Friday, August 17, 2012

SENDU TERAKHIR DI PENGHUJUNG RAMADHAN

Dalam semua insan sibuk sibuk menguli kuih, bakar kek, pasang langsir... aku masih terdampar di perantauan... ce wah perantauan la sangatkan? Kl je pun... hahaha

Dalam excited tunggu jam2 terakhir nak bertemu keluarga terchenta, ada sendu yang menggamit di hati... ada pilu yang bertandang di hati ini.. ramadhan ini adalah ramadhan aku yang terakhir di stapak ni.... dalam aku nak sngat tinggalkan tempat ni, hati ini tetap berat sebenarnya... 2 tahun yang sangat mengajar aku untuk hidup sendiri... makan, pakai, semua kena uruskan sendiri...  Masyaallah... pengalaman adalah hadiah yang tiada galang gantinya...

before ni, kalau jauh dgn family just duduk asrama je.. tu pun dekat jee... Butterworth dgn kampong slmat je... dekat sangat... ini la first time duduk jauh... alhamdulillah... dua tahun dah berlalu...ermmm ini baru berat nak tinggalkan tmpat beradu... belum lagi kawan2...

kawan2??

Aku pasti aku takkan berjaya menahan air mata yang makin lama makin dah tak tertahan nak jatuh ni.... n aku percaya... insan yang paling buat aku sedih nak berpisah adalah BFF aku a.k.a sahabat susah senang aku... Thanks sahabat... aku tengah cuba belajar untuk hidup tanpa kamuu... sedih wehhh!!!

p/s:: next entry aku crita everything pasal sahabat aku ni... aku sayang ko capik... hahaha 

SILA LIKE :-)

Saturday, July 28, 2012

KEK KARAMEL COKLAT MOIST

Ohoo..last week masa balik kampung mood memasak menguasai diri... rajin yang lain macam... dari lauk pauk smpai la ke dessert aida wat... hahahaha...

Untuk lauk pauk malasla nak hapdet resipi kat sini... tapi untuk dessert nak share... Aida percaya masih ramai yang belom penak makan kek karamel bercoklat moist ni... slalu makan kek biasa ja.... coklat adalah lebih sedap... tambah2 kami seisi rumah adalah penggemar kek coklat...

Step nak buat dia agak panjang, tpi bagi aida x la susah... kalau susah xde nya nak jadi...ye tak?? so meh kita jenguk resipi dia dulu:-

RESIPI UNTUK KARAMEL:-
2 sudu besar gula
1 tin susu cair
1/2 cwn susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
2 biji telur(kuning+putih)

Cara-cara:
1. Tabur 2 sudu besar gula dalam loyang kek. Gunakan loyang segi empat lagi cntik. Aida pakai bulat sbb yg segi empat besar sgt.
2.Letak loyang atas dapur dan cairkan gula dengan apai yang perlahan. Make sure gula tadi memenuhi ruang loyang. Nak pusingkan ke, nak sapu pakai berus ke terpulang.
3.Bila gula dah memenuhi ruang, tutup api dan ketepikan.
4.Kacau bahan yg lain(susu cair, susu pekat, esen vanilla, kuning telur & telur) mengunakan whisker/senduk dan tapiskan dalam loyang gula hangus tadi.
5.Bakar karamel secara 'STEAM BAKE' pada suhu 180 drjah celcius selama 15 minit. Cara steam bake leceh, so aida kukus sampai ja. Dalam 25 minit ke 30 minit.

Sementara nak tunggu karamel masak, jom siapkan bahan chocolate moist plak.

Bahan A:-
1 cwn serbuk koko (brand apa pun x kisah. Aida guna beryl's)
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat (aida guna half ja..manis sgt muak.. bila half dia pahit2 sikit)
1/2 cwn gula kastor(aida pakai 2/5 ja)
1/2 cwn minyak masak

Cara-cara:-
1. satukan semua bahan dalam periuk, gaul hingga sebati dan masak atas dapur gas dengan api yang perlahan
2.dah sebati, padamkan api dan rehatkan sekejap.

Bahan B:-
3/4 cwn tepung gandum
1 sudu kecil soda bikabonat
1 sudu kecil baking powder
*semua bahan diatas diayak bersama2

Bahan C:-
4 biji telur

Cara-cara:
1. Pkul telur dengan whisker sebentar (Aida blend sekejap)
2.Satukan Bahan B & Bahan C ke dalam Bahan A secara berselang seli & gaulkan sebati menggunakan whisker atau senduk.
3.Tuangkan adunan ke dalam loyang karamel tadi. Jangan tuang sekaligus. Karamel masih lembut dan akan bersatu dengan kek coklat. Untuk mengelakkan kedua2 bersatu, masukkan adunan coklat tdi menggunakan senduk secara perlahan2.
4. Bakar secara steam bake pada suhu 180 drjah celcius selama  1 jam. Aida kukus 1 jam setengah.Untuk dapatkan output yg cntik, tutup loyang dengan aluminium foil.

Lpas dah masak, biarkan kek sejuk sebelum ditebalikkan..makan bersama ice-cream untuk kenikmatan yang berganda :P 

 Yang ni yang aida buat... nipis sebab saiz loyang agak besar...


Slamat mencuba!

SILA LIKE :-)

Wednesday, July 25, 2012

Mee Kari

Aku pun tak tau since bila aku suka gila makan mee kari ni... slama ni aku rasa aku so so ja...nak kata suka sangat pun tak... nak kata tak suka pun x.... tapi skrang daa lain.. pantang nampak mesti aku nak punya...

So last week balik kampung... suh la mama ajar buat mee kari.... dah siap terus hapdet kat fb... n ade dua tiga orang request nak resipi... so nah... special utk korang... :))

Untuk Kuah:-
1 paket Rempah daging babas 
2 paket rempah kari alagapas
2 sudu kunyit
5 ulas bawang putih
3 labu bawnag besar
halia (sebesar ibu jari)
sedikit minyak
serai
Daun pandan

Cara-cara:-
1.  rempah kari daging alagapas, rempah kari daging babas dan kunyit dengan air. Ketepikan. Kemudian, kisar bawang putih, bawang besar, dan halia.
2. Panaskan sedikit minyak, masukkan serai dan daun pandan.
3. Masukkan bahan yang dikisar tadi dan kacau hingga naik bau.
4. setelah naik bau, masukkan rempah yang dibancuh bersama kunyit dan tuangkan sedikit air. Biar sampai pecah minyak.
5. masukkan santan masak hingga mendidih.
6. setelah mendidih masukkan ayam air. Kuantiti air terpulang, jangan terlalu bnyak dan jangan terlalu sedikit.
7. masukkan garam dan serbuk perasa sesedap rasa

Untuk Sambal:
Setengah kilo kerang
cili kering
bawang merah
bawang putih
belacan
minyak

Cara-cara:-
1. rebus kerang. biarkan sejuk dan kopek kerang
2. Kisar cili kering yang telah direndam dengan air panas, bawang merah, bawang putih, dan belacan.
3. panaskan minyak dan tuangkan bahan yang dikisar tadi.
4. masak smpai sambal kering dan masukkan kerang. 
5. sedia untuk dihidangkan.

Untuk hiasan:
Mee kuning sepeket (dicelur/direndam dengan air panas)
taugeh
fish ball & fish cake
kacang panjang
daun bawang

cara-cara:
1. masukkan mee kuning dlaam mangkuk... 
2. letakkan kuah bersama ayam.
3. letakkan fish ball, fishcake, taugeh, kaun bawang dan sambal kerang
5. sedia untuk dimakan :))


Dan ini hasilnya yang kami buat last week..


Selamat mencuba! :))

SILA LIKE :-)

AKU MARAH!!!

Semalam ada orang buat aku marah....
ada orang buat aku terus tutup laptop and masuk tido...
Aku marah... aku marah... dan yaaa aku marah...

Dah lama aku tak view blog aku.... dah lama x check bilangan pembaca n like semua...
pastu trasa hati nak check chat box... kot2 ada yang menegur o mintak aku tinggalkan jejak
kat blog diaorang plak... godek2 punya godek aku nmpak la msej hamba Allah nih...

Ya Allah...
Aku mengucap + beriktifar jap dalam hati...
Rasanya aku xde cri masalah dengan orang.... kecuali orang tu yang cari masalah dengan aku..
aku baca  mesej tu bnyak2 kali... n trus dpat idea...

buat Si klmuBODOH tu... 
Saya rasa awak yang bodoh....tengok nickname dah la...awak yang letakkan diri awak bodoh... bukan klmu, dan bukan jugak saya... Untuk pengetahuan awak yang saya yakin awak memang tak tahu... chat box tu bukan la sekadar chat box.... kitaorang ada akaun masing2.... dan setiap orang yang tinggalkan
msej, admin boleh tahu.... x kisah la ko pakai nama klmuBODOH ke, aidaBODOH ke, apa2 nama pun
boleh buat kami tau sapa awak... nak ngan x nak jaaa....

Kekadang kita nak kata orang bodoh, kita tu dah cukup pandai ka?
blajar sampai mana dah? Phd? ke dip ja, pastu kerja bapak lari dri course ko?
ke ko pon study degree sama mcm aku? dah bagus sangat ke pointer ko dah dpaat CGPA 4.0? 
Sape ko nak kata aku bodoh???

Yew aku memang study KLMU jeee.... IPTS je... x sambung IPTA pun...
tapi sape ko nak kata aku bodoh dan IPTS tu bodoh? Aku x study IPTA tak bermaksud aku
x layak dan xpernah dpat smbung IPTA... aku dpat smbung UiTM!! ko mesti x tau kan?
So sila tarik balik kata2 ko yng sangat biadap tuu... hak aku aku nak study mana, ko ape kisah?
jaga diri ko sudah! Aku pun xde kacau duit ko even aku study mana pun...

Bagi aku study IPTA pun x guna kalau habis blajar kpala srabut nak bayar hutang PTPTN,
study IPTS aku dpat MARA... n satu lagi, MARA x bgi pinjaman kat orang yang BODOH... 

Kat bawah ni aku upload kasi korang tengok sikit apa yang orang bodoh tu kat kat aku...


Tengok la msej paling atas tuu... aku x tau kalau korang baca muka korang senyum... aku baca memula aku marah... lama-lama aku gelak... sebab aku rasa yang bodoh tu dia...bukan aku....sekilas ikan di laut aku tahu dia sapa... cuma aku terpikir nak terus tau atau tak? perlu ke nak keluarkan duit upah orang utuk benda2 yang mcm ni... akan dipikirkan....

So buat Si klmuBODOH tuu....
please la mind your own words ok.... gi giant, beli cermin besar n suluh diri kau.... 
Aku ker kau yang bodoh tuu?

p/s: Bodoh2 aku pun every sem aku dekan... bodoh lagi kew? ngek tul!!!

SILA LIKE :-)

Saturday, July 14, 2012

DUA TAHUN MENANTI AKHIRNYA... ALHAMDULILLAH>> THANKS ALLAH... :))

PEnantian tu satu penyiksaan... dua tahun menanti dan malam ni tanggal 12 July 2012 ko muncul jugak akhirnya..... Alhamdulillah, bersyukur jugak kerana dikurniakan sahabat2 yang ambil berat n selalu di sisi.. bila tengok wallpost aida kat Fb yang tah hapa2 tuu... ramai yang pm tanya knapa aida post mcm tuu... masyaallah.. hebatnya kurniaan tuhan.. saat kita hilang sorang kawan, dia hadiahkan kita dengan ramai sahabat... syukran :)

actually benda yang aida maksudkan tu haid/period aida... sebenarnya dah dekat dua tahun kot aida x dtang period yang betul2 period... i mean bukanlah x dtang terus, datang la jugak 3/4 bulan skali... tapi bila dah dtang dua hari ja dah habis... tah apa2 tah... Pad tu x yah cakap la... bertahun dah x beli... pakai panty line jaaa tau....so sebab ini jugaklah muka aida selalu ja ada jerawat... huhuhuhu

aida ada jugak jumpa dua tiga orang doctor.... n the result adalah sama... doc cakap dont worry semua tu hanyalah disebabkan hormon yang kurang stabil... ayooo dh 22 pun x stabil lagi ka? bila tnya diaorng any solution yang boleh stabilkan hormon, dengan slumber ja doc jawab.. "awak kawin la, trus stabil"[sambil senyum2]... aku???? ohhh nooo... nak kena kawin la ni??.. hahhahaa

Actually x brapa faham, apa kena mengena kawin dengan hormon stabil.... agak blur di situu...tpi x pe.. nnti nak tnya akak blogger yg kerja doc sakit puan tu... kompem dia tau kan... hopefully terjawab la segala pertanyaan yang membelengu selama ni.. :D

Aida kan bangsa beli stok banyak2, pastu campak dalam almari... jadi memang berkurun la x topup benda ni... bila gi mydin/giant/tesco.... jeling-jeling je... dalam hati "Bila nak habis stok aku nih?" uhuuuu

Owhhh ini super duper sweet...super duper cute... dunia grafik sgt meluas sekarang... smpai pad pun dan ada design bagai dah... sweet sgt smpai rasa x tergamak plak nak pakai...[muka minta lempang]

Haaaa ko tengok, memang sweet gila design kotex sekarang nih... packaging pun nampak class je.. aida kan bangsa pandang luaran... gasak la bayar mahal janji cntikk.... owhh tahniah untuk designer yang wat aku teruja smpai mcm ni.... dan sebagai tanda sokongan korang kat kotex... jangan lupa layan Memberku hawa setiap ahad, jam 10.30 malam di tv3.... hero i blakon owkeh :D


p/s: mama abah... nak kawin!!! nak stabilkan hormon.... [boleh mcm tu]???

SILA LIKE :-)

Thursday, July 5, 2012

ERTI TANGGUNGJAWAB!

Salam bloggerz.....
Alhamdulillah pagi yang damai walaupun membawa pengkhabaran yang kurang indah.... biarlah... biarlah dia dengan tujuan asal hidup dia.... malas nak ambil tau, even kekdang rasa nak gitau dia "eh ko tau x, ko dah kantoi? aku dah tau la! Nipu ja kau tuu!!!"... huh... dah aida duk diam2... biar dia ngan hal dia.. jaga hal ko dah....

Tapi bukan lah itu yang mahu aku coretkan di sini... hal yang aku mahu coretkan adalah lebih besar... lebih serius... lebih penting dan lebih kekeluargaan... muncul jugak kerisauan di hati, andainya apa yang ingin dicoretkan mengundang seribu satu rasa di hati orang lain.... mengundang sesuatu yang buruk dlaam hubungan kekeluargaan... tapi biarlah... hanya pendapat dan curahan hati....

dua atau tiga bulan yang lalu, one of my auntie sakit. sakit apa? dalam bahasa yang sopan dan manis didengar, dia mengidap ganguan pada mental...GILA adalah satu perkatan yang sangat biadap... so plez... jangan mntioned org gila... sebut 'dia tak waras' adalah lebih sweet :)  ... based on apa yang doc bagitau yang aida faham... otak dia gagal berfungsi secara normal...which is my auntie akan  dengar dua tiga mesej serentak... x paham? mcm ni.... normally otak kita akan cakap "aida makan".... tu aja... tapi otak dia lain... kalau satu suara kata makan, satu lagi kata jangan makan atau pun dia akan kata msej yang lain... 

cth... "aida mkan"... satu lagi lak "aida mandi"... haaa mcm tu.... so ini lah yang wat my aunt akan keliru untuk terima msej yang mana satu n lastly dia akan menjerit....itulah yang sbanrnya... bila dah mendekati mereka2 yang macam ni baru kita akan faham...and please bila one of your family members ada yang menyidap penyakit yang mcam ni, please la jangan terus lari n ignore dia mcm tu... itu akan membawa keburukan yang maha banyak... itu akan lebih memburukkan keadaan mereka... kita as the family members, sepatutnya kita lah berdiri sebelah mereka, pegang tangan, dan hulurkan bantuan...n the most important things is we must treat them well....bayangkan kita di tempat mereka... mestilah kita pun mengharap perhatian yang sama kan? jangan lupa hidup kita bagaikan roda.. hri ni mgkin kita di atas... esok2bila kita di bawah, jangan lah terkejut andai tak de sapa pun pedulikan kita....

aida tak suka cakap kosong.... dan semua yang dicoretkan di entry ini adalah semua yang aida lalui..... Punya adik bradik yang banyak bukanlah penentu masa depan kita terjamin kelak.... take note n be aware... jangan lah terkejut andainya kakak dan abg yang slalu bersama kita hilang dan aib macam tu ja... inilah lumrah dunia yang sangat pahit utk kita telan dan sangat x best untuk kita hadapi....

ok.. berbalik kepada crita my auntie yang sakit tu, dia adalah ank yang ke-5 daripda 6 adik bradik...... ramai kan? sangat ramai sebenarnya.... dia punya seorang abg(my dad), tiga kakak, dan seorang adik perempuan..... semua nya hubungan baik2 sahaja... xde masalah dlam perhubungan... tapi bila nasib menipa diri, dia sakit maka hilanglah semua... dalam ramai2 bradik tadi yang datang tunjuk muka, yang datang menghulurkan bantuan adalah segelintir daripada mereka sahaja.... and syukur Ya Allah, my dad adalah salah seorang insan yang terpilih untuk tau erti tanggung jawab.... bukan ingin memuji atau mengangkat2 diri... tapi inilah hakikat yang diterima.... my dad la segalanya....

tertnya x mana yg lain? 

Erm entahlah.... bak kata mama... apa yang kita buat, kita kena set in mind itu adalah tanggungjawab.... dan plz.. jgnlah mengharapkan sebarang pembalasan dri apa yang kita buat.... ikhlas itu penting.... dan ahamdulillah, apabila kita dibesarkan di kalangan mereka2 yang bertanggungjawab, pastu kita jugak akan terpilih untuk menjadi slaah seorang daripada mereka... syukrun :)

Bila dah besar n dah punya lesen kereta, teruslah set in your mind yang lesen tu bukan lah hnya untuk kepentingan diri.... kepentingan orang lain jga perlu diambil kira.... So, berasaskan sesuatu yang dipanggil tanggungjawab, aida ngan angah( adik llaki) yang juga sudah punya lesen mula menggalas tanggungjawab yang selama ni mama dan abah dah jalankan dengan sangat bagus... dan kami jga mahu jadi sebagus mereka... Bila my aunt warded, kami(Angah n Me) lah yang bawak maktok mlawat my aunt.... bila mereka-mereka yang mempunyai masalah mental kena tahan di wad, polisi melawat adalah berbeza dari pesakit2 lain... mereka yang menghidapi penyakit yang sebegini hanya akan dibenarkan mlawat dgan kebenaran doktor... bila nak dtang, kenal call doc n tnyakan khabar sebab emosi mereka-mereka ini adalah tidak menentu... penah jugak dah smpai, tetiba doc tak bagi tengok.... katanya emosi my aunt terganggu n takot dia hilang kawalan... kali pertama kami dibenarkan melawat adalah selepas seminggu dia di wad.... masa tu aida, maklang, jihah(cousin), maktok n maklang  yang melawat... angah tak ikut coz kereta dah penuh...

bila smpai kat depan pintu wad, ada interkom bagai... safety la kan? diaorg kan boleh bertindak di luar kawalan... so dh masuk kena bgitau plak nurse kat situ anda waris sapa ni then dia akan suruh tunggu kat bilik yang dikhaskan di untuk pelawat di situ... bila my aunt smpai.... so aida tengok dia.... she's look different..... sangat kemas dan terurus.... x mcam kat rumah... nampak sngt tak terurus... pastu i'm asking her... "Cik yah kenal x kami".... dia jawab "tak".... pastu satu2 muka kami dia pandang... n she's crying.... n terus dia peluk maktok.... uwaaaaa... Me? apa lagi.. teruslah menangis!!  then kami pun stay kat bilik yang dah dikhaskan tuu... maktok tnya dia dah makan ke blom, maktok ada bawakkan makanan.... terus dia ambik beg yang maktok bawak n makan dgn sangat gelojoh.... Me? menangis lagi... aida tau dia sangat rindukan makanan rumah... 7 hari kot...

Bila dah makan, kita orang sembang2... lebih kurang mcm ni la..

Aida: Cik Yah kenai org x?
Cik Yah: Aida Najwa....

Haaaa ambik kau mak..skali ngan nama penuh dia sebut which is i never espect... ingat dia nak sebut Along ja... n tanya semua kat situ semua dia knai... tnya dia knal my Angah n my dad pun dia knal.... tapi jangan terkejut.... kakak n adik bertuah yang lansung tak melawat dia memang dia tak kenal.... I'm asking her:-

Aida: cikyah kenal makngah x?
Cikyah: huh x knai aih. dia bukan nak mai tgk pun. [itu yg dia balas]
Aida: kenai maksu x?
Cikyah: Hazwani Hassan tu? nama ja misi[jururawat], tpi ngan org x heran pun...

haaa tengok... jangan fikir mereka ada masalah otak mereka xda perasaan.... bla dah jadi macam ni sapa yang nak kita persalahkan... haruslah mereka yang bertanggung jawab.... dlaam nak menjaga hati, sebenarnya jauh di sudut hati ni nak sangat mereka2 yang tak bertanggung tu baca entry ini... bukan nak keruhkan keadaan... tapi nak wujudkan kesedaran.... jangan terlalu bongkak n lupa diri.... hidup kita tak lama.... entahlah.... as for me, aida rasa mereka2 ini malu sbenarnya.... malu nak bgtau umum yang mereka ada sedara n darah daging yang kurang waras.... bab ni aida puji Angah.... my one n only bro.... patutnya, remaja yang tengah membesar mcm dia yang patut malu... tapi dia tak... dia sangat cool... dia yang kerap bawak my aunt jumpa doc bila ada check up... Alhamdulillah dia tahu erti tanggungjawab....

Kat bawah ada few pic yang sempat aida snap... 


Dia makan dengan sangattt excited sekali...smpai kena suruh dia slow down n kunyah perlahan2... betapa dia rindukan rumah... so aida pun ambik kesempatan ni cakap kat dia... "CIkyah kena duk sini, wat perangai elok2... baru la misi bagi balik cepat. Duk sini bukan best pun". Kena pandai main dengan emosi...

Dah habis makan kami borak2.... time ni la sessi pertanyaan either dia kenal kami or tak... tanya dia apa aktiviti kat sini.... siap ada taici[aku xreti nak eja bebetul weh] dengan sessi basuh kereta dengan kawan2... macam best kan?

jihah(sepupu), maktok, n my aunt

Owh ini maklang... dulu kecik saya duduk dengan dia....
Dia la babysitter saya dulu....

borak n terus borak...


jihah...

Ini adalah pesakit lain yang nasib dia lebih kurang sama... disebabkan stress ja dia jadi mcm ni... dia sangat minat tentera..tapi dah dua kali apply x berjaya, dia jadi tension.... mcam2 kan? so jangan tension2... [hari tu tengok mcam hensem... mimpi kot?]

Nie jadual aktiviti diaorang.... KLIK untuk tumbesaran....

OK nak balik dah... part ni kompem aku duduk jauh2...aku kan hati kaca...
org lain steady lagi, aku airmata dah di tubir mata... wahh sastera kau...

nampak pintu tuuu? pintu tu la yang menempatkan ramai yang senasib dgn my aunt...
ok jom tekan bell panggil nurse

ok nurse dah bukak pintu... trus ja my aunt masuk...
kami ni punya la risau kot2 dia x nak masukkan... alhamdullillah...

P/S: Itulah dia rencana yang maha esa... kita yang sihat walafiat... yang senang lenang yang nak sombong diri alpa dengan tanggungjawab sendiri... dunia boleh la lepas... nanti2? pikir2 la... korang lagi tua dari aku!

SILA LIKE :-)

Tuesday, June 26, 2012

PENAT TAPI BAHAGIA .....

hoyeeeee... bersiaran secara lansung dari blok C, tingkat 4 & bilik lapan KLMU.... ohoo... today ada nite class.... sangat penat tapi apakan daya... tanggungjawab sebagai pelajar harus dituruti... penat tapi hati senang sebenarnya ni.... Alhamdulillah, my logo design for my major project dpat aproval dri my lecturer... alhamdulillah... memang mcm xde apa2, tapi bagi kami yang berhempas pulas dah beberapa hri ianya sangat menyeronokkan... satu step dah selesai... n we need to further to the next step... wish me luck frenz.. :D

SILA LIKE :-)

Sunday, June 24, 2012

SAHABAT SUATU MASA DAHULU....

Sahabat.... 
Dulu kita sangat akrab...
Gelak ketawa bersama sudah terlalu kerap...
Ketika berduka kau sahaja yang boleh diharap....
Takada benda lain lagi yang paling mujarab...


Sahabat...
Itu dulu....
sewaktu kita belum ada sengketa...
Sebelum wujudnya pelbagai prasangka...
Sebelum kau memilih kaca dan bukan permata...
Sebelum kau berubah berpaling muka....


Sahabat....
Pernahkah kau ingat lagu-lagu itu?
Pernahkah kau rindu saat-saat yang berlalu?
Pernahkah kau sebut-sebut namaku?
Pernahkah kau meyesal dengan apa yang berlaku?


Sahabat...
Biar kuberitahu mu apa yang kamu tidak tahu...
Aku menangis kenangkan diri dan sikapmu...
Kenapa kau sanggup khianati sahabatmu demi sesuatu yang palsu?
Aku sentiasa berdoa agar kau tak lupakan semua itu...
Agar kau tahu, harga persahabatan bukan mampu ditunjuk-tunjuk sebegitu....


Aku hanya aku... punya kelebihan dan kekurangan...






SILA LIKE :-)

Friday, June 22, 2012

SAHABAT SEJATI, SENTIASA DI HATI.... :))

Sahabat, dulu kita bukan main mesra.... bertepuk tampar.... hoi sana, hoi sini..... Dalam erti kata yang sbenar kita sangat happening..... Kita sangat ngam, kamceng yang teramat..... Kita ibarat isi dengan kuku, susu dengan milo, roti dengan kaya.... Punya la rapat kan? Kita mandi sama-sama[kecik2 je ok], makan sepinggan, tido sebantal n minum sestraw....Semuanya kita kongsi bersama.... hal hati perasaan, gelodak jiwa,sedih gembira, boyfren girlfren, hal mak ayah  pun kita kongsi bersama... SHARING IS CARING RIGHT???

Kalau kita bersembang, sehari semalam pun x setel. Ada saja cerita yang kita nak borakkan... yang kita nak gosipkan sampai terjuih-juih mulut macam mak Joyah....berdekah-dekah kita gelak.... mak aih, punya la mersa, seronok, gembira tak terkata.....Aku ingat lagi shabat, dahulu, seringkali aku habiskan masa aku di rumah kamu memandangkan mama dan abah aku bekerja... waktu aku seharian dihabiskan di rumah kamu....

Sayang? jangan ditanya....sayang aku buat diri kamu lebih dari sorang sahabat... sama seperti mana aku syangkan mama dan abah.... sama seperti aku syangkan adik2 aku.... 

Tapi bahagia bukan selalunya milik kita sahabat.... 

Langit tak selalunya cerah....... kita harapkan panas berpanjangan rupanya hujan turun di penghujung hari.... turunnya air hujan sama seperti mana gugurnya air mata aku saat aku tau kamu mahu berpindah.... kata kawan2 lain pada aku saat itu, kamu pindah dekat ja... bukan jauh... pasti kita boleh berjumpa lagi nanti.... tapi itu untuk mereka... bukan aku...

bagi aku, saat pemergian kamu sama seumpama aku hilang sebelah kaki untuk berjalan, tangn untuk menguap, mulut untuk bercakap....hidup aku biasa ada kamu.... tawaku biasa bersama kamu.... sedihku biasa dengan kamu... jadi aku mmg tak bleh xda kamu... :'(

Aku ingat lagi, hari itu hari terakhir kamu.... saat kawan-kawan lain mngucapkan perihal pepindahan kamu, hati aku bagaikan ingin menjerit....jiwa ku memberontak.... mcm2 rasa bergaul ketika itu.... sampailah satu ketika, air mata ini sudah tidak mampu tertahan.... kaki melangkah dan aku ke tandas.... aku hamburkan segala rasa aku di situ....hampir sejam, aku masih terus menangis dan menangis... saat kawan lain sedar akan ketiadaan aku di kelas, ada yang menjumpai aku di tandas... terjerit-jerit mereka panggil aku.... aku makin menngis dan menngis.... bila dah risau kawan2 bagitau kat cikgu yang bertugas mengenai aku.... ada yang yang ketuk pintu smpai nak pecah pintu... ada yang panjat singki smata2 nak intip aku dri atas.... mcm2 ragam, tapi itulah kasih aku pada kamu.... syang dan setia aku pada kamu sahabat....

Cikgu dtang dan paksa aku untuk keluar.... stelah berjaya buat2 tenang... aku keluar.... sikit pun aku tak panjang muka kamu sabahat... aku x sanggup.... aku x kuat untuk berpisah dengan kamu sabat....bila cikgu tnya knapa aku menangis cepat2 aku jawab aku sakit perut... aku senggugut... dan cikgu trus suh aku ikut dia , dia kol abah aku  n aku terus balik.... tiada kata selamat tinggal dari aku untuk kamu menggambarkan betapa aku tidak ingin berpisah dgn kamu sahabat....

Hari berganti hari, masa berganti masa, tahun berganti tahun....

Kita semakin dewasa mengenal dunia.... dan seperti yang aku jangkakan kita makin jauh...seorang kehulu... seorang ke hilir... kita terputus hubungan memandangkan teknologi dan laman2 sosial dulu tidaklah secanggih sekarang.... tapi mcm mana pun jauhnya kita, hati ini tak mampu untuk berhenti mengingatkan kamu.... hati ini tdak mampu berhenti memikirkan kamu....saat aku lalu di tepi rumah kamu, semua kenangan kita bagaikan hidup bersatu.... aku mcm nampak aku dan kamu di situ... aku nampak aku dan kamu sedang bermain batu seremban di situu... dan rindu itu membuatkan aku selalu membeli nasi lemak yg dijual di seberang jalan rumah kamu selalu.... saat terpandang rumah kamu, doaku hnya satu.... semoga kamu sihat dan bahagia selalu.... doaku juga ingin bertemu kamu..

Awal 2011 alhamdulillah, doa dimakbulkan.... tetiba kamu terus menjemput aku ke majlis kamu... dan aku aku trus set kat otak..... apa pun aktiviti akan aku ketepikan.... aku nak tengok kamu bersarungkan baju pengantin..... dan alhamdulillah... kami ketemu.... :)


12 tahun perpisahaan kita, tak mampu buat aku lupakan kamu sahabat.... Smoga ukhwah antara kita berkekalan smpai bila-bila... doa aku smoga kita kembali mcm dulu kala...


DAN

...

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

Di kesempatan ini juga aku ucapkan Selamat Hari Lahir yng ke-22... 
SELAMAT ULANG TAHUN SAHABAT... SMOGA KAMU BAHAGIA DI SAMPING SUAMI TERCINTA...
SMOGA HIDUP KAMU DIRAHMATI DAN MENDAPAT KEREDHAAN DRIPADANYA....
OHHH SMOGA CEPAT DAPAT BABY YANG CHOMEL JUGAK....


p/s: aku ada hadiah untuk ko... nanti ada ruang aku mlawat :D

----> Buat Cikgu Aminah Yahya... maafkan saya cikgu... terpaksa menipu :))

SILA LIKE :-)

ENTRY X ADA TAJUK

Tengok tajuk tu je sangat jelas menggambarkan apa yang hati aku rasa sekarang.... aku blur... aku serabut... n aku lost.... sapa yang kenal aku dalam erti kata yang benar2 knal aku tau la aku ni mcam mana....bila aku blur mcm mana... bila aku serabut mcm mana....bila aku start merepek... aku merepek gila... bila aku blur, tahap blur aku tu sangat menggila...

contohnya, aku blh nak buang sampah dalam peti surat pejabat pos..... korang bayangkan tong sampah ngan peti surat pun aku dah x kenal... aku penah naik LRT ke Sentul....sedangkan aku nak turun kat masjid jamek... aku penah masuk lorong smart tag sedangkan aku mmpu beli touch n go ja...dasyat kan seorang aku...

ok tu cerita lama... cerita barunya beberapa malam yang lepas aku kuarkan duit kat ATM... aku dah dua malam tido x cukup.... dlaam dua jam macam tu ja aku tido dua hari brturut2... pastu ditambah plak dengan kelas smpai malam, maka haruslah aku mengalami tahap kepenatan yang amat sangat... slalunya kalau ambik duit, tangan aku laju ja halakan kat tempat insert kad tunggu kad kuar..pastu aku akan cepat2 latak tangan kat tmpat duit kluar walau pun time tu duit blom pun kluar...

tapi malam tu... dah takdir... dah ketentuanya aku boleh plak tinggalkan duit mcm tu jaaa.... haishh rezeki kau la wahai pencuri.... aku halalkan... bab ko mncuri tu masalah kau dengan 'DIa'...

dan makanya .... marilah kita makan maggi seminggu berturut2... bajet lari... wakakaka

SILA LIKE :-)

Monday, June 18, 2012

INSIDEN DALAM TRAIN ------> MANUSIA HARI INI......

Semalam ada nite class....so disebabkan aida dah boikot driver bas air asia leng seng yang gatal nak mampos tuuu, terpaksa la aida menapak naik LRT.... nak naik teksi directly dri KLMU duit x brapa nak menebal... nak naik bas rapid, malas lak nak menapak jalan masuk nanti... so LRT pilihan yang paling tepat....

So lepas class smalam, aida dengan sahabat tersayang menapakla dri KLMU ke  LRT sultan Ismail.... pastu turun kat Masjid Jamek n naik la plak train ke Wangsa Maju... train smpai n aida pun naik... dalam train tu orang x la penuh sngat tapi ade la tiga empat orang yang kena berdiri n aida salah sorang daripadanya.... ada la satu seat kosong tapi memandangkan seat tu sebelah pria n aida plak saiz berXXL so x nak la... kang siku die cucuk pinggang aida, siku aida cucuk pinggang die...so aida maintain berdiri....

Then after few station, seat pun penuh n orang pun bertambah2.... sampai la dekat KLCC, ada sorang akak ni ngandung ni naik....perut diaaa mak aih.... buatkan aida pun trut sama pegang perut aida.... besar.... besar sgt kalau nak dibandingkan dengan badan die yang kecik molek tuu...tempat duduk semua full... train pun start bergerak balik... n aida tengok akak yang kecik molek tu still berdiri... terhuyung-hayang badan die nak stabilkan diri dari jatuh.... simpati menggunung... aida perhati sekeliling.... tak kan la xda sorang pun antara yng duduk tu x nmapk akak ni mengandung? ada sorang laki ni, muda belia, muka hensem.... die tengok akak tu... pastu mcm mana tah dia mcm prasan aida tengok die... terus dia pejamkan mata tido... owh ok.... sila berfikiran positif aida... mungkin kaki pemuda terbabit kesakitan atau mungkin beliau cacat atau tempang yang membuatkan dia tak boleh berdiri....

Dari arah yang bertentangan plak ada sorang cik adik manis bertudung litup sedang duduk.... mata nya juga memandang akak yang terbabit.... so dengan penuh berharap dia akan bangun dan mmpersilakan akak yang mengandung tu duduk.... tapi tak owkeh... dia sibuk membelek Hp dia.... ok xpa... mungkin akak ni x ada penyakit kurang kestabilan diri yang membuatkan dia juga turut sama tidak boleh berdiri... then train pun stop kat setiawangsa n akak tu pun turun... simpati menggunung pada die....

train terus meneruskan perjalanan... Sampai ke destinasi (Wangsa Maju), aida pun turun.... masa aida turun tuu, nmpak pulak sorang pemuda ni buta... muda lagi rasanya dalam 23-26 mcm tu umo die.... terasa nak tolong tapi memandangkan dia pakai baju tangan pendek, aida pun hold kejap... tapi dah berniat dalam hati,kalau xde orang tolong jugak...aida akan bantu dia turun tangga.... tangga Wangsa maju tu tau2 la kan? tinggi jugak tuuu.... pastu dekat2 nak smpai tangga ada sorang laki Cina.... muda belia.... berambut punk, bertindik di hidung tolong pimpim tangan si buta tadi smpai kat luar stesen... bagus kan? tula.... jangan pandang orang luaran jaaa..... disebalik rambu punk n bertindik di hidung tu, dia still ada rasa untuk membantu..... haihhh... donia2....

SILA LIKE :-)

Friday, June 8, 2012

Result dah kuar... Alhamdulillah.......

Alhamdulillah... syukur ke hadrat illahi dengan limpah dan kurniaan-Nya.... menadah tangan memanjat rasa kesyukuran dengan segala yang diperolehi hari ini...segala penat lelah berbalas.... segala ketidakcukupan tidur rasa sangat cukup sekarang...

Dan yang paling penting, pointer aku naik.... yey... alhamdulillah DEKAN lagi sem ni.... [kalau KLMU ade anugerah dekan la kan].... malangnya xde... sooo marilah kita ada2kan sndri....

:))

SILA LIKE :-)

Wednesday, June 6, 2012

yeyy!!! Bye2 KLMU!!!!

Alhamdullillah, semester ni aku akan ambik project.... aku pasti aku akan bertambah2 busy memandangkan semester ni adalah semester yang sangat pendek untuk kami.... tapi takpa... akan aku jadikan jangka masa yang pendek tu sebagai salah satu tunggak untuk aku lebih bekerja keras...

dah ambik project maknanya aku akan tinggalkan KLMU sikit masa lagi..... aku sendiri blom pasti ke mana hala tuju aku selepas nih..... nantilah... dekat2 nak habis praktikal baru la aku pkir.....aku pkir nak praktikal kat kampung halaman ja... tapi mama macam nak aku try kat KL... tengok la....

so kawan2... meh doakan smoga semuanya baik2 sahaja.... smoga semester kali ni result aku bertambah baik... bukan x bersyukur dengan apa yang dah aku dpat,... tapi aku rasa aku nak yang lebih baik... doakan aku.... :)

SILA LIKE :-)

Tuesday, May 22, 2012

LATEST UPDATE: KERJA PINDAH

Pindah.
Since aku kecik smpai la dah besar lebar panjang ni, aku x penah rasa hidup berpindah randah. Dri aku still baby kita org mmg stay kat rumah sendri. x menyewa. Alhamdulillah rezeki dari Allah... biar x besar janji kami selesa. Thanks mama n abah sbb sediakan tmpat tinggal yang selesa buat kami.

n sekali lagi aku panjatkan syukur kepada-Nya kerana limpahkan rezeki yang melimpah ruah buat kami sekeluarga. Insyaallah, end of this month kitaorg akan berpindah ke rumah baru. Dengar mcm seronok. Tapi azab dia kami je yang tau..

kerja pindah randah ni bukan kerja yang senang. Penat. Penat yang amat sangat owkeh... kalau ko beli rumah siap dan pindah aku rasa ko takkan jadi sepenat ni... tapi kami x. Bila ko wat rumah sendiri, penatnya jadi berganda2 owkeh... nak beli paip kena pikir, nak beli kepala pili, nak beli pintu, tingkap, ward rope, ID, lampu kipas, cat... Arghhh semua la... semuanya tu perlukan daya pemilihan yang amat tnggi... beli langsir lagilah... aku smpai dah naik pitam dah beli langsir dengan mama hri tuu... kain dia... beratus meter waa cakap lu... sampai rasa xnak masuk kedai kain 3 tahun. hahha

pastu dah habis pening pilih barang, ko akan pening nak bersihkan rumah plak. yang tu lagi la pening... nak mengikis segala... pakai tinner, pakai asid semua ada... dah tu kan, bukan tu ja.. disebabkan nak save badget, kitaorg siap buat pagar sendri.... haaa ko nampak x penambahan penat kat situ... tu belom kita aksi berdebat lagi tu... yang sorang kata yang ni... yang sorang kata yang tu.... hahhaha... macam2 ok...

progress terkini adalah siapkan kolam ikan dengan gazebo.... aku pun dah seminggu lebih x balik n x tau apa dah jadi sekarang.... ni ja yang sempat aku snap last weeks before balik KL....

seperator between living and dining... rasanya sekrang sink dh siap pasang...
rak kasut pun dah siap..

project pagar in the making... adik aku Si Angah yang take part bab pagar ni...
n now dah siap cat and pasang kayu dah...


Ni yang part yang paling aku suka... lampu tu aku yang pilih... nun dri Nilai nuh.... jenuh gak brtekak dengan mama bab lampu ni... mama prefer yang candelier yang meleret2 nun... aku x bekenan... kata rumah moden mana masyuk kan.... pastu abg salesman tu geng ngan aku..last2 mama kalah... wakaka... harga pun brpatutan compare dengan lampu yang mama nak...  Blind curtain tu pun aku suka... masyuk... no ropol2...

ward rope before siap...

dah siap...

ni dri tepi... now rasanya curtain dah pasang kot... ontahh

ruang lepak atas....

dining...

dry kitchen....

dry kitchen...

wet kitchen...

owhh mama pencinta coklat yang tegar... haruslah semua warna coklat...next week kenduri...ohhh pengsan.... adik2 dah warning... aku bnyak miss kerja2 berat... so bab kenduri memang aku kena take over... mampus..

daaa... nak study... wish me luck... one paper  je lagi....

SILA LIKE :-)

SELAMAT PENGANTIN BARU dari aku untuk dia.....

Mood tengah merewang-rewang di kala ini..... semua rasa bergaul menjadi satu.... 

Tadi tangan gemuk ni gatal nak menggodek-godek wall post akak senior time sekolah rendah dulu..... tak penah-penah menjenguk wall die even dah lama add dan selalu jugak nama die appear kat recent post tuu... tapi napa tah malam ni nak sangat belek satu-satu wallpost dia... siap tengok video kawin dia segala.... dari satu status ke status aku jenguk... smpai la tetiba mata ternampak Si Polan-Polan is going to Majlis Perkahwinan Si Tut & Si Tet... haaa?? Si tet? x kan die? otak dah mula merunning... ishh x kan kot... suratan ke kebetulan nih? otak kata tak, tapi hati kata YES, ITU DIA... sebabnya hanya satu... jarang orang nama n spelling sama macam dia... 

Syaitan bersorak riang bila tangan ni terus klik kat event yang bakal berlansung secara gilang gemilang pada 27 May ini.... laman sosial mukabuku terus menjengah ke wall event tuu... yeahh bleh klik kat nama Si Tet... sekali lagi syaitan bersorak riang bila egen pencarian terus membawa aku ke profile page Si Tet...... yaaa dia... memang sah2 dia.....akhirnya setelah hampir 4 tahun dia muncul balik dalam hidup aku.... walaupun hanya dalam fb tpi kemunculan dia buatkan aku rasa terganggu....

Dia adalah senior tiga empat tahun aku masa kat teknik.... satu aliran, satu kos, dan kami duduk di kelas yang sama..... cuma tahun lain..... cikgu aku, cikgu dia... so, memandangkan aku anak sulung dan perlukan telinga untuk bercerita maka semuanya aku story pd dia... dia bnyak jadi penasihat tak berbayar aku masa aku di pengakhiran form 4.... memandangkan aku dan dia bersekolah di sekolah yang sama, aku rasa sangat selesa nak ceritakan semua pada dia... sangat selesa... tapi kitaorang kawan jela... x kuasa2 nak berabang2 angkat segala.....

Masa tu jugak aku tengah bunga-bunga chenta dengan En boifren..... lepas SPM aku smbung dip.... n time tu aku kena ragut 2x... so slamat tinggal hndphone tersayang.... aku kan dasar pemalas so tak de kerja nak gi center duplicate simcard segala.... aku beli no. baru ja... n start hari tuu aku dengan dia terus terputus hubungan.... aku ingat dia, bukan x ingat tapi no phone dia mmg aku x ingat... so aku x tau nak contact dia macam mana.... hilang dia.... aku terus rasa hilang sebelah telinga yang rajin mendengar segala kesuh kesah aku...

Hadirnya En boifren yang turut buat aku rasa cukup selesa berkongsi segla crita buatkan aku makin lama makin lupakan senior aku tuu.... dan memang aku terus lupa dia... smpai la smalam.....

Pape pun.... aku doakan yang terbaik untuk dia.... semoga bahagia milik dia.. :)

SILA LIKE :-)

Sunday, May 20, 2012

HAPPY 3rd BIRTHDAY blog AIDA SUKA MEMBEBEL

Happy birthday to you...
happy birthday to you...
happy birthday... happy birthday...
happy birthday to you...

x sangka dah 3 tahun aida membebel kat sini...
smoga blog ni kekal dan semoga tuan blog ni selalu rajin menghapdet...
x mo malas...


With love,
A.Najwa A.Ghani

SILA LIKE :-)

Alhamdulillah, terbaik!!

Alhamdulillah...
Aida tadahkan tangan memanjatkan syukur kepada Allah yang maha esa atas kurniaan-nya kepada aida... Syukur ya Allah..... Alhamdulillah... Semua final artwork and final presentation telah selamat aida submit dan present. Syukur semuanya berjalan lancar dan alhamdulillah juga sebab semua-Nya success....  :)

Presentation for Technical Writing aida dah post before nih.... presentation for Multimedia Design Principle yang berlansung pada hari isnin lepas pun ok..... kitaorg kena buat website interface.... layout diterima and yang paling penting all the layout done by me.... puas hati sangat bila lecturer just komen few things yang x btul n majority adalah spelling sahaja..... bila semuanya ok....penat lelah pun trasa hilang... :)

hari Jumaat plak kitaorang present untuk subject Research Methodology pulak.... subject yang di gembar-gemburkan oleh para senior sebagai subject killer untuk degree..... sangat tak xpatutkan? as for me, sepatutnya diaorg support junior2..... bagi advise on what we should do n dont during taking this subject....  bukan buat kami down...aida before nak register this subject, i asked my mom first... restu dan pendapat ibu sangat diperlukan dalam hal2 yang mcm ni.... insyaallah bila mendpat restu darinya, semuanya akan menjadi baik2 belaka.... trust me... then jawapan mama senang je.... u want or u dont want you must taking this subject.... soon or later you must.... dan kemudiannya saya pun say YES untuk subject ni...

Dan alhamdulillah... its great... bukan lah susah sebenarnya.... but sifat hardworking sangat diperlukan untuk siapkan project subject nie..... kalau ko kaya dengan penyakit M...sila duduk jauh2.....kerja2 last minute jugak sangat lah tidak digalakkan...untuk this subject, we need to find a topic and do the research on that topic... n topik aida adalah "The Cause of Premarital Sex".... we need to prepare a set of questionnaire and distribute to 40 respondents... respondents aida adalah di kalangan remaja kolej.....then based on the 40 sets of questionnaire we need to do the data collection and analyse each part of the questionnaire. Akhir sekali haruslah kena siapkan report. Alhamdulillah aida dpat siapkan sebaik mungkin... thanks to my lecturer Dr. Nor Azlina sebab bnyak membantu, berikan tunjuk ajar dan betukan salah silap sya slama nih... jugak jutaan terima kasih kerana selalu meluangkan waktu lapang beliau untuk melayan segala pertanyaan dan kebluran sya slama ni...thanks doc... jasamu dikenang... thanks jugak kepada my En boifren sebab dia sngat banyak membantu..... dari awal sampai complete my full report die la penyumbang komen terbanyak.... thanks b...  :)

Bila dah lama work hard untuk siapkan benda ni, kitaorang jadi tersangatlah excited nak present... Present pkol 6, tapi pukul 3 kitaorang dah terpacak kat kolej... nampak x betapa semnagtnya kami...dan marilah sama-sama melayan muka selenga kami yang super duper teruja dengan ketebalan report masing2....

haaa tebal!!!! melesap RM!@# den nak print benda alah nih....

Perghhhhhh

benda nila buat sya tak tentu arah berbulan2....

masing2 teruja dengan kemampuan diri sendiri menyiapkan
report setebal tuuu

asal muka sya mcm nak minta penampo???

teruja lagiii....

kala n jeva


teruja dan terus teruja...

peace... kejap lagi kami bebas!!!

Khai during his presentation... serious owkehh!!!

Ini lecturer sya... Dr Nor Azlina...
i want to be like her... one day hopefully...
Dr. Aida Najwa :D

Azri during his presentation...good job sahabat!
Semuanya berlaku dengan jayanya.... semua dapat markah yang baik... alhamdullillah...rasanya semua dapat 55/60 dan ke atas... tahniah korang.... n guess what??? yeahhh sya dapat full marks... 60/60... hadiah untuk mama semperna hari ibu yang juga jatuh pada hari tersebut... sekali lagi thanks to En boifren sebab banyak membantu.... extra marks for me untuk report yang kemas dan disusun cantik.....aida tahu sebab two days before the presentation aida ada jumpa Dr Azlina minta die tengok either ok or not... n alhamdulillah die kata kemas... cuma x sangka dia nak bagi markah penuh... happy + bersyukur + seronok... rasanya semuanya berbaloi...

Owhhh ini adalah acara makan kecil2lan  semperna
menyambut kejayaan masing2.... 
The next wednesday plak kmi present project untuk subject 3D modelling..... group Aida buat model laptop samsung... n untuk final project we need to come out with a commercial video for our product... alhamdulillah segala kekangan2 dpat dihadapi dan project kami siap..... memanglah tidak secanggih mana tapi aida cukup berbangsa sebab itu memang hasil kerja kami yang semuanya perempuan..... kami bangga sangat.... dan rasanya kami lagi2lah patut berbangga bila kumpulan kami dipilh untuk menjadi 3 kumpulan terbaik... sronok dan rasa mengantuk 2 hari x tido automatik terus lesap....bagus kan? tapi lesap kejap je... sape yang follow status aida kat Fb tau la akan hal ni... lepas present aida balik...smpai rumah dlam pkol 3... lpas mandi n bersihkan diri aida baring2 n tertidur.... bangun je terus bukak pintu n tengok2 kat balkoni langit dah gelap... dah 10.30 malam rupanya[nampak x tahap kepenatannya di situ]...

dan sukanya nak announce yang dah xda subject berat untuk aida lepas nih.... next sem dah bleh ambik FINAL PROJECT for degree... erghhh sukanyaaaaa....... x sngka dah nak habis dgree dah... kejapnya...[tetiba rasa sedih nak tinggalkan KL] :D

p/s: X attend kelas x semestinya saya malas... x attend kelas x semestinya kerja saya tak siap..bukan x tau ada mulut2 longkang yang mengata sana sini... tapi lantak lah... tak dtang bersebab... n ada hitam puth... korang apa tau! Lagi baik x datang kelas, tapi follow-up dgn lecturer n kerja pun siap dari datang kelas hari-hari tapi assignment orang lain yang tolong buatkan... xda guna beb waa cakap luu...

SILA LIKE :-)

Tuesday, May 15, 2012

Sibuk

aku still sibuk sampai skarang..
insyaallah start 25 May smpai 4 Jun ni aku cuti...
cant wait to see u frenz...
owhh aku paling rindu boifren anak angkat aku....
fahim tungguuuu...
mau peluk n cium kamu! :D

Cepat la presentation... cepatlah exam...
x sabar mau balik jumpa insan2 kesayangan saya... :D

p/s: entrymacamtakbalikbebulanbulan...hahahahhaha

SILA LIKE :-)

Friday, May 4, 2012

Betul SAIFUL NANG... SETUJU!!!


Kreadit to Saiful Nang:-

Isteri terpelajar masuk dapur? Kolotkah itu?
by Saiful Nang on Thursday, 26 April 2012 at 02:51 ·

Artikel ini saya tulis dengan penuh emosi kerana ia melibatkan orang yang rapat dan saya kenali. Ayah dan arwah ibu saya mungkin bukan orang terpelajar. Emak sekolah curi-curi intai dari tepi tingkap sampai darjah tiga dan tidaklah sampai ke peringkat pandai membaca, hanya sekadar kenal huruf jawi juga huruf rumi tapi tidak pandai membaca sampai hari terakhir arwah emak di dunia. Ayah pula belajar sampai darjah 6 tapi bukanlah seorang pelajar yang baik kerana telahpun bekerja di ladang kopi dari umur 7 tahun lagi. 

SOAL PILIH JODOH / MENANTU 

Kalau nak ketawa, silakanlah tapi ayah dan arwah emak saya mengamalkan cara tradisional dalam memilih menantu. Ada 2 kriteria utama yang akan dilihat secara keutamaan pada nombor 1 kemudian yang ke-2. Ibu bapa mana yang tak mahu anaknya bahagia. Kriteria pertama kami 4 beradik lelaki akan memperkenalkan pasangan pilihan kami pada ibu bapa kami dahulu. Kes isteri saya, selepas sudah bertunang barulah dapat diizinkan ibu mertua saya untuk bawa isteri saya ke Pahang untuk diperkenalkan pada ibu bapa saya. Alhamdulillah, kriteria pertama dan kedua menepati dan ibu saya sangat sayang dan selesa sekali dengan calon isteri pilihan saya. 

Kriteria pertama ialah BERTUDUNG. Walaupun isteri saya bertudung litup, saya pernah juga argue pada ibu bapa saya, terima sahajalah calon yang saya bawa walaupun tidak bertudung, boleh jadi hidayah akan sampai selepas berkahwin nanti. Rupanya, kini saya sedar dan saya silap. Rasionalnya ialah, jika seseorang yang bertudung itu adalah satu gambaran luaran sebelum mengenali hati budi bahawa bertudung itu adalah ciri-ciri seorang wanita yang menjaga kehormatannya dan pastinya selepas berkahwin akan terus menjaga kehormatannya juga maruah suaminya. Secara rasional, pastinya ibu bapa saya tidak mengenali calon isteri yang saya pilih kecuali dinilai dari pandangan pertama. Di sini isteri saya Alhamdulillah melepasi kriteria yang diberi. Bukan sekadar bertudung, pakaiannya juga tidaklah ketat sehingga menampakkan susuk tubuh dan tudungnya pula tidaklah seperti tudung Siti mahupun "Kak Rosmah" kita.

Walaubagaimanapun, sebelum itu, calon isteri yang abang saya bawa tidak menepati kriteria ini. Ibu dan ayah saya tetap positif untuk mempertimbangkan kriteria kedua iaitu...PANDAI MEMASAK.Kakak ipar saya yang gagal menepati kriteria pertama masuk ke peringkat ke-2 dan Alhamdulillah, kakak ipar saya memang seorang wanita yang pandai memasak.

Saya juga pernah argue perkara ini. "Alaa emak dan ayah ni, orang sekarang semua dah ada kerjaya, makan dan minum semua kat kedai jer yang penting hidup cukup makan sudah lah".Ayah saya menjawap "Nanti engkau tahu lah..." dan tidak mengulas panjang. Rupanya kini saya faham, jika calon isteri yang dipilih itu pandai memasak, pastinya telah didik untuk memasak dan memenangi hati Si Suami. Jika untuk survival, saya tak fikir ada wanita yang akan memasak sendiri kecuali berada di luar negara, itupun kerana tiada pilihan. Maka dengan itu, kriteria kedua ini hanyalah satu petanda bahawa seorang calon isteri itu telah dididik untuk mengurus rumahtangga. Selebihnya seperti kerja mengemas rumah, mengasuh anak itu pastinya akan dinilai dari cara memasak, penyusunan, kebersihan dan juga susunan rasa yang dicipta dalam makanan itu sendiri.

Kakak Ipar saya berjaya dapat A untuk ini. Sementara isteri saya pula tidak diuji di peringkat ke-2 ini kerana telah lulus cemerlang di peringkat pertama. Cuma sekadar emak dan ayah mengusik mesra mengatakan "Saiful ni suka makan kat rumah, dia tak suka makan kat luar...Intan kenalah memasak nanti"

Intan : Gulppp.... (Senyum sahaja)
Saya : (Senyum jer dalam hati berkata...perlu ke nak memasak?) 

Isteri saya orang terpelajar. Sekolah tinggi sampai ke peringkat Ph.D di universiti terbaik dunia di Cambridge University, United Kingdom. Dalam hati saya, saya kurang percaya dan bukanlah satu keperluan untuk saya katakan isteri saya perlu memasak untuk saya nanti selepas berkahwin. Selepas kami berkahwin, selama setahun dapur kami hanya berasap ketika ibu dan ayah saya datang melawat. Arwah emak yang masakkan. Isteri saya tak memasakpun dan emak cuma sekadar mengusik sahaja..."Abang Saiful ni kurus jer dia, Intan kena masak ni bagi dia gemuk sikit" (Padahal ketika itu saya dah masuk dalam kategori awal overweight dah). Saya kurang teliti maksud sebenar kata-kata itu hanya sekadar menganggap itu satu gurauan sahaja.

Selepas ibu saya menghembuskan nafas terakhir, barulah saya sedar antara satu perkara yang paling besar saya hilang ialah masakan airtangan seorang ibu. Sehingga kini saya masih merasakan masakan ibu sayalah yang terbaik dan saya terfikir, apabila isteri saya nanti "pergi" apakah masakan itu tidak langsung menjadi satu ingatan anak-anak saya nanti jika kami meneruskan makan di luar sahaja. Chef ternama dunia yang masakannya pernah saya rasai kehebatannya masih belum dapat menawarkan rasa segar lidah saya memakan masakan arwah ibu yang telah lama pergi. 

Selepas dari itu, saya membuat keputusan untuk mengurangkan makan di luar. Lalu, SAYA SENDIRI MEMASAK di rumah. Isteri saya setuju untuk saya memasak dan isteri saya akan mengemas. Kerana saya memasak memang style mamak. Ketung ketang ketung ketang....siap. Tapi dapur dan singki memang sangat huru hara saya buat. Selepas beberapa kali saya memasak di rumah, isteri saya mula turun tangan menolong memotong bawang dan menyediakan bahan. Tidak lama selepas itu, isteri saya mula mengambil inisiatif apabila saya mula lihat beliau mula memuat turun banyak resipi-resipi masakan dari internet. Itu sudah satu petanda bagus. Satu hari, saya pulang kerja saya lihat "DR. INTAN SALWANI, PH.D Cambridge University, Chem. Eng." (Jangan ingat ini nak tayang, tapi sekadar jadi contoh atau analogi golongan yang terpelajar) memasak di dapur. Saya tersenyum dan saya bangga dengan beliau. Masih lagi saya terasa lazatnya gulai MASIN yang beliau masak dan saya dengan senyuman terus memuji..."Sedapnya you masak...kalau hari-hari macam ni, i boleh jadi obes". Selepas beberapa hari isteri saya memasak. Saya bertanya..

"Intan, u masak ni pasal u sayang kat i kan?". Isteri saya menjawab..."Semestinya lah, tapi satu lagi kerana kalau u masak, dapur bersepah i kena buat kerja lebih dari i sendiri yang masak" 

Saya : (Senyum...walaupun disindir).

Alhamdulillah, sudah lebih 5 tahun kami berkahwin, dan 50% makanan yang masuk dalam perut kami sekeluarga adalah adunan rasa yang dimasak oleh isteri saya sendiri di sebalik kesibukan kerja beliau sebagai seorang pensyarah kanan di UPM. Juga sibuk dengan urusan anak-anak dan kini mengandung anak kami yang ke-3 saya tahu itu semua satu yang kurang praktikal untuk isteri saya lakukan. Saya berkompromi dan tidak pernah memaksa isteri saya memasak untuk kami sekeluarga sekiranya beliau memang tidak larat. Tapi saya hormatinya semangatnya, kerana isteri saya masih menggagahkan diri untuk terus berkhidmat sebagai seorang ORANG DAPUR YANG TERPELAJAR. Juga seorang CIKGU untuk anak-anak saya dan bayaran yang saya berikan hanyalah mencurahkan kasih sayang tidak berbelah bahagi pada isteri dan anak-anak kami. 

Sudah lebih 5 tahun, dengan kesibukan isteri saya juga tidak pernah pula saya memakai baju kemeja tidak diseterika atau pakai baju yang sama dan tidak berbasuh pada dua hari berturut-turut. Jarang sangat hari yang saya balik kepenatan di rumah tiada segelas air sejuk dihidang. Walaupun hanya air sejuk, rasanya sangat manis dengan senyuman isteri yang menghidangkannya. Semuanya diuruskan dan perkhidmatan isteri saya pada saya dan anak-anak adalah satu pengorbanan besar dan saya secara patut pasti akan membalas pengorbanan itu dengan pengorbanan dari diri saya sendiri untuk terus menyayangi isteri saya dan keluarga saya. Alhamdulillah, Kami saling berbagi kami saling faham memahami. 

Saya minta maaf jika anda yang kurang sependapat dengan saya, tapi saya rasakan kasih sayang saya pada isteri saya kini jauh lebih hebat berbanding pada tahun pertama kami berkahwin. Saya seronok bila anak-anak menjerit dan melonjak seronok bila CHEF peribadi kami mengumumkan akan memasak menu kegemaran anak-anak kami. Saya sering mahu menitiskan airmata kerana saya melihat diri saya sendiri pada anak-anak saya apabila arwah ibu saya dahulu mahu memasakkan menu yang saya sukai. Saya masih terasa ia hanya berlaku semalam sahaja bila saya dijamu makanan kegemaran saya setiap kali saya balik ke rumah bercuti dari sekolah berasrama. Saya mula faham mengapa ibu dan ayah saya begitu menitik beratkan perkara ini. Jika memasak itu dapat diaturkan, disiplin dalam pemasakan itu juga membentuk rumahtangga ibu bapa kami.

Ibu dan bapa saya seumpama timur dan barat yang tidak sehaluan dalam banyak perkara. Mereka bertengkar hampir setiap hari tetapi tidak pernah sehingga ibu saya meninggal, ayah meninggalkan ibu saya tidur bersendirian. Gaduh, merajuk dan memujuk semuanya berlaku apabila ibu saya tetap tidak melupakan tanggungjawab memasak dan ayah saya akan balik semula dan berbaik di meja makan kami. 

Sesibuk mana pun saya, saya sentiasa cuba meluangkan makan malam dan sarapan bersama sekeluarga. Saya kini jelas dan faham mengapa dahulu orang-orang lama meletakkan 2 kriteria di atas dalam memilih pasangan hidup. Rupanya ia bukanlah mengada-ngada tetapi ia masih praktikal pada zaman moden sekarang ini. 

Betul orang tua berkata, pikat hati suami, menangilah perutnya dahulu. Ia kelihatan kelakar tetapi tidak sama hasil airtangan orang yang memikirkan laba dan untung berbanding penyediaan makanan yang dibuat secara terbaik oleh seorang ibu untuk anak-anak dan suaminya yang semuanya dimasak dengan teliti. Tidak perlu nasi tangas, tidak perlu pizza hut, tidak perlu makan di restoran mahal...jika ia datang dari orang yang kita sayang, makanan masin pun enak dikunyah. 

Saya kembali pada fahaman tradisional orang lama. Saya kurang pasti anda juga begitu. Jika saya masih lagi segar dan masih terasa di lidah mengunyah makanan ibu yang telah lama pergi, anak-anak saya juga pasti akan merindui masakan ibunya TIDAK KIRA SEJAUH MANA MEREKA BERADA nanti.

Makanan bukanlah satu perkara besar, tetapi ia seakan-akan satu pengikat kasih dalam rumahtangga. Semasa saya menaip ini, saya sedang merasakan kehebatan airtangan hidangan isteri walau hanya segelas air sejuk dan ada juga yang telah berumahtangga lama tetapi tidak pula merasakan apa yang saya rasakan. Rumahku, syurgaku. 

Terima kasih ibu dan ayah yang telah memberikan kami satu pelajaran hidup yang sangat besar ertinya setelah pelajaran itu saya laluinya sendiri dan merasainya sendiri. Walaupun ayah dan emak tidak terpelajar, pada hari ini saya tetap bangga dengan emak dan ayah. Saya bangga dibesarkan oleh emak dan ayah walaupun dalam keadaan serba miskin, tetapi emak dan ayah tak pernah miskin kasih sayang. Sekarang apabila saya tanyakan kembali kenapa 2 kriteria itu jadi keutamaan, ayah minta saya jawap sendiri. Jika sudah mampu menjaga diri dan kehormatan diri pasti pandai menjaga maruah suami, pasti pandai menjaga suami. Jika suruhan Allah boleh dipatuhi, taat kepada suami juga adalah salah satu suruhan Allah yang seorang isteri perlu buat disamping solat dan puasanya, selebihnya isteri boleh ke syurga dengan mana-mana jalan yang dimahukan. Jika kriteria pertama BELUM dipenuhi, kriteria ke-dua menandakan isteri sudah bersedia untuk memberi perkhidmatan pada suaminya sebagai isteri yang taat. Pasti jika suaminya seorang yang beriman, kriteria pertama akan mudah diikuti jika itu dari seruan Si Suami. Contoh terdekat ialah kakak ipar saya sendiri yang lantas bertudung kerana suami (Abang sulong saya) mahukan aurat isterinya menjadi tatapan ekslusif beliau dan muhrimnya sahaja. 

Ada logiknya dan sangat-sangat logik untuk difahami. Kini baru saya fahaminya mengapa orang tua berfahaman sebegitu tradisional. Rupanya ia untuk mewujudkan satu suasana syurga dalam rumahtangga dengan anak dan isteri menjadi bidadari-bidadarinya. 

Jika anda rasa artikel ini baik untuk anda kongsikan. Jangan segan jangan malu...klik sahaja LIKE dan SHARE kan sahaja pada orang yang anda rasa baik untuk anda berkongsi.

Salam bahagia semua.

SAIFUL NANG

SILA LIKE :-)

SAHABAT vs KAWAN

Sahabat n kawan... 
Pada aku, aku lagi suka sahabat. Bagi aku kawan tu cuma kawan. tak macam shabat. Susah senang sama-sama... aku ada ramai sahabat... tapi yang paling lama berkawan dan still berkawan adalah mereka berdua dalam gmbar ni... yeee sahabat saya lelaki :)

Aizat n Zul...kami start bersahabat since sekolah rendah sampai la skrang... 1999 until 2012... sila kira :)  lama kan? tapi seriously cakap, bersahabat dengan lelaki tak sama macam bersahabat dengan perempuan... kami xpenah ada masalah.... mungkin sbb jarang lepak... jarang dapat luangkan waktu bersama2... kami just jumpa kalau ada agenda makan2 kat rumah aida atau pun kat kenduri kendara... jadi msalah tu xde...

x macam bersahabat dengan perempuan, leceh... bukan niat mempelekehkan... tapi sgt leceh... korang sendiri pun tau.... malas nak huraikan kat sini... :



Ni la sahabat kesyangan sya.. yg baju merah, n yg segak berteluk blanga itu. Owhh mereka kalau jumpa mama dan abah saya, saya pun mereka lupa... berborak x hingat! Takpa.. sya sukaaa...

Owhhh please syawal...cepatlah kunjung tiba... x sabar nak makan2 bersama mereka... nanti kita bergathering kat rumah sya..... :)

p/s: ouhh yaaa.... syawal kali ni Budak German balik!! nanti plan berholiday sama2


SILA LIKE :-)