Wednesday, July 6, 2011

JEANS DAN AKU!!

Jeans dan aku... bagi sesapa yang kenal aida dengan suksesnya anda pasti tau dan juga perasan bahawasanya aida sangat susah untuk kelihatan berseluar jeans...mmang tak dinafikan lagi...bila badan gemuk susah sih nak dpat seluar jeans...tengok orang sekeliling pakai teringin sih... tapi pendamkan...simpan dalam hati...

bagi kaki shopping macam aida nie boleh dikatakan saban minggu pi shopping complex... xda duit tengok pun jadi la.,.. then dalam hati cakap... "ada duit wajib beli nanti!" Bila ada duit, ada sale... tgk jeans geram ja... errrr... mmg la sesetengah brand ada size tapi wajibla aida kena request kat sale girl tu yang size terakhir... then bila dah request nak try, dia akan tgk kita nie pelik ja... dri atas sampai bawah....then cakap "cutting ni x bleh masuk kot.. cutting kecik"...huhuhu sangat direct dia cakap... aida tgk dia..senyum then cakap "its ok..." then terus blah....

tapi dalam hati??? trus down... trus rasa nak balik... terus x da mood... fine aida tau aida gemuk... at least ko biarkan jela aida try...xmuat pepaham la kita nie...

Tensi0n kan jadi orang gemuk?

Masa aida buat dip... raya tahun 2008...aida mmg sangat la bz....dengan final exam... dengan final project...mmg kelam-kabut habis la.. kluar rumah pkol 9am balik rumah pukol 10pm.. balik terus tido...xda istilah berbuka dengan famiy untuk satu minggu terakhir... semua prsiapan raya mama dgn adik2 yg uruskan.. termasuk la beli baju raya.... mama sms tnya nak jeans x? trus cakap nakkk...walau pun terdetik dalam hati [bleh ke aku aku pakai nnti?? muat ke?]... balik rumah dah ada paperbag pacific atas katil... ambik n try... sah x muat.... :-(

dri hujung kaki bleh trik smpai lutut ja... nak tarik smpai ke paha rasa mcm arrr sesak nafas rasanya... pinggang... bontot x payah cakap la.. kompem x masuk...jeans tu size 36...

Bleh bayang x besarnya insan yang bergelar Aida Najwa bt Abdul Ghani nie!

Jun 2011
Dua tahun berlalu...jeans yg terbabit masih aida simpan... saban hari asyik menatap... bertanya pda diri sndri "bila aku blh pakai jeans  ni??"...

perli, kata2 dan tanggapan negative orang xpayah cakap la... rasanya kalau pikir bleh terjun banggunan rasanya...sangat pedih... sangat sakit...."korang tnya aida bila ko nak kurus pun" aida dah cukup tersentap.... sungguh.. ia sngat terkesan kat hati nie....cuma aida xpenah nak tunjuk apa rasa hati... korang cakap la apa pun... senyum ja yg dilemparkan...

My mom.... rasanya dia lah individu yang nak sangat tengok aida kurus...selalu ingatkan... selalu pesan... tapi tahlah... insan yang bernama aida najwa abdul ghani nie sangat sensative.... sangat cepat terasa...setiap pesanan dan kata2 dri mama sangat terkesan kat hati nie... bila kuar ja dri mulut dia mood terus down... then cepat2 masuk bilik lalu menangis lah sorang2... tanpa ada sorang pun tau... tanpa ada sapa pun perasan...tanpa ada sesapa pun peduli... HINA SANGAT KE KAMI YG GEMUK-GEMUK NI??

kami juga manusia... yg punya perasaan... yg punya hati...

Antara kata2 dan statement yang sangat terkesan bila diudarakan:-

"tak teringin ka nak pakai baju2 macam tu"-Mama [smbil halakan pandangan kat awek2 kat sana yang pakai baju lawa-lawa]

"nak kahwin tak teringin ka nak pakai baju cantik2?" Mama[smbil tgk nona]

"Ish along, hang nie besaq sungguh"-Mama

"Yang laki dah kurus, yang ni bila nak kurus? duk besaqq mcm tu jugak"-sedara mara [smbil cakap pasal adik laki aida yang kurus kering lpas duduk hostel]

"hang makan dua pinggan baru cukup"-kawan

"Besaq mcm tong drum"-kawan

"woi, makin sihat noh"-Kawan/ sdara mara

ok cukup!!! x sanggup gi nak gtau dial0g2 yang lain! Hina kan kami orang2 gemuk nie?

Aida nekad dalam hati. AKU NAK KURUS!!!!...aida search internet pasal diet, pasal nutrisi, pasal lemak n mcm2 la... then start hari tu.... mulalah rutin diet....Diet bukan bermaksud x makan... makan tetap makan cuma cara pengambilan ja lain...aida byakkan makan ayam, ikan dengan sayur....

Lain-lain rhsia kena tunggu turun 15 kg dlu...bru akan dikongsi!   :-)

n akhirnya... dalam msa x sampai dua minggu aida hilang hampir 5 kg, 9cm pda bahagian perut, 7 cm pada bahagian paha, 3.5 cm bahagian lengan, 8 cm bahagian punggung dan 4 cm bahagian bahu...sangat rasa bnyak perbezaan pada diri ni...badan rasa ringan, lagi bertenaga, time tidoq dah xda masalah n my period dah dtang setelah berbulan2 x dtang... untuk bagian perut dengan punggung, bila pengukur tu diletakkan dalam keadaan sebelum ni aida bleh muatkan dua2 tangan aida masuk... n untuk paha sebelah tangan... 

n...

...

...

...

...

...

...

...

tara!!!!  :-)   :-)   :-)

itulah salah satu jeans yang dibeli 3 tahun yang lalu....  :-)

oooooyeeehhhh... itulah jeans yang dh bertahun sya lpas...sya rasa kaki sya makin kecik :-)

ni salah satu makanan amalan gaya kini sya.. no nasi, no spagetty, n  more no no no
-kenny rogers roster!
Mood: x sabarnya nak kuar dating!! :-)

SILA LIKE :-)

6 comments:

  1. Awak dh cukup comel la syg. Dah2 la tu berdiet. X smpai hati tgk. Next week nak date x nak diet2 tau
    luaran tu semua smntara!

    ReplyDelete
  2. nanti share lah dgn amirah anis ape aida buat...nk try jgak...in a mission too! hahahahaha

    ReplyDelete
  3. weeee...tahniah aida..u can do it..chaiyokk2..en.boifren..just give her a chance.nnt sure awk bertambah sayang..x marahh..heheeee

    ReplyDelete
  4. aida syg... hg comel la. xpyh nk hirau org kata kat hg. t aku penumbok org tu okeh? :D aku kn mama mafia.. HAHA

    ReplyDelete
  5. untuk en. boifren awa..

    biar ah die kurus, kecian die, adalah sangat mental toucher (btol ke tak aku spell ni) untuk mereka2 yang berbadan besar ye.. langau banyak.. kalo orang luar tgur, bleh layan lagi, tapi kalo mak pak dah tegur, kne ah jadikan satu azam ye..

    mak hang pon satu, suruh kurus x henti2, tapi bila hang balik kampung, die yang jamu sampai nak muntah.. cikgu shidah, salah ye cara awak itu..

    hehe, sekian terima kasih..
    aku ni tau awa.. mak dani..

    ReplyDelete
  6. En.boifren: hahahha dabooommm kena sejibik...nak kurus jugak... nak kurus jugak... :-P

    dting makan lauk pauk ja.. no hal la... bkan x mkn langsung..
    -----------------------------------------
    Amirah Anis: wajib dik0ngsi...:-P
    -----------------------------------------
    Kak Ili: yehaaa kak... i can do it.. u too kak..En somi tgh blayar.. masa untuk diet!!!
    -----------------------------------------
    Anonymous: tq syg... sapa nie? mama mafia mana nie?
    -----------------------------------------
    Mama Dani: ohoooo ngah.. ko mesti paham kan ngah... mak aku slalu bising2.. tapi dia gak masak bnyak2...huhuhu

    ReplyDelete