Monday, May 13, 2013

I LOVE COOKING!!

Aida suka masak? haha sila jangan muntah wahai pembaca tersayang.. Tahun baru, minat juga baru.. Andai ada yang penah kenal diri ini nescaya anda tahu betapa diri ini terlalu tidak tahu memasak.. betul.. tak tipu tau...Saya sangat daif dalam bab memasak suatu ketika dahulu...

Mcam mna boleh minat? meh nak story...

Masa sekolah menengah, Aida duduk hostel... Sesapa yang penah duduk hostel tau la.. tiap kali balik dari kampung ja pasti akan ada satu beg untuk isi makanan, satu beg isi baju dan satu beg isi buku...Wajib... Kalau tak ada rasa mcm loss gila.. rasa tak lengkap, rasa teruk sangat...over kn?hahah tapi tu lah hakikatnya... kalau dah xda apa sangat nak bawak dari rumah, wajib singgah memana, tapau apa yang patut... sebab nanti saat semua orang duduk ramai2 dalam dorm dan buka tupperware masing2, dri sendiri x ada lah segan sangat nak tunggu kawan2 ja bukak tupperware... at least ko ada sesuatu untuk di kongsi jugak...

Dan korang tau x, saat tu  jugak kawan2 yang lain majoritinya masak sendiri bekal2 yang dibawa... semua nak kawan2 rasa skill memasak diorang.. sambal udang la, laksa la, ayam masak merah la.. mcam-macam ada.. semua hebat2... semua boleh masak... KECUALI... yaa kecuali saya seorang...

Saban minggu, saya xpenah miss bawal bekalan dari rumah.. tapi semuanya mama yang masa... bukn saya... teruk kan? tapi masa tu bz SPM, so xda lagi rasa keinsafan nak blajar masak... lepas SPM la bermula segalanya...

Time ni minat memasak mula ada dalam diri.. walaupun masak cuma sebulan sekali... at least ada yang dimasak... waktu ni menu pun sangat limited... apa yang boleh dimasak? korang jangan gelak tau...

Nasi goreng kejap jadi kejap x [hri ni buat sedap, minggu depan wat hancur], telur goreng, segala sambal2, tomyam,spagetty, n cucur2... tu je yg saya boleh kot...haaa maggi... maggi saya pandai... >__<

haha teruk kan? sadis sangat...

then bila sambung diploma, minat tu makin bertambah... dah mula start sikit2 buat dessert, dan skill pun dah makin ok.. dah tak kaku.. bila lecturer anjurkan camping, suka ja dengan relahati nak memasak.. sanggup tu aida angkut semua periuk dgn pinggan mangkuk mama gigih pi camping... mmg x nampak mcm org nak gi camping langsung... sehari sebelum camping tu siap pi tido rumah kawan sbb nak kukus n perap ayam untuk barbecue... nampak x? dh mula semngat kan?

Sebenarnya, benda2 macam ni kita kena paksa diri... kalau nak tunggu minat bilanya nak pandai... minat tu insyaallah akan datang dengan sendirinya... Mcam bab masak ni, mungkin sesetengah orang pikir x pandai masak pun xpa... makan luar dah la... nanti dah kawin makan je kat luar... x pun kalau yang kaya sikit boleh suruh bibik masak... tapi sampai bila??

sampai satu saat, kita sendiri akan muak... kita akan bosan...

macam aida, dah la xtau masak.. pantang pula dngan bawang...dari aida baby lagi mama kta kalau org yg lepas pegang bawang pegang aida, aida akan muntah... aida start pegang bawang masa lepas SPM.. itu pun paksa diri... lepas kupas 2/3 labu terus rasa nak muntah... bau dia tu yang xtahan... sahari juga akan pening selagi bau kat tangan still ada...teruk memang teruk.. sampai la mama marah2 bising suh aida paksa diri jugak blajar pegang bawang...

Sekarang dah ok.. even still akan rasa meloya lepas kupas bawang, aida cuba ignorekan... cuba bertahan...

Bila dah smbung degree, kena duduk jauh dri family... So bila dah rindu msakan mama.. mula la call minta resipi.. hujung minggu ja gigih turun mydin beli barang2 nak masak... n thnks jugak untuk roomate aida, eina yang selalu bergabung tenaga memasak... best oo... xda pengkritik.. rasa x jadi kami buang... pastu takde rasa bersalah terus turun makan kat mamak.. hahaha...

satu lagi medium yang naikkan minat aida nak memasak adalah blog!. thanks kepada blog kakak2 yang selalu hapdet makanan yang mabeles sangat tu...sebab kan x tahan tgk gambar2 kat blog diaorg, aida pun apalagi.. google resipi  dan try la buat... alhamdullillah... majoritinya menjadi... alhamdullillah...

Since dah minat memasak, rancangan2 kat tv pun dah berunsurkan masakan... 5 rencah 5 rasa, sarapan, jjcm, masterchef n hari2 mmg mengadap AFC [Asian Food Channel]... hari -hari mengadap tapi langsung tak muak... 

ok dah penat dah ni membebel panjang...meh tengok hasil-hasil tangan aida dan org sekeliling.. ada yang dimasak secara individu.... ada yang dimasak secara beramai2..

 Nasi lemak with sambal ikan bilis, ikan blis, telur mata dan timun... Aida masak last week rasanya...
Second time buat nasi lemak, tapi first time buat untuk mama abah dan adik2 makan...alhamdulillah.. licin..
Kalau mama n abah makan diam xde complaint apa2, luluslah tuu.. heeee =)

 Nasi ayam!! First time jugak serve kat mama abah dan adik2...

Caremel chocolate moist cake.... kalau tebal sedap lagi kot.. 

My sambal udang with petai... udang dinasour!! 

 My favourite drinks ever... air limau asam boi... ambik asam boi rendam dalam air panas yang mendidih.. tutup n biarkan semalaman... letak air, gula sikit n perahkan limau kasturi... letak ais n minum... perghhh...
air yg sangat sesuai untuk hilangkan dahaga...

 Buat Melaka...

Curry Mee!! 

 garlic bread with mushroom soup!

Kuih keria

 Cucur Badak... masa upload kat fb ramai yang tanya... kenapa nama cucur badak tapi ada udang kat atas... 
jawapan dia, bada besar sgt so x sesuai nak letak... n cucur udang utara mmg ada udang kat atas...

 nasi tomato n ayam masak merah... jadi tapi beras biasa so nasi kurang cntik... 
presentation failed... rumah bujang kan?

My first mee hoon goreng...

Asam pedas tumis ikan pari.. 

 Ayam masak negro kicap... ke negro lagi sesuai?

 Masak lemak nanas

 Daging goreng kunyit..

 Ayam masak merah...

 Kacang buncis goreng...

 Lala masak cili...

 Bread pudding... 

 Blueberry cheese tart kami yg gabak dan hangit.. hahaha

 Ikan goreng.. Menggoreng ikan untuk majlis keramaian juga adalah satu kemajuan!

 Dadih for Dhia's birthday..

My Durian Crepe.. masa ni fanomena durian crepe baru mula.. blom ramai yang buat... so resipi pun x banyak... nak buat lagi la nnti..

 Cream puff yang sangat mengecewakan... dah la nak wat punya tak semenggah...
sekali tengok mcm cream puff... dua kali tengok mcm kulit katak... errr... oo yahh...aida silap beli butter...supposely guna unsalted butter... n apa jadi?? yaaa MASINNNN!!!
X tau nama ape.... beli roti panjang... potong serong2.. letak butter, letak salad n tomato... adik2 x makan so baik x yah letak... nnti masuk tong smpah jaa... letak inti sardin, letak cheese n bakar smpai garing.... 

Rosemarry beef steak with spinach in the making... 

Home made Potato mashed!! yummy!!

   Rosemarry beef steak with spinach siap... 

 Blackpepper lamb chop serve with coleslow and potato mashed...

 Grilled Chicken with rosemarry...

Vege...

 Pancake with ice cream and maple syrup!

 Vietnam style...

 Bread pudding in the making..

 Laksam in the making...

 Fried Mee...

 Caremel Pudding... love!

Sardin Puff...

 In the making.. jumpa kamu dalam oven.. =)

  Sambal udang...

 Mushroom and beef Carbonara...

Caremel pudding lagi...  
 Ayam masak kicap...

 Terung berlado...

 Fried Seafood Spagetty...

Bread pudding... 

itu saja yang sempat di snap... itu saja yang sempat di hias cantik2.. ok x? Apa2 pun, mulakan dengan paksaan... insyaallah ikhlas dan minat akan datang kemudian...

p/s: Pembaca kesayangan saya, tinggal jejak anda di komen @ shoutbox boleh? hari2 ada readers dan silent readers tapi sya xtau sape... tegur2 lah saya.. =)

SILA LIKE :-)

No comments:

Post a Comment