Sunday, September 18, 2011

HIDUP DIKELILINGI MULUT LONGKANG SANGAT MENYAKITKAN JIWA!!!

Mood: Panas..Panas..Panas

Mood memang tengah di puncak, bila2 masa saja boleh meletup. Knapa manusia suka sibukkan hal orang lain?Kalau xtahu, diam. Jangan xtahu tapi buat2 tahu. Saya rimas ok. Tersangat rimas. Arghhh!!! Why people suka nak jaga tepi kain orang? Knapa x nak jaha tepi kain sendiri? sedangkan kain sendiri tu koyak.. berlubang-lubang..

Best kan kalau boleh terus attact mereka-mereka yang terbabit n terus gam kan mulut mereka nih dengan double sided tape..Heaven gila kan? tapi saya tak boleh! Menjawab pun x boleh. Mama cakap, kita jangan layankan mulut2 mereka.. diam sudah... tapi sungguh saya tak boleh... darah saya meluap-luap..tau kenapa???kerana mereka membualkan perihal mama dan abah saya!!

"Tukar kereta macam tukar baju"
"Rumah dah elok, duk membaziaq buat pa"
"Mana depa cekau(dpat) duit banyak buat rumah? sorang cikgu, sorang buat bendang ja..Pelik!"
"Berjalan sana sini, beli tu beli ni mana dapat duit?"

Ehh hello... kamu xtahu, kamu jangan nak cakap yang bukan2...abah saya... ya abah bersawah ja.. bukan pengurus besar, bukan doktor, bukan business man berjaya dan bukan juga kerja hebat2... hanya pesawah.. tapi kamu tahukah berapa relong sawah yang dia kerjakan? macam mana dia usahakan? kamu tak tahu kan? jadi baik kamu diam!! Saya sendiri tak pasti berapa relung sawah yang abah kerjakan.. tapi rasanya lebih dari 20 relung.. ada yang sendiri, ada yang pajak n ada yang sewa... abah saya kerja tak macam orang lain... bangun seawal jam 4 pagi, solat tahajud, baca Quran sambil tunggu azam subuh.. then gi subuh berjemaah kat masjid, dengar tazkirah smpai pkol 7 lebih... then balik terus siap2 pergi sawah..bersawah la dia sampai ke petang... sawah plak bukan setempat... merata-rata..itu sekarang... dulu masa abah kerja as second engineer kat Hp abah still gi bersawah...kamu tau ke semua tu? kamu tak tahu.. so kamu layak diam..jangan kamu buat2 tahu..

Buat sawah pun bukannya buat sekadar lepas batuk kat tangga...dia bersungguh-sungguh buat... ikut cara yang betul..sistematik! Even baja pun, abah x gunakan baja yang ppk bagi free tu, abah akan habiskan beriban2 semusim untuk beli baja yang bagus untuk tanaman dia.. Hasil yang abah dapat pun berbaloi2 la.. lebih dari orang lain.. sehingga abah di pilih untuk menjadi pesawah under MARDI... so setiap hasil n proses tanaman abah akan dipantau oleh pihak mardi...ada juga peruntukan untuk setiap musim...

Mama memanglah cikgu.. tapi korang tau x sejarah hidup mama? mama pun dulu engineer jugakk... smpai dah nak dipilih jadi pengurus mama terpaksa behenti n jadi cikgu...semuanya sebab nak peruntukkan masa yang lebih untuk kami adik bradik..mama sanggup tinggalkan gaji yang 3x ganda dari gaji cikgu...semuanya sebab kami... then mama n abah share duit beli tanah... then jual... bila dpat duit beli lagi... mcm tu la seterusnya... so abah sya bukan pesawah biasa... mama bukan cikgu jaa...So rasanya korang dah dapat kot jawapan nya kan? dri mana mama n abah saya cekau duit...

then, mama n abah kerja berlandaskan islam.. zakat, sedekah menjadi keutamaan...mereka tak penah lupa...n yang paling saya kagum dengan mereka, mereka tersangatlah suka melayan tetamu...yang ni memang saya perasan, cakap lah korang nak datang rumah, wajib mama masakkan something...aida pernah tanya mama, tak penat ke? mama boleh duduk di dapur sehari suntuk memasak..dari pagi sampai petang..mama cakap kita kena melayan tetamu sebaik mungkin...nanti murah rezeki...pintu rezeki terbukak luas untuk mereka yang meraikan tetamu..itulah yang buatkan saya xpenah merasai nikmat raya mcam kamu-kamu semua..syaa x penah berpeluang untuk pergi beraya dengan kawan2.. tak penah...selalunya kawan jyang akan dtanag beraya dengan rumah aida... jeles tgk sepupu keluar beraya... aida palk kena sibukkan diri tolong mama kat dapur...memana kawan aida yang rpaat diaorang mmg dah tahu n diaorang xkisah.. Alhamdulillah diaorang faham... Sayang korang... tiap kali raya mmg aku sentiasa tunggu kamu.. :)

So itulah ceritanya, mama dengan abah bukannya dri keluarga yang senang lenang..semuanya tak dtaang bergolek... semuanya hasil isaha mereka berdua... Alhamdulillah.. rezeki membuak-buak...

Buat pemilik mulut2 longkang di luar sana... jaga mulut kamu,,, kamu tak tahu hapa baik kamu diam...nak hidup senang berusahalah.. jangan nak duk goyang kaki tunggu duit mak bapak bagi... eeee malu sikit weh... nak bangga2 ko buat rumah... beli keta tapi bukan duet ko...x malu ke weh? eeeee..kalau aku sumpah malu... buat habius duit mak bapak ja...

Buat mama n abah... kamu ibu bapa terhebat... Saya bangga menjadi anak kamu... Muahhh... big hug! :)

SILA LIKE :-)

Thursday, September 15, 2011

CERITERA RAYA 2011

Lebaran kali ini sememangnya dinanti dengan penuh ketidaksabaran...Manakan tidak.. lebaran kali ini merupakan lebaran yang julung-julung kalinya boleh merasai nikmat balik kampung.... rumah maktok mama n abah sama ja.. dua-dua dekat... jadi, kami adik beradik sememangnya x penah rasa nikmat tu... selalu je dengar orang story jalan jammed, excident bederet... but tahun ni saya boleh.... yey!!!!

Mulanya kami bercadang mahu bertolak Sabtu petang.. tapi semuanya jadi dah x sabar nak balik dan kami ambil keputusan balik Jumaat malam... hati dah sememangnya xda kat bumi Klang...pkol 11 lebih kami bertolak...kluar ja dari rumah kami terus menuju gi station pump... isi minyak... topup touch n go  dan draw duit...tapi nak dijadikan cerita semua mesin ATM system down... x bleh keluarkan duit kat mana-mana ATM.. x bolah nak topup touch n go... kami sudah blur di situ... mula terbayang terpaksa nak beratur panjang bayar tol jap gi... n terpaksa bayar duit minyak pakai duit seringgit yang nak bagi kat budak2...hahahaha

Then Am cakap nak try kat Esso plak... kami pun gerak la gi Esso...pergh nasib baik bloh topup touch n go.. n kitaorang isi minyak dengan duit yang aa.. tawakal jela..balik malam tu jalan jammed xla teruk sangat... pkol  12 bertolak dri Klang, pkol 5 kami dah tengah bersahur kat Penang..kreta memang banyak...penuh owkeh...memang dah trasa la suasana nak raya tu... dengan radio plak tak habis2 mainkan lagu balik kampung...sronok ok.. heaven giler...

Kitaorang ada kesempatan 3 hari berbuka kat kg...menu hari2 wajibla penuh meja...n haruslah hari2 berbuka dengan air jagung faberet kami...hahaha smpai pakcik air jagung tu dah kenal sgt dah ngan kami walaupun lain hari lain orang yang gi beli....

Kami: Pakcik air jagung 15 bungkus
Pakcik: ni org kolompo tu ka?
KAmi: haah pakcik.
Pakcik: hampa pi jalan2 dulu, sat gi mai ambik na..
*kami pn pi la jalan dri hujung gerai ke hujung gerai.. dah dekat nak habis baru pi ambik ayaq jagung tu.
Anak pakcik: nak siap dah, 15 bungkus air jagung n bos bagi free ayaq nyiok...
kami: hahaha tq pakcik
Anak Pakcik: jmpa lg na tahn depan mana nak tau kalau kot2 nak bukan cwangan ayaq jagung kat Klang..
Kami: insyaallah... hahaha

haaa bleh x?15 bungkus sekali beli tu blom lagi air2 yang lain... yang bancuh kat rumah...hish... mmg semua hantu air...

ok meh nak terus crita hari raya kat korang...preparation utuk hari raya nnti aida update kat next entries...ada beberapa orang request nak resipi serunding udang kering turun temurun kami...

HARI RAYA PERTAMA

Hari raya pertama, macam biasa la... pepagi dah dengar mama ai menjerit suruh bangun... mandi sunat n gi solat aidilfitri.... then balik solat yang best... memasing bersolek chomel-chomel, hensem2 nak bergambar...eeee sronok... 

Dah siap bersolek? mari la berlensa kawan2...ok ni before kami memohon ampun antara satu sama lain....memasing bnyak dosa!

Am selaku pemegang mohor besau raja2....
Angah, Am n Dani!!!
Bila mak buyung kena attack!!
memasing taksub dengan mak buyung!
gila-gila kami...
Elin, Poji n Rina Mysterina yang menyibukkkk
ahakkk.. T_T
Rina Mystrina
Angah n Dani..
Then, lepas semua dah get ready, sesi bersalaman di pagi raya dimulakan...didahului dengan yang besau2, dan disusuli dengan yang kecik...meh layan moment indah kami sefamily...

Abg Long selaku ketua chief persatuan cucu-cucu Tok Abah memulakan acara...
Abglong with my auntie aka his mommy
Abg Long with my mama...
Am dengan mama...
Am dgn abah..
yang ni memasing tgah bratur tunggu giliran
"PakLong, Dani minta maaf yew",Dani.
Air Mata Syawal..


Rina Mysterina yang byak dosa dgn abgnya
Acik n Auntie
bermaafan antara sepupu-sepupu
Auntie's son, daughers, SIL, n grandchild
Again!
Cousins!!!
Abg Long, Auntie, Dani, Mama n Abah
All of us during first day raya...x semeriah tahun lepas...
Carca merba...hahaha... love them damn much...
Auntie;s family
hahahahahhahaha..... rasa chomel sgt dh la tuu...
jangan jeles ok.... still dpat duit raya...
xbleh balh ok... siap tisu sekotak... hahhaa
sila buat profile pic.. hahhaa
Dani with his maksu
Ayah n Dani..
With Dani at kubur... duduk jauh2...
Ni yang pali best... lama sangat x balik kampung smpai x prasan ada view cantik kat rumah maktok...
layanla aksi ala-ala photoshoot raya kami... ohhhh sronok... akhirnya impian nak berphotoshoot tercapai...

Achik, me, Rina Mysterina n Piya!!
owhhhh i like...
smile please....
T_T
3 dara pingitan
three girls... girlz powerr!!
peace.. no war..
Along n yaya
At mami house...
my mom...
Yaya n aidil...
Aidil..
yaya n kakcik...
HARI RAYA KEDUA

Hari raya kedua, kitaorang balik beraya di kedah...seawal jam 6 pagi kitaorang dah bngun...then bergerak ramai-ramai balik kampung....sronok ok...

Kimie!!!
Kimie n Uni
Acik n angah...
Maklang... person yang jaga Aida dulu...
PAkngah n Achik...
candid!!!
xde motif.. blasah jelaa..
Cousin!!!
terikk...
Please dont try this at home... hahaha...
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..



hahahahhaa... curi kuihhh bawak balik... sikit punya x malukan????
Nak tau kuih apa yang jadi faberet???? meh kita zoom!!!

Kuih mammur!!! my feberet...ada rahsia di sebalik kuih ni...hahhaha nnti aida crita di next entries..
kami....
my mom...
atas titi pun menjadikk
muhammad


eeeee budakkk chomelll
thanks yayang dtang rumah aii.... syang kamu...
thanks too En.faisol jgak sbb bwk wife kamu...
At merbok...

Per motif....


OK.. Done.. itu cerita kami...cerita raya kami...tak semuanya indah... dlaam indah ada jugak sedihnya... ini la raya puasa terakhir kami di situ...20 tahun stay situ...haruslah ada sedu di hati... T__T


SILA LIKE :-)