Wednesday, June 1, 2011

PEKNGA NYIOK / LEMPENG KELAPA / COCONUT PANCAKE

Sangat super duper syiok bila dapat makan! Lama kot duk ngidam nak makan... kat mydin xda jual nyiok...ada santan ja....xdapat la nak buat...bila balik kampung, pokok kelapa keliling rumah...kait, kopek, mesin n dah bleh buat....

Actually lempeng kelapa nie ada banyak nama...orang utara panggil peknga nyioq....mat salleh palk panggil coconut pancake...india ngan cina x tau dia orang panggil apa...

Rupa peknga nie memang x segak..nmapk pun macam x sedap... tapi bila makan..perghh..sedap sihhh... makan plak dengan kari ikan yang dua tiga hari lpas..lagi la sedap....

Aku yakin yakni percaya xsemua orang tau buat peknga nie.... silap2 yang x penah makan pun ada.....jadinya aku tetiba rasa nak share resipi kat sini.....[wah3...ttiba nak tukar jadi mcam blog aunt nani rostam]...muahahhaha...

Layanzzz...........

RESIPI PEKNGA NYIOQ / LEMPENG KELAPA / COCONUT PANCAKE

Bahan-bahan yang diperlukan:
sebiji kelapa[dapat yg muda sikit lagi sodap] 
tepung gandum
air
sedikit garam

Cara-cara membuatnya:

1. masukkan kepala, tepung gandum, air, garam [kuantiti agak2 ja....adunan bgi cair sikit]
smpai jadi mcm yang diatas...

2. sapu minyak pda kuali.

3. masukkan satu senduk adunan ke dalam kuali..

4. leperkan adunan tadi smpai jadi mcm roti canai... bleh leperkan pakai senduk..
my mom amatur...dia pakai tangan ja...

5. bila dah masak, jdi mcm nie....

So korang bleh makan dengan kari dua tiga hari lepas....terbaik beb!!!

SILA LIKE :-)

No comments:

Post a Comment