Friday, December 31, 2010

31.12.2010

Written by : purplE lAdy

Masa berlalu dengan begitu cepat, pantas, laju...apa2 lagi word yang bleh describe betapa cepatnya masa berlalu...sedar x sedar dah setahun berlalu....ayoyo...that mean next year aku dah 21 tahun? terasa bagai baru smalam daftarkan dri ke sekolah...main kawin2..panjat2 pkok... main masak2...huhuhu.. now aku dh besau lebar... napa lebar?? napa x panjang? **sila jawab sndri.. lalallala

And insyaallah next two weeks aku akan mula daftarkan diri sebagai pelajar balik... eeeyaahhh nak smbung degree plak.. waa dah degree? eee cepatnya masa berlalu... nak ulang lagi... cepatnya!!!... sedar x sedar dari bawak basikal aku dh bawak keta.. bawak moto... satu kemajuan yang harus aku banggakan... Baru2 ni aku round2 pusing sawah dengan adik aku.. tetiba terserempak dgn kawan baik aku time sekolah rendah.. idayu..dia mcm terkejut ja aku bawak mootor... buat semua yang x tau... aku antara kawan2 yang xbleh bawah motor..even time sekolah  menengah  form 5 pun aku x pandai bawak g..lepas spm baru aku blajar... n now... aku dh bleh digelar minah rempit beb... bangga lagi...lalalalaal

Kurang dari 24 jam kita semua akan masuk ke tahun baru... tahun 2011... bila dah nak melangkah ke tahun baru je mula la semua nak bercakap pasal azam baru...mmg bagus kalau ada azam.. tapi korang capai x azam2 korang yang sebelum2 nie? ke korang berazam sesuka hati korang ja?? cepat2 jawab...

Lain dengan aku...aku x suka berazam... aku suka berangan...knapa? sebab bagi aku kalau aku berazam n azam aku x tercapai, aku cepat putus asa n down.. so baik aku x payah ada azam... aku lebih suka berangan... klau berangan x tercapai pun xpa.. nama pun angan2 kan... standard la...korang nak tau apa angan2 aku tahun nie? hehehe...huhuhu... buat sorang blogger tegar mcm aku nie.... aku punya impian nak blog aku yang entah apa-apa nie jadi famous the amos mcm blog kak yat ( ala blog yg kuar paper tu... blog pasal seafarer's wife), blog hanis zalikha, blog perempuan jumblo, blog zack zukhairi, blog jejari runcing n beberapa blog terkenal di Malaysia... 

Macam baru-baru nie semua bercerita pasal blog jejari runcing... blog milik cinta hati gool keeper bola sepak kita..dalam sehari followwer dia meningkat smpai 3000...wow... sangat memberansangkan...nak jugak mcm tu... any idea?????? En boifren g la main bola sepak,.. nak femes de amos mcm tu jgak... lalala

tahun lepas aku berangan nak tukar hp aku yg cokia tu kepada hp idaman hati.. lahamdulillah tercapai.... now aku pakai E72...n aku jugak berangan nak ada DSLR... tercapai jugak... coz skrang nie setiap moment2 indah aku aku captured pakai D5000....agak2 angan2 aku tahun nie bleh tercapai x? terus senyum2.... dlaam hati ada taman... lalalala

SILA LIKE :-)

Friday, December 17, 2010

AYAT2 Yg mmbuatkn WANITA sering TERPEDAYA Dgn Tipu Helah LELAKI...MUST READ??

Written by : purplE lAdy


Tanda2 Lelaki Yang Tidak Baik:

Bila laki tu cakap,
 “Awk...walaupun dah berbelas tahun bersama awk...sya tak penah ada org lain...
hanya awk sorang sj...”

Then girl tu tntu jawab, “awk tak borink, ek??”

Laki tu tntu balas,

“saya tak penah borink ngn awk...awk cute...dr dulu smpai skrg..”.

Dlm msa yg sma, laki tu angkut girl tu ke hulu ke hilir cam bini dia..mmg ar dia mngaku tak borink...puas hati asalkan ada girl yg tman dier. Girl tu tak cute pown..sj puji spy dia rsa syok nk lyan....then sbnarnya waktu girl tuh tak ada...dah rmai dah girl lain yg dia usha.....

  • Then, laki tu ckp,
“Saya rasa kn, awk lebih cute kalo pkai bju nih, tak apa..tkar ar bju...lg slesa..tak pnas. (bju yg mmudahkan proses mngintai)”

Dlm hati girl tuh, “wokey....ni akn jd bju favourite akuh, ni..”.

Sbnarnya tak comel pown, girl tu pkai cam tu...sj je...sng skit boy tu nak lpaskan nafsu mata...dpt tgk sj pun ckup ar..tak dpt pegang pun tak apa..imagine jew sndiri..




  • Bila boy tu sembang...dia cuit bahu girl tu..
dgn slamba, “kita kan kwn....”.

Pd hal....dlm hati... “wah....lmbut giler bahu minah ni...kalo ak dapat pluk nih...gerenti esok dpt baby....”.

Come on la girl...prmpuan jnis apakah anda andai sng2 dpt dipegang sana sini???




  • Bila cintanya ditolak, laki tuh ckp..”its ok... I always waiting for you. Hope still dpt jd bestfrend awk..”
Dlm persahabtan tuh, dia slalu jln2 ngn girl tu mrata-rata tak knal siang mlm...Biasa la...member, kan.....????

Pd hal, kalau btul dia cintakan girl tuh, dia akn cuba jg maruah girl tuh.

  • ok....this boy mmg baik ar..dimata pmpuan... Ayat dia ckup harmoni...
“wak...jom jalan2...borink giler. Dah beku otak nih, study...”.

Girl tu ckp... ”ok...tapi saya bwak kwn bley tak?takut nnti org pikir apa plak.”

Dgn pnuh gntleman... ”apa slhnya...sgan la plak, kalo kita berdua je..”

girl tu mmg terharu n dlm hati, "so sweet....really understanding..".

Kat sini mmg slalunya girl terpedaya n cair hbis ar...pd hal sbnrnya dlm hati laki...
sj jew...tnjuk baik....nampak ar cam hormat dia...bdak u*** la ktakan...hah,hah,hah...”

Mmg nampak SEPERTI rekaan n agakkan smata2... Girl akn ckp,
“tak smua laki cam tu, kowt...”.
Dan kalu tny llaki, llaki tntu tak akn mngaku. Tapi ingt2lah pesanan Rasulullah.. Apakah ciri plg jelas tuk knali lelaki yg baik... Siapa lbih bnr, Rasulullah ke..bf anda???


Wahai saudari...sbnarnya anda jarang sdar...mudah sgt nk knali n bezakan antara llaki yg baik dgn yg jht...mmg anda tak bleh bca air muka kami...jd Rasulullah ajar anda..Anda sj yg tak prasan...

Rasulullah pernah berpesan, 
“wahai lelaki, tundukkanlah pandangn mu...jagalah mata mu”.

Lelaki yg baik akn sntiasa menjaga pndangn matanya..

Cirinya sgt mudah dilihat, tapi sangat sukar ditemui... 

Girls...cuba fikir balik...apa hadiah istimewa yg mampu anda brikan kpd suami anda nanti.. hadiah yg mampu bezakan antara dia dr lelaki2 lain, andai tubuh anda dah pernah disentuh oleh rmai lelaki...

Lelaki mana pun...akn terasa andai dia tahu, 
ok...dlu bini aku ni pnah kluar dgn this guy...this guy tahu apa favourite dia...slalu shopping n jln2 dia suka jln dgn this guy kt skian2 tmpat..suka mkn apa..dia ketawa cam mana.....




“Lelaki...pikir2 ar skit bro...kalau kamu nak bwak anak dara org n wat dia cam bini kamu, kahwin ngn dia...ko angkut dia kesana kemari... esok dia tu jadik bini aku...walaupun aku tak jangka n ikutkan tak nak pown, tapi dah itu takdir aku! aku tak nak hampas beb. Sape nk bekas ko??walaupun ko tak pnah sntuh dia!”...

Ok....alright..alright.....smua llaki akn ckp cam tu..for sure..kalo kita dah tahu n nmpak sorg mamat nih ber'romantic' dgn girl yg akn jd istri kita... Mmandangkan kita tak tahu siapa yg akn jd isteri kita, so...jgn buat mcm tu kt ank org...fikir2 ar sndiri... Kita ni Islam....Nak ke...kna cam tuh?  B4 kahwin...ada jantan mna2 ntah bwa isteri kita ngn pnuh drama mcm bju dia??


Wahai gadis....ingatlah..sesi perkenalan sblum perkahwinan hanyalah sewaktu dalam pertunangn..

Dlm Islam, tak penah wujud istilah “cop”, “couple”, “dating”, dsb..yg wujud hanyalah pertunangn n pernikahan...


Jgn skali2 anggap, 
“k...aku mmg jahat, so ssuai ar ngn mamat nih. Keluar sma2 pown tak pe ah..dah dua2  jht...lg pown nanti ak nk kawin ngn dia jg..”.
Ssungguhnya jodoh pertmuan i2 di tangn Allah...
Once andai anda dpt suami yg baik....menyesal pun tak guna...yg pasti...anda cuma akn rsa kesal dan bersalah seumur hdup....Pasti tak ada seorg pn manusia rela hdup dgn rasa ksal..


Stiap insan itu pernah mlakukan kesalahan...andai telah terlanjur...bersamalh kita bertaubat kpdNya.. Allah sntiasa bri pluang tuk kita brubah slagi Dia izinkan jantung kita berdenyut.. Kita tak tahu bila ia akn berhenti...Disaat denyutan itu berhenti..maka tamatlah masa yg Dia bg tuk kita...

Girls.....jdlah mutiara asli...sgt sukar ditemui..apatah lagi ditatapi....Wallahua'lam..

PESANAN DARI ADMIN: MEREKA YG SEDANG ASYIK BERCINTA DAN BERCOUPLE BERDUA-DUAAN...SEELOKNYA BACA ARTIKEL INI SEMOGA DIRI ANDA TIDAK MUDAH TERPEDAYA DAN AKHIRNYA MENJADI REBAH DIPANAH CINTA YG TIDAK DIIKTIRAF DLM ISLAM...SEORANG WANITA YG SOLEHAH TIDAK AKAN MUDAH TERPAUT DAN TERTARIK DENGAN AJAKAN SERTA PUJUKAN CINTA DR SEORANG LELAKI YG BUKAN MUHRIM UTK DIJADIKAN COUPLE...

brought to you by : jom tutup aurat dan jaga akhlak (facebook)
                            http://www.tagged.com/jagaauratanda (tagged)
                             http://twitter.com/(coming soon)


 source by : Abu Al Mu'minun (fb)

SILA LIKE :-)

Thursday, December 16, 2010

..SELAMAT PENGANTIN BARU...

moment-moment indah time kenduri my cousin.... let's picture tell everything...

camat pengantin baru...

org2 kuat kenduri kakcik

tantek!!!!

malu-malu gituu...

like it bebeh...

ch0mELLLL....

cantikk...

blink-blink gitu...

makan time...

lalalalalallalala....

peace...

smileee...

SILA LIKE :-)

Wednesday, December 15, 2010

..LoVES tHiS s0ng..

Written by : purplE lAdy




Seandainya kau ada disini denganku
Mungkin ku tak sendiri
Bayanganmu yang selalu menemaniku
Hiasi malam sepiku
Kuingin bersama dirimu
Ku tak akan pernah berpaling darimu
Walau kini kaujauh darimu
‘Kan slalu kunanti
Karena ku sayang kamu


Hati ini selalu memanggil namamu, dengarlah melatiku
Ku berjanji hanyalah untukmu cintaku
Takkan pernah ada yang lain
Adakah rindu dihatimu, seperti rindu yang kurasa
sanggupkah terus terlena, tanpamu di sisiku
Ku ‘kan slalu menantimu

SILA LIKE :-)

...kEhilAngAn iTu pAsti...

Written by : purplE lAdy

8 Disember 2010
Pagi nie aku kerja lagi.. semangat n feel nak keja memang dah xda..family dari penang da on the way... bahang kenduri makin terasa..aku? tah la... positifkan diri aku yang sememangnya pkir negative ja nih.. hari ni banyk keja nak kena settle sblum aku cuti esok hari...keja yang banyak x mampu pun hilangkan apa yang bersarang dlaam kepala otak aku nie...naluri aku mcam kata ada yang x kena dengan semua ni..tapi sapa la aku nak suarakan semua nie...jam 1 ptg aku balik rumah.. makan tgh hari.. mama n abah aku dri penang da smpai..semua sibuk membelek pasu2 seramik untuk gift masa kenduri nanti..aku lepak2 jap then aku balik opis balik...aku buat kerja mana yang blom siap.. then smpai masa untuk balik aku balik..kakcik plak dah tension sgt dah aku rasa... semua blom settled.. smpai kan jam nak buat hantaran pun still blom kat tngan lagi..

9 Disember 2010
hari nie khamis.... esok harinya...arghhhh kepala aku makin serabut... dan serabut...kenapa dan mengapa biarlah aku ja yang tau...aku kuatkan hati, gagahkan dri tengok semua ni terjadi... tgh hari tu kak anes merangkap manager kat opis tu (hahaha) bagi kelonggaran untuk aku balik....tapi aku x nak balik....aku keluar ngan Aleeda(kawan baik spupu aku) gi cari paper bag untuk majlis aqiqah Dani..dari satu kedai plastik ke satu kedai plastik kami jajah..semua xda... dari kampung delek, kami g simpang 4, pastu g Jalan Taiping, gi GM tetap x jumpa...then kami decide nak g opis jap.. hanta keja bru nak smbung cari... dekat2 nak smpai opis kami jumpa satu kedai plastik.. ADA.. yey.. xyah nak g shah alam cri...

dah dapat kami balik rumah.. isi goodies dalam brownies paper bag tu...then deco tangga letak bunga n kain sikit..tolong kakcik pasang cadar bagai..tetiba aku terbaca something... terus darah aku mengirap...aku pass kat angah...angah pun terkejut tgk...tau la marah, tau la kepala hangin tapi agak-agak la...ingat orang yang trima benda tu x rasa apa-apa ke? dia perempuan beb?aishhh mmg aku da hilang respect kat ko...sikit pun aku x respect kau dh..xyah nak tunjuk baik, nak tunjuk alim la depan aku..hipokrit beb!!! HIPOKRIT!!! eeee... geram2...banyak yang aku tau pasal ko yang orang lain xtau.. mau ja aku rampas mikrofon n bagitau semua orang pasal ko..tapi aku x smpai hati tgk org yang aku syg sedih...kecewa... biarla..aku diamkan ja.. asalkan ko x melebih...kalau ko brani melebih mmg ko tau langit tu kat atas ke bawah ka...ko bukan kaki blogger atau silent reader tapi aku harap sangat... ko baca entries aku nih... plezz jaga 'dia' elok2...dia baik, xpatut ko layan dia macam tu...aku merayu..aku sanggup melutut depan ko kalau ko nak...cukup la dia menderita slama ni... dia sedih slama ni...

Then, malamnya aku pakaikan kakcik inai kat tangan n kaki dia..n malam tu juga aku tido ngan dia... buat kali terakhir sbelum dia jadi bini orang.. huhuhuhu i going to miss this moment...baring2 smbil crita masalah yang nak di kongsi bersama... share-share masalah.. uwaaaa... kakcik...aku x rela...dulu aku cla rapat sgt.. tapi bila dh aku duduk ngan ko mmg aku trasa la..patut la zati sedih... mmg sedih weh aku pkir2 n terus pkir.. smpai aku terlena...

10 Disember 2010
Inilah hari nya.. malasnya aku nak bangun pagi ni... kalau terus tido boleh aku panjangkan waktu aku dengan dia... huhuhu... seawal jam sepuluh aku bangun pagi tu.. awal ke? awal la bagi kami yang kena keja smpai pkol dua tiga pagi nih...bangun ja aku terus mandi then siap2.. hari nie byak agenda aku dengan aleeda... dari beli barang dapur yang banyak x hingat tu, terus g ambil cupcake Sunway Piramid,  beli bunga kat Jlan Taiping, terus shoot g ambik yang manyak sampai x cukup tangan tu, then g beli buah...pergh.. penah doh...smpai umah dh dekat pkul 6... dah nak kena kemas-kemas n siap apa yang patut..lepas dh siap aku mula x tentu arah... muka aku cool... otak  aku serabut tahap gaban dh..semua buat serba x kena.. kejap2 masuk blik kakcik.. kejap2 aku msuk bilik angah.. n kejap2 aku masuk bilik pengantin... sapa yang perasan time tu prasan la..mmg nampak aku x senang dduk...waktu die kian hampir....erm dalm hati.. aku redha jela..aku tgk zati nagn adik.. lebih kurang aku ja...aku tnya adik dia ok je.. trus dia pluk aku.. dia nangis... uwaaaa.. sian ko dik.. tapi aku bleh wat??? kita redha jela..

zati, harleeda, adik n aku menangis gila kat blik angah... tah la... mmg x leh na control dhhuhuhu... bila dah cool.. aku turun bawah.. then trus Am cakap panggil kakcik, hhuhu...trus nak nangis balik... masuk bilik ja aku pun gtau kakcik,...    "kakcik, diaorang  dh panggil ko"....aku tgk ja dia.. dia pluk aku... hhuhuhuhu... :'(...


sedih weh.. tersedu-sedu aku...masa nya dh tiba.. satu-satu kenangan terimbas aku dengan kakcik bermain kat kpala otak aku...tgk wayang.. g genting sesama, main bowling, kongsi masalah sesama... uwaaa.... aku dh mula rindukan saat2 tuu...hukhukhuk


tepat jam pkol 10.10 malam.. kakcik dh sah jadi isteri... fullst0p...


BUAT KAKCIK:
aku sayang ko... aku xda kakak.. so tanpa segan silunya aku anggap ko mcm kakak aku.. huhu... x kira la ko dh kawin ke apa ke.. ada masalah meh kongsi ngan aku...aku doakan yang terbaik buat ko..apa2 pun ko nak buat ingat weh.. pkir diri kita dengan family kita dlu... prasetan dengan orang lain!!!

:'(

kasih adik smpai syurga



SILA LIKE :-)