Saturday, July 28, 2012

KEK KARAMEL COKLAT MOIST

Ohoo..last week masa balik kampung mood memasak menguasai diri... rajin yang lain macam... dari lauk pauk smpai la ke dessert aida wat... hahahaha...

Untuk lauk pauk malasla nak hapdet resipi kat sini... tapi untuk dessert nak share... Aida percaya masih ramai yang belom penak makan kek karamel bercoklat moist ni... slalu makan kek biasa ja.... coklat adalah lebih sedap... tambah2 kami seisi rumah adalah penggemar kek coklat...

Step nak buat dia agak panjang, tpi bagi aida x la susah... kalau susah xde nya nak jadi...ye tak?? so meh kita jenguk resipi dia dulu:-

RESIPI UNTUK KARAMEL:-
2 sudu besar gula
1 tin susu cair
1/2 cwn susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
2 biji telur(kuning+putih)

Cara-cara:
1. Tabur 2 sudu besar gula dalam loyang kek. Gunakan loyang segi empat lagi cntik. Aida pakai bulat sbb yg segi empat besar sgt.
2.Letak loyang atas dapur dan cairkan gula dengan apai yang perlahan. Make sure gula tadi memenuhi ruang loyang. Nak pusingkan ke, nak sapu pakai berus ke terpulang.
3.Bila gula dah memenuhi ruang, tutup api dan ketepikan.
4.Kacau bahan yg lain(susu cair, susu pekat, esen vanilla, kuning telur & telur) mengunakan whisker/senduk dan tapiskan dalam loyang gula hangus tadi.
5.Bakar karamel secara 'STEAM BAKE' pada suhu 180 drjah celcius selama 15 minit. Cara steam bake leceh, so aida kukus sampai ja. Dalam 25 minit ke 30 minit.

Sementara nak tunggu karamel masak, jom siapkan bahan chocolate moist plak.

Bahan A:-
1 cwn serbuk koko (brand apa pun x kisah. Aida guna beryl's)
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat (aida guna half ja..manis sgt muak.. bila half dia pahit2 sikit)
1/2 cwn gula kastor(aida pakai 2/5 ja)
1/2 cwn minyak masak

Cara-cara:-
1. satukan semua bahan dalam periuk, gaul hingga sebati dan masak atas dapur gas dengan api yang perlahan
2.dah sebati, padamkan api dan rehatkan sekejap.

Bahan B:-
3/4 cwn tepung gandum
1 sudu kecil soda bikabonat
1 sudu kecil baking powder
*semua bahan diatas diayak bersama2

Bahan C:-
4 biji telur

Cara-cara:
1. Pkul telur dengan whisker sebentar (Aida blend sekejap)
2.Satukan Bahan B & Bahan C ke dalam Bahan A secara berselang seli & gaulkan sebati menggunakan whisker atau senduk.
3.Tuangkan adunan ke dalam loyang karamel tadi. Jangan tuang sekaligus. Karamel masih lembut dan akan bersatu dengan kek coklat. Untuk mengelakkan kedua2 bersatu, masukkan adunan coklat tdi menggunakan senduk secara perlahan2.
4. Bakar secara steam bake pada suhu 180 drjah celcius selama  1 jam. Aida kukus 1 jam setengah.Untuk dapatkan output yg cntik, tutup loyang dengan aluminium foil.

Lpas dah masak, biarkan kek sejuk sebelum ditebalikkan..makan bersama ice-cream untuk kenikmatan yang berganda :P 

 Yang ni yang aida buat... nipis sebab saiz loyang agak besar...


Slamat mencuba!

SILA LIKE :-)

Wednesday, July 25, 2012

Mee Kari

Aku pun tak tau since bila aku suka gila makan mee kari ni... slama ni aku rasa aku so so ja...nak kata suka sangat pun tak... nak kata tak suka pun x.... tapi skrang daa lain.. pantang nampak mesti aku nak punya...

So last week balik kampung... suh la mama ajar buat mee kari.... dah siap terus hapdet kat fb... n ade dua tiga orang request nak resipi... so nah... special utk korang... :))

Untuk Kuah:-
1 paket Rempah daging babas 
2 paket rempah kari alagapas
2 sudu kunyit
5 ulas bawang putih
3 labu bawnag besar
halia (sebesar ibu jari)
sedikit minyak
serai
Daun pandan

Cara-cara:-
1.  rempah kari daging alagapas, rempah kari daging babas dan kunyit dengan air. Ketepikan. Kemudian, kisar bawang putih, bawang besar, dan halia.
2. Panaskan sedikit minyak, masukkan serai dan daun pandan.
3. Masukkan bahan yang dikisar tadi dan kacau hingga naik bau.
4. setelah naik bau, masukkan rempah yang dibancuh bersama kunyit dan tuangkan sedikit air. Biar sampai pecah minyak.
5. masukkan santan masak hingga mendidih.
6. setelah mendidih masukkan ayam air. Kuantiti air terpulang, jangan terlalu bnyak dan jangan terlalu sedikit.
7. masukkan garam dan serbuk perasa sesedap rasa

Untuk Sambal:
Setengah kilo kerang
cili kering
bawang merah
bawang putih
belacan
minyak

Cara-cara:-
1. rebus kerang. biarkan sejuk dan kopek kerang
2. Kisar cili kering yang telah direndam dengan air panas, bawang merah, bawang putih, dan belacan.
3. panaskan minyak dan tuangkan bahan yang dikisar tadi.
4. masak smpai sambal kering dan masukkan kerang. 
5. sedia untuk dihidangkan.

Untuk hiasan:
Mee kuning sepeket (dicelur/direndam dengan air panas)
taugeh
fish ball & fish cake
kacang panjang
daun bawang

cara-cara:
1. masukkan mee kuning dlaam mangkuk... 
2. letakkan kuah bersama ayam.
3. letakkan fish ball, fishcake, taugeh, kaun bawang dan sambal kerang
5. sedia untuk dimakan :))


Dan ini hasilnya yang kami buat last week..


Selamat mencuba! :))

SILA LIKE :-)

AKU MARAH!!!

Semalam ada orang buat aku marah....
ada orang buat aku terus tutup laptop and masuk tido...
Aku marah... aku marah... dan yaaa aku marah...

Dah lama aku tak view blog aku.... dah lama x check bilangan pembaca n like semua...
pastu trasa hati nak check chat box... kot2 ada yang menegur o mintak aku tinggalkan jejak
kat blog diaorang plak... godek2 punya godek aku nmpak la msej hamba Allah nih...

Ya Allah...
Aku mengucap + beriktifar jap dalam hati...
Rasanya aku xde cri masalah dengan orang.... kecuali orang tu yang cari masalah dengan aku..
aku baca  mesej tu bnyak2 kali... n trus dpat idea...

buat Si klmuBODOH tu... 
Saya rasa awak yang bodoh....tengok nickname dah la...awak yang letakkan diri awak bodoh... bukan klmu, dan bukan jugak saya... Untuk pengetahuan awak yang saya yakin awak memang tak tahu... chat box tu bukan la sekadar chat box.... kitaorang ada akaun masing2.... dan setiap orang yang tinggalkan
msej, admin boleh tahu.... x kisah la ko pakai nama klmuBODOH ke, aidaBODOH ke, apa2 nama pun
boleh buat kami tau sapa awak... nak ngan x nak jaaa....

Kekadang kita nak kata orang bodoh, kita tu dah cukup pandai ka?
blajar sampai mana dah? Phd? ke dip ja, pastu kerja bapak lari dri course ko?
ke ko pon study degree sama mcm aku? dah bagus sangat ke pointer ko dah dpaat CGPA 4.0? 
Sape ko nak kata aku bodoh???

Yew aku memang study KLMU jeee.... IPTS je... x sambung IPTA pun...
tapi sape ko nak kata aku bodoh dan IPTS tu bodoh? Aku x study IPTA tak bermaksud aku
x layak dan xpernah dpat smbung IPTA... aku dpat smbung UiTM!! ko mesti x tau kan?
So sila tarik balik kata2 ko yng sangat biadap tuu... hak aku aku nak study mana, ko ape kisah?
jaga diri ko sudah! Aku pun xde kacau duit ko even aku study mana pun...

Bagi aku study IPTA pun x guna kalau habis blajar kpala srabut nak bayar hutang PTPTN,
study IPTS aku dpat MARA... n satu lagi, MARA x bgi pinjaman kat orang yang BODOH... 

Kat bawah ni aku upload kasi korang tengok sikit apa yang orang bodoh tu kat kat aku...


Tengok la msej paling atas tuu... aku x tau kalau korang baca muka korang senyum... aku baca memula aku marah... lama-lama aku gelak... sebab aku rasa yang bodoh tu dia...bukan aku....sekilas ikan di laut aku tahu dia sapa... cuma aku terpikir nak terus tau atau tak? perlu ke nak keluarkan duit upah orang utuk benda2 yang mcm ni... akan dipikirkan....

So buat Si klmuBODOH tuu....
please la mind your own words ok.... gi giant, beli cermin besar n suluh diri kau.... 
Aku ker kau yang bodoh tuu?

p/s: Bodoh2 aku pun every sem aku dekan... bodoh lagi kew? ngek tul!!!

SILA LIKE :-)

Saturday, July 14, 2012

DUA TAHUN MENANTI AKHIRNYA... ALHAMDULILLAH>> THANKS ALLAH... :))

PEnantian tu satu penyiksaan... dua tahun menanti dan malam ni tanggal 12 July 2012 ko muncul jugak akhirnya..... Alhamdulillah, bersyukur jugak kerana dikurniakan sahabat2 yang ambil berat n selalu di sisi.. bila tengok wallpost aida kat Fb yang tah hapa2 tuu... ramai yang pm tanya knapa aida post mcm tuu... masyaallah.. hebatnya kurniaan tuhan.. saat kita hilang sorang kawan, dia hadiahkan kita dengan ramai sahabat... syukran :)

actually benda yang aida maksudkan tu haid/period aida... sebenarnya dah dekat dua tahun kot aida x dtang period yang betul2 period... i mean bukanlah x dtang terus, datang la jugak 3/4 bulan skali... tapi bila dah dtang dua hari ja dah habis... tah apa2 tah... Pad tu x yah cakap la... bertahun dah x beli... pakai panty line jaaa tau....so sebab ini jugaklah muka aida selalu ja ada jerawat... huhuhuhu

aida ada jugak jumpa dua tiga orang doctor.... n the result adalah sama... doc cakap dont worry semua tu hanyalah disebabkan hormon yang kurang stabil... ayooo dh 22 pun x stabil lagi ka? bila tnya diaorng any solution yang boleh stabilkan hormon, dengan slumber ja doc jawab.. "awak kawin la, trus stabil"[sambil senyum2]... aku???? ohhh nooo... nak kena kawin la ni??.. hahhahaa

Actually x brapa faham, apa kena mengena kawin dengan hormon stabil.... agak blur di situu...tpi x pe.. nnti nak tnya akak blogger yg kerja doc sakit puan tu... kompem dia tau kan... hopefully terjawab la segala pertanyaan yang membelengu selama ni.. :D

Aida kan bangsa beli stok banyak2, pastu campak dalam almari... jadi memang berkurun la x topup benda ni... bila gi mydin/giant/tesco.... jeling-jeling je... dalam hati "Bila nak habis stok aku nih?" uhuuuu

Owhhh ini super duper sweet...super duper cute... dunia grafik sgt meluas sekarang... smpai pad pun dan ada design bagai dah... sweet sgt smpai rasa x tergamak plak nak pakai...[muka minta lempang]

Haaaa ko tengok, memang sweet gila design kotex sekarang nih... packaging pun nampak class je.. aida kan bangsa pandang luaran... gasak la bayar mahal janji cntikk.... owhh tahniah untuk designer yang wat aku teruja smpai mcm ni.... dan sebagai tanda sokongan korang kat kotex... jangan lupa layan Memberku hawa setiap ahad, jam 10.30 malam di tv3.... hero i blakon owkeh :D


p/s: mama abah... nak kawin!!! nak stabilkan hormon.... [boleh mcm tu]???

SILA LIKE :-)

Thursday, July 5, 2012

ERTI TANGGUNGJAWAB!

Salam bloggerz.....
Alhamdulillah pagi yang damai walaupun membawa pengkhabaran yang kurang indah.... biarlah... biarlah dia dengan tujuan asal hidup dia.... malas nak ambil tau, even kekdang rasa nak gitau dia "eh ko tau x, ko dah kantoi? aku dah tau la! Nipu ja kau tuu!!!"... huh... dah aida duk diam2... biar dia ngan hal dia.. jaga hal ko dah....

Tapi bukan lah itu yang mahu aku coretkan di sini... hal yang aku mahu coretkan adalah lebih besar... lebih serius... lebih penting dan lebih kekeluargaan... muncul jugak kerisauan di hati, andainya apa yang ingin dicoretkan mengundang seribu satu rasa di hati orang lain.... mengundang sesuatu yang buruk dlaam hubungan kekeluargaan... tapi biarlah... hanya pendapat dan curahan hati....

dua atau tiga bulan yang lalu, one of my auntie sakit. sakit apa? dalam bahasa yang sopan dan manis didengar, dia mengidap ganguan pada mental...GILA adalah satu perkatan yang sangat biadap... so plez... jangan mntioned org gila... sebut 'dia tak waras' adalah lebih sweet :)  ... based on apa yang doc bagitau yang aida faham... otak dia gagal berfungsi secara normal...which is my auntie akan  dengar dua tiga mesej serentak... x paham? mcm ni.... normally otak kita akan cakap "aida makan".... tu aja... tapi otak dia lain... kalau satu suara kata makan, satu lagi kata jangan makan atau pun dia akan kata msej yang lain... 

cth... "aida mkan"... satu lagi lak "aida mandi"... haaa mcm tu.... so ini lah yang wat my aunt akan keliru untuk terima msej yang mana satu n lastly dia akan menjerit....itulah yang sbanrnya... bila dah mendekati mereka2 yang macam ni baru kita akan faham...and please bila one of your family members ada yang menyidap penyakit yang mcam ni, please la jangan terus lari n ignore dia mcm tu... itu akan membawa keburukan yang maha banyak... itu akan lebih memburukkan keadaan mereka... kita as the family members, sepatutnya kita lah berdiri sebelah mereka, pegang tangan, dan hulurkan bantuan...n the most important things is we must treat them well....bayangkan kita di tempat mereka... mestilah kita pun mengharap perhatian yang sama kan? jangan lupa hidup kita bagaikan roda.. hri ni mgkin kita di atas... esok2bila kita di bawah, jangan lah terkejut andai tak de sapa pun pedulikan kita....

aida tak suka cakap kosong.... dan semua yang dicoretkan di entry ini adalah semua yang aida lalui..... Punya adik bradik yang banyak bukanlah penentu masa depan kita terjamin kelak.... take note n be aware... jangan lah terkejut andainya kakak dan abg yang slalu bersama kita hilang dan aib macam tu ja... inilah lumrah dunia yang sangat pahit utk kita telan dan sangat x best untuk kita hadapi....

ok.. berbalik kepada crita my auntie yang sakit tu, dia adalah ank yang ke-5 daripda 6 adik bradik...... ramai kan? sangat ramai sebenarnya.... dia punya seorang abg(my dad), tiga kakak, dan seorang adik perempuan..... semua nya hubungan baik2 sahaja... xde masalah dlam perhubungan... tapi bila nasib menipa diri, dia sakit maka hilanglah semua... dalam ramai2 bradik tadi yang datang tunjuk muka, yang datang menghulurkan bantuan adalah segelintir daripada mereka sahaja.... and syukur Ya Allah, my dad adalah salah seorang insan yang terpilih untuk tau erti tanggung jawab.... bukan ingin memuji atau mengangkat2 diri... tapi inilah hakikat yang diterima.... my dad la segalanya....

tertnya x mana yg lain? 

Erm entahlah.... bak kata mama... apa yang kita buat, kita kena set in mind itu adalah tanggungjawab.... dan plz.. jgnlah mengharapkan sebarang pembalasan dri apa yang kita buat.... ikhlas itu penting.... dan ahamdulillah, apabila kita dibesarkan di kalangan mereka2 yang bertanggungjawab, pastu kita jugak akan terpilih untuk menjadi slaah seorang daripada mereka... syukrun :)

Bila dah besar n dah punya lesen kereta, teruslah set in your mind yang lesen tu bukan lah hnya untuk kepentingan diri.... kepentingan orang lain jga perlu diambil kira.... So, berasaskan sesuatu yang dipanggil tanggungjawab, aida ngan angah( adik llaki) yang juga sudah punya lesen mula menggalas tanggungjawab yang selama ni mama dan abah dah jalankan dengan sangat bagus... dan kami jga mahu jadi sebagus mereka... Bila my aunt warded, kami(Angah n Me) lah yang bawak maktok mlawat my aunt.... bila mereka-mereka yang mempunyai masalah mental kena tahan di wad, polisi melawat adalah berbeza dari pesakit2 lain... mereka yang menghidapi penyakit yang sebegini hanya akan dibenarkan mlawat dgan kebenaran doktor... bila nak dtang, kenal call doc n tnyakan khabar sebab emosi mereka-mereka ini adalah tidak menentu... penah jugak dah smpai, tetiba doc tak bagi tengok.... katanya emosi my aunt terganggu n takot dia hilang kawalan... kali pertama kami dibenarkan melawat adalah selepas seminggu dia di wad.... masa tu aida, maklang, jihah(cousin), maktok n maklang  yang melawat... angah tak ikut coz kereta dah penuh...

bila smpai kat depan pintu wad, ada interkom bagai... safety la kan? diaorg kan boleh bertindak di luar kawalan... so dh masuk kena bgitau plak nurse kat situ anda waris sapa ni then dia akan suruh tunggu kat bilik yang dikhaskan di untuk pelawat di situ... bila my aunt smpai.... so aida tengok dia.... she's look different..... sangat kemas dan terurus.... x mcam kat rumah... nampak sngt tak terurus... pastu i'm asking her... "Cik yah kenal x kami".... dia jawab "tak".... pastu satu2 muka kami dia pandang... n she's crying.... n terus dia peluk maktok.... uwaaaaa... Me? apa lagi.. teruslah menangis!!  then kami pun stay kat bilik yang dah dikhaskan tuu... maktok tnya dia dah makan ke blom, maktok ada bawakkan makanan.... terus dia ambik beg yang maktok bawak n makan dgn sangat gelojoh.... Me? menangis lagi... aida tau dia sangat rindukan makanan rumah... 7 hari kot...

Bila dah makan, kita orang sembang2... lebih kurang mcm ni la..

Aida: Cik Yah kenai org x?
Cik Yah: Aida Najwa....

Haaaa ambik kau mak..skali ngan nama penuh dia sebut which is i never espect... ingat dia nak sebut Along ja... n tanya semua kat situ semua dia knai... tnya dia knal my Angah n my dad pun dia knal.... tapi jangan terkejut.... kakak n adik bertuah yang lansung tak melawat dia memang dia tak kenal.... I'm asking her:-

Aida: cikyah kenal makngah x?
Cikyah: huh x knai aih. dia bukan nak mai tgk pun. [itu yg dia balas]
Aida: kenai maksu x?
Cikyah: Hazwani Hassan tu? nama ja misi[jururawat], tpi ngan org x heran pun...

haaa tengok... jangan fikir mereka ada masalah otak mereka xda perasaan.... bla dah jadi macam ni sapa yang nak kita persalahkan... haruslah mereka yang bertanggung jawab.... dlaam nak menjaga hati, sebenarnya jauh di sudut hati ni nak sangat mereka2 yang tak bertanggung tu baca entry ini... bukan nak keruhkan keadaan... tapi nak wujudkan kesedaran.... jangan terlalu bongkak n lupa diri.... hidup kita tak lama.... entahlah.... as for me, aida rasa mereka2 ini malu sbenarnya.... malu nak bgtau umum yang mereka ada sedara n darah daging yang kurang waras.... bab ni aida puji Angah.... my one n only bro.... patutnya, remaja yang tengah membesar mcm dia yang patut malu... tapi dia tak... dia sangat cool... dia yang kerap bawak my aunt jumpa doc bila ada check up... Alhamdulillah dia tahu erti tanggungjawab....

Kat bawah ada few pic yang sempat aida snap... 


Dia makan dengan sangattt excited sekali...smpai kena suruh dia slow down n kunyah perlahan2... betapa dia rindukan rumah... so aida pun ambik kesempatan ni cakap kat dia... "CIkyah kena duk sini, wat perangai elok2... baru la misi bagi balik cepat. Duk sini bukan best pun". Kena pandai main dengan emosi...

Dah habis makan kami borak2.... time ni la sessi pertanyaan either dia kenal kami or tak... tanya dia apa aktiviti kat sini.... siap ada taici[aku xreti nak eja bebetul weh] dengan sessi basuh kereta dengan kawan2... macam best kan?

jihah(sepupu), maktok, n my aunt

Owh ini maklang... dulu kecik saya duduk dengan dia....
Dia la babysitter saya dulu....

borak n terus borak...


jihah...

Ini adalah pesakit lain yang nasib dia lebih kurang sama... disebabkan stress ja dia jadi mcm ni... dia sangat minat tentera..tapi dah dua kali apply x berjaya, dia jadi tension.... mcam2 kan? so jangan tension2... [hari tu tengok mcam hensem... mimpi kot?]

Nie jadual aktiviti diaorang.... KLIK untuk tumbesaran....

OK nak balik dah... part ni kompem aku duduk jauh2...aku kan hati kaca...
org lain steady lagi, aku airmata dah di tubir mata... wahh sastera kau...

nampak pintu tuuu? pintu tu la yang menempatkan ramai yang senasib dgn my aunt...
ok jom tekan bell panggil nurse

ok nurse dah bukak pintu... trus ja my aunt masuk...
kami ni punya la risau kot2 dia x nak masukkan... alhamdullillah...

P/S: Itulah dia rencana yang maha esa... kita yang sihat walafiat... yang senang lenang yang nak sombong diri alpa dengan tanggungjawab sendiri... dunia boleh la lepas... nanti2? pikir2 la... korang lagi tua dari aku!

SILA LIKE :-)