Thursday, September 30, 2010

~RIANG RIA RAYA ~

Hari Raya Aidilfitri merupakan hari kemenangan untuk semua umat Islam setelah sebulan berpuasa. Tahun ni kami sekeluarga beraya dengan meriahnya.. Rasanya dah dua tahun kami beraya tanpa acu.. alhamdullillah tahun ni acu balik beraya kat sini.. happy... bila acu ada baru la tambah2 meriah..tambah2 bab2 mercun nie.. memang seguni arr kami bakar tiap2 tahun... kalau maktok ada.. mmg dia maki hamun kami habis2san la.. dia kuat melatah...huhuhu.. i miss u maktok... malam raya tu berimamkan angah kami semua menunaikan solat maghrob secara berjemaah... then takbir raya ramai2... sangat heaven.. terasa tol nak raya.. kalau maktok ada mesti maktok bangga.. semua ank n cucu dia duduk tunaikan kewajiban yg maha esa...tapi sedih gak.. angah ngan am xda... tahun depan harap2 semua dapat berkumpul... baru heaven....

HARI RAYA PERTAMA
Bangun pagi ja terus mandi sunat aidilfitri..then solat subuh.. pastu ngan penuh excitednya memasing pakai baju raya.. sesi puji memuji n kutuk mengutuk.. heheh.. then semua geram konvoi ramai2 g solat sunat Aidilfitri.. tahun ni masjid yang kami plih Masjid Bertam Indah.. macam2 ragam yang bleh kita tgk time tu... ynag mai pakai baju raya lengkap pn ada... yg pakai t shirt pn ada.. n yg pakai lebih kurang pn ada.. perangai pun bersepah la kan... then lepas solat kami g bank jap.. kakcik nak cucuk duit..then terus balik rumah...

Sampai rumah semua dah siap2 nak bersalam2an.. pe g kelam kabut larh aku ngan kakcik nak bersiap...nak mekap2 g..mmg kelma kabut la kan... bila dah siap ja.. sesi bermaafan2 pun bermula.. dimulakan dri yang tua..smpai ke muda.. aku sebagai photographer yg bertugas... belakang sikit la kan..time nie mmang memasing meleleh la kan...yg minta halalkan tmpat tinggal, duit ringgit, makan pakai semua ada...then lepas tu kami berphotoshot kat luaq umah..siap pasang2 tripod g.. wah3.. menjdi sungguh raya kami kali ni...bila dh pasang tripod ni memasing posing maut la kan...x kira dah tua ke muda ka...semua bersemangat..termasuk la mak sedara aku..jap2 meh layan dulu gambar ni.. kang kita sambung crita balik eh...

posing dlu sblum sessi bermaafan..

saling bermaaf2an...
beraya dengan my mom

beraya n beraya lagi.. dengan auntie n my maksu...

...salam salam jugak.. duit raya jangan dilupa..

bergambar kenangan kat luar.... huhuhu best!!

tu baru mukadimah je.. blom lagi yang lain2... lepas bergambar kami mula la gerak nak g Kubur makt0k kat Penaga.. aku gi  bilik jap.. ambik handbag..keluaq ja terus nampak muka dua orang kawan aku kat depan muka pintu.. si Zul ngan Aizat.. ni la kawan aku dri aku sekolah rendah.. tiap2 tahun x penah miss mai rumah aku.. n rumah aku la rumah first depa mai lepas balik dari solat sunat aidilfitri.so disebabkan tahun ni perasaan malas menguasai aku dengan mama, kami x wat apa pun untuk hari raya pertama.. depa mai makan ketupat ngan kuih ja la... huhhuu..pdan muka hampa...

lepas depa balik, kami bergegas g umah Maktok kat penaga... kami gi kubur maktok.. kubur nek.. n kubur tok ba... lepas baca thlil,doa, kami tabur bunga rampai kat atas pusara diaorang...we miss them a lot.. huk3... dah2 xmo sedih2... raya kan?  pastu dri tu kami g umah mami balik... berya ngan dia... makan2.. kat umah mami kami makan ketupat ngan kuih..nasi daging tgah masak g...

beraya kat rumah maktok..
Lokasi : Lahar Tabut, Penaga

Lepas rumah maktok, kami g umah Tok Chaq kami.. sebelah umah maktok ja... memang penuh la rumah rumah tu dengan kami..kat rumah Tok Chaq kami makan mee kuah.. aku x makan pun... sebab kenyang g makan tdi... yang lain2 pun rasa ja... nak makan banyak pn x leh.. byak g umah nak g....

beraya kat rumah tokchaq..
Lokasi : Lahar Tabut, Penaga

Lepas umah Tok Chaq kami pi rumah Pak Lang Eee..rumah paklang ee ni bedepan ja dengan umah Tok Chaq....kami lagi rapat ngan paklang  ni berbanding ngan Tok chaq..so lama jugak la kan berborak kat sini...kami makan bihun sup... ngan kuih raya... erkkk.. kenyang lagi.... huhhu keja makan ja kan? muahahha... seee our body la weh...

beraya kat rumah Pak Lang Eee..
Lokasi : Lahar Tabut, Penaga

Lepas berborak n bergambar segala.. kami meneruskan aktiviti beraya kami ke rumah long Yam...rumah Long Yam ni lokasi dia selang dua buah rumah dari  rumah Pak LAng Eee... n berdepan ngan rumah maktok... Long Yam ni nak kata sedara rasanya tak kot... just jiran tetangga jaa... tapi rapatla.. every year raya mmg x penah miss larh...mesti datang pnya... n every year mesti menu kat rumah Long Yam ni Soto Ayam...hehhehe... n gambar kat bawah nie gambar kami jalan2 nak g sana...n da dua tiga aksi panjat tiang Adli. hihihihi

beraya kat rumah Long Yam..
Lokasi : Lahar Tabut, Penaga

beraya kat Long Yam..
Lokasi : Lahar Tabut, Penaga

Masa kat rumah Long Yam ni, sepupu dri Kangar kol.. cakap da akt depan rumah dah..... haaa sapa suh datang x bgtau?? adeh.. apa lagi.. tuan rumah memasing kena bergegas balik la kan... yang balik aku, mama, ngan tiga dara pingitan tu ja.. yang lain stay g.. smpai ja rumah diaorang dah penuh umah tok aku... tengok bby maksu...aku pn jemput la diorang datang umah..4 bjik keta sebijik mpv..paham2 la mcam mna kan.. mmg penuh rumah la kan.. nak jalan pun kna himpit...huhuh... disebabkan datang tnpa khabar berita.. nah korang makan ketupat jela..muahahhaa.... kat bawah ni aksi2 sorang bapak penyayang... haa bang long.. bila g nih? semua tertunggu2 nak makan nasi minyak banglong...

family Kangar datang beraya kat rumah.. aksi penyayang abg long...

Tengah sibuk-sibuk layan diaorang nih, adik cakap hp de msej.. g tengok.. byak msej n miskol dri kawan2 aku.. eina, inn ngan dila cakap nak dtang umah..... aku msej.. smbil msej mak aku x henti2 duk pnggil.. bila tgk hp balik kami kat depan umah hang dh...aku pun bergegas arr...xda pun.. main2 ka depa nih?bila kol3 tiga2 x angkat.. marah aku ka?
xpela.. marah la.. jnji korang bahagia dh la...plik gak aku...slalunya xpenah mai beraya raya pertama... hdepa pun buka x tau rumah aku ramainya mcm mana...xpela.. lupakan... kang ngundang kesedihan yang melampau2...

mmg penuh rumah la kan...

Ni plak gmbar kat umah maktok... smbil jenguk si rayyan akmal... anak my mksu...eina nak tunjuk sifat keibuan dia kat kami... kihkihkih

kat rumah maktok...muka2 naughty...eeeegeram..
p/s : rina tga tunjukkna skill keibuaannya


sebelah malamnya plak kami g umah kawan auntie, umah pak lang Husin.. umahtok chaq.. n umah toksu... balik umah terus semua membongkang tido.. penat weh.. raya pertama kami balik dekat2 pkul 12.30 jugak la...

siap2 nak g beraya lagik...



wajah2 ceria kesayangan hamba... sweet je semua....

HARI RAYA KE-2
Hari raya kedua pun kami penuhi dengan aktiviti beraya mcam hari sebelumnya..cuma kali nie kami ditemani dengan bakal orang baru dalam keluarga kami..raya kali ni kakcik bawak balik bf dia..UStaz Fozi... happy f0r u sis.. hope pasni xda dah adegen nangis2.. bleh blh la jantan x guna tu dri hidup kita.. kan3... si Fozi ni ngan kakcik baru g.. seminggu sebelum raya cam tu la.. tapi dah memasing serius..pa gi jalan jela kan.. mana kami g semua dia ikut... seksa ooo... smpai darah2 hidung dia.. so sesapa yang nak join family kami sila pastikan mental n fizikal anda kuat yew..

menyambut ketibaan ahli baru.... En Ahmad Fauzi...
Gmbar kat ats tu kami snap sebelum kami bertolak g Parit buntar.... Rumah sebelah uncle yang takiruddin... actually aku dh lama x jumpa diaorang nih... since kami kcik2 g... so... segan tu ada jgak... tapi last terharu beb.. depa ingat g nama aku. kihkihkih....

family gathering at Parit Buntar, Penang...
HARI RAYA KE-3
hari raya ketiga plak kami dahului dengan g Penang... umah sedara.. umah dia nih betul2 sebelah pagar USM... sebelom pi kami posing dlu.... wajah riang ria kakcik....wekk :-P

kakcik with her husband to be..

kat bawah ni plak gambar kami bila dah smpai penang...Uncle zul ni duk banglo 3 tingkat...bangga weh de sedara berjaya2 semua.. agak2 aku bleh x cmni? huhuhuh amin.. mudah2an..

beraya at rumah sedara kat Gelugor, Penang..



huhuuhuhuhuu...

then kami patah balik ke butterworth.. kami makan nasi kandar telekom.sedap ooo nasi ni.. kalah la nasi kandar yang len... setakat nasi kandar beratuq, nasi kandaq pelita, nashmir, line clear semua x sedap.. bleh bungkus la semuanya....makan malam kami kat Telekom ditaja oleh En Fozi.. thanks yaa pak ustaz....

then kami g umah tok lang kat teluk air twar.. kalau mai sini kami semua mmg cari dodol dia la.. terbaik wok... xda sapa g bleh lawan... makan pun x melekit... x melekat kat tangan.. huhuuu...


at rumah Tok Lang
Lokasi : Teluk Air TAwar

lpas umah tok lang kai g umah kawan abah merangkap umah ex cikgu aku... umah dia kat permatang janggus... dia wat mee.. tapi kami x makan pn.. kenyang arr... x leh nak sumbat dah..


beraya kat rumah kawan abah
lokasi : Pematang janggus, PEnaga
n lastly kami g umah uncle beruk kat bertam lake house.. first time g umah die.. cantik larh.. nice deco... walaupun simple jaa


at rumah uncle beruk....
Lokasi= Penang Lake House

ok.. berakhir sudah crita raya aku.. panjanng kan? ni kira dh habis pendek nie.. hehehhe... =h0pe raya tahun depan kami bleh kumpul semua g...




















SILA LIKE :-)

Monday, September 27, 2010

KURSUS KAHWIN YANG SANGAT MEMBOSANKAN

Yeahaaa... selesai sudah kursus kahwin aku.. setelah membanting tulang menggagahkan diri bertahan selama dua hari... akhirnya aku berjaya dapat sijil kursus tu...muahahaha.. bunyi cam susah bnar ja akn?? mmg susah weh... susah nak bertahan dari tidoq... hihihi.. gila punya ngantuk nih..xtahan aku...

Cerita pasal kursus kawin ni... banyak gak input yang aku dpaat... banyak perkara baru yang aku peroleh.. kira x sia2 la kena bangun awal2 hari minggu nih..dengan letih keja... malam plak x tido.. mmg seksa la kan..penceramah plak ada yang ok n ada yang ko.. kalau yang k.o tu mmg berair arr mata nih... tahan ngantuk...

Sijil nya nnti aku lampirkan eh... x sempat nak snap gmbar.. balik smalam... terus pengsan.. mmg penat sgt dh...sepanjang dua hari aku kat kursus tu mcam2 ragam bleh kita tengok.. ada yang mai pakai songkok sebb nak sorok rambut pnajng... ada yang pakai stokin busuk (dh dalam aircorn, pakai lak stokin busuk.. mmg best a kan.. lavender ja baunya), ada yang tua.. yang muda.. n yang terlebih muda.. aku ingat aku ja yang muda..rupanya ramai g yang muda dri aku...


SILA LIKE :-)

Friday, September 24, 2010

...m0rning every b0dy...


Morning everybody... have a nice day... 
..
..
hari ke-5 aku keja....
..
..





 daaa... byak keja nih....



SILA LIKE :-)

Thursday, September 23, 2010

kuRsus kAwin...

Sejak praktikat arr..busy amat sih... balik lak mmg letih arr kan... nak wat apa pun mmg x larat... balik ja mmg terus telentang tido... tambah2 keja macam kami yang berdepan ngan komputer setiap masa... malam ngadap latop plak.. nasib la laptop wat hal so xdapat nak on9 mlam... malam on9 pakai phone jaa....

so sabtu nie...seperti yang dah di plan.. sabtu ngan ahad ni nak g kursus kawin ... eheeee... jeng.. jeng... jeng.... nntikan yah nanti... pada yang x percaya... akan ku lampirkan sjil itu kelak... huhuhuhu...

kalau dulu... gi kursus bahasa inggeris, matematik, sempoa, komputer sekarang nak g kursus kawin plak... eee suka2... hehehe..

mood=excited!!!

SILA LIKE :-)

Wednesday, September 22, 2010

...UHUHUUUU..


M0rning every body... di keheningan pagi nih aku mengambil kesempatan untuk menghapdet bl0g kesayangan plus suka duka aku nih... hehhee... berbekalkan semangkuk mee kat rumah.. n sebungkus kopi ais kat opis aku menyiapkan keja2 yang perlu disubmit hari nih.. mmg x cukup tangan arr kan... kalau bleh pakai kaki mmg pakai arr.. huhhu... nasIb baik la x bleh kan.... kihkihkih..

Keadaan kat sini memang busy tahap cipan.. mmg x ckup kuku kaki la kan... kekadang kan rasa macam tengah keja kat syarikat bursa saham ja... kejap2 orang kol tnya itu ini... ini itu... ini ini..itu itu... huhuh.. nyampah? sila keluar dri bl0g ni... huhuhuhuhuuhu... cuba tengok keadaan sekeliling...suasana sunyi sepi... sorang ja yang dah mai... yang lain x sampai g....

x cukup dengan tepon opis.. hp pun nak bunyi sekali...mmg bz amat la kan... k la.. da keja nak kena settle...  das

SILA LIKE :-)

...LALALALAL...

For The Rest Of my Life-Maher Zain



I praise Allah for sending me you my love

You found me home and sail with me

And I`m here with you

Now let me let you know

You`ve opened my heart

I was always thinking that love was wrong

But everything was changed when you came along

OOOOO

And theres a couple words I want to say

Chorus:

For the rest of my life

I`ll be with you

I`ll stay by your side honest and true

Till the end of my time

I`ll be loving you.loving you

For the rest of my life

Thru days and night

I`ll thank Allah for open my eyes

Now and forever I…I`ll be there for you



I know that deep in my heart

I feel so blessed when I think of you

And I ask Allah to bless all we do

You`re my wife and my friend and my strength

And I pray we`re together eternally

Now I find myself so strong

Everything changed when you came along

OOOO

And theres a couple word I want to say

*Repeat Chorus

I know that deep in my heart now that you`re here

Infront of me I strongly feel love

And I have no doubt

And I`m singing loud that I`ll love you eternally



Repeat Chorus

I know that deep in my heart..

SILA LIKE :-)

Tuesday, September 21, 2010

...H0MESICK...

Dengan ini, saya Aida Najwa b ABdul Ghani.. no kad pengenalan 900404-02-5110 mengaku saya mengalami homesick yang sangat kritikal sekarang nih... tanpa malu-malu..tanpa segan silu..hihihi...
..
..
..
..
..
..
..
tak da pa yang bleh dikatakan lagi.. yang ada hnyalah rasa rindu yang teramat sangat pada mama.. abah.. n adik2....
..
..
..
..
to my mama..walaupun mulut dia bising...suka membebel.. suka beleter..suka marah2 aku....aku tetap rndu dia.. n dia yang paling aku rndu skrang nie... huhuhu
..
..
..
 
:-(


SILA LIKE :-)

Monday, September 20, 2010

...MULAKAN HIDUP BARU...

Lama sudah x berblog..dah berhabuk..dah bersawang bl0g nih..angan2 nak jadi blogger tegar mmg failed la kan... muahhaha...tajuk entries kali nih..mulakan hidup baru...huhuh bunyi smacam ja kan?? actually hari nie aku dah menjejakkan kaki ke alam pekerjaan...huhuhu cepatnya masa berlalu. kan3.. dri aku tadika..sekolah rendah..sekolah menengah... n now zaman kolej n now aku practikal aka aku dh keja... 

kalau nak crita kenangan pahit manis aku selama nih mmg dua hari dua malam pun x habis la...panjang lebar nak crita...huhuhuh...semua kenangan tu aka kekal terpahat dlam kepala otak aku..dah dah.. berbalik pada crita asal..aku nak crita seharian aku kat opis.... 

Hri ni hari pertama aku daftarkan diri kat opis...aku praktikal kat sni... dari smalam g aku xleh tido.. kejap2 aku pusing kanan.. keap2 aku pusing kiri... kejap2 aku bangun.. hhuuhu.. mcm2 aku pkir...bleh ke aku nak sesuaikan dri kat sini? tapi alhamdulillah... aku bleh ja sesuaikan diri.. mcm selalu la..aku mmg cepat nak sesuaikan diri dengan tempat baru... suatu bnda yang x penah menjadi masalah buat aku...

pagi nie aku bngun seawal jam 6.30 pagi...aku bgn sebab terkeut dengar pn rokiah jerit kejutkn anak bongsi dia g sekolah... lepas bangun aku gosok gigi, then aku solat Subuh....lepas tu aku turun bawah... g blik maid n ir0n baju..selesai ir0n baju aku mandi...then aku mula siap-siap... pastu turun bawah..sarapan nasi greng... disebabkan mo0d ynag tersangat excited.. aku makan ckit ja... g pun mmg niat nak diet time praktikal...dah sarapan baca paper jap smbil tunggu abg sepupu, si Ifzad siap.... bila dia dh siap terus bertolak g opis... opis ngan rumah kejap a.. x smpai pn sepuluh minit... dekat sngat....

bila smpai mula la gelabah ap.. masuk2 kak ana terus bagi aku punch card aku... aku tulis nama.. then aku bgi kat dia... tunggu jap.... then diaorang bgi aku meja... lengkap dengan sebiji iMac siap da tepon g.. wah3... termakbul arr impian aku nak pakai apple kan... walauun x pakai laptop... desktop pn jdi la...alhamdullillah..syukur sgt...mcm dh keja arr kan... suke2... bila semua dh masuk keja...aku pun diberikan tugasan yang pertama.. tugasan pertama aku buat cover mockup untuk Kementerian Pengajian Tinggi...ok la.. xda masalah sngat...mmg dah biasa wat pun.... aku buat 3 design... so diaornag plih la... 

sepupu spapat aku semua sgt prihatin owkehhh... bila lunch hour ja semua mai tnya aku bila nak g makan... abg long puasa so xdpat nk teman aku... tapi dia keja tnya jaa... then auntie aku plak... siap kol g..suh balik makan.... lepas auntie menantu dia si Am plak mai tnya aku.. huhuhuh.. terharu kot.. x lama pastu kakngah plak kol... then pass phone kat kakcik... adeh.. lagi terharu.. hehhe.. last2.. terbabas la diet aku.. acu offer nak blanja McD...muahahhaha.. mmg habis la kan... terus arr aku nampak mangkuk Chicken porridge... skali ngan milo ais aku order... huhuhuh....

so kesimpulannya kat sini, hari pertama aku berlalu dengan jayanya...huhuhu.. semua pekerja kat sini mmg aku xda masalah.. semua mmg slalu jmpa dah... so nantikan hari esok yah... chillll

SILA LIKE :-)