Sunday, May 29, 2011

YIPPIII... AIDA SUKA MEMBEBEL NAK KAWIN!!!

Mood: dalam hati ada taman....

Statement x bleh blah kan? hahaha..... SILA JANGAN TERTIPU YA KAWAN-KAWAN......ok nak story nih.... actually crita ni dah basi.. dah berkulat2 dah... this incident happen last few weeks... during my convo.... the day after my convo, kitaorang gi jalan-jalan + shopping-shopping kat Jlan TAR..kita orang bertolak dri rumah acu... dri situ yang naik keta dengan my parents just my bro n me jaaa...

So nak dijadikan crita... kita orang pun sembang-sembang la.... crita2 yang serius2 sikit memandangkan xda bebudak kat situ...

mula-mula mama crita pasal family n orang-orang yang bermasalah di sekeliling kami....mempunyai hubby yang malas bekerja..... pandai cakap itu dan ini tapi pada hakikatnya... HAPRAK[means apa pun xda].....macam pe'el boleh tengok depan mata... Aida x nafikan, melihat mereka buatkan aida takot untuk melangkah ke alam itu.. alam yang diidamkan oleh mereka-mereka yang sudah punya pilihan hati....sapa yang x nak...menjadi kekasih yang halal buat si dia yang kita cinta.. of course nak... tapi seriously.. i'm so scared owkehh...

bila mama story pasal diaorang, dalam hati i think that "wow... susah nya nak cri laki suami yang bleh puaskan hati semua orang"....

then tetiba abah menyelah....

Abah: kita nak cari, biaq yang susah. Janji sedar dri, nak usaha n bleh jaga kita.
Aida n Angah: [diam owkeh... tekejut...]
Mama: tiap kali sembayang tu minta doa, dpat laki yang bleh didik kita. jaga kita. bukan kita kena bela dia.
Aida aka Me: yela ma.. tpi awal gi..tiga/empat thun lagi baru nak pkir...
Abah: x awai aih.... abah dengan mama dulu pun 22/23 dah kawin...boleh jaa... kawin2 terus buat rumah sndri...cuma masa along dulu ja kami suffer sikit..awal2..lpas tu ok ja
Mama: boleh ja. janji dua2 tau tanggungjawab..

Aida???? terus diamm... then ayaq mata terus meleleh-leleh...xtau mcm mana nak crita kat korang... tapi i feel like, i just move to another stage... rasa mcm dah dpat kebebesan utk bercintan-cintun...

Korang yang xtau mungkin pelik + x paham kan? Actually, both of my parents sangatla strict....mama garang.. abah pun... tapi x la sampai pukul2...rotan2 ni...my mom cikgu n tegas tu mmg ada la... my dad pun..i antara anak yang cepat makan hati bila kena tengking dengan my dad... my dad kalau tengking sangat menusuk owkeh.....air mata trun dengan lajunya tanpa perlu disuruh-suruh...

Both of my parents sangat protective....buat itu xboleh.. buat ini x boleh... dont do this.. dont do that...dont go there!!!... dont buy this!!!.. dont buy that!!!..semuanya dalam kawalan mereka.....sangat rimas kan? sangat rasa tak bebas....tapi tu dulu.... bukan hari nie.. hari nie, i would like to say thank you to both of them...for the teenage out there, if you have parents yang protective macam sya, just bear in your mind they are doing this for your own good....you should say thanks to them.....

Saya dah berkawan dengan En boifren dah nak masuk 5 years.... i know him since i'm 16....waktu itu sya cuma mngganggap dia cinta monyet sya..sampaila tahun ke-3, he ask for my permisson nak jumpa mama dengan abah... u guess what? agree?? Noooooo!!!.. of course not... i can assume kompem i kena marah nanti....kompem kena siasat... kena tengking... dengan umo yg baru setahun jagung... i rase that's not the right time nak announce our relationship...so kami hold...

then after a year, he asked me again... uwaa.. nak tnggunh lagi?? n he said at least let them know bout us.. so i  dengan penuh gigih dan menggigil-gigil i text mama to tell her bout En.boifren n me.....time ni i tengah practikal dip kat Klang... i stay dengan my aunt..... then balik dri keja tu, i text mama s0mething like this!

"Salam, ma akak nak gtau nie...Akak kawan ngan sorang budak nie.. dah lama... n bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla............." [buekk...secret ok.. ne bleh publish kat sini. Malu sih!!!"]

Nak tunggu mama reply satu hal... mama cukup lambat la nak reply msej... kekadang msej pagi nie pagi es0k baru berbalas....so bayangkan.... how i feel time tuu... nervous+takot+mcam2 la..... kejap-kejap tengok hp... kejap-kejap tengok hp.......es0knya bangun pagi nak gi keja baru mama reply...baca-baca terus nangis... hahaha murah sungguh kan air mata nih? En boifren cakap sya selalu ja buat megasale!!!..abaikan/.....n msej mama lbih kurang mcm nie....

"wasalam, x kira siapa dia buat istiqarah. Tgk btol ke dia mmg untuk u...mama dgn abah x kisah..apa2 pun finish ur study dulu"

haa kan ke betul.... mesti mama suruh habiskan study dulu punya... n being her daugter for almost 22 years make me know them well... mereka sangat pentingkan pendidikan anak-anak...nak buat apa pun study will be the first important thing..... n now, i just continue my degree....lalalala... dip already done... So??? hahhaha no komen... just wait n see owkeh....x nak rancang lebih-lebih.... perancangan Allah tu lebih menjadi  :-)

And this year, rasanya banyak sangat perubahan dalam diri nie... now, i dah bleh msej n pegang hp depan abah dan mama, dah boleh drive prgi memana, dah blh gi wedding kawan sendri.....tah apa2 kan? tapi itu la kami... kebebasan yang kami x penah dpaat....kadang-kadang, bila i tengok kawan-kawan lain yang dianugerahkan parent yang sangat sporting buatkan i rasa sangat cemburu.... sangat CEMBURU owkeh..... bila x dapat dibendung, i menangis sendrian dalam bilik....kenapa i x dikurniakan parents mcam diaorang???sporting sangat.. anak kluar malam pun x marah... anak dating pun x marah...anak nak pergi mana pun boleh... nak beli apa pun boleh...i jeles tau...tapi itu semua dulu... sekarang... terima kasih mama n abah f0r being so protective... bila tengok kawan2 buat itu dan ini... i cuma mampu mengucap dan beriktifar dlaam hati... betapa mereka tak mensyukuri nikmat yang diaorang dpat....melihat mereka, dalam diam i akui to be a good parents kita kena selalu say NO... x bleh nak YES  ja  selalu...[siapla anak2 i nnti..mama n abah akan jadi role model utk i didik anak2 i]

korang setuju x?? terpulang la pada individu itu sendiri kan? kalau korang dipihak yang betol, korang WAJIB setuju.... tapi kalau korang dah terpesong.. mati-mati  korang x akan setuju.... n korang akan anggap i nie kuno, otak kampung, skema, blagak DIVA, n mcm-mcam la.... suka hati korang la..... janji i ada harga diri... ada maruah yang dipertahankan..... come on la.. x kan semua inci bdan kita kita nak tayang kat orang... pkir dosa pahala beb... kita ni duk dlam dunia akhir zaman  dah nie... bertobat la sementara sempat nie...aku just bagi nasihat jaaa, korang nak follow or tak tu hak korang....janji part aku dah lepas...

As the conclusion, i so proud to be a daugher for them....Even though both of them so protective but i know... they do all this things just to make sure i going to be a good daugher.....i not really a good daugher but i will... that's my promise!.. n for those yang dikurniakan parents yang yang sangat sporting... please... blajar la menghargai... blajar bersyukur... they trust u.....So jangan balas kepercayaan yang diaorang bagi dengan tuba.....kesian diaorang....

ok ok ok.. dah dah..... cukup sampai sini.. tak nak tazkirah lebih-lebih.... buat nya mcam curah air kat pokok kaktus tak ke membazir air liur jaaa.... hahhahah...

opppssss tetiba mula berangan..... lalalalalalalala

urrgghhhhhh x sabarnya nak berp0sing mcam nih!!!! :-)
..

..

..

..

..

..

..

cntik kan? paling suka first pic... ala2 nmpak dalam air....

ni lagi la sweet.... cool ja this gurl kan? kalau aida? mau meleleh dahh.. hahahhaa

ni pun suka.... manja2 je....

ni paling suka.... time ni bleh lpas geram nie... kan3

the love story between a typesetter n artist... nampak kan di situ...
i likeeeeee......
owhhhhhh.... dan INI jugaaakkkk........
..

..

..

..

..

..

..

..

cantik x plamin tunang i??? opppppsss.... :-P


SILA LIKE :-)

1 comment:

  1. nice entry! i like! byak advise yg blh dguna pakai.

    ---->pelamin tu cntik! :-)

    ReplyDelete