Friday, June 18, 2010

...ChickEn PoX...

chicken poxxx.... kawan2 sya kena chicken pox...sedara mara...sepupu spapat.. mak2 sedara....bapak2 sedara... sya kena chicken pox... adeh dah la jatuh ---> ditimpa tangga ---> ni apa plak? huk3..ada sesapa nak take over penyakit sya nie... tolong la.. sya dah x byk masa.. byak yang perlu saya selesaikan sepanjaang minggu nie... 

sya malu dengan lecturer sya.. patutnya saya present sya pnya final project  hari Khamis... tpi sya x pi... sya demam time tu... petang tu sya ambik MC.. nak bg kat En Zaiddy.,.. sya janji nak present hari Jumaat...tetiba sya rasa kpala saya sakit... bengkak.. bg tau doc..doc ckap. kena jangkitan kuman.. my mom pun jadi jugak...then dpat g Mc... smpai Ahad... padi tdi(Jumaat) sya dh malu nak bgtau En Zaiddy sya xdapat dpg... sya suh mama gtau.. nasib baik lecturer sya bg pluang nk present hri Khamis... rasanya smpat kot nak baik....

SILA LIKE :-)

Monday, June 14, 2010

ISNIN YANG MEMBOSANKAN...

hari nie tanggal 14 Jun 2010 bersamaan hri isnin merupakan hari yg sngat membosankan dalam hidup aku... semalam ramai plak orang datang umah..so x sempat nak wat assignment...so today dengan berbekalkan semangat yang jitu sya bangun awal n terus bergegas ke kolej,.. smpai ja di kolej saya ja yang ada.. mana yang lain?entahla sya pun pelik... rasa mca lenggang smcam ja kolej nie...

memandang kan kelas sya pkul 2, so sya tercangak la sorang2 kat sini.. tapi sya ok ja dri sya nak kena dengar bebelan mama yang x sudah2 kat rumah... baik sya g kolej... kekadang sya pelik dengan mama sya...sejak dua menjak nie sya rasa mama terlalu kerap mebebel... benda yg kecik kecik slalu dia besar2kan.. knapa eh? tu tnda menopos ke?ni tanda2 menopose yang sempat sya google tadi...

Tanda tanda menopause terbahagi kepada:

1. Gejala vasomotor
o Panas dan kemerahan dimuka
o Berpeluh
o Denyutan jantung yang laju
o Serangan kegugupan (panik)
o Susah tidur

2. Gejala mental
o Emosi yang berubah-ubah
o Suasana perasaan yang berubah-ubah
o Keletihan
o Kurang daya ingatan
o Mudah tersinggung
o Kurang daya seks

3. Gejala saluran kencing/Urogenital
o Kekeringan faraj
o Kerap kencing
o Kencing tidak terkawal

4. Penyakit tulang
o Tulang menipis (osteoporosis)
o Ketinggian badan mengurang
o Kepatahan tulang

5. Lain-lain gejala
o Kulit menipis ( atrophy )
o Kehilangan anjalan kulit
o Kulit kering
o Rambut bertambah gugur
o Mudah mendapat ruam

SILA LIKE :-)

Saturday, June 12, 2010

...BILA KAMI SEPUPU SEPAPAT BERKUMPUL...

Kmi semua ada 12 orang... abg long, kak ngah, kak chik, aida(sya), memel, angah, alya saadah, acik, rina, afiq, yaya, n yang paling kecik molek adli syukri... kecik bukan sebarang kecik owkeh.. ni kecik badan ja.. jiwa mcm orang besau2.. nak tau napa aida ckap cm tu? jap g aida gtau eh...

Kami sepupu spapat sgt payah nak berkumpul memandangkan kami agak jauh antara satu sama lain... my aunt dgn acu stay kat Klang n kami plak kat Penang...so jaraj yang beratus2 kilometer tu memisahkan kami..sedihh.. kalaula kami dekat.. pening la mak bapak kami.. tau napa aida ckap cm tu sebb kami semua akan susun jadual sepadat yang bleh nak luangkan waktu bersama-.. xkan kami sia2kan walau seminit pn... wakaka.. cewahhh bunyinya macam org bercinta je kan.. tapi tulah kami....
So.. bila my mom, my dad ngan my bro g umrah... kami mengambil kesempatan yang ada ni nak luangkan masa bersama2... best sangat...happy to x payah cakap la.. mmg happy.. papa pun thanks pd Hjh Rokiah sebb sudi menaja sessi gathering kami kali nie...

Kkk... nak mula crita dah nie... semuanya bermula hari jumaat... hari jumaat acu, maksu ngan our little cousin Adli balik ambik kami tiga bradik kat pennag... thanks sesangat sebb sudi susah payah ambik kami,..huk3.. terharu...ishh emosi lak.,. berbalik pd crita kami...kmi bertolak pkol 12.00pm...benti kat tapah ja.. makan mee kari.. sgt cedappp... smpai ja umah my aunt terus landing2.. tido...wakakak.. hari first disebabkan memasing penat x wat pape...

2nd day aida teman kakcik g antar keja kat clients diaorang kat hotel Pan Pacific... smpai ja kat depan lobby kakcik suh aida turun tinggalkan envelope kat receiptionist.... nak kuar keta da org bukakan pntu keta.,. rasa jadi cm org kaya jap.. waaa.., tu pun dh nak angkuh dan riak...hukhukhukhuk...yg g time tu aida, kakcik ngan yaya ja.. the rest duk umah smbil melayan facebook... balik dri hotel tu kami g opis jap.. kakcik tolong setkan keja  untuk mat2 bangla yg keja kat situ...smpai pkol 5 ja kat situ...abg long dh kol non-stop.. nak kuar kami naik keta dia.. nak naik gen 2 kami simpan kunci kat kami.. tamak kan?malamnya ikut kakcik g Plaza apa tah kat  Klang tu.,. nak beli CD software untk Macbook Pro baru die..,. serius... i'm so jealous... huk3..agak2 zamn bila la i mampu nak beli kan?ermmm thingking....

3rd day plak hari yang sngt heaven bagi kami.. gila pnya plan nie... seawal jam 11 pagi kami dh siap tyercangak tunggu kakcik balik dr opis smbl main2 pingp0ng..11 pagi tu awal kew? awal la bg rakyat muda mudi macam kami...awal la bg kawan2 baik aku si eina, si inn, n si dila tu... ni depa dengaq t0bat depa sekeh kpala aku..hik3x...

 bermain smbil menunggu kakcik... masa yg terluang jgn2 disia-siakan...

dh puas main pingpong kami bergmbar plak....

then kakcik balik.. kami pun meneruskan perjalanan ke Sunway pyramid...geng tiga dra nak main ice skating.. the rest nak main bowling...so ikutkan je... kalau bayar depa xmain rugi ja... oppppsss lupa lak nak gtau.. suka dinyatakan kat sini, sya yg mendrive dri Klang ke Sunway pyramid... wah3.. main baik pemanduan sy... acecec.. xda sapa nak puji baik puji diri sendri... meluat? menyampah? menyampah? kalau dah mula menyampah, sila tinggalkan blog kesyngan sy nie...smbung balik... 

ni aksi2 si licik main bowling... kecik2 nak main gak...


dan kemudiannya aida, kakcik, ngan k.zatie meninggal pemain2 clik2 ni dibawah jagaan sepupu kami Memel... kami bertiga plak bergegas nak ke Low Yat menyiapkan misi yg blom selesai... pa misi kami? menginstall Macbook Pro kakcik la... dalam kesesakan kota raya Kl tu kami berjaya mencari parking keta... walaupun bukan di Low Yat.. dapat parking kat Sg Wang Plaza pn jadi la...mmg kami ukur Kl btul la... kena jalan kaki keliling c0ping c0mplex tu.... penat...tapi ati tetap enjoy.... lepas siap format laptop, kmi kna ke Sunway Pyramid balik.... ambik bdak2 yg dh kami tinggal kat sana.. masuk ja keta terus memasing jerit.. kami lapar... adeh kna bawak makn plak... kami makan kat kat Nasi Ayam Pak Mael kat Shah Alam.. sngat sedap nasi ayam tuu... then kami g i-city,,, ti arr kemuncaknya... best o0o00 temoat nie.. dalam hato jnji pd dri.... on day aku nk pasang tripod Nikon D90 kat sni... adeh tingginya angan2 ku ini....

kami terus lupa diri bila tengok lampu2 kat sana... rasa tempat tu kami yg punya.. berposing tu satu lemestian la kan? perasan jugak banyak mata yg memandang kami.. taopi kai wat dek ja...lhuk.. ada kami kisah..?? emh layan gmbar2 menarik tertarik mmg debom kami... 







SILA LIKE :-)

Sunday, June 6, 2010

...TOGETHER...

tajuk entry nie xda la sangkut paut sangat nagn apa yang aku nak ceritakan kat sini...hari sabtu baru2 nie... aku ngan kawan2 bek aku (dial, inn, eina) kuaq ngan kawan inn Masyitah... xpun kami panggil dia citah ja.... citah nie asal orang kedah tapi berpindah n menetap kat Mlaka... so pagi Sabtu tu Cutah balik Kedah kononnya nak  memenuhi undangan  kawan dia kawin n sekaligus jadi pengapit...kononnyala... wakakak

then pepagi buta Sabtu tu aku membangunkan diri ku seawal jam 6 pagi... then bersiap2 nak g  g ambik inn ngann Citah kat stesen bua... dila plak msej gtau dia dah ambik inn so terus rush g umah dila jela... then kami terus g Gurun.. ambik makcik Eina...smpai sna makcik tu siap pakai baju kurung g... knon nak pi kenduri la .... lpas ambik dia terus g umah inn kat Kuala Ketil... n juga dikenali sbg KK & MElbourne antara  kami2 nih.... jauh kan? sorang Kpala Batas, sorang kat Sungai Petani..sorang kat Gurun, sorang kat Kuala Ketil n skrg sorang g kat Mlaka... jauh tuuu... tapi jarak tu x penah bag masalah kat kami...yela kan Sheikh Musaffar bleh pi smpai ke bulan...so stakat kami2 dlaam malaysia no hal la...


oppsss smbung balik crita.,.. nak dijadikan crita.. kami bawak pengapit... si Citah nie pengapit untuk kenduri yang kami nak pi tu...smpai ja umah inn Citah poun mula la siap2... Si Eina plak dengan rela hatinya nak jadi juru mekap.. penat2 mekap orang suruh bersihkan macam tu ja kan...SANGAT MENYAKIYKAN HATI OWKEY!!!!...kononnya ada org nak sponsor makeup pengantn... tapi tah ikhlas ka tak hanya dia yang mengetahui.,..dengan sakit hati yang amat sangat kami tingglakn Citah dengan pengantinnya....then kami memandu menyusuring liku2 jalan kat pekan KualaKetil bagi mencari sesuap nasi... hahaha.. lapaq banget time nie.. masa ni kami mmg dah decide x mau p kenduri... hadiah kami dah balut tu kami akn simpan for the next wedding... so sesapa yang nak kawin tu sila jemput kami yew...


smbung balik crita kami ni... lepas kami tapau lauk kat satu kedai..total semua RM13.20...gila murah... kami ambik ayam bakar 3 ketul, pajeri dgn nanas spotong,gulai terung, dengan dua jenis kerabu...murah tu.. kalau kat tempat i maunya kurang2 RM20 ... kami makan kat umah inn...time makan tu inn ngan citah duk mesej.. citah ckap nak balik.. kami pon apa g ok ja la... mmg duk tunggu citah ckap nak balik ja... bila citah dh cakap kami pn pa lagik.. terus tekan pedal minyak g umah kenduri... tapi x turun... parking kat tepi khemah ja... citah pn terus ami kat kami.. padahal time tu pengantin tgh makan beradab g... x bagn g pun... first time la sepanjang idup aku 20 tahun kat dunia ni pengapit balika awl.. wakaka... mesti ada sebba musababnya kami wat cm nie....
'
lepas ambik citah kami balik smula kat umah inn... kami siap2 nak bawak citah pi bersosial...lepas tension n sakit hati kami... kami g kat Giant Kulim... kami makn2... minum2... main game... n kar0k... meh layan muka2 comel kami... wakakaka


...kami beraksi sementara menunggu Si Eina Brunei g t0ilet...


...aksi-aksi kami berp0sing maut...


...inn tengah buktikan dia seorang oemandu yang hebat...


...kami kaki karok...


...posing kat poster filem... kononnya mcm g tgk wayang arr...

n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
 .
.
.
.
.
. nak tengok?
?
?
?
?
?
?
?
 kena  janji dlu....
.
.
.
.
.
.
xbleh marah2...
 ..
..
..
 ken senyum ja...
.
.
.
.
.
kk
kk
 .
.
ready
.
.
.
1
.
.
 .
2
.
.
.
3
.
.
.
taraaaa!!! 


wakakaka... jgn marah haa...

jgn marah eh kawan2... saja nak bergurau senda... n buat Citah... nice to meet u... hope kita bisa ketemu lagik ya syg....

SILA LIKE :-)

Tuesday, June 1, 2010

...I MISS THEM...

i miss them... i miss my mom... my dad... n my bro.... baru ja sehari diaorang g tunaikan umrah di tanah suci Makkah... n now... i'm the babysitter... hukhuk... kan jaga both of my sis...hari pertama berlalu dengan sukses nya... hahahah... masak kat kedai ja smalam...

n hari nie hari ke-2... hari nie pepagi lagi bangun kemas rumah... sidai baju.. xtau silap kat mana... tetioba ja rajin... n dah siap masak mushroom spagetti dah...jap g inn ngan dila nak mai umah... lepak2 kat umah... ok gak kan dari i pun nak duk sorang2... acik petang karang baru balik.... Si Eina brunei tu plak keja memanjang./...so x dapat la nak spend time ngan kami kat sini..

SILA LIKE :-)