Sunday, September 18, 2011

HIDUP DIKELILINGI MULUT LONGKANG SANGAT MENYAKITKAN JIWA!!!

Mood: Panas..Panas..Panas

Mood memang tengah di puncak, bila2 masa saja boleh meletup. Knapa manusia suka sibukkan hal orang lain?Kalau xtahu, diam. Jangan xtahu tapi buat2 tahu. Saya rimas ok. Tersangat rimas. Arghhh!!! Why people suka nak jaga tepi kain orang? Knapa x nak jaha tepi kain sendiri? sedangkan kain sendiri tu koyak.. berlubang-lubang..

Best kan kalau boleh terus attact mereka-mereka yang terbabit n terus gam kan mulut mereka nih dengan double sided tape..Heaven gila kan? tapi saya tak boleh! Menjawab pun x boleh. Mama cakap, kita jangan layankan mulut2 mereka.. diam sudah... tapi sungguh saya tak boleh... darah saya meluap-luap..tau kenapa???kerana mereka membualkan perihal mama dan abah saya!!

"Tukar kereta macam tukar baju"
"Rumah dah elok, duk membaziaq buat pa"
"Mana depa cekau(dpat) duit banyak buat rumah? sorang cikgu, sorang buat bendang ja..Pelik!"
"Berjalan sana sini, beli tu beli ni mana dapat duit?"

Ehh hello... kamu xtahu, kamu jangan nak cakap yang bukan2...abah saya... ya abah bersawah ja.. bukan pengurus besar, bukan doktor, bukan business man berjaya dan bukan juga kerja hebat2... hanya pesawah.. tapi kamu tahukah berapa relong sawah yang dia kerjakan? macam mana dia usahakan? kamu tak tahu kan? jadi baik kamu diam!! Saya sendiri tak pasti berapa relung sawah yang abah kerjakan.. tapi rasanya lebih dari 20 relung.. ada yang sendiri, ada yang pajak n ada yang sewa... abah saya kerja tak macam orang lain... bangun seawal jam 4 pagi, solat tahajud, baca Quran sambil tunggu azam subuh.. then gi subuh berjemaah kat masjid, dengar tazkirah smpai pkol 7 lebih... then balik terus siap2 pergi sawah..bersawah la dia sampai ke petang... sawah plak bukan setempat... merata-rata..itu sekarang... dulu masa abah kerja as second engineer kat Hp abah still gi bersawah...kamu tau ke semua tu? kamu tak tahu.. so kamu layak diam..jangan kamu buat2 tahu..

Buat sawah pun bukannya buat sekadar lepas batuk kat tangga...dia bersungguh-sungguh buat... ikut cara yang betul..sistematik! Even baja pun, abah x gunakan baja yang ppk bagi free tu, abah akan habiskan beriban2 semusim untuk beli baja yang bagus untuk tanaman dia.. Hasil yang abah dapat pun berbaloi2 la.. lebih dari orang lain.. sehingga abah di pilih untuk menjadi pesawah under MARDI... so setiap hasil n proses tanaman abah akan dipantau oleh pihak mardi...ada juga peruntukan untuk setiap musim...

Mama memanglah cikgu.. tapi korang tau x sejarah hidup mama? mama pun dulu engineer jugakk... smpai dah nak dipilih jadi pengurus mama terpaksa behenti n jadi cikgu...semuanya sebab nak peruntukkan masa yang lebih untuk kami adik bradik..mama sanggup tinggalkan gaji yang 3x ganda dari gaji cikgu...semuanya sebab kami... then mama n abah share duit beli tanah... then jual... bila dpat duit beli lagi... mcm tu la seterusnya... so abah sya bukan pesawah biasa... mama bukan cikgu jaa...So rasanya korang dah dapat kot jawapan nya kan? dri mana mama n abah saya cekau duit...

then, mama n abah kerja berlandaskan islam.. zakat, sedekah menjadi keutamaan...mereka tak penah lupa...n yang paling saya kagum dengan mereka, mereka tersangatlah suka melayan tetamu...yang ni memang saya perasan, cakap lah korang nak datang rumah, wajib mama masakkan something...aida pernah tanya mama, tak penat ke? mama boleh duduk di dapur sehari suntuk memasak..dari pagi sampai petang..mama cakap kita kena melayan tetamu sebaik mungkin...nanti murah rezeki...pintu rezeki terbukak luas untuk mereka yang meraikan tetamu..itulah yang buatkan saya xpenah merasai nikmat raya mcam kamu-kamu semua..syaa x penah berpeluang untuk pergi beraya dengan kawan2.. tak penah...selalunya kawan jyang akan dtanag beraya dengan rumah aida... jeles tgk sepupu keluar beraya... aida palk kena sibukkan diri tolong mama kat dapur...memana kawan aida yang rpaat diaorang mmg dah tahu n diaorang xkisah.. Alhamdulillah diaorang faham... Sayang korang... tiap kali raya mmg aku sentiasa tunggu kamu.. :)

So itulah ceritanya, mama dengan abah bukannya dri keluarga yang senang lenang..semuanya tak dtaang bergolek... semuanya hasil isaha mereka berdua... Alhamdulillah.. rezeki membuak-buak...

Buat pemilik mulut2 longkang di luar sana... jaga mulut kamu,,, kamu tak tahu hapa baik kamu diam...nak hidup senang berusahalah.. jangan nak duk goyang kaki tunggu duit mak bapak bagi... eeee malu sikit weh... nak bangga2 ko buat rumah... beli keta tapi bukan duet ko...x malu ke weh? eeeee..kalau aku sumpah malu... buat habius duit mak bapak ja...

Buat mama n abah... kamu ibu bapa terhebat... Saya bangga menjadi anak kamu... Muahhh... big hug! :)

SILA LIKE :-)

No comments:

Post a Comment