergi. 

Selepas dari itu, saya membuat keputusan untuk mengurangkan makan di luar. Lalu, SAYA SENDIRI MEMASAK di rumah. Isteri saya setuju untuk saya memasak dan isteri saya akan mengemas. Kerana saya memasak memang style mamak. Ketung ketang ketung ketang....siap. Tapi dapur dan singki memang sangat huru hara saya buat. Selepas beberapa kali saya memasak di rumah, isteri saya mula turun tangan menolong memotong bawang dan menyediakan bahan. Tidak lama selepas itu, isteri saya mula mengambil inisiatif apabila saya mula lihat beliau mula memuat turun banyak resipi-resipi masakan dari internet. Itu sudah satu petanda bagus. Satu hari, saya pulang kerja saya lihat "DR. INTAN SALWANI, PH.D Cambridge University, Chem. Eng." (Jangan ingat ini nak tayang, tapi sekadar jadi contoh atau analogi golongan yang terpelajar) memasak di dapur. Saya tersenyum dan saya bangga dengan beliau. Masih lagi saya terasa lazatnya gulai MASIN yang beliau masak dan saya dengan senyuman terus memuji..."Sedapnya you masak...kalau hari-hari macam ni, i boleh jadi obes". Selepas beberapa hari isteri saya memasak. Saya bertanya..

"Intan, u masak ni pasal u sayang kat i kan?". Isteri saya menjawab..."Semestinya lah, tapi satu lagi kerana kalau u masak, dapur bersepah i kena buat kerja lebih dari i sendiri yang masak" 

Saya : (Senyum...walaupun disindir).

Alhamdulillah, sudah lebih 5 tahun kami berkahwin, dan 50% makanan yang masuk dalam perut kami sekeluarga adalah adunan rasa yang dimasak oleh isteri saya sendiri di sebalik kesibukan kerja beliau sebagai seorang pensyarah kanan di UPM. Juga sibuk dengan urusan anak-anak dan kini mengandung anak kami yang ke-3 saya tahu itu semua satu yang kurang praktikal untuk isteri saya lakukan. Saya berkompromi dan tidak pernah memaksa isteri saya memasak untuk kami sekeluarga sekiranya beliau memang tidak larat. Tapi saya hormatinya semangatnya, kerana isteri saya masih menggagahkan diri untuk terus berkhidmat sebagai seorang ORANG DAPUR YANG TERPELAJAR. Juga seorang CIKGU untuk anak-anak saya dan bayaran yang saya berikan hanyalah mencurahkan kasih sayang tidak berbelah bahagi pada isteri dan anak-anak kami. 

Sudah lebih 5 tahun, dengan kesibukan isteri saya juga tidak pernah pula saya memakai baju kemeja tidak diseterika atau pakai baju yang sama dan tidak berbasuh pada dua hari berturut-turut. Jarang sangat hari yang saya balik kepenatan di rumah tiada segelas air sejuk dihidang. Walaupun hanya air sejuk, rasanya sangat manis dengan senyuman isteri yang menghidangkannya. Semuanya diuruskan dan perkhidmatan isteri saya pada saya dan anak-anak adalah satu pengorbanan besar dan saya secara patut pasti akan membalas pengorbanan itu dengan pengorbanan dari diri saya sendiri untuk terus menyayangi isteri saya dan keluarga saya. Alhamdulillah, Kami saling berbagi kami saling faham memahami. 

Saya minta maaf jika anda yang kurang sependapat dengan saya, tapi saya rasakan kasih sayang saya pada isteri saya kini jauh lebih hebat berbanding pada tahun pertama kami berkahwin. Saya seronok bila anak-anak menjerit dan melonjak seronok bila CHEF peribadi kami mengumumkan akan memasak menu kegemaran anak-anak kami. Saya sering mahu menitiskan airmata kerana saya melihat diri saya sendiri pada anak-anak saya apabila arwah ibu saya dahulu mahu memasakkan menu yang saya sukai. Saya masih terasa ia hanya berlaku semalam sahaja bila saya dijamu makanan kegemaran saya setiap kali saya balik ke rumah bercuti dari sekolah berasrama. Saya mula faham mengapa ibu dan ayah saya begitu menitik beratkan perkara ini. Jika memasak itu dapat diaturkan, disiplin dalam pemasakan itu juga membentuk rumahtangga ibu bapa kami.

Ibu dan bapa saya seumpama timur dan barat yang tidak sehaluan dalam banyak perkara. Mereka bertengkar hampir setiap hari tetapi tidak pernah sehingga ibu saya meninggal, ayah meninggalkan ibu saya tidur bersendirian. Gaduh, merajuk dan memujuk semuanya berlaku apabila ibu saya tetap tidak melupakan tanggungjawab memasak dan ayah saya akan balik semula dan berbaik di meja makan kami. 

Sesibuk mana pun saya, saya sentiasa cuba meluangkan makan malam dan sarapan bersama sekeluarga. Saya kini jelas dan faham mengapa dahulu orang-orang lama meletakkan 2 kriteria di atas dalam memilih pasangan hidup. Rupanya ia bukanlah mengada-ngada tetapi ia masih praktikal pada zaman moden sekarang ini. 

Betul orang tua berkata, pikat hati suami, menangilah perutnya dahulu. Ia kelihatan kelakar tetapi tidak sama hasil airtangan orang yang memikirkan laba dan untung berbanding penyediaan makanan yang dibuat secara terbaik oleh seorang ibu untuk anak-anak dan suaminya yang semuanya dimasak dengan teliti. Tidak perlu nasi tangas, tidak perlu pizza hut, tidak perlu makan di restoran mahal...jika ia datang dari orang yang kita sayang, makanan masin pun enak dikunyah. 

Saya kembali pada fahaman tradisional orang lama. Saya kurang pasti anda juga begitu. Jika saya masih lagi segar dan masih terasa di lidah mengunyah makanan ibu yang telah lama pergi, anak-anak saya juga pasti akan merindui masakan ibunya TIDAK KIRA SEJAUH MANA MEREKA BERADA nanti.

Makanan bukanlah satu perkara besar, tetapi ia seakan-akan satu pengikat kasih dalam rumahtangga. Semasa saya menaip ini, saya sedang merasakan kehebatan airtangan hidangan isteri walau hanya segelas air sejuk dan ada juga yang telah berumahtangga lama tetapi tidak pula merasakan apa yang saya rasakan. Rumahku, syurgaku. 

Terima kasih ibu dan ayah yang telah memberikan kami satu pelajaran hidup yang sangat besar ertinya setelah pelajaran itu saya laluinya sendiri dan merasainya sendiri. Walaupun ayah dan emak tidak terpelajar, pada hari ini saya tetap bangga dengan emak dan ayah. Saya bangga dibesarkan oleh emak dan ayah walaupun dalam keadaan serba miskin, tetapi emak dan ayah tak pernah miskin kasih sayang. Sekarang apabila saya tanyakan kembali kenapa 2 kriteria itu jadi keutamaan, ayah minta saya jawap sendiri. Jika sudah mampu menjaga diri dan kehormatan diri pasti pandai menjaga maruah suami, pasti pandai menjaga suami. Jika suruhan Allah boleh dipatuhi, taat kepada suami juga adalah salah satu suruhan Allah yang seorang isteri perlu buat disamping solat dan puasanya, selebihnya isteri boleh ke syurga dengan mana-mana jalan yang dimahukan. Jika kriteria pertama BELUM dipenuhi, kriteria ke-dua menandakan isteri sudah bersedia untuk memberi perkhidmatan pada suaminya sebagai isteri yang taat. Pasti jika suaminya seorang yang beriman, kriteria pertama akan mudah diikuti jika itu dari seruan Si Suami. Contoh terdekat ialah kakak ipar saya sendiri yang lantas bertudung kerana suami (Abang sulong saya) mahukan aurat isterinya menjadi tatapan ekslusif beliau dan muhrimnya sahaja. 

Ada logiknya dan sangat-sangat logik untuk difahami. Kini baru saya fahaminya mengapa orang tua berfahaman sebegitu tradisional. Rupanya ia untuk mewujudkan satu suasana syurga dalam rumahtangga dengan anak dan isteri menjadi bidadari-bidadarinya. 

Jika anda rasa artikel ini baik untuk anda kongsikan. Jangan segan jangan malu...klik sahaja LIKE dan SHARE kan sahaja pada orang yang anda rasa baik untuk anda berkongsi.

Salam bahagia semua.

SAIFUL NANG

SILA LIKE :-)

SAHABAT vs KAWAN

Sahabat n kawan... 
Pada aku, aku lagi suka sahabat. Bagi aku kawan tu cuma kawan. tak macam shabat. Susah senang sama-sama... aku ada ramai sahabat... tapi yang paling lama berkawan dan still berkawan adalah mereka berdua dalam gmbar ni... yeee sahabat saya lelaki :)

Aizat n Zul...kami start bersahabat since sekolah rendah sampai la skrang... 1999 until 2012... sila kira :)  lama kan? tapi seriously cakap, bersahabat dengan lelaki tak sama macam bersahabat dengan perempuan... kami xpenah ada masalah.... mungkin sbb jarang lepak... jarang dapat luangkan waktu bersama2... kami just jumpa kalau ada agenda makan2 kat rumah aida atau pun kat kenduri kendara... jadi msalah tu xde...

x macam bersahabat dengan perempuan, leceh... bukan niat mempelekehkan... tapi sgt leceh... korang sendiri pun tau.... malas nak huraikan kat sini... :



Ni la sahabat kesyangan sya.. yg baju merah, n yg segak berteluk blanga itu. Owhh mereka kalau jumpa mama dan abah saya, saya pun mereka lupa... berborak x hingat! Takpa.. sya sukaaa...

Owhhh please syawal...cepatlah kunjung tiba... x sabar nak makan2 bersama mereka... nanti kita bergathering kat rumah sya..... :)

p/s: ouhh yaaa.... syawal kali ni Budak German balik!! nanti plan berholiday sama2


SILA LIKE :-)