Tuesday, May 31, 2011

FINAL PROJECT SEMESTER 1

hye bl0ggerz...  :-)

Macam yang korang tau, aida dah sambung degree bulan 1 yang lalu... so now dah nak masuk semester dua dah... cepat kan masa berlalu.... terlalu pantas.. smpai x sempat nak kejar.....pejam celik pejam celik dah selamat satu semester... n bagi budak grafik mcam kami nie wajib la ada final project....Jadinya, dalam kesibukan kami bertungkus-lumus study untuk exam, kami jugak wajib mengadap projek-projek akhir yang semestinya kami kena bentangkan sebelom cuti.....

Untuk semester nie,ada dua subject yang kena present sebelom cuti...subject typography dengan creative advertising....dua-dua subject nie kitaorang kena present 23 May baru2 nie.....

Untuk typography, kami diberi task untuk buat majalah, buku crita, atau apa ja yang boleh dibukukan... ikut kreativiti masing-masing....then kami kena  bukukan secara manual... means that mcm buat dummy la... thanks god, Aida dah diajar mcm mana nak buat dummy oleh2 akak-akak Reka Cetak msa aida praktikal dulu....thanks kome semua.... korang sangat membantuuu... For this task, disebabkan suka baca bl0g pasal wedding preparation, aida pun buat la story pasal wedding preparation for a bride n groom to be..... then jadikan macam diary....mula2 ingat nak buat biasa ja... tapi petang 22 May tu yakni sehari sebelom presentation tu tetiba terasa nak buat hard cover bagai.....nak wat mcm mana kan.... idea last minute wajib yang terbaik... So, lpas balik kolej petang tu, smbil teman tikah nak print keja dia aida pun cri la barang yang patut mcm mounting board, paper, glue, n double sided tape....malam tu aida try buat dummy hard cover tu dulu... takot gak esok pepagi buat x jadi ke apa ke smpat gi nak buat balik... buat- buat jadi... cuma aida kena print cover lagi sekali.... dah jadi, trasa nak buat pocket plak.,.. nak sarung hard cover dalam pocket tuu...OUTPUT nya sorry... langsung x ingat nak snap... nnti dah dapat balik  baru aida publish k....

Untuk advertising plak, kami kena create satu kempen.. then buat advertising untuk pekenalkan kempen tu pada umum.. kempem tu x kisah sama ada yang dah ada atau korang create baru....untuk task nie, aida pilih kempen SAVE OUR BABY memandangkan sejak dua menjak nie kes pembuangan bayi semakin menjadi-jadi.....then aida buat dua design...satu poster n satu lagi button badge....Ni output dia....sangat puas hati!!!

my button badge


my poster.....

time present subject typo rasa nervous nak present.. tapi still yakin dengan output yang aida buat.... but time advert plak terbalik....nampak mcm cool skit tapi sbnar langsung x yakin....sekali sudah present my lecturer pn Lala cakap "simple but nice" puhhhh lega sih... waa cakap luuu legaaa... terus x sabar nak balik rumah... nak peluk bantal n qada tido smlam...  :-P

ok2 i would like to take this oppportunity nak ucapkan jutaan terima kasih especially buat penaja utama mama n abah, buat my cousin kakcik yang walaupun tgh bawak perut snggup susah payah print kan untuk aida, n buat En. google sebab pinjamkan gambar yang super duper cantik nie.....


SILA LIKE :-)

Sunday, May 29, 2011

YIPPIII... AIDA SUKA MEMBEBEL NAK KAWIN!!!

Mood: dalam hati ada taman....

Statement x bleh blah kan? hahaha..... SILA JANGAN TERTIPU YA KAWAN-KAWAN......ok nak story nih.... actually crita ni dah basi.. dah berkulat2 dah... this incident happen last few weeks... during my convo.... the day after my convo, kitaorang gi jalan-jalan + shopping-shopping kat Jlan TAR..kita orang bertolak dri rumah acu... dri situ yang naik keta dengan my parents just my bro n me jaaa...

So nak dijadikan crita... kita orang pun sembang-sembang la.... crita2 yang serius2 sikit memandangkan xda bebudak kat situ...

mula-mula mama crita pasal family n orang-orang yang bermasalah di sekeliling kami....mempunyai hubby yang malas bekerja..... pandai cakap itu dan ini tapi pada hakikatnya... HAPRAK[means apa pun xda].....macam pe'el boleh tengok depan mata... Aida x nafikan, melihat mereka buatkan aida takot untuk melangkah ke alam itu.. alam yang diidamkan oleh mereka-mereka yang sudah punya pilihan hati....sapa yang x nak...menjadi kekasih yang halal buat si dia yang kita cinta.. of course nak... tapi seriously.. i'm so scared owkehh...

bila mama story pasal diaorang, dalam hati i think that "wow... susah nya nak cri laki suami yang bleh puaskan hati semua orang"....

then tetiba abah menyelah....

Abah: kita nak cari, biaq yang susah. Janji sedar dri, nak usaha n bleh jaga kita.
Aida n Angah: [diam owkeh... tekejut...]
Mama: tiap kali sembayang tu minta doa, dpat laki yang bleh didik kita. jaga kita. bukan kita kena bela dia.
Aida aka Me: yela ma.. tpi awal gi..tiga/empat thun lagi baru nak pkir...
Abah: x awai aih.... abah dengan mama dulu pun 22/23 dah kawin...boleh jaa... kawin2 terus buat rumah sndri...cuma masa along dulu ja kami suffer sikit..awal2..lpas tu ok ja
Mama: boleh ja. janji dua2 tau tanggungjawab..

Aida???? terus diamm... then ayaq mata terus meleleh-leleh...xtau mcm mana nak crita kat korang... tapi i feel like, i just move to another stage... rasa mcm dah dpat kebebesan utk bercintan-cintun...

Korang yang xtau mungkin pelik + x paham kan? Actually, both of my parents sangatla strict....mama garang.. abah pun... tapi x la sampai pukul2...rotan2 ni...my mom cikgu n tegas tu mmg ada la... my dad pun..i antara anak yang cepat makan hati bila kena tengking dengan my dad... my dad kalau tengking sangat menusuk owkeh.....air mata trun dengan lajunya tanpa perlu disuruh-suruh...

Both of my parents sangat protective....buat itu xboleh.. buat ini x boleh... dont do this.. dont do that...dont go there!!!... dont buy this!!!.. dont buy that!!!..semuanya dalam kawalan mereka.....sangat rimas kan? sangat rasa tak bebas....tapi tu dulu.... bukan hari nie.. hari nie, i would like to say thank you to both of them...for the teenage out there, if you have parents yang protective macam sya, just bear in your mind they are doing this for your own good....you should say thanks to them.....

Saya dah berkawan dengan En boifren dah nak masuk 5 years.... i know him since i'm 16....waktu itu sya cuma mngganggap dia cinta monyet sya..sampaila tahun ke-3, he ask for my permisson nak jumpa mama dengan abah... u guess what? agree?? Noooooo!!!.. of course not... i can assume kompem i kena marah nanti....kompem kena siasat... kena tengking... dengan umo yg baru setahun jagung... i rase that's not the right time nak announce our relationship...so kami hold...

then after a year, he asked me again... uwaa.. nak tnggunh lagi?? n he said at least let them know bout us.. so i  dengan penuh gigih dan menggigil-gigil i text mama to tell her bout En.boifren n me.....time ni i tengah practikal dip kat Klang... i stay dengan my aunt..... then balik dri keja tu, i text mama s0mething like this!

"Salam, ma akak nak gtau nie...Akak kawan ngan sorang budak nie.. dah lama... n bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla............." [buekk...secret ok.. ne bleh publish kat sini. Malu sih!!!"]

Nak tunggu mama reply satu hal... mama cukup lambat la nak reply msej... kekadang msej pagi nie pagi es0k baru berbalas....so bayangkan.... how i feel time tuu... nervous+takot+mcam2 la..... kejap-kejap tengok hp... kejap-kejap tengok hp.......es0knya bangun pagi nak gi keja baru mama reply...baca-baca terus nangis... hahaha murah sungguh kan air mata nih? En boifren cakap sya selalu ja buat megasale!!!..abaikan/.....n msej mama lbih kurang mcm nie....

"wasalam, x kira siapa dia buat istiqarah. Tgk btol ke dia mmg untuk u...mama dgn abah x kisah..apa2 pun finish ur study dulu"

haa kan ke betul.... mesti mama suruh habiskan study dulu punya... n being her daugter for almost 22 years make me know them well... mereka sangat pentingkan pendidikan anak-anak...nak buat apa pun study will be the first important thing..... n now, i just continue my degree....lalalala... dip already done... So??? hahhaha no komen... just wait n see owkeh....x nak rancang lebih-lebih.... perancangan Allah tu lebih menjadi  :-)

And this year, rasanya banyak sangat perubahan dalam diri nie... now, i dah bleh msej n pegang hp depan abah dan mama, dah boleh drive prgi memana, dah blh gi wedding kawan sendri.....tah apa2 kan? tapi itu la kami... kebebasan yang kami x penah dpaat....kadang-kadang, bila i tengok kawan-kawan lain yang dianugerahkan parent yang sangat sporting buatkan i rasa sangat cemburu.... sangat CEMBURU owkeh..... bila x dapat dibendung, i menangis sendrian dalam bilik....kenapa i x dikurniakan parents mcam diaorang???sporting sangat.. anak kluar malam pun x marah... anak dating pun x marah...anak nak pergi mana pun boleh... nak beli apa pun boleh...i jeles tau...tapi itu semua dulu... sekarang... terima kasih mama n abah f0r being so protective... bila tengok kawan2 buat itu dan ini... i cuma mampu mengucap dan beriktifar dlaam hati... betapa mereka tak mensyukuri nikmat yang diaorang dpat....melihat mereka, dalam diam i akui to be a good parents kita kena selalu say NO... x bleh nak YES  ja  selalu...[siapla anak2 i nnti..mama n abah akan jadi role model utk i didik anak2 i]

korang setuju x?? terpulang la pada individu itu sendiri kan? kalau korang dipihak yang betol, korang WAJIB setuju.... tapi kalau korang dah terpesong.. mati-mati  korang x akan setuju.... n korang akan anggap i nie kuno, otak kampung, skema, blagak DIVA, n mcm-mcam la.... suka hati korang la..... janji i ada harga diri... ada maruah yang dipertahankan..... come on la.. x kan semua inci bdan kita kita nak tayang kat orang... pkir dosa pahala beb... kita ni duk dlam dunia akhir zaman  dah nie... bertobat la sementara sempat nie...aku just bagi nasihat jaaa, korang nak follow or tak tu hak korang....janji part aku dah lepas...

As the conclusion, i so proud to be a daugher for them....Even though both of them so protective but i know... they do all this things just to make sure i going to be a good daugher.....i not really a good daugher but i will... that's my promise!.. n for those yang dikurniakan parents yang yang sangat sporting... please... blajar la menghargai... blajar bersyukur... they trust u.....So jangan balas kepercayaan yang diaorang bagi dengan tuba.....kesian diaorang....

ok ok ok.. dah dah..... cukup sampai sini.. tak nak tazkirah lebih-lebih.... buat nya mcam curah air kat pokok kaktus tak ke membazir air liur jaaa.... hahhahah...

opppssss tetiba mula berangan..... lalalalalalalala

urrgghhhhhh x sabarnya nak berp0sing mcam nih!!!! :-)
..

..

..

..

..

..

..

cntik kan? paling suka first pic... ala2 nmpak dalam air....

ni lagi la sweet.... cool ja this gurl kan? kalau aida? mau meleleh dahh.. hahahhaa

ni pun suka.... manja2 je....

ni paling suka.... time ni bleh lpas geram nie... kan3

the love story between a typesetter n artist... nampak kan di situ...
i likeeeeee......
owhhhhhh.... dan INI jugaaakkkk........
..

..

..

..

..

..

..

..

cantik x plamin tunang i??? opppppsss.... :-P


SILA LIKE :-)

Thursday, May 26, 2011

MASA UNTUK KELUARGA!!!

fuh fuh fuh fuh... tiup-tiup buang sawang labah....dah bersawang dah bl0g nie... just a quick update... terkejar2 ni... banyak agenda nak kena settle.. untuk makluman anda semua... sem 1 dah berlalu... cpat kan? lagi 3/4 sem... yehaaa... x saboo sihh... nak cepat2 habis... nak balik penang...

SILA LIKE :-)

Saturday, May 21, 2011

SELAMAT PENGANTIN BARU SAHABAT!!!!!!!!!

Sorang lagi kawan sebaya, seumur, setahun, sekelas, sesekolah nak tamatkan zaman bujang.....Dear Khairunnisa Abu Bakar... Aku ucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU...wah3..dah kawin dah kawan aku sorang nie...Sedih beb x dpat nak tengok... x dapat nak join hari bahagia kawan aku sorang nie...xpa.. aku doa dari jauh...


Khairunnisa Abu Bakar aka Nysa sapa yg x kenal time teknik dulu.. budak renjong[tinggi] smpai syiling...
c0mey lotey...n paling penting otak senget.. hahaha.. dengan sapa dia x bleh masuk masuk..semua dia bedal sama rata ja.. hahahhaha...


Dia ni bdak sekelas aku... dlaam kelas kami biasa2 ja.. x la rapat mana... start rapat bila dah habis sekolah...paling x bleh lupa bila kami sama-sama wat keja gila... pi PADANG BESAQ!!! aku yang drive ok.. smpai dengan slamat lak tu...sungguh menajubkan...semua tu akan jadi kenangan terindah buat kita untuk dikenang...aku try cari gmbar kita kat Padang Besaq tapi x jumpa... huhuhu...

Meh pepakat layan gambar kat bawah nie... semua aku cilok  dri Fb dia n Fb hubby to be dia...
layan!!!

ini la hamba Allah yang diperkatakan... Khairunnisa nama diberi... sifat keibuan dah ada... x lama dah rasanya tuu..hahhaha...tpi kan.. satu ja...satu yg xpnah berubah.. jam tangan./.. hahaha... sapa yang kenai dia tau la...tunang pun dia pakai jam rock dia...



ini mama n abah dia... aku panggil abg Burn.. hahah.. kenangan terindah jgak.. sorry pakcik x dpat attend.. next week insyaallah...


ok ni la bride n groom to be... sweet kan depa???

To nysa slamat bertukar status... selamat jadi bini mithali...hahaha...terbayang2 nih.. hang pakai kain batik.. jalan lenggang lenggok tengak cuci periuk kat dpuq.... hahah.. to En faisol.. slamat jadi hubby... slamat mlayan kerenah isteri anda yang sangat senget itu... 

Akhir kata...
...
...
...
...
SMOGA KASIH SAYANG KALIAN KEKAL SAMPAI SYURGA...DIBERKATI.. DIRAHMATI DAN DIKURNIAKAN NYSA+FAISOL JUNIOR YANG SUPER DUPER SHOMEL....
...
...
...
...
...
..
tahun depan MAJLIS CUKUR JAMBUL jangan lupa jemput aku... hihihih... :-D

p/s: Nysa jgn lupa deal kita owkeh... sila catatkan dalam buku nota... nanti dah smpai masa aku aku gi menuntut kat hang... hahaha..

SILA LIKE :-)

Thursday, May 19, 2011

HAPPY BIRTHDAY "AIDA SUKA MEMBEBEL"

Sedar tak sedar usia bl0g Aida suka Membebel dah menjangkau 2 tahun...Happy Second Anniversary... Happy Birthday Aida suka membebel...

dulu blog ni hanya akan menjadi tempat luahan rasa, luahan kata bila hati dan otak dah x tetahan nak menanggungnya....hanya untuk itu... lain dengan sekarang... tetiba mood bertukar nak jadi blogger tegar...mcm mana busy pun at least seminggu mesti update dua atau tiga kali....at least... lebih tu wajib la kan... semua aktiviti harian, semua incident2 yang berlaku semuanya nak share kat sini...

dulu bila bca blog orang lain, sya slalu cakap... slalu ngata diaorang... xde kja lain ke...asyik nak uodate blog jaa.. n now... benda tu dah berjangkit pada saya...sangat addict... sangat!!!...kalau pi mana2, x bleh nak jenguk blog dua tiga hari mmg x bleh duduk... rasa hidup x lengkap... rasa jiwa ada yang x kena...

Bagi mereka yang selalu cakap2 belakang....mcm 
"keja nak update blog"
"sikit-sikit nak post"
[kamu semua tak nak jenguk sini kamu jangan jenguk ok... sesungguhnya apa yang sya taip hanya untuk mereka-mereka yang dtang dan baca dengan ikhlasnya...]

Semperna Anniversary bl0g Aida suka membebel yang dah menjangkau dua tahun nie, sya nak ucapkan jutaan terima kasih kepada mereka2 yang menjadi pembaca tetap blog ynag entah apa2 ini.... terima kasih yang tak terhingga ditujukan kepda sahabat handai (Ak Atul, Su, Tiyah, Eina, dll), sepupu spapat, Angah,  Kakcik, Kak Lela, Kak hana, En boifren, n tak lupa juga kepada silent2 reader sya....tak kira yang ikhlas atau tak singgah di teratak buruk sya ni....
[hahhaha rupanya ada yg curi2 pnjangkan leher tengok aktiviti harian sy...konon2nya blogging tu buang msa.. tpi dia jgak yg slalu tropong]

oppssss juga trima kasih kepada pembaca saya, Azwan yang nun jauh di bumi German... [hahah wan aku sbut nama ko wan... exclusive tau]hahaha...

ok ni bukti blog ni dah cukup 2 tahun....

Saya sayang blog saya....
Owh yeww...ramai yang tanya macam mana saya  make up blog sya.... hahahha... x sangka ada yang nak tnya mcm tu... sya main blasah ja kwan2... sungguh... mmg main blasah ja semuanya.... 

untuk menu tab dengan shoutbox tu, sya follow dri tutorial blogger2 yang lbih arif lagi bijaksana... nanti saya drop link owkeh.......

ok daaaa.... :-D
byak tugas yang perlu dilaksanakan....
x sabar nak settled kan semua... nak balik kampung.. nak tenangkan hati... tenangkan jiwa....

HARAPAN UNTUK BLOG NI???
1. nak jadikan blog nie mcm bl0g Cik Yuyu, bl0g abg ben, blog mereka2 yang famous the amos...
2. nak masukkan novel hasil penulisan 'KAMI' kat sini.. Cant wait!!.. tapi dua2 pemalas..hahah cm no?

p/s: ada sorang hamba Allah ni jdikan blog ni tmpat dia tropong aktiviti sy dgn En boifren...tah hapa2.. nak marah??? watpa bdohkan diri kan? so buat ko Cik intan payung bumi meletup... kalau dia untuk kau, dia tetap untuk ko... mcm tu jgak sbaliknya... cpat atau lambat ja... so smoga dia ttp jdi milik aku... hahhahaa...

SILA LIKE :-)

Wednesday, May 18, 2011

PERANCANGAN ALLAH TU LEBIH TERATUR.......

Kekadang kita rancang macam-macam..... kita plan itu dan ini tapi satu pun x jadi.....sememangnya perancangan Allah tu lebih menjadi... lebih teratur...sungguh kami sikit pun x plan nak jadi sebaik ini... selancar ni.... ikutkan plan kami, aida hanya akan stay kat Stapak then siapkan kerja2 final project yang tingal saki baki tuu... tapi tu la... kami hanya merancang... dia yang tentukan... dah tersurat kami akan berjumpa...pasti kami akan berjumpa..dah2.. ayat tu x yah nak skema sangat... rimas... huhuhuh

Sabtu lepas lagi Aida dah dapat invitation gi House Warming aka kenduri masuk rumah kat JB... rumah siapakah? baca entry NI.. kenduri tu xda la besar mana... antaran family dia, kawan2 n jiran tetangga ja...huhuhu.. so disebabkan keadaan kesihatan yang kurang memberansangkan, dengan final examnya, dengan final projectnya aida pun bgitau la aida x dpat nak join... n dia... sememangnya seorang yang sangat memahami terus iakan ja...tapi nak dijadikan crita...malam tu lpas isyak dpat call... kat skrin Hp terpampang En.boifren(HSH)... HSM refer to Home Sweet Home...terus pelik... dia kat johor knapa plak dia nak kol pakia phone kat rumah mak dia... angkat jela... duk pkir pun bukan dpaat jawapan... angkat2 terus rasa nak pengsan... bukan dia, bukan kakak dia, bukan adik dia... tapi umi dia... adeh dlam hati menyesal sih angkat... eee...alang2 dah telanjak perahu kan... layankan jela... umi dia tu ramah sangat.. n yang paling risau bila dia start ramah mula la loghat Ngori kluar... mmg failed ok... mmg kena ulang dua tiga kali... then mak die tnya... pi x kenduri tu... aida jawab la x.... dengan alasan yng rasanya kukuh sangat la kan... skali umi dia cakap..esok umi suruh angah ambik lepas subuh... jom la skali...

hahahha... nak bantah???? tidakk... time ni la nak ambik hati mak mertua... terus ya kan ja... then kol la En boifren..... dia gelak bedekah-dekah... ceh..  kejamm... ele suka la tuu.... hahhaa...

then esoknya pepagi, blom pkol 7 lagi aida dah terpacak kat tepi jalan tunggu angah(akak En boifren) ambik.. then kami terus bertolak gi Mambau dlu... dri situ baru konvoi ramai-ramai gi JB..... uwaaa... semua family dia.. malu sih... nasib baik ada tunang Si angah, abg Amar.... Abg Amar ni pun kes macam Aida jugak... kena paksa....hahha... xpa... kita layankan sudah ye bang....pkol 8 lebih baru kami bertolak...then bila smpai, tuan rumah dah tunggu depan pintu rumah.....tetiba plak kan trasa nervous...mau x ramai kot...muka tu x yah cakap la... x tau nak muka mcm mana...tuan rumah x yah cakap la... senyum manjang......then mati2 aida ingat diaorang pakai katerer... xpun tmpah kat mana2...rupa2nya x.... umi dia masak ok....perangai sejibik mcam my mom... ada nasi ayam, soto, mee kari, then ada desert n buah dua tiga jenis... bubur plut hitam pun ada... sedap ja semua... then time ni la tetiba Abi dia minta air panas... welll aku pun pe gi trus bgun n buat teh tarik... tunjuk skill ok... siap berbuih2 gi time aku serve kat En boifren n bapak dia.... diaorg cakap SEDAP!!!!!.... weelll... terus bdan yg sedia kembang makin berkembang2...

hahaa.. bila semua dah prepare, kami pun siap nak solat maghrib n isyak berjemaah.. then ada bacaan yasin n tahlil... first time sih solat berimamkan En.boifren..... no word can describe what i feel... suka, kagum, terharu, sebak semua ada...then dia ketuai baca Yasin...dlam hati...sedapnya dia baca... patutla dia slalu nak dengar bacaan Fatihah aida.....dia pandai tajuwid rupanya..... terus rasa rndah diri.. terus rasa layak ke aku nak berganding dengan dia??? urghhh....then dia sudahi dgn bacaan doa... doa yang sangat menusuk kalbu....mmmmmmm

then smpai waktu kemuncak, ramai jugak sedara mara n kawan2 die dtang.... byak gak menu yang umi dia sempat sediakan... ada nasi ayam, soto, mee kari, barbecue, sate n dua tiga jenis desert n buah....so wajib la x duduk diam kan...kena tambah itu ... kena tambah ini...pkol 12 lebih baru lenggang...tingal kami2 ja..... kami pun makan2 sambil borak2... mula la kluar soklan2 yg x patut kluar time tu....layankan jela.. then kami kemas semua apa yg patut... sbb esoknya pepagi dh nak balik... kang tinggal kat tuan rumah x tau la pa dia nak wat kan...mau berulat semua nnti.... dah habis kemas... now time nak bersihkan diri n tido... 

tetiba Umi dia bersuara..."Aida, aida tido bilik aida dgn bang chik, tpi bang chik kena la tido luar. Aida tido dgn angah"... wakakaka... aida nk gelak guling2 dah time tuu... gila cover... kang kalau dh gelak mau pecah dinding rumah tuu...jauhnya Umi dia pikir... risau plak....

Spanjang malam aida xtido... mcam2 aida pkir...green light dua blah pihak dah dpat... ishh nanti la... pkir lagiii :-P  kita msej smpai Subuh...mcm2 dibualkan... mcm2 di plankan... 

Then pepagi aida turn dapur...Umi dia blom trun.. nasib baik... then En Boifren jengah dapur... ajak aida teman dia gi beli breakfast.....aida ckap xnak.. kang apa plak Umi dia pkir kan... Hati orang tua2 kita kna jaga.,... then EN boifren siap2 nak kluar.. Umi dia trun time tu... tnya knapa x ajak aida gi skali... dia cakap aida xnak... wekkk skit2 nak ngadu2...MANJA!!!... aida naik atas, ambik handbag....tudung mmg pakai dh....masuk dalam keta, dia dah senyum mcm kerang basi... rasa nak tampar ja... hahhaha...

then kami pun jalan kan misi cari roti canai n nasi lemak... dah dpat kami blik... breakfast ramai2 sblum btolak balik Kl...

Lawatan yang kejap, pendek tapi meninggalkan kesan yg sangat mendalam dalam diri aida...Syukur dipertemukan dengan orang yng bleh trima diri kita seadanya... bukan dia... malah keluarganya juga...

Ya Allah…
Jika aku jatuh cinta,
cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu,
agar bertambah kekuatanku untuk mencintai-Mu

Ya Allah…
Jika aku jatuh hati,
izinkan aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu,
agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta semu.

Ya Rabbul Izzati…
Jika aku rindu,
rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalan-Mu

Ya Allah…
Jika aku menikmati cinta kekasih-Mu,
janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat
di sepertiga malam terakhir-Mu.

Ya Allah…
Jika aku jatuh hati pada kekasih-Mu,
jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh
dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepada-Mu.

Ya Allah…
Engkau mengetahui bahwa hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta pada-Mu,
telah berjumpa pada taat pada-Mu,
telah bersatu dalam dakwah pada-Mu,
telah berpadu dalam membela syariat-Mu.
Kokohkanlah ya Allah ikatannya,
kekalkanlah cintanya,
tunjukilah jalan-jalannya,
penuhilah hati-hati ini dengan nur-Mu yang tiada pernah pudar.


on the way back he text me... " syg.. thnks for coming :-D"... wah3.. trasa diriku begitu bermakna...huhuhu sila muntah...

ok seperti yg di janjikan... nah.. ni gmbar2 interior rumah dia yg dijanjikan dulu....

wet kichen

tub tu mmg dh ada..save budget 
living ...

master bedroom..


dry kitchen

guess room

wardrobe!!!
k. tu ja.... sekian... 



SILA LIKE :-)

Tuesday, May 17, 2011

AL-KISAH KONVO + SHOPPING KL + MAKAN-MAKAN...

Alhamdulillah, setelah 3 tahun bertarung akhirnya my dip was succesfully finished..... my dip ok... not my konvo... my konvo sangat la hampeh... seriously sangat hampeh ok...

firstly, on Friday kita orang ada rehersal....ikutkan hati nak ngan x nak ja gi.. tapi disebabkan kami di ugut kalau x gi kami x dapat kupon kami yang tak tau pape ni pun pi jela....seawal jam 9 aida dah tercangak kat KLMU... nak settlekan assignment.. yang nak hantar... yang nak print... then kena settle kan slip exam yang de prob nak print... so bila semuanya settle.. jam dah menunjukkan pkol 12... terus naik bas.. n bila aida duduk ja.. bas terus jalan... wakaka... nampak sangat bajet elok2 ja... penat sih...mana dengan bawak beg besau sebab after that terus nak gerak gi Klang...

bila dah smpai PICC... standard la kan... of course la acara berpeluk antara satu sama lain... lama kot x jumpa... dekat2 setahun dah rasanya... memasing dah lain... yang mai dengan laki... yang mai dukung anak... yang mai bawak perut semua ada...cepat kan masa berlalu...then rehersal tu berlangsung dengan tidak jayanya... kelam kabut plus tah apa2...agak2 dah habis.. kami terus cabut.. naik bas first balik KLMU... dari KLMU anak tekak ni rasa dah nak tercabut... mana taknya... aida x makan dri pagi... x sempat tdi... so b4 semua saki baki smalam terburai, baik aida tapau milo ais kat mmak then terus tahan teksi gi KTM Bank Negara...pakcik teksi tu senget dah la x nak senyum, muka kelat habis! orang suh hantar kat Bank negara die hantar kat pUtra... x paham sungguh...

then naik la KTM yang ramainya Ya Rabbi tuu.. rasa nak muntah pun ada... oksigen kurang... dri Putra smpai TEluk Gadong lansung x dpat tmpat duduk...tobat x nak naik time2 peak hours dah... bila smpai angah jemput kat Teluk Gadong.. malam tu my family plak smpai dri Penang...xde papa aktiviti..-----> tido ja...

Pagi  tu kami bangun dengan awalnya... pkol 5 semua dah pakat bangun... kebetulan my aunt's family nak gi Kelantan so sesama kluar rumah... kami bertolak gi PICC dalam pkol 6 lbih... mula la misi abah nak pakai GPS... hahaa... mula2 knon2 nya GPS tu best... senang nak guna... tapi separuh jalan... GPS tu dah mabuk... teruk tunjuk jalan tah hapa-hapa... last2 kami main bantai jaa... nasib sampai..... sampai pun leklok ja... orang lain semua dah start beratuq.. then dah bratuq kami pun masuk la dewan.. masuk2 kami kena jalan laju2 jalan melalui semua row seat dri tengah smpai ke bawah... dlaam 15 row la jugak... sian pda yang tengah ngandung.. mmg penat habis... apa motif diaorang wat mcm tu aku pun x tau... bersepah-sepah...

then bila dah smpai seat kami kena tunggu smpai penauh seat.. nak masuk semua skali pun x muat.. bayangkan la... ishhh dah dewan tu kecik wat pa wat kat situ... then elok duduk ja... kna kluar balik... bila dah kluar... n blom pun semua sempat kluar kami dah kena naik stage ambil scroll... xda nama disebut... xda detail pasal kami... sengal kan... mcm aida x pa la... dalam 20 orang terawal.. bayang kan yang kedudukan beratus2 tu??? penat mak diorang nak tunggu... ish... terukkkkkkkkk... 

dah dpat scroll tu aida turun bawah... kononnya nak ambik camera ja... tapi dh trun malas plak nak naik.. badan pun dah seram sejuk nak demam balik.,..mama dengan abah pun dah turun... lepas ambik gmbar dengan family terus abah ajk lepak cafe.. lepak jela.. mmg lapo tahap gaban pun,... dah tu tengok ramai ja graduan lepak situ.. duduk jela.. then adik ckap dia nmpak dh tmpat nak hantr jubah. trus gi dengan die.. tnya2 pkol 12 bru start hantar.. smbung balik lepas cafe... then dlam pkol 11.30 tu nak gi ambik gmbar sekeping dua kat taman yang ada kat situ... dah ambik tgk akak tu dah start hntar jubah.. aku pun pe gi.. hntar je la.. then trus balik... bila2 kawan2 msej ajak ambik gmbar aku dh syok tengah shopping kat PKNS dah pun.. hahahahaha...

dri pkns kami gi LORENZO  Shah Alam jap... cri2 perabot untuk rumah baru... then terus gi rumah acu kat Klang...smpai rumah acu makan kuih yg kami beli kat tepi jalan... then memasing terus pengsan...sampai nak maghrib my mom kejut suruh solat asar...lepas maghrib kami gi makan2 plus smbut birthday yaya...my little sis..then balik tidoooo....

esoknya kami kluar rumah pkol 10 jalan2 kat Sogo, TAR, n keliling2 tu la.... shopping raya... sempat gak sambar kain cotton pokker dott... chomell....  hehehe

dah2.. penah sih menaip... layan gmbar nih...

RUDY . ITA . AKU

YEHAAA....

muka serius kena paksa... aida dah start demam time nie...

With mama n abah... thanks for everything....

family.... senget.... akak tu pegang DSLR... ingat die pnya suruh dia
snapkan jap... rupanya dia tlg pegang ja...

mu one n only bro... pegang bear mcm pegang bdakkk

me...

ni muka ke lain... otak ke lain... berpeluh2 lepas telan dua biji panadol..

3 tahun berpenat lelah... sehari ja diraikan... 

yg ni nampak sgt kepoh ok... but i like this pic...

adik2 yg setia menunggu...

me...

kekawan kol ajak naik... xmo.. aku nak balik... hahaha
Ni palk sebelah malamnya...................

happy birthday my little sis...

mama, acu n abah...

angah n adli...
tunggu makanan smpai...

budak yang da masalah bila makan...

A K U

jalan-jalan Semua House, TAR, Sogo

aku dengan bdak2 senget!!
kami...

mama "yg mana lawa ni?"

SILA LIKE :-)

Monday, May 16, 2011

LAGI SEKALI TERJADI...SERIOUSLY AKU DAH MUAK SANGAT!!!!

Ini bukan yang pertama kalinya... bukan juga yang kedua.. tapi yang kesekelian kalinya... Mungkin dah tersurat di Luh Mahfuz mmg ini kesudahannya bila ikatan persahabatan itu terjalin...Sedih? tipu kalau aku cakap aku x sedih.. tapi yela... bukan sekali jdi mcm nie.. aku pun muak, dah lali sangat... Hati aku dah mati sejak kejadian pertama time aku kat teknik lagi... 

Andainya aku yang salah... aku susun 10 jari minta maaf kat korang...kekadang kita tak sedar apa yg kita buat tu orang x suka....tapi ye kew aku salah... kalau aku yg salah pehal bila tiga atau empat tahun lepas tu memasing datang minta maaf atas segala salah paham...yew aku maafkan... tapi hati aku???? korang xrasa korang x tau!!!..biarla korang cakap hati aku keras x nak maafkan korang... aku dah maafkan tapi nak kembali mcm sblumnya, bertepuk bertampar mmang aku x bleh! Sebab korang aku hilang semuanya...Segala penat lelah aku sia2 ja... secubit penghargaan pun aku x dpat..padahal sapa yang mula plan semua ni? korang kan? dari mula lagi aku dah cakap aku x nak terlibat dengan apa2 jawatan tertinggi kat sekolah... korang nak jugak aku trima... kononya korang akan support aku dri blakang...tapi apa yang jadi? aku kenal korang.. kenal sangat...kita makan semangkuk, secamca, tido sekatil...aku dah cukup kenal korang... tapi apakan daya aku, aku sorang...korang ramai.. so nak tegakkan pa yang aku ckap agak susah.. then aku pun just go with the flow.. your flow actually... tapi mcam yang aku cakap... tak lama... kita berperang lepas tu... jawatan Ketua Aspuri yang aku pegang buatkan aku x bleh nak bezakan korang dengan kawan2 yang lain... yew korang kawan baik aku, kawan baik x semestinya aku kena pejam mata dengan apa yang korang buat....aku tersepit di tengah2... di celah2... mana korang time tu??? terus menghilang kan? 

Dugaan datang lagi, bila aku ambil keputusan aku lepaskan jawatan tuu...tipu kalau aku cakap aku xrasa papa.. aku sedih beb.,.. penat lelah aku bersengkang mata tak tido jga korang kena histeria langsung tak berbalas... ya aku tau, buat sesuatu kena ikhlas.. tak baik harapkan balasan.. tapi cuma perlukan seungkap ucapan terima kasih...x penah aku dapat....bila aku lepaskan jawatan tu, aku kena hadapi pertanyaan2 mami jarum yang menyibuk nak tau knapa aku lepaskan.... knpa aku duduk luar jadi outsider...korang pkir senang aku nak hadapi semua tu... susah beb.. susahh!!!!... penat tak yah cakap la... seawal jam 6.45 aku dah kena bertolak dari rumah... then pkol 6 petang blom tntu aku nampak pintu rumah... penat sih... penat... tapi aku rasa sedikit bahagia di situ... aku mampu buktikan kat korang yang aku bukanlah gila jawatan seperti yg korang hebahkan...korang yang buat aku terikat dgn smua nie...dan aku korbankan jawatan tu demi sebuah persahabatan yg aku xtau hujung pangkalnya...

2007 berlalu... datang 2008 yang aku harapkan mampu menjamin kebahagiaan aku lpas dripada tuu... tak jugak... sekali lagi terjadi...malas nak crita panjang lebar... bukan crita best pun... lebih kurang crita yang di atas jaa...

then, dari SPM, diploma  n now degree... jadi lagi...aku dah penat nak berkawan sebenarnya.. sungguh aku dah penat...  aku diam bukan bererti aku nak biarkan semuanya jdi mcm tu ja... bukan ok... cumanya pengalaman yang lalu banyak ajar aku jadi lebih sabar... percaya pada diri.. kalau kita di pihak yang benar, nescaya kebenaran pasti akan menjulang kita tinggi kelak... nak kata aku x pandai hargai kawan? teringat kisah aku time darjah 4 bila bila kawan baik aku nak pindah... huh.. malu nak crita... betapa aku taknak kehilangan dia...

Erm tahla... just nak ingatkan.. kita jangan terlalu nak percayakan sebelah pihak... jngan ingat semua yang dia pikir, dia crita, dan dia suarakan tu semuakan betol... tinggal sebumbung akan buat kita lebih kenang sapa orang tu sebenarnya...xpa.. teruskan apa yg korang buat..pelan2 nnti korang akn nmpak kebenarannya.. mcm aku... aku dah nmpak...ikutkan  nak ja aku bersemuka..... nak cakap face to face... tapi aku tau.,. dia akan malu nnti.. jadi biar aku simpan... aku pun xsuka nak bukak aib orang... wlaupun orang tu dah bukan aib aku sana sini...xpa... buat baik dibalas baik.... buat jahat???? jawab sndri la..

p/s: sekadar peringatan... jangan la kita canang crita orang tu mcm nie.. orang ni mcam tu...sedangkan hakikat yang sebenar kita yang mcm itu dan mcm ni.. sedarlahhh... betulkan apa yang patut dipebetulkan...x payah nak sembang juta2... crita ribu2 sedangkan???? eerrr... malas nak nyatakan kat sini...



SILA LIKE :-)

"CONTEST ENTRI PALING KENCANG!!!!!!!!!"

wah3... dah berabad rasanya tak join contest nih... busy tahap gaban doh... final exam satu hal.. final project??? lagi la kan... nak kena buat segala mockup bagai.. penat sihhh...penat tak penat,.. tu la tanggungjawab kita sbg pelajar.. nak x nak kena buat... xnak buat xyah duk blajar...[ uiks Cik Aida..pe ko membebel nie???]

ok sbelum Cik Aida membebel panjang lebar smpai korang semua tersengguk2 dengar baik Aida kembali ke pangkal jalan...

ok nie banner contest yang AIda nak join nie...

comelkan empunya bl0g nie... 
Aida nak share entry yang aida penah post kat blog aida nie,... ceritera cinta jarak jauh yang memakan masa berpurnama skali nak jumpa.. kekadang 5 atau 8 bulan sekali baru jmpa.. kekadang 3 bulan... bergantung kpada keadaan.. ermm... ramai yg baca cakap sedih... korang baca then nanti komen ke.. sama ada korang sedih ke x...

nak baca klik SINI

SILA LIKE :-)

Monday, May 9, 2011

HAPPY MAMA'S DAY!!!!!

8 May menjengah lagi...Tarikh yang sangat keramat dan bermakna bagi yang bergelar atau bakal bergelar mama, mummy, ibu, mak, amma, ummi, maman dll....Mother's day has always been special to me because we do not celebrate our mother all the time...Ya Aida setuju bila ada yang kata Everyday was the Mother's Day...but as f0r me, rasanya x salah kalau kita set a date, then everyone will celebrate... bagi mereka2 yang yg xpenah ucapkan trima kasih kpada insan yang bergelar ibu, rasanya ini hari yang terbaik... sekali dalam setahun ucapkan trima kasih buat ibu anda... x susah kan?

So, this entry specially dedicated to my one and only mama Puan Rosidah Hassan...

Mama... thanks for everything u have done f0r me....thanks ma.. thanks sangat-sangat...Hanya Allah mampu balas jasa mama besarkan akak...bagi apa yang akak nak.. thanks ma.. thanks sangat2... no words can describe all ur saicrifice... i love u so much... muahhhh...

Tetiba sayu... xdapat nak kasi pape untuk mother's day kali nie... poket sngat kempis... uwaaa....xpe ma... one day akak beli eh... jnji!!

Dah meh layan gmbar mama sya yang cun melecun ni... plus anak2 die yg comey lotey.. hahahahha[sila muntah]!!!!... buweekkk... :-P

yaaa... mama yg sangat mementingkan nilai kekeluargaan...

tolong menolong amalan mulia.... smbil tu dpat erat siratulrahim... kan?

senyuman yg mampu buat sya menangis kala mengenangkan dia....
miss u mama...

ckap ja nak gi mana... semua akan dia bawa... nak lawan chess peringkat sekolah pun dia hntarkan...
xkan dia biarkan kami naik bas ke mana2...

Dia jugak teman terbaik dikala nak shopping.... menteri kewangan juga...

segakkan mama saya....abaikan bdak baju biru tuu
Hebatkn mama saya... kalau bab masak tu... xpayah cakap la... dia la chef terbaik untuk kami sekeluarga....

tuan tanah dengan mamanya... sma x??
 Semperna hari ibu ni, xda apa yg bleh akak bgi kat mama... ni je... bersengkang mata tau akak buat nie... huhuh... nah....

simple ja... sekadar tanda ingatan...
Buat mama2, ibu2 kat luar sana..... erm nak bgi tips ni[cewahhh mcm ko dh kawin aida].... eh ingat org yg dh kawin ja yg bleh share tips? erm korang tau x, mama Aida nie selalu tiup ubun2 kpala kitaorang time kami tidor... n time kami nak berpisah dengan die( nak balik hostel)... dia akan tiup ubun2 kpala kami, then baca satu surah ni...surah apa, aida x tau... blom menuntut lagi...Sepupu2 aida penah la tengok kpala Aida kena tiup masa mama nak balik Penang dulu...tau apa kesannya??? kesannya, apa2 pun yg Aida nak buat aida akan ingat dia... then msti x jdi...kira nak wat bnda yg x brapa elok tu, bila ingat die terus x jdi nak wat....
serious... xtipu...

paham x?

nak tau lebih lanjut... text me ok....

SILA LIKE :-)