Monday, January 25, 2010

...pEw yAng kenA tAu sbeluM pi bAndung...


+ Kawasan paling banyak Factory Outlet Store (FOS) ialah di Jalan Riau dan Jalan Dago, namun Jalan Setiabudhi mempunyai Rumah Mode, FOS paling popular di Bandung.

+ Teksi bermeter lebih murah dari teksi biasa. Teksi Bluebird adalah teksi yang paling baik khidmatannya dan satu-satunya teksi yang menggunakan meter di sana.

+ Pastikan mempunyai kenderaan untuk bergerak (kereta sewa, teksi etc...) kerana jarak antara FOS/ kedai adalah agak jauh. Kalau datang secara berkumpulan lebih jimat.

+ Luangkan masa ke tempat2 menarik seperti Tangkuban Perahu (sebuah kawah gunung berapi yang masih aktif tetapi tidak berbahaya). Bertolak seawal pagi kerana anda akan sampai sebelum ramai orang tiba, memudahkan anda mengambil gambar sepuasnya. Tetapi jangan membeli di sana kerana barangan di Pasar Baru lebih murah. Jangan hairan jika penjual mengikut ke mana saja anda pergi kerana itu memang cara mereka berjualan. Pastikan ada memakai kasut sneakers dan elakkan kasut bertumit kerana perjalanan ke kawah sangat jauh.

+ Bawa beg lebih yang kosong kerana anda akan perlukannya apabila pulang kelak!

+ Pasar Baru adalah tempat wajib untuk kunjungan wanita melayu. Blouse berharga RM80 di Malaysia cuma dalam RM15 sahaja di Pasar Baru! Datang pada waktu pagi sekitar jam 10. Ambil masa satu hari untuk membeli-belah di sini kerana anda punya masa untuk menawar dan membeli barangan yang anda sukai.

+ Sekiranya ingin berjimat, menaiki Angkutan (sejenis van teksi) adalah pilihan terbaik untuk bergerak dari satu tempat ke tempat, tetapi perlu tahu di mana hendak pergi kerana angkutan hanya melalui jalan2 tertentu sahaja.

+ Terdapat banyak hotel di Bandung. Hotel 3 bintang sudah cantik dan mema
dai memandangkan anda perlu jimatkan wang untuk membeli-belah!
+ Harga fridge magnet di airport sangat mahal kira-kira RM12 duit Malaysia. Jadi kalau jumpa di Pasar Baru, tolonglah beli untuk saya...hahaha
+ Cihampelas Street sangat terkenal kepada penggemar jeans dan tempatnya sangat happening tetapi berhati-hati dengan barangan tiruan kerana di sini anda sukar untuk membezakan mana yg asli dan mana yang tiruan.
+ Di FOS juga anda harus berhati-hati kerana ketulenan barangannya ada yang meragukan. Jika anda inginkan beg tangan, hanya ada sati FOS yang menjual yang original di mana harganya RM300 lebih sedangkan yang lain kebanyakannya tiruan kelas satu atau dua. FOS itu terletak berhampiran kedai kek Kartika Sari.
+ Membeli brownies adalah satu kemestian sama ada untuk di makan sendiri atau untuk diberikan kepada teman-teman. Kalau tidak sempat membelinya, anda boleh mencuri masa pada pagi sebelum kepulangan anda (jika flight jam 11 ke atas) dengan membelinya dalam perjalanan pulang. Kedai brownies Amanda dibuka seawal jam 9.00.
+ Segalanya boleh jadi wang di sini. Dari menyanyi di tengah jalan raya hinggalah memayungkan orang ketika hujan. Hati-hati menolak pelawaan orang berjualan. Dan jika anda tidak mahu mendengar nyanyian penyanyi jalanan (yang memang sedap dan tidak sumbang, tidak hairan mereka punyai penyanyi berbakat) anda pastikan cermin tingkap teksi tertutup rapat dan buat tidak tahu saja. Tetapi kadang-kadang ketika anda makan mereka akan datang dan menghulur mangkuk duit dan menyanyikan untuk anda, maka berilah duit untuk keselamatan anda.
+ Ambil peluang naik kuda di tengah kota Bandung.
+ Jangan belikan kasut sebagai hadiah untuk orang yang anda tidak bawa bersama kerana berkemungkinan kasut itu tidak muat. Itu yang terjadi kepada saya di mana kasut Nike yang berharga RM40 tidak muat untuk Hariz Hakimy saya.
+ Cuba rasa makanan di sini. Sedap dan setnya yang lengkap mesti diiringi dengan sup sayur/jagung/asam dan juga tauhu/tempe.
+ Kalau bertanya kepada orang di sini mereka selalu kata tempat yang hendak dituju itu dekat banget tetapi kesudahannya anda akan melepeh kepenatan kerana berjalan.
+ Jalan di sini tidak sukar mana. Jadi kalau nak senang sewa saja kenderaan dan pandulah sendiri.
+ Harga pas ialah harga yang tidak boleh ditawar lagi, harga mati. Harga diskon adalah harga yang diberi potongan diskaun.
+ Kalau nak mudah, boleh bawa kertas yang mengandungi senarai ringgit dan rupiahnya. Mudah untuk anda membuat anggaran harga barangan tersebut.
+ Jangan tertipu dengan harga teksi dari airport. Ia mesti tidak lebih 100, 000 rupiah untuk satu teksi.
+ Jangan lupa asingkan sedikit wang untuk membayar harga duti

SILA LIKE :-)

...tAhniAh...

tAdi g k0lej..tetibA jA diA bgtAu yg result exAm dAh kuAq...gila bEb...terus ja kEcut smAcAm...hu5 tatot yAng amAt sih...huhuhuh..pAling isAu subjek English f0r w0rkplAce..semua cakap susah... so bila gi jEnguk...alhamdulillah...ni result yg aidA dpAt...

English 4 w0rkplace uyg isau2kAn = A-
ph0t0graphy = A
advErtising = A

erm untuk sem nie aidA menAng antAra kawAn2... kAmi berSaing berempat...sapA teruk knA blnjA top tw0...So kAli nie aidA ngAn inn t0p tw0....n yAng knA blAnja inn ngAn sis einA... huhuhu... jAngan pilir negAtive kwAn2... kitA besAing jaa... yAng pasti kita empAt2 thE best...sEmuA dapat 3.00++...So not to0 bAd laa... dont worry k... masa kitA pnjAng g... buAt inn, Sis einA, n dilA... we All thE bEst.... huhuhuhu,...sAyang korAng semuA...sekalung tahniah jugak buAt k0rAng atAs kejayAan masing2...pape pun k0rang tEtAp best... huhuhuhu...chAiyok2..untuk smester ni... jom la kitA jAdi c0nt0h pda yAng lain2....



SILA LIKE :-)

Friday, January 22, 2010

....lunch Hour,,,,

rinie kuaq makan ngan sis eina, anne n eita,... makan kat tepi centre square....tepi jaa... bukan sdalam owkey.... hihihi... k got to go... in my class right know...

SILA LIKE :-)

...morning pEoplE...

morning people... have a nice day....yang tengah tidoq2 tu bangun arr....elok oo bagun2 lambat nie... rezeki x masuk...hi3 pndainye ngata org..padahal bgn awal sebab de kelas.... kui2. nntuk nie..semalam tido rasa kejap gila...kos pnat sgt kot....erm mau x nya bekejar sana sini gi cari hadiah untuk my BFF...sis Eina...huhuhu..happening jugak la... n dihadiri oleh kami2 jew... hu3..mana leh import org lain.... kan3...huhuhu..pew kami wat time birthday dia? erm pening oo nak pkir nak bagi pew... last2 jumpa frame yg cntik sgt.... terus belik kat dia....then tgk de plak coklat dalam bekas yg sweet jerk...beli lagik... hihihi... baguih ooo bukan senang nak jumpa kawan mcm kami... kan inn kan... kan dila kan....erm tehn rasa x best lak xda kad...ingat nakwat tapi x sempat...so beli yang siap je la....he3...tpi cntik woooo.....pastu bawak makcik tu g makan kfc....my bee yang blanja...thanks bee...

SILA LIKE :-)

Wednesday, January 20, 2010

kEnAngan 2001

tadi aida online kat fcebo0k.. tetiba je de kawan2 sek rendah bukak kisah silam..malu bila dikenang cita tu....cita dia cm nie... masa tu aida drjah lima,..kawan baik aida Nabila nak pindah... dekat je pn... kat penaga ja...penaga ngan kpala batas bukan jauh pun...tapi nak wat camna kan... kawan rapat... main sama2... mandi sesaama... makan sepinggan... minum pn sestraw... bajet owkey... hahaha.... nak dijadikan hari tu last day nabila... aida mmg dh ketaq badan dh time tu... antara nak nangis ngan tak... tengok semua orang steady jerk... ish.... tau2 ayu nangis... pe g.. j0in the club la... ayu terus kalah la.... hahahah... pastu dak2 laki gelak... lari arr masuk toilet... dalam toilet.. nangis gila beb... mcm nabila mati lak.. hahah kelako la time tu... kawan2 ketuk pintu aida wat dek ja... smpai ada yang panjat dinding... huhuhuhu... pastu de la sapa tah gi report cikgu...cikgu mai... tnya awat nangis... so dngar selambanya aida kata....

"PERIOD...SAKIT PERUT LA CIKGU..."

terus cikgu tu bagi balik...
buat cikgu...
ampun di pinta...
hi3

SILA LIKE :-)

...hAppy biRthdAy...

esok birthday one of my BFF... busy nih nak craik hadiah..hihihihi/... k la nak g Billion jap.... cari card...smalam nak beli dh... ingat nak wat... ni jadik malas lak... huhuh.. k la... out...

SILA LIKE :-)

20 JanuAry 2010... -12.30pm-

When I need you
Just close my eyes and I'm with you
And all that I so want to give you
It's only a heartbeat away

When I need love
I hold out my hands and I touch love
I never knew there was so much love
Keeping me warm night and day

Miles and miles of empty space in between us
A telephone can't take the place of your smile
But you know I won't be travelling forever
It's cold out, but hold out and do like I do

When I need you
Just close my eyes and I'm with you
And all that I so want to give you babe
It's only a heartbeat away

It's not easy when the road is your driver
Honey that's a heavy load that we bear
But you know I won't be travelling a lifetime
It's cold out, but hold out and do like I do
Oh I need you

When I need love
I hold out my hands and I touch love
I never knew there was so much love
Keeping me warm night and day

When I need you
Just close my eyes and you lie hear by my side
Keeping me warm night and day

I just hold out my hands
I just hold out my hands
And I'm with you darling, yes I'm with you darling
All I wanna give you
It's only a heartbeat away

tetiba jerk aku jadi cam ginik... gedikkzzz,,, ahak...
to bee==> i miss u laaa... hehehehe...

SILA LIKE :-)

Tuesday, January 19, 2010

...aZam baru...

Esok 19 January bermula semster baru...Sem ni aida ambik satu ssubjek lebih dari biasa... Esok baru nak g jumpa principal..harap dia approve la... he2...lau dia approve kitanya sem depan insyaallah last sem... then leh praktikal...
waa..cepatnya masa berlalu.. rasa mcm kejap ja..alih2 dah masuk semester 7...
esok mesti ada junior yg masuk lagi...harap2 kali nie berjenis la.. x mcm sem lepa.. nak tegur pn takot..semacam jja.. nak kata p0mpuan mc laki.. nak kata laki mcm p0mpuan...hi3... dunia akhir zaman...
Untuk sem nie aida ambik more heavy than selalu...hope dapat mantain n up kan lagi CgPA tu...(waa confident je)...mmpu kew?erm leh kot.. insyaallah usaha+tekun+ doa....pasti boleh...Esok kelas pertama business MAthematics..waa subjek faberet nih... lama dah x wat math... harap dapat maintain mcm dlu...hiii3...tetiba ja ingat cikgu yg ngajar add math dlu... Ckgu Maisarah....dia slalu bg semangat membina kat aida...thanks cikgu..sekarang dah sedaq dh... pew yg cikgu cakap tu betul... aida cerdik..wat2 bengong jaa... hihihihi... nyesal lak... lau x leh score SPM dlu.. mak bapak pn x la bising...(adik2 sekalian alam..study baik2..jgn nyesal mcm kami)


SILA LIKE :-)