Thursday, September 30, 2010

~RIANG RIA RAYA ~

Hari Raya Aidilfitri merupakan hari kemenangan untuk semua umat Islam setelah sebulan berpuasa. Tahun ni kami sekeluarga beraya dengan meriahnya.. Rasanya dah dua tahun kami beraya tanpa acu.. alhamdullillah tahun ni acu balik beraya kat sini.. happy... bila acu ada baru la tambah2 meriah..tambah2 bab2 mercun nie.. memang seguni arr kami bakar tiap2 tahun... kalau maktok ada.. mmg dia maki hamun kami habis2san la.. dia kuat melatah...huhuhu.. i miss u maktok... malam raya tu berimamkan angah kami semua menunaikan solat maghrob secara berjemaah... then takbir raya ramai2... sangat heaven.. terasa tol nak raya.. kalau maktok ada mesti maktok bangga.. semua ank n cucu dia duduk tunaikan kewajiban yg maha esa...tapi sedih gak.. angah ngan am xda... tahun depan harap2 semua dapat berkumpul... baru heaven....

HARI RAYA PERTAMA
Bangun pagi ja terus mandi sunat aidilfitri..then solat subuh.. pastu ngan penuh excitednya memasing pakai baju raya.. sesi puji memuji n kutuk mengutuk.. heheh.. then semua geram konvoi ramai2 g solat sunat Aidilfitri.. tahun ni masjid yang kami plih Masjid Bertam Indah.. macam2 ragam yang bleh kita tgk time tu... ynag mai pakai baju raya lengkap pn ada... yg pakai t shirt pn ada.. n yg pakai lebih kurang pn ada.. perangai pun bersepah la kan... then lepas solat kami g bank jap.. kakcik nak cucuk duit..then terus balik rumah...

Sampai rumah semua dah siap2 nak bersalam2an.. pe g kelam kabut larh aku ngan kakcik nak bersiap...nak mekap2 g..mmg kelma kabut la kan... bila dah siap ja.. sesi bermaafan2 pun bermula.. dimulakan dri yang tua..smpai ke muda.. aku sebagai photographer yg bertugas... belakang sikit la kan..time nie mmang memasing meleleh la kan...yg minta halalkan tmpat tinggal, duit ringgit, makan pakai semua ada...then lepas tu kami berphotoshot kat luaq umah..siap pasang2 tripod g.. wah3.. menjdi sungguh raya kami kali ni...bila dh pasang tripod ni memasing posing maut la kan...x kira dah tua ke muda ka...semua bersemangat..termasuk la mak sedara aku..jap2 meh layan dulu gambar ni.. kang kita sambung crita balik eh...

posing dlu sblum sessi bermaafan..

saling bermaaf2an...
beraya dengan my mom

beraya n beraya lagi.. dengan auntie n my maksu...

...salam salam jugak.. duit raya jangan dilupa..

bergambar kenangan kat luar.... huhuhu best!!

tu baru mukadimah je.. blom lagi yang lain2... lepas bergambar kami mula la gerak nak g Kubur makt0k kat Penaga.. aku gi  bilik jap.. ambik handbag..keluaq ja terus nampak muka dua orang kawan aku kat depan muka pintu.. si Zul ngan Aizat.. ni la kawan aku dri aku sekolah rendah.. tiap2 tahun x penah miss mai rumah aku.. n rumah aku la rumah first depa mai lepas balik dari solat sunat aidilfitri.so disebabkan tahun ni perasaan malas menguasai aku dengan mama, kami x wat apa pun untuk hari raya pertama.. depa mai makan ketupat ngan kuih ja la... huhhuu..pdan muka hampa...

lepas depa balik, kami bergegas g umah Maktok kat penaga... kami gi kubur maktok.. kubur nek.. n kubur tok ba... lepas baca thlil,doa, kami tabur bunga rampai kat atas pusara diaorang...we miss them a lot.. huk3... dah2 xmo sedih2... raya kan?  pastu dri tu kami g umah mami balik... berya ngan dia... makan2.. kat umah mami kami makan ketupat ngan kuih..nasi daging tgah masak g...

beraya kat rumah maktok..
Lokasi : Lahar Tabut, Penaga

Lepas rumah maktok, kami g umah Tok Chaq kami.. sebelah umah maktok ja... memang penuh la rumah rumah tu dengan kami..kat rumah Tok Chaq kami makan mee kuah.. aku x makan pun... sebab kenyang g makan tdi... yang lain2 pun rasa ja... nak makan banyak pn x leh.. byak g umah nak g....

beraya kat rumah tokchaq..
Lokasi : Lahar Tabut, Penaga

Lepas umah Tok Chaq kami pi rumah Pak Lang Eee..rumah paklang ee ni bedepan ja dengan umah Tok Chaq....kami lagi rapat ngan paklang  ni berbanding ngan Tok chaq..so lama jugak la kan berborak kat sini...kami makan bihun sup... ngan kuih raya... erkkk.. kenyang lagi.... huhhu keja makan ja kan? muahahha... seee our body la weh...

beraya kat rumah Pak Lang Eee..
Lokasi : Lahar Tabut, Penaga

Lepas berborak n bergambar segala.. kami meneruskan aktiviti beraya kami ke rumah long Yam...rumah Long Yam ni lokasi dia selang dua buah rumah dari  rumah Pak LAng Eee... n berdepan ngan rumah maktok... Long Yam ni nak kata sedara rasanya tak kot... just jiran tetangga jaa... tapi rapatla.. every year raya mmg x penah miss larh...mesti datang pnya... n every year mesti menu kat rumah Long Yam ni Soto Ayam...hehhehe... n gambar kat bawah nie gambar kami jalan2 nak g sana...n da dua tiga aksi panjat tiang Adli. hihihihi

beraya kat rumah Long Yam..
Lokasi : Lahar Tabut, Penaga

beraya kat Long Yam..
Lokasi : Lahar Tabut, Penaga

Masa kat rumah Long Yam ni, sepupu dri Kangar kol.. cakap da akt depan rumah dah..... haaa sapa suh datang x bgtau?? adeh.. apa lagi.. tuan rumah memasing kena bergegas balik la kan... yang balik aku, mama, ngan tiga dara pingitan tu ja.. yang lain stay g.. smpai ja rumah diaorang dah penuh umah tok aku... tengok bby maksu...aku pn jemput la diorang datang umah..4 bjik keta sebijik mpv..paham2 la mcam mna kan.. mmg penuh rumah la kan.. nak jalan pun kna himpit...huhuh... disebabkan datang tnpa khabar berita.. nah korang makan ketupat jela..muahahhaa.... kat bawah ni aksi2 sorang bapak penyayang... haa bang long.. bila g nih? semua tertunggu2 nak makan nasi minyak banglong...

family Kangar datang beraya kat rumah.. aksi penyayang abg long...

Tengah sibuk-sibuk layan diaorang nih, adik cakap hp de msej.. g tengok.. byak msej n miskol dri kawan2 aku.. eina, inn ngan dila cakap nak dtang umah..... aku msej.. smbil msej mak aku x henti2 duk pnggil.. bila tgk hp balik kami kat depan umah hang dh...aku pun bergegas arr...xda pun.. main2 ka depa nih?bila kol3 tiga2 x angkat.. marah aku ka?
xpela.. marah la.. jnji korang bahagia dh la...plik gak aku...slalunya xpenah mai beraya raya pertama... hdepa pun buka x tau rumah aku ramainya mcm mana...xpela.. lupakan... kang ngundang kesedihan yang melampau2...

mmg penuh rumah la kan...

Ni plak gmbar kat umah maktok... smbil jenguk si rayyan akmal... anak my mksu...eina nak tunjuk sifat keibuan dia kat kami... kihkihkih

kat rumah maktok...muka2 naughty...eeeegeram..
p/s : rina tga tunjukkna skill keibuaannya


sebelah malamnya plak kami g umah kawan auntie, umah pak lang Husin.. umahtok chaq.. n umah toksu... balik umah terus semua membongkang tido.. penat weh.. raya pertama kami balik dekat2 pkul 12.30 jugak la...

siap2 nak g beraya lagik...



wajah2 ceria kesayangan hamba... sweet je semua....

HARI RAYA KE-2
Hari raya kedua pun kami penuhi dengan aktiviti beraya mcam hari sebelumnya..cuma kali nie kami ditemani dengan bakal orang baru dalam keluarga kami..raya kali ni kakcik bawak balik bf dia..UStaz Fozi... happy f0r u sis.. hope pasni xda dah adegen nangis2.. bleh blh la jantan x guna tu dri hidup kita.. kan3... si Fozi ni ngan kakcik baru g.. seminggu sebelum raya cam tu la.. tapi dah memasing serius..pa gi jalan jela kan.. mana kami g semua dia ikut... seksa ooo... smpai darah2 hidung dia.. so sesapa yang nak join family kami sila pastikan mental n fizikal anda kuat yew..

menyambut ketibaan ahli baru.... En Ahmad Fauzi...
Gmbar kat ats tu kami snap sebelum kami bertolak g Parit buntar.... Rumah sebelah uncle yang takiruddin... actually aku dh lama x jumpa diaorang nih... since kami kcik2 g... so... segan tu ada jgak... tapi last terharu beb.. depa ingat g nama aku. kihkihkih....

family gathering at Parit Buntar, Penang...
HARI RAYA KE-3
hari raya ketiga plak kami dahului dengan g Penang... umah sedara.. umah dia nih betul2 sebelah pagar USM... sebelom pi kami posing dlu.... wajah riang ria kakcik....wekk :-P

kakcik with her husband to be..

kat bawah ni plak gambar kami bila dah smpai penang...Uncle zul ni duk banglo 3 tingkat...bangga weh de sedara berjaya2 semua.. agak2 aku bleh x cmni? huhuhuh amin.. mudah2an..

beraya at rumah sedara kat Gelugor, Penang..



huhuuhuhuhuu...

then kami patah balik ke butterworth.. kami makan nasi kandar telekom.sedap ooo nasi ni.. kalah la nasi kandar yang len... setakat nasi kandar beratuq, nasi kandaq pelita, nashmir, line clear semua x sedap.. bleh bungkus la semuanya....makan malam kami kat Telekom ditaja oleh En Fozi.. thanks yaa pak ustaz....

then kami g umah tok lang kat teluk air twar.. kalau mai sini kami semua mmg cari dodol dia la.. terbaik wok... xda sapa g bleh lawan... makan pun x melekit... x melekat kat tangan.. huhuuu...


at rumah Tok Lang
Lokasi : Teluk Air TAwar

lpas umah tok lang kai g umah kawan abah merangkap umah ex cikgu aku... umah dia kat permatang janggus... dia wat mee.. tapi kami x makan pn.. kenyang arr... x leh nak sumbat dah..


beraya kat rumah kawan abah
lokasi : Pematang janggus, PEnaga
n lastly kami g umah uncle beruk kat bertam lake house.. first time g umah die.. cantik larh.. nice deco... walaupun simple jaa


at rumah uncle beruk....
Lokasi= Penang Lake House

ok.. berakhir sudah crita raya aku.. panjanng kan? ni kira dh habis pendek nie.. hehehhe... =h0pe raya tahun depan kami bleh kumpul semua g...




















SILA LIKE :-)

No comments:

Post a Comment