Thursday, April 12, 2012

PUDING ROTI BERKUAH KASTARD....

Salam petang tuan-tuan dan puan-puan...di hari yang mulia ini kita akan bersiaran secara langsung dari Senduk-Senduk Jamadilawal... 

Opppsssstttt terlebih sudahh.... itulah yang terjadi bila mood masak menguasai diri... wakaka... arghhh sudah lah Cik Aida... entry ni dah lama terperap dalam draft... asyik x jadi nak post..... apa pun x bleh bila malas menguasai diri...

hri tu masa balik PENANG tetiba mood rajin masak menguasai diri... trasa gila nak makan Puding roti... first makan kat mydin... tpi sos dia vnila mcm air je... cuma pekat sikit... yang aku wat ni die cmpur kastart sikit... tapi sedap jugak....

Ni hasil dia....

Sodap... buat pagi... siap tgah hari.. pkol dua dah licin...
ok la kan? first time wat menjdi... haruslah nak wat lagi...sesapa teringin bleh try wat... senang sangat...bleh makan dgn kuah jastard.... bleh makan dengan  ais krim jugakk... yummy...

bgi yang nak try... nah resipi....


Bahan-bahan

  • 4 keping roti, disapu mentega/ saya guna 8 keping roti gardenia
  • 450ml susu segar/ 600 ml susu
  • 3 biji telur
  • 25g gula/ 3/4 cawan gula
  • 1 sudu besar tepung kastard/ 2sb tepung jagung
  • Kismis secukupnya

Cara-cara

  1. Potong roti sesuka hati dan susun di dalam loyang.
  2. Panaskan susu di atas api(jangan sampai mendidih).
  3. Pukul telur dan gula sampai kembang dan masukkan susu yang telah dipanaskan.
  4. Masukkan tepung kastard dan kacau hingga sebati.
  5. Tuang campuran atas susunan roti. Biarkan selama 15min supaya roti kembang.
  6. Bakar 20-30min pada suhu 180. Kemudian sejukkan. (Lainkali saya perlu kurangkan masa membakar .. leka.. mcm terhangus pulak..)
Bahan sos kastard 

1 tin susu cair
2 sb tepung jagung
2 sb gula
sedikit esen vanila

Cara2
Satukan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.


untuk sesapa yg nak try rsipi baru... aku suggest korang jenguk blog ni... tapi before jenguk make sure pegang siap2 tuala dengan tisu... takot meleleh ja... elakkan menjenguk di bulan Rmadhan... bleh batal puasa ooo

Slamat mencuba!!!

p/s: Eh dah pandai masak la.. dah bleh kawinnn!!

SILA LIKE :-)

No comments:

Post a Comment