Wednesday, May 18, 2011

PERANCANGAN ALLAH TU LEBIH TERATUR.......

Kekadang kita rancang macam-macam..... kita plan itu dan ini tapi satu pun x jadi.....sememangnya perancangan Allah tu lebih menjadi... lebih teratur...sungguh kami sikit pun x plan nak jadi sebaik ini... selancar ni.... ikutkan plan kami, aida hanya akan stay kat Stapak then siapkan kerja2 final project yang tingal saki baki tuu... tapi tu la... kami hanya merancang... dia yang tentukan... dah tersurat kami akan berjumpa...pasti kami akan berjumpa..dah2.. ayat tu x yah nak skema sangat... rimas... huhuhuh

Sabtu lepas lagi Aida dah dapat invitation gi House Warming aka kenduri masuk rumah kat JB... rumah siapakah? baca entry NI.. kenduri tu xda la besar mana... antaran family dia, kawan2 n jiran tetangga ja...huhuhu.. so disebabkan keadaan kesihatan yang kurang memberansangkan, dengan final examnya, dengan final projectnya aida pun bgitau la aida x dpat nak join... n dia... sememangnya seorang yang sangat memahami terus iakan ja...tapi nak dijadikan crita...malam tu lpas isyak dpat call... kat skrin Hp terpampang En.boifren(HSH)... HSM refer to Home Sweet Home...terus pelik... dia kat johor knapa plak dia nak kol pakia phone kat rumah mak dia... angkat jela... duk pkir pun bukan dpaat jawapan... angkat2 terus rasa nak pengsan... bukan dia, bukan kakak dia, bukan adik dia... tapi umi dia... adeh dlam hati menyesal sih angkat... eee...alang2 dah telanjak perahu kan... layankan jela... umi dia tu ramah sangat.. n yang paling risau bila dia start ramah mula la loghat Ngori kluar... mmg failed ok... mmg kena ulang dua tiga kali... then mak die tnya... pi x kenduri tu... aida jawab la x.... dengan alasan yng rasanya kukuh sangat la kan... skali umi dia cakap..esok umi suruh angah ambik lepas subuh... jom la skali...

hahahha... nak bantah???? tidakk... time ni la nak ambik hati mak mertua... terus ya kan ja... then kol la En boifren..... dia gelak bedekah-dekah... ceh..  kejamm... ele suka la tuu.... hahhaa...

then esoknya pepagi, blom pkol 7 lagi aida dah terpacak kat tepi jalan tunggu angah(akak En boifren) ambik.. then kami terus bertolak gi Mambau dlu... dri situ baru konvoi ramai-ramai gi JB..... uwaaa... semua family dia.. malu sih... nasib baik ada tunang Si angah, abg Amar.... Abg Amar ni pun kes macam Aida jugak... kena paksa....hahha... xpa... kita layankan sudah ye bang....pkol 8 lebih baru kami bertolak...then bila smpai, tuan rumah dah tunggu depan pintu rumah.....tetiba plak kan trasa nervous...mau x ramai kot...muka tu x yah cakap la... x tau nak muka mcm mana...tuan rumah x yah cakap la... senyum manjang......then mati2 aida ingat diaorang pakai katerer... xpun tmpah kat mana2...rupa2nya x.... umi dia masak ok....perangai sejibik mcam my mom... ada nasi ayam, soto, mee kari, then ada desert n buah dua tiga jenis... bubur plut hitam pun ada... sedap ja semua... then time ni la tetiba Abi dia minta air panas... welll aku pun pe gi trus bgun n buat teh tarik... tunjuk skill ok... siap berbuih2 gi time aku serve kat En boifren n bapak dia.... diaorg cakap SEDAP!!!!!.... weelll... terus bdan yg sedia kembang makin berkembang2...

hahaa.. bila semua dah prepare, kami pun siap nak solat maghrib n isyak berjemaah.. then ada bacaan yasin n tahlil... first time sih solat berimamkan En.boifren..... no word can describe what i feel... suka, kagum, terharu, sebak semua ada...then dia ketuai baca Yasin...dlam hati...sedapnya dia baca... patutla dia slalu nak dengar bacaan Fatihah aida.....dia pandai tajuwid rupanya..... terus rasa rndah diri.. terus rasa layak ke aku nak berganding dengan dia??? urghhh....then dia sudahi dgn bacaan doa... doa yang sangat menusuk kalbu....mmmmmmm

then smpai waktu kemuncak, ramai jugak sedara mara n kawan2 die dtang.... byak gak menu yang umi dia sempat sediakan... ada nasi ayam, soto, mee kari, barbecue, sate n dua tiga jenis desert n buah....so wajib la x duduk diam kan...kena tambah itu ... kena tambah ini...pkol 12 lebih baru lenggang...tingal kami2 ja..... kami pun makan2 sambil borak2... mula la kluar soklan2 yg x patut kluar time tu....layankan jela.. then kami kemas semua apa yg patut... sbb esoknya pepagi dh nak balik... kang tinggal kat tuan rumah x tau la pa dia nak wat kan...mau berulat semua nnti.... dah habis kemas... now time nak bersihkan diri n tido... 

tetiba Umi dia bersuara..."Aida, aida tido bilik aida dgn bang chik, tpi bang chik kena la tido luar. Aida tido dgn angah"... wakakaka... aida nk gelak guling2 dah time tuu... gila cover... kang kalau dh gelak mau pecah dinding rumah tuu...jauhnya Umi dia pikir... risau plak....

Spanjang malam aida xtido... mcam2 aida pkir...green light dua blah pihak dah dpat... ishh nanti la... pkir lagiii :-P  kita msej smpai Subuh...mcm2 dibualkan... mcm2 di plankan... 

Then pepagi aida turn dapur...Umi dia blom trun.. nasib baik... then En Boifren jengah dapur... ajak aida teman dia gi beli breakfast.....aida ckap xnak.. kang apa plak Umi dia pkir kan... Hati orang tua2 kita kna jaga.,... then EN boifren siap2 nak kluar.. Umi dia trun time tu... tnya knapa x ajak aida gi skali... dia cakap aida xnak... wekkk skit2 nak ngadu2...MANJA!!!... aida naik atas, ambik handbag....tudung mmg pakai dh....masuk dalam keta, dia dah senyum mcm kerang basi... rasa nak tampar ja... hahhaha...

then kami pun jalan kan misi cari roti canai n nasi lemak... dah dpat kami blik... breakfast ramai2 sblum btolak balik Kl...

Lawatan yang kejap, pendek tapi meninggalkan kesan yg sangat mendalam dalam diri aida...Syukur dipertemukan dengan orang yng bleh trima diri kita seadanya... bukan dia... malah keluarganya juga...

Ya Allah…
Jika aku jatuh cinta,
cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu,
agar bertambah kekuatanku untuk mencintai-Mu

Ya Allah…
Jika aku jatuh hati,
izinkan aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu,
agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta semu.

Ya Rabbul Izzati…
Jika aku rindu,
rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalan-Mu

Ya Allah…
Jika aku menikmati cinta kekasih-Mu,
janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat
di sepertiga malam terakhir-Mu.

Ya Allah…
Jika aku jatuh hati pada kekasih-Mu,
jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh
dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepada-Mu.

Ya Allah…
Engkau mengetahui bahwa hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta pada-Mu,
telah berjumpa pada taat pada-Mu,
telah bersatu dalam dakwah pada-Mu,
telah berpadu dalam membela syariat-Mu.
Kokohkanlah ya Allah ikatannya,
kekalkanlah cintanya,
tunjukilah jalan-jalannya,
penuhilah hati-hati ini dengan nur-Mu yang tiada pernah pudar.


on the way back he text me... " syg.. thnks for coming :-D"... wah3.. trasa diriku begitu bermakna...huhuhu sila muntah...

ok seperti yg di janjikan... nah.. ni gmbar2 interior rumah dia yg dijanjikan dulu....

wet kichen

tub tu mmg dh ada..save budget 
living ...

master bedroom..


dry kitchen

guess room

wardrobe!!!
k. tu ja.... sekian... 



SILA LIKE :-)

No comments:

Post a Comment