Friday, March 18, 2011

CERITERA CINTA ANTARA SI AKU DAN SI KATAK...

Dah baca tajuk yang di atas? agak-agak korang la kan.. korang rasa cam na? ada mcam pasangan kekasih x? haiwan kesayang mungkin? arghhh sudah2... xmo merepek banyak-banyak..

ok.. bagi sesapa yang mengaku dia kenal  Aida... tapi x tau ceritera antara aida dengan katak baik korang cakap korang x knal owkeh... hahaha..buat pengetahuan kalian semua... KATAK adalah haiwan yang paling menakutkan buat seorang budak yang sangat becok... yang sangat suka membebel ini... hahaha... bagi yang tau akan hal ni nescaya x susah untuk korang paham... tapi bagi yang tak tahu.. eeerrrr..susah nak gambarkan di sini bagaimana perasaan Aida bila berhadapan dengan katak...[bunyi mcm tah hape2 je kan??katak ja pun...] haaa korang xtau... baik korang diam...

korang tau x.. andainya diberi pilihan untuk memegang antara katak dengan dinasour..Aida sanggup pilih dinasour..walhal katak skit punya kecik berbanding dinasour,.. biar la..ada Aida kisah? buweekk :-P

Dulu masa kecik-kecik kalau gi rumah maktok dan bermalam kat sana mesti maktok dan semua orang akan tension dengan Aida.. dengan mama lagi la.. tapi apa-apa pun.. Aida yang selalunya menang...naluri ni tersangat la kuat.. tambah-tambah bab katak nie.. kalau Aida kata ada..ada la...dan memang selalunya ada pun..penah la sekali tu.. mama suruh mandi... asal suruh mandi ja riuh-rendah jadinya.. asal riuh-rendah ja mesti kena suruh mandi... so lepas dah bertekak dengan mama x nak mandi...mama dah mula nak hangin..so dah takot kan.. pegang towel mula la melangkah menuju je bilik air... sampai depan pintu ja.. bukan kaki yang mula jejak bilik air tu.. tapi kepala ja.. hahah.. belh plak mcam tu? korang bleh bayang x mcm na? x leh sudah.. abaikan!! ok smbung balik.... lepas dah terjungoi kepala, mata mula scan melilau cari katak... time tu akan dengar suara maktok yang tengah sibuk memasak kat dapur... maka bermulalah dialog antara cucu dan maktoknya...

Maktok: xdak aih katak tu.. dia pun bukan nak tunggu hang sampai ke siang
Aida: mata terus scan seluruh pelusuk bilik air... wat dek ja ngan apa yg maktok cakap...tetiba mata tertangcap kat batu penggiling...rasa mcam ada ja kat situ..terus panggil maktok..Maktok.. mai sat...
Maktok: ish hang ni..awat ketegaq sangat xtau.[membebel tapi kaki tetap terus melangkah menghampiri aku]
Aida: tok tengok kat batu giling tu... mcm ada ja...
Maktok: mana? xdak nak ada aih..
Aida: ala angkat la tgk.. mesti ada...

disebabkan malas nak bertekak dengan cucu dia ni...dia pun angkat la..jeng..jeng.. jeng.. korang rasa ada x?of course ada ok... bukan sekor.. bukan dua ekor... tapi tiga ekor... hahaha...see.. betapa kuatkan naluri i kan? ada sesapa nak nafikan x?

Actually byak sebab kenapa Aida takot sangat dengan katak nie... rasanya x ramai yang tau...OK kat bawah ni antara sebab2 i takot katak:

1. KLIK SINI dan korang akan tau knapa aida takot sangat dengan katak.. x sanggup nak publish gmabr kat blog i... suka geliiiii... aida jumpa spesies nie time mandi air terjun beberapa tahun yang lalu kat Kuala Kangsar... rumah kawan baik tok wan(panggilan for my grandpa)...rasanya time ni umo aida dalam 5/6 tahun mcm tu la... gabak punya besar.. ingatkan batu..rupanya KATAK... arrr ptut la tekan lembik jaaaa... hahahha since dri hari tu.. mmg nak mandi air terjun seram gila... jarang la bleh mandi dengan tenang... mata mesti melilau cari pnya..

2. ada satu hari tu, aida ikut mak sedara balik kampung husband die... masa tengah makan tu terdengar makcik-makcik cerita ada sorang budak perempuan.. x perempuan sangat la.. around 20 something mati kena gigit katak kat cipap[xda niat nak mcarut k] dia.. bdak tu gi toilet.. nak buang air kecil.. toilet kat luar rumah... then org pelik knapa dia x kluar selepas sejam lebih... bapak die pun tendang la pintu bilik air tu.. anak dia dah terbaring kat lantai dah... orang semua pelik knapa dia mati.. x sakit.. xda incident pape.. sampaila masa nak mandikan jenazah arwah, si tukang mandi tu rasa pelik n lembik2 time basuh cipap perempuan tu.. bila tengok.. ada sekor katak puru tengah gigit klent** pompuan tu.. tarik punya tarik x lepas gak.. n org tua2 kata katak kalau gigit xkan lepas kalau x denga bunyi guruh.. so, diaorang terpaksa bunuh katak tu laaaa...huhuhu seram x? eee...

then baca plak kat internet kalau terkena bisa, tulang n kulit katak bleh bengkakkan kaki macam ketubuhan... eee,...

"ada jenis katak yg tak perlu tencin atau air liur : melalui kulit dia jek pon dah beracun
ada katak yg self defense dia akan mengeluarkan cecair beracun melalui kulit gak"-sumber internet..

mood: makin takot.. makin geli..


3. sebab yang ke-3.. ni yang paling aida x bleh blah ok.. huh sumpah aida ingat sampai mati...mmg x bleh nak lupa la.. gila azab... crita dia mcm ni...time tu aida sekolah Arab[now org semua panggil kafa]..so tengah-tengah kusyuk bersembang[standard la kan..ahhaha] tu tetiba ada sorang budak nie halakan penyodok yang dalamnya ada KATAK!!!! KATAK ok.. bukan buaya, bukan ular, bukan jugak harimau.. tapi katak... katak tu agak sedikit besar n mmg get ready dah nak melompat.. per.. rasanya time tu jaraknya just 2/3 inci jaa.. korang bleh bayangkan x?[pejam mata byangkan cepat!]errrr.... then katak tu turun naik turun naik ja nafasnya..smbil tengok aida... sumpah seram.. then apa lagi... bangun... x lari lagi... maki hamun dlu budak bangang yang halakan katak tu.. mmg kecut la bdak tu... sambil maki hamun tu mata ni meleleh2 menangis... huhuhu... terus lari balik rumah.. beg, basikal semua tinggal.... oppsss lupa.. sbelum lari balik rumah aida lalu tmpat letak basikal dlu... mata terus tertatap kat basikat mamat bangang tadi... terus g kat basikal tu then tolak sekuat hati.... haaaa padan muka ko... yg siannya... bukan basikal dia ja yang jatuh... hbais semua basikal kat situ terbalik..sian korang  nasib la kan... then terus lari2 balik rumah... [kuat oo larii.. xpenah lari sekuat n sejauh tu]... then sampai rumah.. masuk bli... tutup pintu bilik kuat2... menangis... then lpas dri tu seminggu demam panas... 


4. yang keempat ne biasa la... katak masuk dalam kasut sekolah...muahahha... pakai2 kaki rasa lembik jaa.a. eeee...sumpah geli geleman... errr... kasut yang mana dah dimasuki katak memang terus akan dihumban kan ke dalam tong sampah ya kawan2.. mmg xpakai dah.. hahah sengal x?


So, tu la antara sebab-sebab aida takot katak... so sesapa nampak katak...plezzz dont tell me.... :-)



SILA LIKE :-)

No comments:

Post a Comment