Friday, December 31, 2010

31.12.2010

Written by : purplE lAdy

Masa berlalu dengan begitu cepat, pantas, laju...apa2 lagi word yang bleh describe betapa cepatnya masa berlalu...sedar x sedar dah setahun berlalu....ayoyo...that mean next year aku dah 21 tahun? terasa bagai baru smalam daftarkan dri ke sekolah...main kawin2..panjat2 pkok... main masak2...huhuhu.. now aku dh besau lebar... napa lebar?? napa x panjang? **sila jawab sndri.. lalallala

And insyaallah next two weeks aku akan mula daftarkan diri sebagai pelajar balik... eeeyaahhh nak smbung degree plak.. waa dah degree? eee cepatnya masa berlalu... nak ulang lagi... cepatnya!!!... sedar x sedar dari bawak basikal aku dh bawak keta.. bawak moto... satu kemajuan yang harus aku banggakan... Baru2 ni aku round2 pusing sawah dengan adik aku.. tetiba terserempak dgn kawan baik aku time sekolah rendah.. idayu..dia mcm terkejut ja aku bawak mootor... buat semua yang x tau... aku antara kawan2 yang xbleh bawah motor..even time sekolah  menengah  form 5 pun aku x pandai bawak g..lepas spm baru aku blajar... n now... aku dh bleh digelar minah rempit beb... bangga lagi...lalalalaal

Kurang dari 24 jam kita semua akan masuk ke tahun baru... tahun 2011... bila dah nak melangkah ke tahun baru je mula la semua nak bercakap pasal azam baru...mmg bagus kalau ada azam.. tapi korang capai x azam2 korang yang sebelum2 nie? ke korang berazam sesuka hati korang ja?? cepat2 jawab...

Lain dengan aku...aku x suka berazam... aku suka berangan...knapa? sebab bagi aku kalau aku berazam n azam aku x tercapai, aku cepat putus asa n down.. so baik aku x payah ada azam... aku lebih suka berangan... klau berangan x tercapai pun xpa.. nama pun angan2 kan... standard la...korang nak tau apa angan2 aku tahun nie? hehehe...huhuhu... buat sorang blogger tegar mcm aku nie.... aku punya impian nak blog aku yang entah apa-apa nie jadi famous the amos mcm blog kak yat ( ala blog yg kuar paper tu... blog pasal seafarer's wife), blog hanis zalikha, blog perempuan jumblo, blog zack zukhairi, blog jejari runcing n beberapa blog terkenal di Malaysia... 

Macam baru-baru nie semua bercerita pasal blog jejari runcing... blog milik cinta hati gool keeper bola sepak kita..dalam sehari followwer dia meningkat smpai 3000...wow... sangat memberansangkan...nak jugak mcm tu... any idea?????? En boifren g la main bola sepak,.. nak femes de amos mcm tu jgak... lalala

tahun lepas aku berangan nak tukar hp aku yg cokia tu kepada hp idaman hati.. lahamdulillah tercapai.... now aku pakai E72...n aku jugak berangan nak ada DSLR... tercapai jugak... coz skrang nie setiap moment2 indah aku aku captured pakai D5000....agak2 angan2 aku tahun nie bleh tercapai x? terus senyum2.... dlaam hati ada taman... lalalala

SILA LIKE :-)

Friday, December 17, 2010

AYAT2 Yg mmbuatkn WANITA sering TERPEDAYA Dgn Tipu Helah LELAKI...MUST READ??

Written by : purplE lAdy


Tanda2 Lelaki Yang Tidak Baik:

Bila laki tu cakap,
 “Awk...walaupun dah berbelas tahun bersama awk...sya tak penah ada org lain...
hanya awk sorang sj...”

Then girl tu tntu jawab, “awk tak borink, ek??”

Laki tu tntu balas,

“saya tak penah borink ngn awk...awk cute...dr dulu smpai skrg..”.

Dlm msa yg sma, laki tu angkut girl tu ke hulu ke hilir cam bini dia..mmg ar dia mngaku tak borink...puas hati asalkan ada girl yg tman dier. Girl tu tak cute pown..sj puji spy dia rsa syok nk lyan....then sbnarnya waktu girl tuh tak ada...dah rmai dah girl lain yg dia usha.....

  • Then, laki tu ckp,
“Saya rasa kn, awk lebih cute kalo pkai bju nih, tak apa..tkar ar bju...lg slesa..tak pnas. (bju yg mmudahkan proses mngintai)”

Dlm hati girl tuh, “wokey....ni akn jd bju favourite akuh, ni..”.

Sbnarnya tak comel pown, girl tu pkai cam tu...sj je...sng skit boy tu nak lpaskan nafsu mata...dpt tgk sj pun ckup ar..tak dpt pegang pun tak apa..imagine jew sndiri..




  • Bila boy tu sembang...dia cuit bahu girl tu..
dgn slamba, “kita kan kwn....”.

Pd hal....dlm hati... “wah....lmbut giler bahu minah ni...kalo ak dapat pluk nih...gerenti esok dpt baby....”.

Come on la girl...prmpuan jnis apakah anda andai sng2 dpt dipegang sana sini???




  • Bila cintanya ditolak, laki tuh ckp..”its ok... I always waiting for you. Hope still dpt jd bestfrend awk..”
Dlm persahabtan tuh, dia slalu jln2 ngn girl tu mrata-rata tak knal siang mlm...Biasa la...member, kan.....????

Pd hal, kalau btul dia cintakan girl tuh, dia akn cuba jg maruah girl tuh.

  • ok....this boy mmg baik ar..dimata pmpuan... Ayat dia ckup harmoni...
“wak...jom jalan2...borink giler. Dah beku otak nih, study...”.

Girl tu ckp... ”ok...tapi saya bwak kwn bley tak?takut nnti org pikir apa plak.”

Dgn pnuh gntleman... ”apa slhnya...sgan la plak, kalo kita berdua je..”

girl tu mmg terharu n dlm hati, "so sweet....really understanding..".

Kat sini mmg slalunya girl terpedaya n cair hbis ar...pd hal sbnrnya dlm hati laki...
sj jew...tnjuk baik....nampak ar cam hormat dia...bdak u*** la ktakan...hah,hah,hah...”

Mmg nampak SEPERTI rekaan n agakkan smata2... Girl akn ckp,
“tak smua laki cam tu, kowt...”.
Dan kalu tny llaki, llaki tntu tak akn mngaku. Tapi ingt2lah pesanan Rasulullah.. Apakah ciri plg jelas tuk knali lelaki yg baik... Siapa lbih bnr, Rasulullah ke..bf anda???


Wahai saudari...sbnarnya anda jarang sdar...mudah sgt nk knali n bezakan antara llaki yg baik dgn yg jht...mmg anda tak bleh bca air muka kami...jd Rasulullah ajar anda..Anda sj yg tak prasan...

Rasulullah pernah berpesan, 
“wahai lelaki, tundukkanlah pandangn mu...jagalah mata mu”.

Lelaki yg baik akn sntiasa menjaga pndangn matanya..

Cirinya sgt mudah dilihat, tapi sangat sukar ditemui... 

Girls...cuba fikir balik...apa hadiah istimewa yg mampu anda brikan kpd suami anda nanti.. hadiah yg mampu bezakan antara dia dr lelaki2 lain, andai tubuh anda dah pernah disentuh oleh rmai lelaki...

Lelaki mana pun...akn terasa andai dia tahu, 
ok...dlu bini aku ni pnah kluar dgn this guy...this guy tahu apa favourite dia...slalu shopping n jln2 dia suka jln dgn this guy kt skian2 tmpat..suka mkn apa..dia ketawa cam mana.....




“Lelaki...pikir2 ar skit bro...kalau kamu nak bwak anak dara org n wat dia cam bini kamu, kahwin ngn dia...ko angkut dia kesana kemari... esok dia tu jadik bini aku...walaupun aku tak jangka n ikutkan tak nak pown, tapi dah itu takdir aku! aku tak nak hampas beb. Sape nk bekas ko??walaupun ko tak pnah sntuh dia!”...

Ok....alright..alright.....smua llaki akn ckp cam tu..for sure..kalo kita dah tahu n nmpak sorg mamat nih ber'romantic' dgn girl yg akn jd istri kita... Mmandangkan kita tak tahu siapa yg akn jd isteri kita, so...jgn buat mcm tu kt ank org...fikir2 ar sndiri... Kita ni Islam....Nak ke...kna cam tuh?  B4 kahwin...ada jantan mna2 ntah bwa isteri kita ngn pnuh drama mcm bju dia??


Wahai gadis....ingatlah..sesi perkenalan sblum perkahwinan hanyalah sewaktu dalam pertunangn..

Dlm Islam, tak penah wujud istilah “cop”, “couple”, “dating”, dsb..yg wujud hanyalah pertunangn n pernikahan...


Jgn skali2 anggap, 
“k...aku mmg jahat, so ssuai ar ngn mamat nih. Keluar sma2 pown tak pe ah..dah dua2  jht...lg pown nanti ak nk kawin ngn dia jg..”.
Ssungguhnya jodoh pertmuan i2 di tangn Allah...
Once andai anda dpt suami yg baik....menyesal pun tak guna...yg pasti...anda cuma akn rsa kesal dan bersalah seumur hdup....Pasti tak ada seorg pn manusia rela hdup dgn rasa ksal..


Stiap insan itu pernah mlakukan kesalahan...andai telah terlanjur...bersamalh kita bertaubat kpdNya.. Allah sntiasa bri pluang tuk kita brubah slagi Dia izinkan jantung kita berdenyut.. Kita tak tahu bila ia akn berhenti...Disaat denyutan itu berhenti..maka tamatlah masa yg Dia bg tuk kita...

Girls.....jdlah mutiara asli...sgt sukar ditemui..apatah lagi ditatapi....Wallahua'lam..

PESANAN DARI ADMIN: MEREKA YG SEDANG ASYIK BERCINTA DAN BERCOUPLE BERDUA-DUAAN...SEELOKNYA BACA ARTIKEL INI SEMOGA DIRI ANDA TIDAK MUDAH TERPEDAYA DAN AKHIRNYA MENJADI REBAH DIPANAH CINTA YG TIDAK DIIKTIRAF DLM ISLAM...SEORANG WANITA YG SOLEHAH TIDAK AKAN MUDAH TERPAUT DAN TERTARIK DENGAN AJAKAN SERTA PUJUKAN CINTA DR SEORANG LELAKI YG BUKAN MUHRIM UTK DIJADIKAN COUPLE...

brought to you by : jom tutup aurat dan jaga akhlak (facebook)
                            http://www.tagged.com/jagaauratanda (tagged)
                             http://twitter.com/(coming soon)


 source by : Abu Al Mu'minun (fb)

SILA LIKE :-)

Thursday, December 16, 2010

..SELAMAT PENGANTIN BARU...

moment-moment indah time kenduri my cousin.... let's picture tell everything...

camat pengantin baru...

org2 kuat kenduri kakcik

tantek!!!!

malu-malu gituu...

like it bebeh...

ch0mELLLL....

cantikk...

blink-blink gitu...

makan time...

lalalalalallalala....

peace...

smileee...

SILA LIKE :-)

Wednesday, December 15, 2010

..LoVES tHiS s0ng..

Written by : purplE lAdy




Seandainya kau ada disini denganku
Mungkin ku tak sendiri
Bayanganmu yang selalu menemaniku
Hiasi malam sepiku
Kuingin bersama dirimu
Ku tak akan pernah berpaling darimu
Walau kini kaujauh darimu
‘Kan slalu kunanti
Karena ku sayang kamu


Hati ini selalu memanggil namamu, dengarlah melatiku
Ku berjanji hanyalah untukmu cintaku
Takkan pernah ada yang lain
Adakah rindu dihatimu, seperti rindu yang kurasa
sanggupkah terus terlena, tanpamu di sisiku
Ku ‘kan slalu menantimu

SILA LIKE :-)

...kEhilAngAn iTu pAsti...

Written by : purplE lAdy

8 Disember 2010
Pagi nie aku kerja lagi.. semangat n feel nak keja memang dah xda..family dari penang da on the way... bahang kenduri makin terasa..aku? tah la... positifkan diri aku yang sememangnya pkir negative ja nih.. hari ni banyk keja nak kena settle sblum aku cuti esok hari...keja yang banyak x mampu pun hilangkan apa yang bersarang dlaam kepala otak aku nie...naluri aku mcam kata ada yang x kena dengan semua ni..tapi sapa la aku nak suarakan semua nie...jam 1 ptg aku balik rumah.. makan tgh hari.. mama n abah aku dri penang da smpai..semua sibuk membelek pasu2 seramik untuk gift masa kenduri nanti..aku lepak2 jap then aku balik opis balik...aku buat kerja mana yang blom siap.. then smpai masa untuk balik aku balik..kakcik plak dah tension sgt dah aku rasa... semua blom settled.. smpai kan jam nak buat hantaran pun still blom kat tngan lagi..

9 Disember 2010
hari nie khamis.... esok harinya...arghhhh kepala aku makin serabut... dan serabut...kenapa dan mengapa biarlah aku ja yang tau...aku kuatkan hati, gagahkan dri tengok semua ni terjadi... tgh hari tu kak anes merangkap manager kat opis tu (hahaha) bagi kelonggaran untuk aku balik....tapi aku x nak balik....aku keluar ngan Aleeda(kawan baik spupu aku) gi cari paper bag untuk majlis aqiqah Dani..dari satu kedai plastik ke satu kedai plastik kami jajah..semua xda... dari kampung delek, kami g simpang 4, pastu g Jalan Taiping, gi GM tetap x jumpa...then kami decide nak g opis jap.. hanta keja bru nak smbung cari... dekat2 nak smpai opis kami jumpa satu kedai plastik.. ADA.. yey.. xyah nak g shah alam cri...

dah dapat kami balik rumah.. isi goodies dalam brownies paper bag tu...then deco tangga letak bunga n kain sikit..tolong kakcik pasang cadar bagai..tetiba aku terbaca something... terus darah aku mengirap...aku pass kat angah...angah pun terkejut tgk...tau la marah, tau la kepala hangin tapi agak-agak la...ingat orang yang trima benda tu x rasa apa-apa ke? dia perempuan beb?aishhh mmg aku da hilang respect kat ko...sikit pun aku x respect kau dh..xyah nak tunjuk baik, nak tunjuk alim la depan aku..hipokrit beb!!! HIPOKRIT!!! eeee... geram2...banyak yang aku tau pasal ko yang orang lain xtau.. mau ja aku rampas mikrofon n bagitau semua orang pasal ko..tapi aku x smpai hati tgk org yang aku syg sedih...kecewa... biarla..aku diamkan ja.. asalkan ko x melebih...kalau ko brani melebih mmg ko tau langit tu kat atas ke bawah ka...ko bukan kaki blogger atau silent reader tapi aku harap sangat... ko baca entries aku nih... plezz jaga 'dia' elok2...dia baik, xpatut ko layan dia macam tu...aku merayu..aku sanggup melutut depan ko kalau ko nak...cukup la dia menderita slama ni... dia sedih slama ni...

Then, malamnya aku pakaikan kakcik inai kat tangan n kaki dia..n malam tu juga aku tido ngan dia... buat kali terakhir sbelum dia jadi bini orang.. huhuhuhu i going to miss this moment...baring2 smbil crita masalah yang nak di kongsi bersama... share-share masalah.. uwaaaa... kakcik...aku x rela...dulu aku cla rapat sgt.. tapi bila dh aku duduk ngan ko mmg aku trasa la..patut la zati sedih... mmg sedih weh aku pkir2 n terus pkir.. smpai aku terlena...

10 Disember 2010
Inilah hari nya.. malasnya aku nak bangun pagi ni... kalau terus tido boleh aku panjangkan waktu aku dengan dia... huhuhu... seawal jam sepuluh aku bangun pagi tu.. awal ke? awal la bagi kami yang kena keja smpai pkol dua tiga pagi nih...bangun ja aku terus mandi then siap2.. hari nie byak agenda aku dengan aleeda... dari beli barang dapur yang banyak x hingat tu, terus g ambil cupcake Sunway Piramid,  beli bunga kat Jlan Taiping, terus shoot g ambik yang manyak sampai x cukup tangan tu, then g beli buah...pergh.. penah doh...smpai umah dh dekat pkul 6... dah nak kena kemas-kemas n siap apa yang patut..lepas dh siap aku mula x tentu arah... muka aku cool... otak  aku serabut tahap gaban dh..semua buat serba x kena.. kejap2 masuk blik kakcik.. kejap2 aku msuk bilik angah.. n kejap2 aku masuk bilik pengantin... sapa yang perasan time tu prasan la..mmg nampak aku x senang dduk...waktu die kian hampir....erm dalm hati.. aku redha jela..aku tgk zati nagn adik.. lebih kurang aku ja...aku tnya adik dia ok je.. trus dia pluk aku.. dia nangis... uwaaaa.. sian ko dik.. tapi aku bleh wat??? kita redha jela..

zati, harleeda, adik n aku menangis gila kat blik angah... tah la... mmg x leh na control dhhuhuhu... bila dah cool.. aku turun bawah.. then trus Am cakap panggil kakcik, hhuhu...trus nak nangis balik... masuk bilik ja aku pun gtau kakcik,...    "kakcik, diaorang  dh panggil ko"....aku tgk ja dia.. dia pluk aku... hhuhuhuhu... :'(...


sedih weh.. tersedu-sedu aku...masa nya dh tiba.. satu-satu kenangan terimbas aku dengan kakcik bermain kat kpala otak aku...tgk wayang.. g genting sesama, main bowling, kongsi masalah sesama... uwaaa.... aku dh mula rindukan saat2 tuu...hukhukhuk


tepat jam pkol 10.10 malam.. kakcik dh sah jadi isteri... fullst0p...


BUAT KAKCIK:
aku sayang ko... aku xda kakak.. so tanpa segan silunya aku anggap ko mcm kakak aku.. huhu... x kira la ko dh kawin ke apa ke.. ada masalah meh kongsi ngan aku...aku doakan yang terbaik buat ko..apa2 pun ko nak buat ingat weh.. pkir diri kita dengan family kita dlu... prasetan dengan orang lain!!!

:'(

kasih adik smpai syurga



SILA LIKE :-)

Sunday, November 28, 2010

Finally :-)

Written by : purplE lAdy

Mood : Dalam hati ada taman... :-)

Yippi.... finally after more than 5 month...we met again..uhuuu...perasaan? tak dapat nak diungkapkan dengan kata2..hanya pandangan mata yang mampu menjelaskan apa sebenar yang terbuku di dada...kami hnya mampu menatap dan terus menatap utuk bekalan bila berjauhan kelak....

acece...sastera sangat la plak kan...

smalam pertemuan kami mmg x dirancang... mmg En bf ada bgtau aku sebelum ni dia nak turun KL..ada kenduri kat Shah Alam..wallaweh... terus dalam hati ada taman..walaupun takot nak berharap lebih2...ade ja yang x menjadi...so sepanjang minggu aku diam jaa..x nak tnya dia jadi ke tak trun KL..pagi Sabtu...aku bangun terus dpat msej dri En boifren...beritahu dia dh bertolak ke Kl...pkol 2 lebih dia kol... huhuhuhu..dalam ati harap dpat jumpa...huhuhuhu
then dia tnya sya, free x skrg??? sya cakap free je...terus dia cakap "jom jumpa..kejap pun jadila"... yipppii... sronok..

laju ja mulut sya jawab...

"ok yunk...5 minit pun sya x kisah...janji dapat tgk awak...

 Terus bangun..siap2..kitaorag decide nak jumpa di SACC Mall, Shah Alam..buat semua yang tau Aida ni buta jalan...tapi dah celik sikit dah.. Aida dah berjaya sampai Shah Alam dengan jayanya..thank my dearest cousin sbb tunjukkan jalan baru2 ni...then dh smpai dua tiga kali jugak nak cri parking...bila dah dapat parking..Aida call  dia tnya dia tunggu kat mana... dia cakap dia tunggu kat groundfloorr...

Disebabkan Aida park keta kat atas..dri tingkat atas Aida dh nampak dia..huhuhuhu.. tetiba mula la nak emo... huhuhu...masa tengah menapak tu dia dah perasan aida..dia senyum...uhuu..senyuman itu yg sya rindukan slaluu...senyuman yang wat sya lupa semua masalah yang sya ada...  

bila dah berdepan... bila dh bertentang mata...hati mula xda hala tuju... "Hai" ...tu ja yang mampu diluahkan time tuu..dia plak?? terus senyum dan senyum...muka yang xpenah nak masam2 bila dengan sya...syang awakkkkk....oppss lupa plak nak bagitau...akak n bakal abang ipar dia pun ada...xpe, sya x kisah... dpat jumpa pun dah syukur sgt.. lg pun sya rapat dengan akak n bakal abg ipar dia...so x terlintas pun diaorang kacau daun ke ape ke..

borak2 kejap then dia tnya sya, 
En.boifren : "b, apa plan hari nie?"
Me : "Nak beli kain.. nak tempah baju untuk kenduri kakcik"
En. boifren : b nak beli kat mana? sini ke?
Me : kain b nak beli kat Klang jap g.. b dah tgk hari tuu...kat sini b nak beli beads yang dh siap jahit tu nak letak kat tnagn baju.. b ingat nak beli kat mama skali...
En. boifren : kat mana nak beli? jom la..karang lewat plak awak nak balik..

Lepas sya gtau, nak beli beads tu kat Gulatis, kita orang pun g Gulatis.. plih punya plih sya ambik design yang simple je,, x nak lebih2 sgt...ambik dua meter..sorang smeter dengan mu mom..kat kaunter ape g.. En boifren dah kluarkan wallet die..sya senyum jela kan...smoga awak murah rezeki... huhuhu...

Lpas dah beli, dia cakap dia x smpai hati plak nak suruh sya balik sorang2.. so dia decide nak hantar sya balik Klang..so sya pass kunci kat dia.. dia drive...ati mula x sennag... tadi ada org lain..x leh nak borak sgt.. ni dah berdua..mcm2 la bleh dibualkan.. 

Masuk dlam keta...dia tgk sya.. senyum je..haishh nape nih.. xda pun ura2 dia nak start keta..sedangkan keta bertenggek tunggu kat blakang..

"b, awak x rindu sya ke?" blurp.. ada ke  itu yang dia tnya? sya diam je...tapi apekan dya.. air mata mula bertakung... bertakung... nnn huhuhuhuh... meleleh2 la... x mampu nak jawab soalan dia tu...padahal dalam hati...

"gila sya x rindu awak...nk tido awk yg terakhir sya pkir.. bgun pagi awak yg pertama sya ingat...."!!

Dah tgk sya nangis baru la dia glabah...then kitaorang pun bertolak balik ke klang.. akak n bakal abg ipar dia follow dri blakang...dlaam keta byak yang kami bualkan..hujan trun renyai2...aishhh.. hujan rahmat ke nih? :-)

jalan agak sesak..Alhamdulillah..lambat sikit kitaorang smpai.. smpai klang dia temankan sya beli Kain.. hehehe save bajet bulan nih...:-) before dia balik.. dia ajak g makan pizza kat Jusco.. layankan jela....mcm biasa pizza island supreme, murshroom sup, ape g tah dia order sya x ambik port dh... ati dh mula gelisah...makan pun x rasa papa dah..

Lepas makan...aishh ni la time yang paling sya x suka.. sedih beb.. rasa mcm nak peluk2 ja.. tapi apekan daya dia blom jadi yang halal buat sya.. huhu... senyum yg x ikhlas ngna linangan airmata jaa aku kasi kat dia.. mulut dh x leh nak ungkap apa2 dh.. dia yg byak ckap.. mcm slalu.. take care, jaga makna, jaga solat, n mcm2 lagi la.. aku hnggukkan jela.. aku msuk dlam keta..aku start enjin keta..aku babai jap kat dia..then aku terus gerak...aku stop keta kat sebelum smpai rumah makcik aku aku nangis...huhhhhuhuhuhuhudekat 15 minit..agak2 aku dh cool ckit aku drive blik umah... 

1 message received... 

"b..take care eh.. xnak sedih2.. abg pun sedih jg tgk b mcm tu..nanti ada rezeki kita jumpa lagi eh??..

hehehe... so sweet... :-p sebab ni la sya syang awak slalu...


sila la muntah bagi sesapa yang rasa nak termuntah...huhuhuhu...meh layan tengok apa yang En boifren belikan..


kain untuk saya dan mama....nak pakai time wedding kakcik nanti

ni plak beads yang dah siap dijahit... tinggal nak jahit atas baju ja nnti... 
juga untuk sya dan mama...

tudung xpress.. 


Buat En. boifren :
"Sya suka sakit.. bila sakit awak mesti dtang mlawat sya.. :-) Thanks sebab dtang jenguk sya dri jauh...walaupun awak sbenarnya kesuntukan masa, awak jumpa sya jugak...thanks sgt2...huhuhuu.. now, i'm going to miss u again..huhuhu kapan yah bisa ketemu lagik?? xpa2.. sya kuat...minum milo sya jadi sihat dan kuat... :-)

syang awak slalu...










SILA LIKE :-)

Monday, November 15, 2010

..grAphic dEsignEr..

Written by : purplE lAdy

Semua orang ada cita2...pelik kalau xda.. mmg korang target untuk hidup korang la kan? bagi aku.. aku punya banyak cita2.. since aku pasti umo 5 tahun aku tahu apa itu cita2..aku dlu bangun pepagi mama akan tnya "What is ur ambition Along?" hjgn harap la nak jawab sikit2.. doctor, peguam, hakim, engineer, inspektok polis semua kau nak jadi...tamak kan? bila aku form five tertanam plak cita2 kau nak jadi arkitek.. sebab aku minat subjek Lukisan  KEjuruteraan.. hihihihi...tapi kejap je weh... masuk kolej berubah g.. nak jadi Graphic Designer plak.. n aku rasa ni cita2  aku yang terakhir kot... sebab sekarang aku mmg dah di laluan tu...  semenjak aku praktikal ni aku dah mula rasa macam mana susah senangnya jadi graphic designer.. best bila orang plih design kita, bila orang cakap design kita cantik,.. sedih bila direject... bila orang komplen sana sini... taoi adat la,... setiap orang ada pandangan dan pendapat memasing..

So, stiap kritikan dan komen akan aku jadikan pengalaman untuk hasil kerja yang akan mendatnag...pujian pulak aku dahulukan dengan jutaan trima kasih...baru2 ni aku ditugaskan buat pamplet kesihatan... ni mmg full kerja aku la.. kerja ni x susah sgt.. cuma leceh sikit la.. diaorang bagi bahan dalam format jpeg jaa.. so aku kena trace n edit semua gabar yang diaorang kasi...rumit.. then semua note aku kena retype..keja ni la keja pertama yang aku deal sndri dengan client..client plak nun jauh di Kluang, Johor..so kitaorang berhubung menggunakan email...

Bagi aku aku senang dengan kerja aku sekarang nih...mama dan abah nak sangat aku jadi cikgu.. insyaallah akan aku turutkan kelak.. cuma x kira la apa yang aku keja aku tetap nak jadi Graphic Designer.. x kisah la secara sepenuh masa atau freelance...aku xkan tinggalkan kerja ni...kerja as a Graphic Designer ni memang selalu bekejar dengan dateline.. client bagi pgi nak petang... bagi hari ni nak esok... penat ooo.. kita plak base on idea yang menginap kat kepala otak ni.. so mmg x tentu la kan.. kekadang ada.. kekadang xda... bila ada sejam bleh siap.. kalau x da... sehari suntuk tangan x gerak2.. kalau gerak pun kompem kat desktop terpapar ja tetingkap muka muku.. muahahahha...

dulu masa study.. otak aku xnak kluarkan idea siang2...sakit oo.. time oran tido aku baru mula nak wat assignment.. nak study.. time orang bangun aku  mula ngantuk.. tapi x leh tido g.. aku kena g kelas dlu... masuk kelas.. lecturer mmg wajib sebut nama aku... mau x nya kpala duk hangguk tapi mata tutup... mula2 mmg penat... x larat... tapi lama- lama aku jadi terbiasa dengan keadaan ni.. aku jadi kaki berjaga malam.. mcm burung hantu dh...

Kerja sebagai seorang graphi designer ni bukan senang.. bagi sesapa yang cakap kerja ni senang n x memenatkan aku mmg marah.. korang bayangkan hidup kami sehidup semati depan komputer je.. berair mata beb....dari x pakai spek belh pakai spek balik ooo... besilau ja mata nih...penat pun penat duh... bgi yang x tau tu.. jnagan main cakap sesuka hati... 

SILA LIKE :-)

Wednesday, November 3, 2010

...EVENING PEOPLE...

Written by : purplE lAdy

EvEning people.. have a nice day... What day is today??? Today is Wednesday... hihihi practice jadi Cikgu jap.. kan mama ngan abah nak sangat aku jadi cikguu..huhuhhu.. excited nih nak tunggu Jumaat... my mom nak datang sini.. walaweh... best la kan.. mesti bleh makan yang sedap2...ceh... makan jugak yang aku ingat kan? kihkihkih....

Jumaat nih mama datang sebab ada kenduri sedara kat Shah Alam... Si Pengantin nih kalau ikutkan kaitan dengan aida kira dua pupu la aida.. kira dah pangkat mak dah.. uwaa.. dah tua dah aku..huhuhu...bapak pengantin ni request memacam kat kitaorang.. so mama decide nak buat laksa...kompem sedap... cayalah... kalau bukak kedai jual laksa mama.. kompem laksa pokok Janggus kat Balik Pulau yang terfemes de amous tu bankup...dah la x sedap..demand plak tu... nak order kena beratur panjang.. xda nya orang nak dtang ambik order kita... lepas order siap kena angkat dulang sendri... aiyeeekkk, aku nyampah tol...sumpah aku nyampah...

Bgai pandangan aku kalau korang kata Laksa tu ala2 penang.. sumpah x.. langsung x... kalau betul laksa penanng. ada nenas.. masam2 skit kuah die.. ni manis.. manis bawang... bawang ja bnyak doh... ikan x de la bnyak sngat pun...heran aku.. xtau apa yg special sgt kat situ.. koey teow theng(sup) ala2 Cina pun x sdap... biasa je.. byak gi tempat aku mkan sedap dri situ.. aiiyeekkkk... x paham aku...mungkin orang yang  slau cakap sedap tu xpenah makan g laksa mak aku.. x pun mmg diaorang xda taste.. kahkahkah... 

gambar2 kat bawah nie aku google kat blog2 kawan2 blogger aku...masa aku g sana.. aku x excited langsung... so x danya aku nak ambik2 gambar bagai...



 ramai kan??huhuhuhu xsdap pun..

berbakul2 laksa... 



yg kat atas tu bawang k.. bukan ikan k.. jgn tertipu... 

pisang greng.. bleh la.. de rasa pisang... 

nak makan? kena bratur dlu kk... 

koey teow  theng yg x sedap


SILA LIKE :-)

Tuesday, November 2, 2010

...AKU RINDU DIA..

Written by : purplE lAdy

i miss him... huhuhuh dah bebulan x jumpa.. hanya telefon n internet yang menghubungkan kami...huhuhuh..aku x bleh bayangkan hidup aku tanpa Hp...gelap gelita la hidup aku...orang selalu tnya mcam mana aku bleh bertahan smpai mcam ni... jwapannya... ermmm aku x suka doh.... xsuka56x.... aku x suka pun duduk jauh2 mcm ni... beratus2 kilometer terpisah...tapi apakan daya.. kit rancang je kan...

tapi kan.. kadang2 aku sedar.. byak kot kelebihan orang yang bercinta jarak jauh nih...especially bila jumpa... masa tu sangat berharga bagi kami... x nak gaduh-gaduh... x nak bazirkan sesaat pun dengan benda yang xda manfaat bagi kami... setiap saat.. setiap minit yang berlalu tu tersangat la berhrga bagi kmi...betull... xtipu....

walaupun kekadang tu kan ada je bnda yang bleh wat kami bertekak tapi kami abaikan... wat pe nak panjang2kan bnda yang x patut kita panjangkan..slalunya bila jmpa aktiviti utama kami makan.. tengok la badan mmasing kan.. hahaha..x kuasa den nak diet2 nih..then bila kami dah kenyang.. pe lagi... jalan2 la kat shopping Mall...time nak kempiskan duit dia stelah berbulan aku temankan dia wat keja lewat tengah malam...uhuuu.. bukan mengikis owkeh... dia bgi dengan rela hati.... kihkihkih... Tq musyukk... :-)

then sesi tngok wayang...time ni slalu otak dah x tumpu ke wyang dh... sebbb ni last part... slalunya lpas tgk wayang... kita orang balik.. n dia pun balik ke tmat asal dia.. haaa part ni aida mmg xsuka... gila bapak.... mmg lost control la kan... meleleh2 ayaq mata nih....x bleh nak cover2 dah... huhuhu...gilak.. berbulan plak la kan nak jmpa... sedih wehhh...time ni la nak pandang muka tu puas2... smbil ayaq hidung meleleh.. huhuhu :-P

x best kan??? mmg x bst kalau pkir x bleh nak jumpa slalu... tapi best bila diri kita lebih dihargai... bila sorang sakit.. time ni la nak tunjuk concernnya kita kat dia.. huhuu heaven ooo... bila sakit teruk skit... kita bleh tgk mcm mana tahap kerisauan msing2...hihihi.. aku paling suka bab ni.. terasa diri disayangi... :-P


SILA LIKE :-)

JUMA KEKAL DISANUBARI SAMPAI BILA-BILA

Written by : purplE lAdy


Juma adalah seekor kucing belaan keluarga aunt. Semua yang kenal aku tau aku geli dengan kucing. Bukan sebab kotor tapi sebab kucing ni bebulu..huhuh..seperkenalan aku dengan Juma. aku selalu labelkan dia sebagai seekor kucing yang yang senget, yang x betul, yang hyperactive dan yang gila.. kejamkan aku... tapi tu la...aku memang x bleh nak manja2 dengan kucing..

Sejarah asal usul Juma ni aku dengar bila dia tersekat dkat paip saluran kat rumah aunt aku..disebabkan dah x tahan dengar dia merengek, aunt aku pun upah orang kluarkan Si juma ni..tengkuk dia luka time tu, so diaorang hantar g klinik Haiwan.. RM450 kena beb.. mahal siot..

Juma ni kalau korang nak tau sangat manja...dan suka nak mengendel2 orang... tido pun tido dalam bilik aircorn..siap dia berselimut gi... nak berak tu pun kena pastikan container tu bersih.. klu x dia xkan berak... bia landing, landing atas sofa branded je... mmg high test la kan...aku selalu perasan yang Juma ni x bleh duduk tempat yang xda orang.. baru la dia bleh nak menyendeng2.. jilat2 kaki..acah2 kita...n orang yang paling dia suka kacau adalah aku.. dia mcm tau2 ja yang aku takot kan da... so buat si penakot kucing mcm aku.. aku memang seram la kan...

Semua orang dlam rumah tu syang n selalu nak belai2 juma.. aku ja x penah.. kalau dh terdesak sangat baru aku pegang...tu pun acah-acah mcm tu ja...

Actually, dalam diam aku penah tertanam azam nak blja2 pegang kucing...tu yang kalau ada kesempatan aku pegang2 dia skit2... now aku dh mula la brani skit...tapi ape bleh aku buat...aku hanya insan lemah yang hanya mampu merancang...JUMA DAH MATI KENA LANGGAR  msa lunch hour tdi... uwaaaa... aku sedih kot... sungguh aku sedih...lepas ni aku dah x bleh dah nak marah2 dia.. aku pun dh xda orang nak kacau dah time tido.. huhuh...

buat semua orang kat  luar sana.. please weh.. aku sedih kot.... huhhhu... gn kata aku x sedih.... hihihi... :-'(

Buat Juma.. bersemadilah engkau di sana...

Juma tido dalam plukan Angah....
mcm bby kan?


 tido mcm orang... 


Juma tido ngan adik dlm blik.. siap ber'aircorn bgai...


huhuhuhuhuhuhuhuhuuhuhuhuhuhhu.....
juma...
bersEmadilAh EngkAu di sAnA..
 Kami semua rindukan kAu!!



SILA LIKE :-)

Monday, November 1, 2010

...BILA ADAT DISANJUNG TINGGI, ISLAM DITOLAK TEPI...

Kisah ni Aida copy dari salah sorang blogger..kak Diana... sangat setuju dengan apa yang diperkatakan...meh krang baca dlu

Saya berusia 21 tahun, dan sudah berkahwin. Masih muda bukan? Suami saya berusia 23 tahun. Juga masih muda. Kami berdua masih belajar. Jadi, Mengapa berkahwin? Kalau ikut kata mak ayah, “Nak bagi bini makan apa? Pasir?”
Perjalanan cinta saya tidak mudah. Sebelum berkahwin, saya pernah teruk dikecewakan bekas kekasih. Dia minta masa 3 tahun dari tarikh kami “declare”, untuk bersedia untuk berkahwin. Hampir 3 tahun, saya ditinggalkan untuk perempuan lain. Kecewa? Sudah tentu. Jujur, saya hampir bunuh diri. Saya mengalami depression di maa saya disconnect dengan dunia luar.
Tapi selepas itu baru saya sedar kehadiran suami saya yang sudah 4 tahun menunggu peluang. Pada mulanya, saya ingat sekadar “cinta rebound”, tapi selepas 2 bulan berkenalan dan bercintan, suami saya melamar untuk berkahwin. Pada mulanya, saya ingat satu gurauan. Akhirnya si dia berani call ayah saya, dan minta izin untuk berkahwin, kerana takut kehilangan saya lagi.
Ayah saya pun dahulu berkahwin ketika belajar, tahun 1 peringkat ijazah. Suami saya pelajar perubatan tahun 3, dan saya Cuma tinggal 2 bulan untuk mengakhiri pengajian. Ayah saya bersetuju, dan memandangkan saya sudah kecewa, takut juga pisang berbuah dua kali. Akhirnya, kami berkahwin. Dengan mahar RM200, sebentuk cincin emas, tiada hantaran, tiada majlis, kami bernikah.
Simple bukan? Kenapa perlu pening??? Kalau anda lelaki, anda mesti ingin berikan segala yang terbaik untuk bakal isteri anda. Dan, kalau anda perempuan seperti saya, semestinya inginkan hantaran yang tinggi (lulusan ijazah sekarang, rate hantaran RM10K ke atas). Perlu tidak?
Maaf perempuan, kalau terasa. Saya bukan jual diri, saya tidak perlukan hantaran RM10-20K. Saya tidak letak harga untuk nilai diri sendiri dan harga cinta saya. Ini masalah kalau kita kahwin cara Melayu, da bukan cara Islam. Saya perempuan lulusan ijazah, saya ada tulang 4 kerat, dan saya boleh berusaha, kenapa perlu mengharap dengan lelaki? Suami bukan untuk dibebani, tapi untuk Disenangi. Isteri bukan untuk dibeli, tapi untuk dikasihi.
Kos kahwin sekarang paling rendah pun RM20K serba satu. Hantaran, majlis, belum baju, pelamin. Tapi cuba fikir, perlu tidak? Baju raya kan masih ada, cantik lagi. Kasut raya pun masih baru. Kenapa perlu buat majlis di hotel, dewan orang ramai kan ada? Kalau rasa sangat mahal untuk katering, boleh upah orang masak, tinggal sediakan bahan dan peralatan. Bersanding tak perlu, buat penat badan duduk macam tunggul depan orang.
“Seganlah. Nanti orang kata apa.” .. “Isk, buat malu belajar tinggi-tinggi, tak dapat hantaran”. Hai, ni mentaliti Barat. Bagi yang beragama Islam, ingat rukun nikah. Tanggungjawab selepas kahwin yang penting. Lebih baik duit sewa pelamin jadi duit persiapan untuk anak pertama. Prioritikan penggunaan duit anda. Kos bersalin bukan murah. Kalau di hospital kerajaan, paling kurang perlu ada RM400-500. Tapi di hospital swasta, minimum RM2000. Kos ada anak sangat tinggi sekarang.
Pernah cuba lihat harga setin susu bayi di pasar? Harga lampin pakai buang? Dan sekarang, anda masih terfikir pelamin itu penting? Ini tak kira duit nak beli kenderaan, beli rumah. Pening!! Jadi jangan bebankan diri anda dengan majlis perkahwinan yang membazir dan tidak perlu.
Saya bahagia sekarang. Boleh keluar dengan suami tanpa rasa takut dan malu, disentuh lelaki bukan mahram. Dan suami saya tidak perlu takut saya diambil lelaki lain seperti dulu. Apa semua yang pasangan bercinta lakukan, kini kami lakukan dengan halal. Dan kami boleh lakukan lebih dari itu, dengan halal. Tidak perlu risau. Kami aman dan bahagia. Saya dan suami masih bercinta. Masih belajar mengenal sesama sendiri. Dan percayalah, tak guna bercinta lama-lama.
Seganlah keluar dengan pasangan yang tidak halal untuk anda. Saya dan suami, masih seperti pasangan yang baru bercinta. Saya mampu tanggung hidup sendiri, kerja dan cari duit sendiri. Buat apa menyusahkan suami? Dan suami berusaha belajar bersungguh-sungguh (bagi pelajar perubatan, anda faham maksud saya),untuk mendapat keputusan yang cemerlang. Saya tahu ego lelaki tercabar, tetapi saya jujur cintakan suami saya. Saya tak ingin jadi beban, cukup asal dia berasa senang dengan saya.
Tidak perlu nafkah yang besar, semampu yang ada saya terima. Bakal-bakal isteri sekalian, bersyukurlah dengan suami anda. Dan bakal-bakal suami sekalian, hargai isteri kamu. Terima kekurangan dan kelemahan pasangan anda. Persamaan membina keserasian, perbezaan itu melengkapkan.
Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Jangan putus asa. Berkahwinlah! Semoga anda semua merasa tenang dan bahagia.

p/s: Tujuan nOtes ni di amik? ;p D rase cam gile best lah stOry ni plusplus dat gurl yg menules mmg gile superbwOman lah.. tabik springg satu fer her! :)


SILA LIKE :-)