Friday, May 24, 2013

AWAS SI MULUT CELUPAQ!

Mood: Marah + Geram + Rasa nak lempang tapi tak bleh

Insiden semalam...

Seorang Nenek: Lamanya tak nampak hang. Buat apa la ni? Qeja [kerja dalam loghat utara] dah ka?
Aku: -tengah susun ayat nak jawab-

Tiba-tiba ada yang menyampuk...

Si Mulut Celupaq: Dia tak buat apa aih. Makan tidoq makan tidoq ja la ni. 
Aku: !@#$%^&*()ER*()_@#$%^&*() [memaki di dalam hati]

Betul aku tak nafikan.. tak pernah nafikan kata pepatah 'mulut orang manakan bisa ditutup'... tapi bila jadi kat aku.. aku memang sungguh2 rasa nak pi tampar muka dia sedas.. pastu kat mulut tu aku nak letak gam gajah... eehh takk gam gajah x kuat sangat ... nanti aku mintak pendapat kat makcik n pakcik google, gam apa yang paling kuat... aku nak gamkan mulut celupaq hang tuuu...

eeeeee.... geramnyaaaaa!!!

Ikutkan hati mati pompuan tu aku kerjakan... nak lempang2.. nak sepak2... nak tumbuk2 sampai hati aku puas... tapi nak wat mcm mana kan, rasa hormat yang terlalu tinggi mama dan abah dah terapkan dalam diri ni.. so aku sabar laaa... walhal dalam hatiii... bukan sebakul, dah selaut aku maki....

Buat Si Mulut Celupaq...
Aku memang duk rumah mengangkang ja,,, makan tido makan tido ja aku kat rumah ni haa... tengah aku tido tu, adik aku pagi2 boleh sampai sekolah... boleh sampai tempat tuisyen... SAPA YANG HANTAR?? mama balik mengajar, abah balik sawah makanan untuk tengah hari dah siap terhidang... SAPA YANG MASAK?? baju dah siap dibasuh... SAPA YANG BASUH?? bila petang, rumput basah disiram.. SAPA YANG SIRAM??? pokok pun dah siap bersiram... ikan dah siap di bagi makan... SAPA YANG WAT WEH SEMUA TU? HANTU? TOYOL? POCONG? 

Petang-petang sambil tengok tv, baju2 siap berlipat... SAPA YANG LIPAT??? sebesar2 rumah aku parents aku [8 bilik + 7 bilik air + 3 dapur + 3 living], kami x pakai khidmat bibik... takda tenaga luar yang menyumbang.. dari dalam rumah smpai ke pokok2 semua sendiri... n bila semua orang keluar ke sekolah dan bekerja, aku lah insan yang bertanggung jawab mengemas dan mencuci rumah...  hang xtau papa baik hang diam!

Aku tak keja?
Weh, mana ko tau aku kat rumah aku tak keje apa2... Aku ada ja wat freelance dri rumah.. nnti tnya plak freelance tu apa! Freelance tu mengangkang depan tv sambil makan kacang.. hahaha.. Tu lah, dasar tak tau apa2 tapi menyibuk nak ambil tau hal orang..

eee aku geram wehh.. aku geram gila ngan hang nih...
Rasa mcam diri tu bagus sangat.. rasa mcam dah habis rajin... Rajin sangat je hang tu? Aku tengok rumah bersepah mcam tongkang pecah... kain tu kalau bubuh dalm bilik, pintu bilik pun x bleh bukak... Apahal x lipat? Kata ko bagus sangattttttttttt? Tulah manusia, tau nak menyibuk hal orang.. hal sendiri.. hal keluarga sendiri sampai x sempat nak sibuk eh?

Aku x keja tapi aku rasa aku xpenah menyusahkan sapa2.... Aku rasa aku cukup membantu skrg ni.. Sambil2 tu skill buat krja rumah boleh lah aku asah... Abah skrg gi keja x payah kelam kabut nak hantar adik aku.. gi Tuisyen pun pi balik aku yang hantar...  Aku xpenah mintak duit abah untuk kegunaan peribadi... bahkan aku guna duit aku kadang2 nak beli papa utk dimasak & untuk rumah... ko apa tau?? 

Hidup aku biar la aku yang tentukan... korang2 please la.. xpayah la susah nak sibukkan diri.. Sikit pun aku x hadap!.. Haa lagi satu, aku tengah tunggu panggilan nak smbung master... tulah aku x nak kerja lagi... Berlambak dah offer kerja aku dpat.. aku je yang x nak... 

Dah la.. makin taip makin aku nmpak muka ko kat screen laptop ni... kang x pasal2 terbang tinggi laptop ni...

Sebelum aku jadi macam ni baik aku stop!

hahahahaha

Bye!

p/s: Pembaca kesayangan saya, tolong tinggal jejak anda di komen @ shoutbox boleh? hari2 ada readers dan silent readers tapi sya xtau sape... tegur2 lah saya.. =)

SILA LIKE :-)

Monday, May 20, 2013

SELAMAT ULANG TAHUN BLOG TERSAYANG...

4 tahun? Ya 4 tahun. dah 4 tahun rupanya saya meluahkan isi hati, jatuh bangun, suka duka saya selama ini... ya dalam blog ini.... Ada orang kata, kisah kita x perlu di canang pada orang, xperlu diceritakan pada orang.. ye ke?

Tah. Saya kurang bersetuju dengan statement tu... 

Kenapa x tulis diari je???
Saya penah tulis diari... siap ada kunci n mangga bagai... haha.. bila pkir balik kelakar... kunci bagai nak rak [bersungguh-sungguh dalam logat utara], kunci siap simpan dalam dalam bantal la, celah lipat baju la, selit tengah buku la.. macam2 laaa... padahal senang2 je orang boleh baca.. x safety pun..

Aida jenis yang suka baca balik apa yang aida tulis sebelum ni.. beberapa bulan skali wajib baca... ada yang baca sambil gelak, ada yang sambil senyum dan ada yang sambil menangis... then bila kita baca balik apa yang kita tulis dalam diari, jadi mcm kurang semangat... tulisan dan jdi mcm kembang smcam... x cntik n kusam...

berbeza kalau kita karang blog... semuanya kekal sama walaupun selepas dua tiga tahun... potensi nak hilang atau rosak pun rendah... kelemahan bila update blog ni password dgn username tu kena slalu hafal.. takot lupa..

Blog ni macam diari la jgak.... x jauh beza pun.. apa2 pun aida lagi prefer blogging... terpulang pada diri masing2... aida jemput semua jengah ke blog ni... sapa rasa muak, rasa bosan, rasa x best, rasa menyampah sila angkat kaki... anda tak diperlukan di sini =P

owhh apa pulak membebel panjang2 ni... nak ucap slamat ulang tahun je benarnya... 

Selamat Ulang Tahun Ke-4 blog Aida suka membebel... saya sayang kamu... Tolong setia jadi peneman susah senang saya...  >____<

nah kek sebijik.. 


Jemput makan ramai2 readers sekalian... 

p/s: Pembaca kesayangan saya, tinggal jejak anda di komen @ shoutbox boleh? hari2 ada readers dan silent readers tapi sya xtau sape... tegur2 lah saya.. =)

SILA LIKE :-)

Tuesday, May 14, 2013

HARI JUBAH SAYA!!!

Hahahaha...
Maap la ye... entry basi.. entry lapuk n entry berkarat dah... masuk hari ni dah genap sebulan dah konvo tapi baru hari berkesempatan nak hapdet... bznya seorang aku...

Alhamdulillah, ini ada adalah konvo aida yang ke-2... insyaallah, akan ada yang ke-3 dan ke-4 tak lama lagi... untuk mama dan abah, ini untuk kalian... Saya penah gagal untuk bagi result yang bagus semasa SPM, jadi sya bayar dengan result ni...

Ya kawan2 sya penah gagal suatu ketika dahulu... gagal sekali bukan bererti gagal selamanya... bangkitlah dan jangan terus kecewa....

Memandangkan sahabat baik merangkap sahabat susah senang saya takda, makanya saya pun kurang bersemangat untuk bergambr... ini sahaja yang sempat saya snap.... itu pun wat syarat je...huhuhuhu

meh la layan gambar...

Kat depan bilik pulangkan jubah... Ya saya orang ke-2 dari seribu lebih graduan yang
pulangkan jubah awal...

Untuk saya...

my one n only bro...

sister...

menunggu dan terus menunggu...

kesayangan!


booosannnn.....

My everything... >___<


menanti ketibaan saya....

with lovely family...

love.love.love

Kalianlah idola kami, kesayangan kami dan semangat kami...

we are sibling.... 
 ..

..

..

..

..

..

DAN

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

Alongg.. saya pun nak konvo jugakkk.. Dani.. rindu kamuuu!!!


p/s: Pembaca kesayangan saya, tinggal jejak anda di komen @ shoutbox boleh? hari2 ada readers dan silent readers tapi sya xtau sape... tegur2 lah saya.. =)


SILA LIKE :-)

Monday, May 13, 2013

I LOVE COOKING!!

Aida suka masak? haha sila jangan muntah wahai pembaca tersayang.. Tahun baru, minat juga baru.. Andai ada yang penah kenal diri ini nescaya anda tahu betapa diri ini terlalu tidak tahu memasak.. betul.. tak tipu tau...Saya sangat daif dalam bab memasak suatu ketika dahulu...

Mcam mna boleh minat? meh nak story...

Masa sekolah menengah, Aida duduk hostel... Sesapa yang penah duduk hostel tau la.. tiap kali balik dari kampung ja pasti akan ada satu beg untuk isi makanan, satu beg isi baju dan satu beg isi buku...Wajib... Kalau tak ada rasa mcm loss gila.. rasa tak lengkap, rasa teruk sangat...over kn?hahah tapi tu lah hakikatnya... kalau dah xda apa sangat nak bawak dari rumah, wajib singgah memana, tapau apa yang patut... sebab nanti saat semua orang duduk ramai2 dalam dorm dan buka tupperware masing2, dri sendiri x ada lah segan sangat nak tunggu kawan2 ja bukak tupperware... at least ko ada sesuatu untuk di kongsi jugak...

Dan korang tau x, saat tu  jugak kawan2 yang lain majoritinya masak sendiri bekal2 yang dibawa... semua nak kawan2 rasa skill memasak diorang.. sambal udang la, laksa la, ayam masak merah la.. mcam-macam ada.. semua hebat2... semua boleh masak... KECUALI... yaa kecuali saya seorang...

Saban minggu, saya xpenah miss bawal bekalan dari rumah.. tapi semuanya mama yang masa... bukn saya... teruk kan? tapi masa tu bz SPM, so xda lagi rasa keinsafan nak blajar masak... lepas SPM la bermula segalanya...

Time ni minat memasak mula ada dalam diri.. walaupun masak cuma sebulan sekali... at least ada yang dimasak... waktu ni menu pun sangat limited... apa yang boleh dimasak? korang jangan gelak tau...

Nasi goreng kejap jadi kejap x [hri ni buat sedap, minggu depan wat hancur], telur goreng, segala sambal2, tomyam,spagetty, n cucur2... tu je yg saya boleh kot...haaa maggi... maggi saya pandai... >__<

haha teruk kan? sadis sangat...

then bila sambung diploma, minat tu makin bertambah... dah mula start sikit2 buat dessert, dan skill pun dah makin ok.. dah tak kaku.. bila lecturer anjurkan camping, suka ja dengan relahati nak memasak.. sanggup tu aida angkut semua periuk dgn pinggan mangkuk mama gigih pi camping... mmg x nampak mcm org nak gi camping langsung... sehari sebelum camping tu siap pi tido rumah kawan sbb nak kukus n perap ayam untuk barbecue... nampak x? dh mula semngat kan?

Sebenarnya, benda2 macam ni kita kena paksa diri... kalau nak tunggu minat bilanya nak pandai... minat tu insyaallah akan datang dengan sendirinya... Mcam bab masak ni, mungkin sesetengah orang pikir x pandai masak pun xpa... makan luar dah la... nanti dah kawin makan je kat luar... x pun kalau yang kaya sikit boleh suruh bibik masak... tapi sampai bila??

sampai satu saat, kita sendiri akan muak... kita akan bosan...

macam aida, dah la xtau masak.. pantang pula dngan bawang...dari aida baby lagi mama kta kalau org yg lepas pegang bawang pegang aida, aida akan muntah... aida start pegang bawang masa lepas SPM.. itu pun paksa diri... lepas kupas 2/3 labu terus rasa nak muntah... bau dia tu yang xtahan... sahari juga akan pening selagi bau kat tangan still ada...teruk memang teruk.. sampai la mama marah2 bising suh aida paksa diri jugak blajar pegang bawang...

Sekarang dah ok.. even still akan rasa meloya lepas kupas bawang, aida cuba ignorekan... cuba bertahan...

Bila dah smbung degree, kena duduk jauh dri family... So bila dah rindu msakan mama.. mula la call minta resipi.. hujung minggu ja gigih turun mydin beli barang2 nak masak... n thnks jugak untuk roomate aida, eina yang selalu bergabung tenaga memasak... best oo... xda pengkritik.. rasa x jadi kami buang... pastu takde rasa bersalah terus turun makan kat mamak.. hahaha...

satu lagi medium yang naikkan minat aida nak memasak adalah blog!. thanks kepada blog kakak2 yang selalu hapdet makanan yang mabeles sangat tu...sebab kan x tahan tgk gambar2 kat blog diaorg, aida pun apalagi.. google resipi  dan try la buat... alhamdullillah... majoritinya menjadi... alhamdullillah...

Since dah minat memasak, rancangan2 kat tv pun dah berunsurkan masakan... 5 rencah 5 rasa, sarapan, jjcm, masterchef n hari2 mmg mengadap AFC [Asian Food Channel]... hari -hari mengadap tapi langsung tak muak... 

ok dah penat dah ni membebel panjang...meh tengok hasil-hasil tangan aida dan org sekeliling.. ada yang dimasak secara individu.... ada yang dimasak secara beramai2..

 Nasi lemak with sambal ikan bilis, ikan blis, telur mata dan timun... Aida masak last week rasanya...
Second time buat nasi lemak, tapi first time buat untuk mama abah dan adik2 makan...alhamdulillah.. licin..
Kalau mama n abah makan diam xde complaint apa2, luluslah tuu.. heeee =)

 Nasi ayam!! First time jugak serve kat mama abah dan adik2...

Caremel chocolate moist cake.... kalau tebal sedap lagi kot.. 

My sambal udang with petai... udang dinasour!! 

 My favourite drinks ever... air limau asam boi... ambik asam boi rendam dalam air panas yang mendidih.. tutup n biarkan semalaman... letak air, gula sikit n perahkan limau kasturi... letak ais n minum... perghhh...
air yg sangat sesuai untuk hilangkan dahaga...

 Buat Melaka...

Curry Mee!! 

 garlic bread with mushroom soup!

Kuih keria

 Cucur Badak... masa upload kat fb ramai yang tanya... kenapa nama cucur badak tapi ada udang kat atas... 
jawapan dia, bada besar sgt so x sesuai nak letak... n cucur udang utara mmg ada udang kat atas...

 nasi tomato n ayam masak merah... jadi tapi beras biasa so nasi kurang cntik... 
presentation failed... rumah bujang kan?

My first mee hoon goreng...

Asam pedas tumis ikan pari.. 

 Ayam masak negro kicap... ke negro lagi sesuai?

 Masak lemak nanas

 Daging goreng kunyit..

 Ayam masak merah...

 Kacang buncis goreng...

 Lala masak cili...

 Bread pudding... 

 Blueberry cheese tart kami yg gabak dan hangit.. hahaha

 Ikan goreng.. Menggoreng ikan untuk majlis keramaian juga adalah satu kemajuan!

 Dadih for Dhia's birthday..

My Durian Crepe.. masa ni fanomena durian crepe baru mula.. blom ramai yang buat... so resipi pun x banyak... nak buat lagi la nnti..

 Cream puff yang sangat mengecewakan... dah la nak wat punya tak semenggah...
sekali tengok mcm cream puff... dua kali tengok mcm kulit katak... errr... oo yahh...aida silap beli butter...supposely guna unsalted butter... n apa jadi?? yaaa MASINNNN!!!
X tau nama ape.... beli roti panjang... potong serong2.. letak butter, letak salad n tomato... adik2 x makan so baik x yah letak... nnti masuk tong smpah jaa... letak inti sardin, letak cheese n bakar smpai garing.... 

Rosemarry beef steak with spinach in the making... 

Home made Potato mashed!! yummy!!

   Rosemarry beef steak with spinach siap... 

 Blackpepper lamb chop serve with coleslow and potato mashed...

 Grilled Chicken with rosemarry...

Vege...

 Pancake with ice cream and maple syrup!

 Vietnam style...

 Bread pudding in the making..

 Laksam in the making...

 Fried Mee...

 Caremel Pudding... love!

Sardin Puff...

 In the making.. jumpa kamu dalam oven.. =)

  Sambal udang...

 Mushroom and beef Carbonara...

Caremel pudding lagi...  
 Ayam masak kicap...

 Terung berlado...

 Fried Seafood Spagetty...

Bread pudding... 

itu saja yang sempat di snap... itu saja yang sempat di hias cantik2.. ok x? Apa2 pun, mulakan dengan paksaan... insyaallah ikhlas dan minat akan datang kemudian...

p/s: Pembaca kesayangan saya, tinggal jejak anda di komen @ shoutbox boleh? hari2 ada readers dan silent readers tapi sya xtau sape... tegur2 lah saya.. =)

SILA LIKE :-)