Thursday, September 15, 2011

CERITERA RAYA 2011

Lebaran kali ini sememangnya dinanti dengan penuh ketidaksabaran...Manakan tidak.. lebaran kali ini merupakan lebaran yang julung-julung kalinya boleh merasai nikmat balik kampung.... rumah maktok mama n abah sama ja.. dua-dua dekat... jadi, kami adik beradik sememangnya x penah rasa nikmat tu... selalu je dengar orang story jalan jammed, excident bederet... but tahun ni saya boleh.... yey!!!!

Mulanya kami bercadang mahu bertolak Sabtu petang.. tapi semuanya jadi dah x sabar nak balik dan kami ambil keputusan balik Jumaat malam... hati dah sememangnya xda kat bumi Klang...pkol 11 lebih kami bertolak...kluar ja dari rumah kami terus menuju gi station pump... isi minyak... topup touch n go  dan draw duit...tapi nak dijadikan cerita semua mesin ATM system down... x bleh keluarkan duit kat mana-mana ATM.. x bolah nak topup touch n go... kami sudah blur di situ... mula terbayang terpaksa nak beratur panjang bayar tol jap gi... n terpaksa bayar duit minyak pakai duit seringgit yang nak bagi kat budak2...hahahaha

Then Am cakap nak try kat Esso plak... kami pun gerak la gi Esso...pergh nasib baik bloh topup touch n go.. n kitaorang isi minyak dengan duit yang aa.. tawakal jela..balik malam tu jalan jammed xla teruk sangat... pkol  12 bertolak dri Klang, pkol 5 kami dah tengah bersahur kat Penang..kreta memang banyak...penuh owkeh...memang dah trasa la suasana nak raya tu... dengan radio plak tak habis2 mainkan lagu balik kampung...sronok ok.. heaven giler...

Kitaorang ada kesempatan 3 hari berbuka kat kg...menu hari2 wajibla penuh meja...n haruslah hari2 berbuka dengan air jagung faberet kami...hahaha smpai pakcik air jagung tu dah kenal sgt dah ngan kami walaupun lain hari lain orang yang gi beli....

Kami: Pakcik air jagung 15 bungkus
Pakcik: ni org kolompo tu ka?
KAmi: haah pakcik.
Pakcik: hampa pi jalan2 dulu, sat gi mai ambik na..
*kami pn pi la jalan dri hujung gerai ke hujung gerai.. dah dekat nak habis baru pi ambik ayaq jagung tu.
Anak pakcik: nak siap dah, 15 bungkus air jagung n bos bagi free ayaq nyiok...
kami: hahaha tq pakcik
Anak Pakcik: jmpa lg na tahn depan mana nak tau kalau kot2 nak bukan cwangan ayaq jagung kat Klang..
Kami: insyaallah... hahaha

haaa bleh x?15 bungkus sekali beli tu blom lagi air2 yang lain... yang bancuh kat rumah...hish... mmg semua hantu air...

ok meh nak terus crita hari raya kat korang...preparation utuk hari raya nnti aida update kat next entries...ada beberapa orang request nak resipi serunding udang kering turun temurun kami...

HARI RAYA PERTAMA

Hari raya pertama, macam biasa la... pepagi dah dengar mama ai menjerit suruh bangun... mandi sunat n gi solat aidilfitri.... then balik solat yang best... memasing bersolek chomel-chomel, hensem2 nak bergambar...eeee sronok... 

Dah siap bersolek? mari la berlensa kawan2...ok ni before kami memohon ampun antara satu sama lain....memasing bnyak dosa!

Am selaku pemegang mohor besau raja2....
Angah, Am n Dani!!!
Bila mak buyung kena attack!!
memasing taksub dengan mak buyung!
gila-gila kami...
Elin, Poji n Rina Mysterina yang menyibukkkk
ahakkk.. T_T
Rina Mystrina
Angah n Dani..
Then, lepas semua dah get ready, sesi bersalaman di pagi raya dimulakan...didahului dengan yang besau2, dan disusuli dengan yang kecik...meh layan moment indah kami sefamily...

Abg Long selaku ketua chief persatuan cucu-cucu Tok Abah memulakan acara...
Abglong with my auntie aka his mommy
Abg Long with my mama...
Am dengan mama...
Am dgn abah..
yang ni memasing tgah bratur tunggu giliran
"PakLong, Dani minta maaf yew",Dani.
Air Mata Syawal..


Rina Mysterina yang byak dosa dgn abgnya
Acik n Auntie
bermaafan antara sepupu-sepupu
Auntie's son, daughers, SIL, n grandchild
Again!
Cousins!!!
Abg Long, Auntie, Dani, Mama n Abah
All of us during first day raya...x semeriah tahun lepas...
Carca merba...hahaha... love them damn much...
Auntie;s family
hahahahahhahaha..... rasa chomel sgt dh la tuu...
jangan jeles ok.... still dpat duit raya...
xbleh balh ok... siap tisu sekotak... hahhaa
sila buat profile pic.. hahhaa
Dani with his maksu
Ayah n Dani..
With Dani at kubur... duduk jauh2...
Ni yang pali best... lama sangat x balik kampung smpai x prasan ada view cantik kat rumah maktok...
layanla aksi ala-ala photoshoot raya kami... ohhhh sronok... akhirnya impian nak berphotoshoot tercapai...

Achik, me, Rina Mysterina n Piya!!
owhhhh i like...
smile please....
T_T
3 dara pingitan
three girls... girlz powerr!!
peace.. no war..
Along n yaya
At mami house...
my mom...
Yaya n aidil...
Aidil..
yaya n kakcik...
HARI RAYA KEDUA

Hari raya kedua, kitaorang balik beraya di kedah...seawal jam 6 pagi kitaorang dah bngun...then bergerak ramai-ramai balik kampung....sronok ok...

Kimie!!!
Kimie n Uni
Acik n angah...
Maklang... person yang jaga Aida dulu...
PAkngah n Achik...
candid!!!
xde motif.. blasah jelaa..
Cousin!!!
terikk...
Please dont try this at home... hahaha...
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..



hahahahhaa... curi kuihhh bawak balik... sikit punya x malukan????
Nak tau kuih apa yang jadi faberet???? meh kita zoom!!!

Kuih mammur!!! my feberet...ada rahsia di sebalik kuih ni...hahhaha nnti aida crita di next entries..
kami....
my mom...
atas titi pun menjadikk
muhammad


eeeee budakkk chomelll
thanks yayang dtang rumah aii.... syang kamu...
thanks too En.faisol jgak sbb bwk wife kamu...
At merbok...

Per motif....


OK.. Done.. itu cerita kami...cerita raya kami...tak semuanya indah... dlaam indah ada jugak sedihnya... ini la raya puasa terakhir kami di situ...20 tahun stay situ...haruslah ada sedu di hati... T__T


SILA LIKE :-)

No comments:

Post a Comment