Monday, June 27, 2011

ADAT DUDUK DI KAMPUNG!!!!

MOOD: SAKIT HATI. SAKIT JIWA. SAKIT RAGA.

Duduk kampung memang best kan?? rasa tenang... mendamaikan...xda traffic jam... x payah bersesak naik LRT... naik rapid penang pun xsama mcm naik rapid KL...sangat jauh berbeza... 

Andai diberi pilihan duduk di kampung atau KL.. i lebih suka duduk kampung...biar orang cakap duduk kampung x up to date... duduk kampung xda fun, duduk kampung xda apa2... tu orang cakap... bagi aku kampung ada segalanya...jiwa aku jiwa kampung...

Bila kian membesar..tuntutan sebagai pelajar buatkan aku jauh terdampar dari kampung halaman..rindu???? jangan cakap laa... nak sangat stay aja kat kampung...duduk KL nie rasa kpala berat ja... otak semak... jiwa langsung x tenteram...tapi x blh.. i MUST stay here...nak atau tak... kena jugak...

Rela dalam terpaksa... :-)

Ada satu yang wat aku rasa rimas duduk kampung....tau apa??? aku x brapa berkenan dengan sikap orang2 kampung yang terlebih nak ambik tau n kisahkan hal orang lain...jiran kau nak buat hape pun ko tolong la jangan menyibuk....ko buat hal ko sudah la...

Knapa aku marah sangat? knapa aku emosional sangat???

Alkisahnya mcam nie, last week aku balik kampung sebab nak ambik barang untuk assignment aku... this week plak aku balik sebab mama n abah nak gi KElantan... jadinya aku balik sbb kena jadi driver hantar adik aku tuisyen...then ada sorang hamba Allah nie mengata kat aku.... lebih kurang mcm nie la ayat dia.......

"Along tu keja balik ja tiap2 minggu...xda kerja lain ka? Rajin sangat aih balik sini"

Berdesing ja telinga dengar!!

Ehhh helllooooooooo orang di sana... aku nak berulang balik dari KL hari-hari pun ko apa kisah??? sesen pun aku tak usik duit ringgit kau! Arghhhhh!!! nak cakap, cakap depan2.. pa hal bila aku depan ko, ko blagak baik?? Mama abah aku sendri x kisah aku balik ko pehal nak nyibuk? jaga diri ko, jaga laki ko, jaga anak2 ko sudah la... xpayah nak tunjuk prihatin lelebih kat kami... i dont like owkeh... reallly dont like....x suka cakap x suka... ni kat depan muka manis nak mampus,....baik x payah cakap la,.,..dasar talam dua muka!

Aku rasa lagi baik aku balik... at least mak ayah aku tau aku x wat keja2 mrepek hujung2 minggu kat KL nie...duit pun x habis...aku balik aku boleh berbakti kat mak ayah aku....kat adik2 aku....dan kat anak kau jugak.... ANAK kau!!! pepagi buta aku dah bangun hantar anak kau... aku xpenah nak harap ucapam trima kasih dri kau... tapi at least jaga la hati aku.....

Aku x suka cakap kasar2... x suka nak berkurang ajar.. tapi bila ada yg cri pasal... mmg aku xda nak ckap baik pnya laa... jangan mimpi...

Kekadang pelik tengok manusia yang species nie... korang xda kerja ker nak buat selain dripada nak mnjaga tepi kain orang?orang pakai Hp apa? naik keta apa? bila tukar keta? tukar kereta apa? keluar malam2 pi mana? hri masak apa? semua diaorang nak tau... eeerr tolong la... sangat menjengkelkan la...rimas!

Pernah sekali tu, xtau la dah x de modal nak cakap ke apa ka... ptang tu mama ngan aku buat sessi membelai pokok bunga di petang hari... then lama lpas tu dtang la hampa Allah nie... masa tu mama tangah semai pokok kucai... aku plak tengah gaji batang pokok jangus yang dah menjulang ke langit... tetiba keluar dialog nie kat mulut dia....

"duk tanam pokok2 nie buat apa? buat semak rumah ja"

Then, dengan direct tanpa bengkang-bengkoknya terus aku jawab....

"tanam buat apa gi.. bagi hampa makan la... satu rumah tanam.. yang melantak tu keliling rumah....dah malas nak tanam tu duk diam-diam dah la...ni mulut potpet komplen tapi esok2 nak buat cucur udang ambik kucai ni jugak... nak buat laksa ambik pucuk ni jugak.." hahhahaha  hambik ko... cakap siang pandang2 la woi.. dengan mak aku bleh la diam ja.,.. ngan aku sorry... sorry mama.. bukan nak kurang ajar... tapi nak mengajar...

Errrrrrrr

sakit hati. sakit jiwa. sakit raga..

Cepatla rumah baru aku siap... nak cepat2 pindah...x nak hidup dikelilingi manusia hipokrit macam kau!!

SILA LIKE :-)

No comments:

Post a Comment